25. februar 2011.

Predstavnici pravoslavne, katoličke, muslimanske i jevrejske veroispovesti u Srbiji sastali su se u Nišu na međunarodnoj konferenciji „Neprolazna vrednost i trajna aktuelnost Milanskog edikta“. Prema oceni organizatora, trebalo bi da ovo bude i značajan korak ka obeležavanju jubileja, 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, koji će biti održan u Nišu 2013. godine. Episkop bački Irinej je rekao da je Međunarodna konferencija u Nišu  značajna „duhovno i kulturno“, jer nas podseća na hrišćanske korene evropske kulture i civilizacije. Ali je  povodom navoda da bi papa mogao da dođe u Srbiju na proslavu 2013, Vladika Irinej ocenio da „spisak zvanica za taj događaj još nije završen, te da je rano da o tome govorimo“. Da podsetimo, papin put u Niš je za većinu Srba nezamisliv ukoliko „itinerer“ katoličkog poglavara zaobiđe mesto Jasenovac.
U Srbiji je tog petka, koji nije bio 13, ali za mnoge Srbe beše jednako baksuzan , prvi put gromoglasno najavljena zaplena imovine zbog neplaćenih računa : Zbog višegodišnjeg duga za grejanje, četiri porodice u Čačku doživele su „oduzimanje“ stanova. Neka se pripreme ostali, što bi, prema nezvaničnim procenama, moglo da znači najavu nemilih „presuditelja“  čak i pred vratima nekoliko desetina hiljada porodica.
Nedoumice oko sastava kosovske delegacije  na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine proteklog petka su raspršene vešću da će Edita Tahiri , zamenica premijera Hašima Tačija (u prethodnom kabinetu kosovske vlade bila na mestu ministra javnih poslova), predvoditi prištinski pregovarački tim. Prema  nekim kvalifikacijama i specijalnom „brifingu“ koji je doveo na visoko  mesto u administraciji tzv. „Republike Kosovo“,  Edita Tahiri, Fulbrajtov stipendista, postdiplomac sa Harvarda, a takođe i diplomac Fakulteta za međunarodne i bezbednosne (!) studije u Nemačkoj, mogla bi da zastupa i neke  druge, pre svih zapadne, zemlje. I njihove interese, naravno. Da li je reč o interesima koje će, posredno, zastupati obe delegacije na ovim „pregovorima“?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *