MITROPOLIT AMFILOHIJE Žila kucavica srpskog naroda

Piše Uglješa Mrdić

Delo o manastiru Visoki Dečani, s blagoslovom arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, je objavila „Svetigora“

Monografijom o manastiru Visoki Dečani, u prodaji od dana Svetog Save, započeta je edicija o najstarijim i najugroženijim manastirima na Kosovu i Metohiji.
Delo je, s blagoslovom arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, objavila „Svetigora“. Tu je najveća galerija fresaka srednjovekovne Srbije, riznica naše pismenosti, vajarski ukrasi.
„U sazvežđu zadužbina loze Nemanjića, Visoki Dečani zauzimaju posebno mesto. Edicija o najstarijim i najugroženijim manastirima na Kosovu i Metohiji zato i počinje baš ovom knjigom. Manastir je jedan od podsetnika da su Kosovo i Metohija žila kucavica srpskog naroda. Nije slučajno da je „Svetigora“ pokrenula ovu ediciju, jer Nemanjići ne samo da su ostavili trag na KiM i drugim delovima Srbije, već su na prostoru sadašnje Crne Gore osnovali Zetsku episkopiju“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *