Biblijski egzodus u Italiji

Piše Milica Ostojić

Magreb eksplodira. Iskrcavanje na italijansku obalu (ostrvo Lampeduza) sa severnoafričkih, pre svega tuniskih, traje bez predaha; u samo pet februarskih dana stiglo je njih više od 5.000, tridesetak je završilo život u moru, a očekuje se još desetine hiljada. EU ne preduzima ništa da pomogne Italiji u ovoj vanrednoj situaciji, a Tunis je odbio da Italiji pošalje policiju kako bi sprečila ukrcavanje. U Italiji je egzodus definisan kao biblijski.
Trese se malo ostrvo Lampeduza u čijoj se luci nalazi više od 50 barki, kojima su doplovile izbeglice iz Tunisa. Centar za prijem i identifikaciju ne može da primi više od 1.000 lica, a trenutno se tamo nalazi njih 2.000. Ostale koji su se iskrcali razvoze po raznim krajevima Italije, gde treba da budu identifikovani. Još se ne donosi odluka da li će potom biti prihvaćeni ili vraćeni u zemlje porekla. Zdravstvena služba na ostrvu ne stiže da opsluži toliki broj pridošlica. „Evropa nas je ostavila same“, jadikuju neki italijanski političari i ministri, podsećajući da je Italija jedna od zemalja osnivača EU. Italija se, naime, kune u Evropsku uniju, svoje članstvo u toj „porodici“ smatra jednim od najvećih uspeha, a Evropa sada sedi skrštenih ruku; iz Brisela obećavaju deklarativno da će pomoći Italiji, ali ne kažu kako. Valjda je to samo još jedan od dokaza koliko je to složna i saglasna „porodica“. Oglasio se za sada samo portparol nemačkog ministra spoljnih poslova sa zaključkom da se „ovo iskrcavanja tiče cele EU“, „da će se razmotriti eventualne naknadne mere koje bi mogle biti preduzete“, te da je Italija „dobro učinila što je zatražila intervenciju EU“.
Ima nagoveštaja da se sa tuniskih obala spremaju desetine hiljada onih koji žele da pođu ka italijanskim (najbližim) obalama. Iz Tunisa stižu vesti kako će poslati vojsku da kontroliše jednu luku odakle polazi njihov najveći broj, a italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini kreće ka Tunisu posle tamošnjeg odbijanja ponuđene pomoći od strane italijanske policije.
Dok pišem ovaj tekst javljaju agencije da se na moru vidi brod osmatran iz vazduha i s mora, sa 125 izbeglica, a dok ovaj broj ne izađe iz štampe ko zna koliko će novih još biti. Ministar unutrašnjih poslova upravo danas opominje da se među pridošlicama nalaze i ubačeni međunarodni teroristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *