Dan državnosti bez države

Piše Uglješa Mrdić

Umesto svečanih skupova u Orašcu, ove godine centralna proslava biće iza zatvorenih vrata, daleko od naroda, u svečanoj sali Doma narodne skupštine Republike Srbije

Dan državnosti Srbije 15. februar je jedan od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, Dan Vojske Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije, odnosno Prvog srpskog ustanka.
Prvi srpski ustanak počeo je 15. februara 1804. godine, a 15. februara 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi Ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam (među prvima u Evropi) i ujedno predstavlja najistočniji odblesak Francuske revolucije.
Sretenje je proglašeno za državni praznik 10. jula 2001. godine u znak sećanja na dan kada je u Orašcu, kod Topole, Đorđe Petrović Karađorđe započeo Prvi srpski ustanak.
Ovogodišnji način obeležavanja Dana državnosti, kao i prethodne dve godine u vreme Vlade Mirka Cvetkovića, klasični su primeri državne nebrige o svom danu. Ove godine za razliku od svih prethodnih godina, glavna ceremonija Dana državnosti neće biti podeljena sa narodom, kao što je i red, jer su srpske vođe u 19. i 20. veku s narodom proslavljali dane državnosti.
Umesto centralnih svečanih skupova u Orašcu, ove godine centralna proslava biće iza zatvorenih vrata i blizine naroda, u svečanoj sali Doma narodne skupštine Republike Srbije. Ovim putem ne želimo ni na jedan način da omalovažimo jednu od najvažnijih institucija u Srbiji i svakoj slobodnoj zemlji – parlamentu, već samo da stavimo do znanja vladajućem režimu da se bitni događaji u srpskoj istoriji moraju obeležavati zajedno sa narodom. Ali možda je vlast preplašena od sopstvenog naroda i birača. Ako uzmemo u obzir prethodne dve godine i brojne zvižduke koje su predstavnici vladajućeg režima pretrpeli prilikom centralnih manifestacija povodom Dana državnosti, onda možemo da razumemo predstavnike vlasti zašto ove godine hoće da se sakriju od „poniženog“ naroda sa teritorije Republike Srbije. Ako se setimo prethodnih godina, onda da podsetimo čitaoce „Pečata“ i na brojne snežne grudve upućene vlastodršcima Srbije. Sneg se otopio, vlast sakrila od naroda, tako da više ne postoji mogućnost da se dogodi epilog iz prethodnih godina – jedan državni funkcioner jednako dve grudve i tri zvižduka. Pri tom pretprošle godine premijer Cvetković se nije udostojio ni kapu da skine kada se poklanjao srpskim palim ustanicima…
Podsetimo i na prošlogodišnju bruku, kada je centralna proslava Dana državnosti Srbije u Orašcu održana bez prisustva državnog vrha.
Predsednik Srbije Boris Tadić samo je položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Ove godine predsednik Srbije odlikovao je povodom Dana državnosti  veliki broj pripadnika policije i oružanih snaga koji su se požrtvovanošću i angažovanjem istakli u svom radu.
Poslednja velika ceremonija proslave Dana državnosti održana je 2008. godine u Orašcu, kada je tadašnji premijer dr Vojislav Koštunica poslao poruku da Srbija ne može da pristane na otcepljenje Kosova i Metohije, koje je „drugo ime za najvrednije što su Srbi dali hrišćanskoj civilizaciji“.
Podsetimo čitaoce „Pečata“ i na Centralnu proslavu 200. godišnjice Prvog srpskog ustanka i stvaranja moderne srpske države, održane u Orašcu kod Aranđelovca 2004. godine.
Skupu je prisustvovao veliki broj gostiju – državnih predstavnika, javnih ličnosti i stranih diplomata. Predsednik Skupštine Srbije i v.d. predsednika Republike Dragan Maršićanin otkrio je spomenik Karađorđu Petroviću, koji su potom osveštali patrijarh Pavle i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Spomenik, posvećen vođi Prvog srpskog ustanka, delo je Drinke Radovanović, visok je 3,40 metara i izrađen je od venčačkog belog mermera. U Orašcu je 2004. godine bilo prisutno i nekoliko hiljada građana iz svih krajeva Srbije. U finalnom delu današnje proslave u Orašcu izvedeno je i muzičko-scensko delo „Skela“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, rađeno prema tekstu Gorana Petrovića i muzici Zorana Hristića, u režiji Kokana Mladenovića. Povodom jubileja, uručena je nagrada za rodoljubivu poeziju „Filip Višnjić“ pesniku Rajku Petrovu Nogu, u Marićevića jaruzi, centralnom delu Orašca.
Na kraju podsetimo čitaoce „Pečata“ da je uvek na proslavama Dana državnosti do pre tri godine isticano da je „država Srbija večna“…

_____________

Kako se u svetu obeležava Dan državnosti

Francuska – 14. jul, Dan Bastilje (zvanično: Nacionalna proslava – The National Celebration), obeležava se vojnom paradom na Šanzelizeu u Parizu, na kojoj pored francuskih učestvuju i savezničke trupe. Predsednik Republike priređuje tradicionalni prijem. Proslave Dana Bastilje organizuju se i u nizu drugih država (Belgija, Mađarska, Južna Afrika, Velika Britanija, SAD).

SAD – 4. jul, Dan nezavisnosti, obeležava se ispaljivanjem počasnih salvi tačno u podne u svakoj američkoj vojnoj bazi, vatrometima, mnogobrojnim javnim skupovima na kojima se „veliča nacionalno nasleđe, istorija, društvo…“

Rusija – 12. jun, Dan Rusije (dan proglašenja Deklaracije o državnosti 1991. godine), obeležava se proslavama u svim većim gradovima, velikim koncertom na Crvenom trgu u Moskvi, predsednik uručuje nacionalne nagrade za književnost, umetnost, nauku…

Nemačka – 3. oktobar, Dan ujedinjenja (Istočne i Zapadne Nemačke, 3. oktobra 1990. godine). Centralnu proslavu organizuje ona savezna pokrajine koja te godine predsedava Gornjim domom parlamenta, Bundesratom. Svečanosti prisustvuju predsednik, kancelar, predsednici vlada saveznih pokrajina, EU, praćeno koncertima vodećih nemačkih muzičara, velikom uličnom proslavom…; slavlje se tradicionalno nastavlja u Berlinu, kulturnim manifestacijama ispred zgrade Bundestaga.

_____________

Menjanje državnog grba

Danas država menja i državni grb. Novi grb Srbije zvanično važi od novembra prošle godine, kada je na snagu stupila vladina uredba kojom je, između ostalog, donekle izmenjen više od 120 godina star grb Srbije, naručen od strane kralja Milana 1882. godine. Uredbom o promeni izgleda državnog grba država je sama sebi nametnula komplikovan posao i ogromne troškove oko promena simbola na registarskim tablicama, vozačkim i saobraćajnim dozvolama, pasošima, ličnim kartama, na tablama javnih i državnih ustanova, službenim uniformama, zastavama i raznim formularima i obrascima

9 коментара

  1. ja sam mislio da ce ovi nasi drzavnici zbog svoje skromnosti i krize praznik da proslave u krugu porodice… Bruka, drzavnici koji se uzasavaju dana drzave, vodje naroda koji nesmeju medju svoj narod, predsednik Srbije koji se komotnije seta po Zagrebu nego po Orascu, vrhuska koja je svuda na zapadu dobrodosla osim u svojoj zemlji…

  2. Ветеран косовски

    Шта рећи о “држави”која свој национални празник “прославља”два дана раније(13.уместо 15.фебруара),и шта рећи о “председнику”који “честита”празник четири дана раније(11.уместо 15.фебруара),све је то неозбиљно, и има своју улогу против државе и народа,као и прошлогодишње”прослављање”Видовдана у Крушевцу од стране не српске власти(нико не може да ме убеди да је “српска”,јер потези које вуче директно погодују нашим непријатељима),а и шта друго очекивати од вазала који у свом понижењу иду толико далеко,и толико су “сервилни”да су изгубили сваки компас раде чак и оно што се од њих не тражи(или можда грешим). . .Тако,народе мој србски,немој се зачудити ако “прослава Сретења 2012.”не почне већ у септембру,”због уштеде за трошкове грејања шатора који могу настати у фебруару. . .”

  3. Nista netreba da cudi PLEBS od sadasnje polit. KVAZI ELITE.Od dolaska na vlast oni prikupljeni oko Andricevog venca narod smatraju maloletnim kretenima.Odlicja koja je Bora Terapeut urucio PRETORIJANCIMA samo podseca na JUTUTUNSKU JUHAHAHU.U slucaju da se proslava odrzava van ZIDINA mogle bi se desiti NARODNE OVACIJE,a njihova nezna cula SLUHA su nenaviknuta na takvo izrazavanje narodnih emocija.Nazalost dva veka od pocetka borbe za slobodnu i modernu SRBIJU imamo SRBISTAN.Tu medju ZIDINAMA ministar nazovimo VOJNI i njegov KOMANDIR ce se sepuriti kao pocasni letaci US AIR FORCE.KODZA MILOS,KARADJORDJE i sve ostale VOJVODE I KNEZOVI u grobu bi se prevrnuli kad bi videli koliko mazohizma u Srbiji ima.Ono protiv cega su se oni borili sada se uvodi na mala vrata.Ambasadori pojedinih zemalja i njihovi placeni eksponenti u obliku pojedinih NVO su tu da nadgledaju da se slucajno nebi pojavilo nesto sto podseca na SRPSKO na proslavi SRPSKOG NACIONALNOG PRAZNIKA.Tako ce biti sve dok SRBIJOM budu BANDITOVALE horde PREKOOKENSKIH I JEZUITSKIH SLUGA,dok se neprestane sa uvodjenjem na mala vrata probudjenog NEOOSMANIZMA i dok SRBIJA ne prestane da bude SRBISTAN.

  4. Ако имате нову личну карту, не морате да идете далеко да би видели како и колико Власт држи до ње. Извадите је из новчаника и погледајте њена обележја, а пре свега Грб Републике Србије, који је приказан у бледој, плавичасто црној, измаглици тако да га 90 % људи и не разанаје.Ако сте били срећник па сте након 30 дана “забране” изласка из дРЖАВЕ са својим возилом, добили нову Саобраћајну дозволу и на њој ћете видети бедну црно белу верзију Грба Републике Србије биће Вам све јасно. Нову Возачку дозволу још нисам видео али знам да је из исте кухиње и Вашег Министарства.Чему онда ламентирања над “тајном” обележавњу
    Дана државности када то нико од њих ни не очекује.

  5. Pa ne sme Tadija da slavi nesto Srpsko. Neodobravaju NATO-fasisti i kaplar Sutanovac. Treba pripremiti “vatrogasce”(vojsku) da ratuju za Amere i “svetlu evropsku buducnost”. E a kad slave Hrvati onda ide i Tadija. Za dobrosusedske odnose, valjda. Dupelizci ne smeju drugacije.

  6. Sto rece Palma ne tv, uz zvuke Betovena…*a, el vi znate sta su izvorni prihodi*..i placanje *cuvara plaze u zimskom periodu*…
    ocigledno, sve je postala *maloprodaja* za ubiranje takse i nameta…o trosku i sirokoim zahvatanjem od sirotinje raje..
    ——————————————————————————————————————————–
    Uredbom o promeni izgleda državnog grba država je sama sebi nametnula komplikovan posao i ogromne troškove oko promena simbola na registarskim tablicama, vozačkim i saobraćajnim dozvolama, pasošima, ličnim kartama, na tablama javnih i državnih ustanova, službenim uniformama, zastavama i raznim formularima i obrascima

  7. Papa je sa osmehom primetio da od proteklog susreta sa Medvedevim nije uspeo da nauči ruski jezik.
    Medvedev je papi poklonio i prepisku Borisa Jeljcina sa šefovima država i vlada, izdatu povodom 80. godišnjice od rođenja prvog predsednika Ruske Federacije, u kojoj je i prepiska sa Svetom stolicom.
    Još jedan poklon ruskog predsednika je i panorama moskovskog Kremlja urađena tehnikom emajla.
    “Vi ovde živite?”, interesovao se Benedikt, izrazivši oduševljenje lepotom arhitekture Kremlja.
    “Ne, tu radim”, objasnio je Medvedev, a prenela je agencija RIA Novosti.
    Sa svoje strane, rimski papa je Medvedevu poklonio neveliku sliku na kamenu sa prikazom Crkve svetog Petra.
    Po završetku audijencije kod pape, Medvedev se kratko susreo sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Tarčizio Bertoneom, navode ruske agencije.

  8. Није баш тако господине Угљеша. Обележио се тај дан , скромно, а и кад је тај дан обележавао г. Маршићанин било је и повода, нова статуа Карађорђа и долазак патријарха.
    Међутим, тачно је да је ова власт “скромно” обележила али је обележила и није баш пријатно да дође високи члан владе или државе Србије у Марићевића јарузи и да их неколико организација нагрде, разумљив је недолазак званичника.
    Али ни Коштуничина влада јеимала мањкавоси , па баш тај Маршићанин је касније имао своје гафове, па је збрисао у швицу.
    Али није у реду да се на месту прославе у споменичком комплексу, било ком, добацује врло непријатно, чак атакује, а то је пракса од Милошевића и раније до данашњих дана, увек еко направи скандалчић баш на церемонији. Могу и те групе да сачекају званичну церемонију па после стотињак метара од споменичког комплекса( ипак су то датуми који су посвећени прецима) да изјаве неслагање, како год то било. То кажем из разога јер ће днас то учинити једни, сутра ови други, све је разумљиво и бес свих нас, али само мало да се испоштују споменици, да бар ту једно пола сата будемо мирни, прибрани, то нам свима фали, али!, можда је тако време, а лоше је време….

    ________

    Ако је тачно образложење, а чујем да су се сви сложили, хелардичари и остали стручњаци, до промене Грба је требало доћи. Како кажу и онај први досадашњи грб, знамење је донесен пре неку годину УРЕДБОМ, на брзину, није лош, ….а ако је истина да ту има и елемената германске хералдике, па се зато и минимално исправља, а и неки Обреновићи и Карађорђевићи су знали да хрле некритички некад ка еуропи, па копирали све редом.
    Значи колико видим овај НОВИ Грб је јаснији, Орао бељи, јасније црте, и како кажу има више нашег вишевековног наслеђа, па није Србија од Обреновића и Карађорђевића, већ од Немањића, а сви су имали различита обележја. Јавили су се херлалдичари, стручњаци и рекли да су минималне корекције у складу са нашом словенском традицијом,па ако је тако, можда и нека се мења. И те симболе треба мењати постепено, као све државе, и друге државе мењају симболе,документа , пасоше,л.к., и др. временом, за пар година,нема журбе!

    И не треба државни Грб стављати на све и свја, и на таблице,…. Овакве какве су саобраћајне таблице су боље решење него раније имају “црвени штит и оцила” и ћирилична слова, (мада су могла да буду већа) и на њих не треба стављати цео грб, овако је Ок.

    Иначе једино “црвени штит са оцилима ” колико сам прочитао, то су наши симболи који су најчешћи стављани у највећем броју Грбова у разним династијама, кнежевинама, републикама,па до данашњих дана.

  9. Nova preti protestima zbog dolaska Klintona

    Opoziciona Nova srpska demokratija (Nova) Andrije Mandića pozvala je administraciju američkog predsednika Baraka Obame da preispita svrhu najavljene posete bivšeg predsednika SAD Bila Klintona Crnoj Gori, najavljenu za drugu polovinu maja, piše podgorički Dan
    Nova podseća da je Klinton za vreme predsedničkog mandata naredio agresiju na Crnu Goru i Srbiju, a potpredsednik te stranke Strahinja Bulajić je poručio da se u slučaju njegovog dolaska mogu očekivati protesti.
    Najavljeni dolazak bivšeg predsednika SAD u Crnu Goru, za većinu crnogorskih građana nije dobra vest. Postoji na desetine ličnosti iz društvenog, ekonomskog, političkog, kulturnog, sportskog i drugih sfera života SAD, čiji bi dolazak u Crnu Goru obradovao mnoge , naveo je Bulajić.
    On je istakao da je Klinton u crnogorskom narodu sinonim za nezapamćenu agresiju i ubijanje nedužne nejači, čovek koji je naredio da se povede najneravnopravniji rat u istoriji Evrope.
    Bulajić je ukazao da je Klinton naredio da američki vojnici, zajedno sa vojnicima ostalih zemalja NATO, nemilosrdno ubijaju stanovništvo Crne Gore i Srbije, ruše škole, bolnice, mostove, pruge, puteve, truju zemlju, reke, jezera i more, i da zato nije dobrodošao u Crnu Goru.
    On je podsetio i da je pod izgovorom borbe protiv jednog režima u stvari vođen uranijumski i dioksini rat protiv srpskog naroda, čije će posledice biti prisutne i u narednim vekovima.
    Dolazak bivšeg američkog predsednika u Crnu Goru najavila je Meliha Ramusović, kreativni direktor Atlas televizije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *