Lipa Vlajna Severina u vrtlogu reke Pive

Piše Ratko Dmitrović

Mržnja je osećaj koji čoveka uvodi u mračni deo njegove ličnosti ali je, istovremeno, i stanje iz kojeg može da sevne istina. Tako je, ovih dana, na jednom banalnom slučaju, srušena gotovo vekovna rabota hrvatskih istoričara koji su se trudili da dokažu kako u Hrvatskoj, Dalmaciji pre svega, nikada nisu živeli Srbi već Vlasi

Na ovim stranicama nisam se do sada zamarao snajkom zvanom Severina Vučković iz razloga što mi to nije bilo inspirativno. S obzirom na tematiku serijala bilo je, istina, osnova da se u nekom od tekstova pozabavimo i prezimenom i poreklom Vučkovića, ali druga prezimena odigrala su u tom smislu značajniju ulogu tako da sam Severinu ostavljao tabloidima. A šta se u međuvremenu dogodilo pa da se, evo, ipak dotaknemo ove „lipe Dalmatinke“?
Seve je, nema ko ne zna, raskinula veridbu sa izvesnim konobarom iz Rijeke, a zarad trenutne ljubavi prema nekom Milanu Popoviću, Srbinu iz Beograda. Taj je, tvrde mediji, jedan od najbogatijih među potomcima Svetog Save što, razume se, nije bilo presudno kada je buknula ljubav. Ništa od svega ovoga meni lično nije interesantno; baš me briga, to su njihove privatne stvari, ali uvek ima ono – ali. Kao okidač da se krene putem koji sa suštinom priče naizgled nema nikakve veze.

ZAVIČAJNA GENETIKA
U mnogobrojnim lavinama reagovanja u Hrvatskoj na „nacionalnu izdaju“ Severine Vučković, kritičari, zajapureni Hrvati – koje je kao ubod u zenicu oka zabolelo to što se „najljepša Hrvatica“ zaljubila u Srbina – zanemaruju činjenicu da je i onaj ostavljeni konobar, Slavko Šainović, takođe Srbin.
Inače, ovo prezime po jednom tumačenju dolazi od persijske reči „sahain“, a znači čuvar kraljevih sokolova, dok po drugom, u turskom jeziku „šain“ znači soko. Pretpostavlja se da su neke srpske porodice za vreme turske okupacije uz dozvolu da se isele sa prostora tada Otomanske imperije preuzimale i obavezu da islamizuju svoja prezimena, što navodi na zaključak da su se današnji Šainovići nekada prezivali Sokolovići.
Mada je većina srpskih porodica po dolasku u novi kraj vraćala stara prezimena ili kasnije po prelasku na katolicizam uzimala nova, i danas imamo Srbe koji u korenu svog prezimena imaju neki turcizam; uz prezime Šainović to su, na primer, Arnautović, Čakširan, Taušan(ović), (Zečević, taušan je na turskom zec) pa Ćurčija, Serdar, Elezović, Čampara…itd.
Nije isključena mogućnost da se doskorašnji Severinin zaručnik, Slavko Šainović, na radost hrvatskih nacionalista predstavlja kao Hrvat, ali onda je to jedinstven slučaj jer do sada se nijedan Šainović nije izjašnjavao kao Hrvat.
Šainovića starosedeoca u Hrvatskoj nema, oni potiču sa severa Crne Gore, iz doline Pive, što u ovoj priči ima dodatni značaj jer pivske korene ima i Boris Tadić, predsednik Srbije, koji je pre dva meseca izjavio da se budi uz pesme Severine Vučković. Zavičajna genetika, šta da se radi; porodica iz koje potiče Severina starinom je takođe iz tih krajeva. Bili su veliko bratstvo sa prostora današnjeg Gackog davno pokrenuto u potrazi za boljim životom, pa njihove potomke sa uglavnom istim prezimenom i danas možemo naći na severu Crne Gore, u Dalmatinskoj Zagori, nekim krajevima Like, na Kordunu…Vučkovići su u ogromnoj većini Srbi, pravoslavci, ali ima i onih koji su prešli na katoličanstvo i, naravno, postali Hrvati. Od Severininih Vučkovića je i poznati beogradski glumac Aljoša Vučković.
Povod za redove koje čitate našao sam u poganom komentaru, povodom Severinine beogradske ljubavi, na jednom od hrvatskih portala koji glasi: „A di će vlaška kučka no svojima, u Beograd“.
Teško je za poverovati ali ova svinjarija od „komentara“ srušila je gotovo vekovno sistematsko naprezanje hrvatskih povjesničara da dokažu kako u Dalmaciji i Dalmatinskoj Zagori Srba nikada nije bilo, a oni što su se na tom prostoru vodili ili se još vode kao pravoslavci samo su – tvrdi ova povjesna hrvatska škola- potomci Vlaha, doseljenih iz Rumunije.
Onaj ko ima vremena i strpljenja da se pozabavi radovima čak i ozbiljnih hrvatskih istoričara koji dokazuju vlaško poreklo dalmatinskih Srba, naći će se u čudu šta sve ljudima u takvoj falsifikatorskoj raboti može da padne na pamet.

SRPSKO POREKLO
Malo je i ceo jedan broj „Pečata“ da navedemo samo ono najinteresantnije iz ove „povjesne neupitnosti“. Svi hrvatski napori u ovoj priči uloženi su i ulažu se sa ciljem da se dokaže kako je navodno srpsko prisustvo u Dalmaciji tek sastavni deo srpske mitomanije, izmišljotina sa ciljem da se kad-tad napravi nešto što se zove „Velika Srbija“.
A onda se Severina Vučković zaljubi u tamo nekog Srbina iz Beograda i na tom banalnom slučaju padne cela hrvatska teorija o nepostojanju Srba u Dalmaciji i Dalmatinskoj Zagori. Ono što je napisao gore citirani forumaš znaju i misle gotovo svi Hrvati dalmatinske regije, i šire, razume se. Među njima je i sadašnji gradonačelnik Splita Željko Kerum, zapamćen uz ostalo i po tome što je javno rekao da nikada ne bi pristao da mu Srbin bude zet. Podsetiću, i Kerum je Vlah, njegovi su iz sela Ogorje u Dalmatinskoj Zagori, a nekada su se prezivali Vujanić. Mogao bih da se kladim da je ogorčeni forumaš koji je Severinu zauvek „poslao“ njenima u Beograd, takođe iz Dalmatinske Zagore, poreklom Srbin, naravno. I gotovo svi oni znaju za svoje srpsko poreklo.
A šta na ovu temu kažu istorijska dokumenta, neupitne istine o Srbima na prostoru današnje Hrvatske?
U papskoj buli, izdatoj 21. novembra 1611. godine, na više mesta ovaj živalj se naziva samo Srbima, a u buli pape Pavla Petog, vezanoj za osnivanje pravoslavnog manastira Marča- između današnje Čazme i Ivanić Grada-spominju se samo Srbi.
Dokument o davanju privilegija, koji je početkom 16. veka potpisao Ferdinand I, piše: „Srbima ili Rašanima“. Ne treba, pretpostavljam ni podsećati da su Rasi ili Rašani samo neki od starih naziva za Srbe. I Ferdinand II donosi neku vrstu ukaza o privilegijama i on, kao i njegov prethodnik, Srbe zove samo Srbi.
Tako su Srbe zvali i carevi: Leopold, Rudolf, Jozef II, Karlo IV, čak i zloglasna Marija Terezija koja je učinila sve što je mogla da Srbe u što većem broju prevede na katoličanstvo.

POBEGLA „NAJLIPŠA“
Hrvatski ban Adam Baćani, podario je 1696. godine srpskom narodu na Baniji „zaštitnu diplomu“ nazivajući ga u tom dokumentu „vlaškim ili srpskim narodom“. Identičnu formulaciju upotrebio je i hrvatski grof Đuro Zrinski, naseljavajući Srbe na svoje imanje oko Gomirja. On ih zove „Vlasi ili Srbi“
Na razmeđi 17. i 18. veka senjski biskup Martin Brajković bio je naročito aktivan u borbi protiv „šizmatika“, kako su onda na tom prostoru zvali pravoslavce. Brajković šalje nekoliko pisama na austrijski dvor i u svakom od tih pamfleta upotrebljava imenicu Srbi, a na nekoliko mesta „Srbi ili Morlaci“ (Morlaci – još jedan od starih naziva za Srbe).
Isto to radio je veliki hajkač na pravoslavlje, nadbiskup i kardinal Kolonić. To je vreme kada su mnogi Srbi na prostoru austrijskog carstva bili katolici, a spomenuti Kolonić u jednom pismu svojim podređenima spominje takve Srbe i doslovno navodi „Srbi koji su katolici“.
Jedan od najpoznatijih austrijskih etnografa Cernig, čak je upozoravao svoje kolege i saradnike da imaju na umu Srbe kad i ako upotrebljavaju pojam Vlasi. Poznati i cenjeni istoričar katoličke crkve dr N. Niles, uvek je Srbe na prostoru koji danas pripada Hrvatskoj nazivao samo Srbima.
Ako neko zna ko su zaista Vlasi (istoričari ih kao nacionalnu zajednicu vezuju za Rumune) onda to van svake sumnje zna rumunski mitropolit i istoričar A. Saguna, Rumun iz Erdelja. On je u delu „Istorija grčko-istočne crkve u Austriji“ izdatom u Nemačkoj 1862. godine napisao: „Zbog istovetne vere sa Vlasima rimski katolici podrugljivo zovu Srbe i Vlasima, da im se time narugaju i obeleže da oni (Srbi) ne pripadaju istom narodu sa katoličkim Hrvatima“.
Inače, Vlasi ili Vlaji (po dalmatinski) pojam je koji se od davnina na Balkanu upotrebljavao za stočare, ljude koji se po brdima i planinskim vencima bave uzgojem stoke, uglavnom ovaca i koza.
No, vratimo se dokazima o srpskom postojanju i trajanju u Dalmaciji, na koju smo se fokusirali zbog „lipe šinjorine“ zvane Severina.
Manastir Krupa, veliko duhovno vrelo pravoslavnih Srba, osnovan je podno Velebita, početkom 14. veka, 1317. godine, u vreme kralja Milutina. Pošto je vrlo brzo bio napadnut i oštećen obnovio ga je car Dušan, 1345. godine.
Srpska princeza Jelena, sestra cara Dušana, udata za hrvatskog kneza Mladena Šubića, sagradila je 1350. godine Manastir Krka, nedaleko od Kistanja, odnosno, Knina.
I manastir Dragović (Cetina kod Vrlike) podignut je u 14. veku, na samom njegovom kraju, šest godina posle Kosovske bitke.
U stvari, ovo je samo podsećanje onima koji znaju kako stvari stoje i ko su dalmatinski Vlasi. Naravno, Hrvati, posebno ovi taze-katolici, to neće ni da slušaju ni da čitaju. Zato što boli. Naročito sada kad im je „najlipša“ pobegla. Kod svojih.

37 коментара

 1. Boje se mnogi Hrvati da im se ne probudi duh pra
  djedovski i objasni im porijeklo.
  A nije se tesko pozabaviti svojim korijenima i vratiti im se ! Srbi su velik narod i prihvatit ce ih i oprostiti im!

 2. Искомплексирани унијати немају идентитет и то им представља огроман проблем. Какве год биле интелектуалне и језичке акробације којим хистерично објашњавају своје ”хрватско” порекло, подједнако су бесмислене и извор су огромне фрустрације. Католичанство,антисрпство, усташтво – премало да поуниаћени Срби докажу да нису Срби, а камоли за идентитет нове нације.

 3. Ljiljana,Holandija

  Citajuci Vas clanak setih se slicnih reakcija Hrvata posle nezavisnosti. Kad bi neko od Srba pasprodao sve , spakovao se i otisao za Srbiju ili gde su mu vec koreni, pljustale su strasne reci. Hrvati su se osecali izdani.Inace su svi govorili da bi se iselili ako bi Dubrovnik pripao Srbiji. Nista neobicno. Sta od takvih ljudi i ocekivati.

 4. Небојша Малић

  “Валах” је германизам, старогермански назив за Келте (Велс) и романске народе (Валонија). Треба имати на уму да су Византинци сами себе звали Римљанима (што се огледа и у турској подели хришћана на Ромеје и Франке), а да се данашњи Румуни сматрају потомцима романизованих Дачана (што може да буде истина, али не мора да значи). Утолико што су Срби православци, дакле следбеници “Ромејске” вере, за германизоване Славене су они заиста “Власи”…

 5. Javlja se pripadnik naroda koji je od drugih pokrao jezik i čitavu kulturu. Sam otac srpske nacije Ćosić je, uostalom, priznao da Srbi lažu i da na tome grade svoju povijest. Srbi kao narod uopće ne postoje. Riječ je o jednom primitivnom plemenu koje je srbiziralo hrvatske pravoslavce i dio Rumunja.

  • Ja sam zgrozen koliko su Hrvati boleni pa nije cudo sto kazu NEMA GORIH SRBA OD POKATOLICENIH I POTURCENIH to je ziva istina ja licno znam par ljudi koji su SRBI ali prilikom vencanja presli su u katolicku veru k.primer je moja komsinica Mira udala se hrvata HORVATA ipresla u njegovu veru i dobili su sina Damira i naravno on je veliki hrvat a u stvari ga rodila majka srpkinja .ostali deo njene porodice i dalje su SRBI.sta reci a onda neki hrvat koji je poreklom Srbin se najvise busa u prsa kako nema nista sa srbima .VIDI TO BOG I NAPLATICE IM SVE JER KO JE IZDAO SOPSTVENI NAROD I BOGA BI IZDAO .RIMLJANI SU UBILI ISUSA A SAD SU KAO NAJVECI VERNICI.SRAMOTNO JE TO

 6. Da ne zaboravim, poslije kosovske bitke 1389 pobijeni su od strane pomoćnih turskih turističkih odreda svi muški Srbi. Pa neka objektivni promatrač lucidno zaključi od koga su nastali današnji garavi Srbi.

  • Neverovatno koliko su hrvati boletan narod -nacija i sve ce uciniti da pokazu kako nemaju nista sa Srbima pa da zaista nemaju nebi se ni toliko trudili da ista dokazuju!

 7. Џаба ”Хрвоје” разбијаш огледало и пениш,то ништа не мења.Говориш српским језиком, пишеш српским писмом, корени су ти српски…па ти цитирај пасусе из приручника за младе унијате колико хоћеш.А отац српске нације је живео много пре телевизијске ере, ПР агенција и независно од воље ”Новог светског поретка” и није био ни фашиста, ни комуниста.То није пракса код новокомпонованих ”народа”, па разумем што то ниси у стању да схватиш.

 8. E ovaj tipični čistač bečke štale kaže da su Srbi ukrali jezik, pa pazite šta kaže “od hrvata pravoslavaca”. E u kakvom virtuelno imaginarnom “povijesnom” procjepu živi “štalko čistić”?! Pa štalko čistić bi trebao da ode na Sorbonu i pita zašto im se Krleža 2002. godine prevodio na francuski na katedri za srpski jezik i književnost! Pa tačno je da hibridi kakav je i sam štalko čistić se ničega ne stide i takvi kao on svojim najznačajnijim kulturnim hiljadugodišnjim, pardon tisućuljetnjim (a što li je onaj Krleža govorio hiljada umjesto tisuća) projektom smatraju Jasenovac. Pa su počeli stvarati jezik koji je samo priličan ludama kraljevskog dvora kojeg usput budi rečeno ovi hibridi nikad nisu ni imali, niti će imati. Pa je onda svaka propala pijanica učestvovala u bogaćenju, pardon stvaranju već “stvorenog” hibridnog jezika. Radjale su se riječi, ma nicale su ko gljive poslije kiše i u tom nadahnutom lingvističkom stvaranju rodjen je i “jajomlat”! E onima koji ne znaju šta je jajomlat ostaviću da sami prokljuve jer je i ovaj hibridni jezika nastao, tj. još nastaje “mlaćenjem” prazne slame!

 9. Никад није довољно да се ово опет каже јер је глупост и примитивност неуништива. Ћирилица не постоји. То је Ватиканска подвала. Ватикан нам је нашу Азбуку преименовао по његовм мисионару Ћирилу који нам је с мачем у руци (заједно са Методијем и Клементом) донео ватиканску империјску веру и ништа друго. Покрштавали су србе у католике.
  Сви су они научили нашу Азбуку још и пре него што су ногом ступили на нашу територију. Конкретно, Ћирило је научио код Феничана, Методије код Грка а Клемент у Риму.
  – Можда би сви лажни срПски и Ћирилични душебрижници прво од себе и сопствене глупости морали да почну пре него што нападну језуитску елиту због латинице. Не постоји срПски језик, јер не постоје ни срПи као народ. http://www.mangup.net/doku/becki_sporazum_iz_1892.pdf
  – Све што постоји, као што то и сами сад видите, је једна велика и вековна превара само и ништа друго више.

 10. Brvo stari druze Ratko za teks koji je vrh vrhova.A o pokatolicenim Srbima koji su sada i veci Hrvati od ono malobrojnih pravih Hrvata mogu samo da kazem staru rec POTURICE prolete vam duse.

 11. ALO BRE PA KO JE OVDE TRCAO TRASU BUDIMPESTA – BEC DA BI STVORIO SVOJU MALU KVAZI DRZAVICU PUNU GENOCIDA NAD CIVILIMA!?!?
  VI BI I DALJE BILI POD MADJARIMA DA NIJE BILO SRBA!!!

  NEKOM IGROM SLUCAJA REC ”HRVATSKA” , MOZE DA SE NAPISE I NA LATINICI A DA PRITOM BUDE I NA CIRILICI…. – XPBATCKA
  ALO KORENI SU VAM NEIZBEZNI!!!

 12. Tako ,apostolski(papski) vizitor Petar Masarek izvestava Kongregaciju u Rimu (1623-24).godine da je “neizbrojiv broj sizmatika u Srbiji Bugarskoj delu Bosne i Ugarske,koji zive u neizbrojivim naseljima”,i dalje(2.4 i 11.10 1640 godine)misionar Francesko de Leonardis moli Papu i Kongregaciju za jos veci broj misionara radi unijacenja Srba, jer “na podrucju od Carigrada do Istre i Hrvatske od svih Hriscana pet sestina sacinjavaju Srbi (Pravoslavci)”. Ovo je izvod iz knjige “Pravoslavna Crkva i Rimokatolicizam” izdavac LIO 2002 .Poglavlje “Unijacenje iEkumenizam”.Glava “O unijacenju na prostoru Srpske Pravoslavne crkve” Episkopa Atanasija Jevtica strana 335 .

 13. hm, hmm…hrvoje, ajde lepo progutaj vruc keompir..i, smiri loptu..da nije bilo Srba, da se nije culo i proculo za kordunasa Savu Mrkalja,,za licanina Nikolu Teslu..i citav niz drugih..hrvatska bi bil..*drek*..i malo bi k0 znao za nju. A, prva saznanja poticu od pokolja u svernoj Italiji, druga od pokolja, gusenja revolucije u Madjarskoj…i *Jasenovackog resenja Srpskog pitanja*. Nemojmo zaboraviti..*latini su stare varalice*…a ne Srbi…Pozdravi Dobricu Cosica…Dragosa Kalajica, Zanka…i niz drugih ljudi *laznog identiteta, pisma vere, jeziika*. Ipak, djaci ce da i dalje slave Svetog Savu,,..a, hmmm rvati Antu.

  2
  1
 14. tesla niti je ikada kročio na srpsko tle, a andrić je rođeni hrvat katolik oportunista koji bi prešao u crne đavole samo da moze putovati po svetu i glumiti ambasadora.
  srbija je kulturno, društveno, civilizaciski balkanska prčvara što je opet produkt osmanske vladavine i zadrte pravoslavne crkve
  Sudeći po ovima komentarima balkanska prčvara će i ostati.

  Dok su ustaše kultivirane, uglađene jeb ga bio sma tamo i vidio sta rade. E oni se razvijaju u svakom pogledu, i društveno, i ekonomski i infrastrukturno dok kod nas ovakvi gadovi poput autora članka seru neke bezvezne priče koje ne zanimaju nikoga.

  ajmo radit, polazi

 15. dobar čoek / Иди гледај ”фарму”, није ово за тебе.

 16. E Hrvoje,Hrvoje…da si opsednut Srbima i da u tebi tece srpska krv,dokazao si i prisustvom na ovom sajtu!Ali ima ono pravilo”Sto vise neprijatelja,to vise slave i casti.Ovim oko ovih tvojih “garavih Srba”,pokusavas da nam nametnes kompleks da smo mi ustvari Turci…e ni cemu se vise ne ismejem nego kad procitam slicnie komentarie tvojih sunarodnika i naravno POTUCENIH Srba,koje ostavljaju po jutjubu,vasim forumima…Mi Srbi mozemo nabrojati svoje pretke,svoje bele pcele,svoje pradedove,svoje cukundedove,svoje kurdjele,svoje kurajbere,svoje navrndede…(nisam isao redom)…A mozes li ti?Mogu li tvoji sunarodnici?Ti jos covece drzis pravslavnu ikonu i pravoslavno kandilo na tavanu,pa te to boli.Pa nam prosipas neke propale price o “garavim Srbima”.E zalosti…No imaj na umu i ti i tebi slican,mi znamo svoje poreklo!Znate ga i vi…ali vas to poreklo boli!

 17. Da se nadovežem na “dobrog čoeka” niti je nebo plave boje kad je vedro, niti je trava zelene boje u maju mjesecu, niti je moja Crvena zvijezda bila fudbalski prvak svijeta, nije ni Novak Đoković se plasiro u finale Australian-opena. E to su samo puste želje malih hibrida. Po svemu sudeći hibrid se vruć hladne vode napio, pa ga je prebacilo, dobro se pregrijao čisteći bečke štale, pa je počeo mlatiti praznu slamu. Nego hibridu ‘aj ti polako u bečku štalicu pa uzmi zelen’ paradajiz i šamaraj ga dok ne pocrveni. A kad “pocrveni” lagano se vrati u stvarnost i radi ono u čemu si ekspert “čisti učmale bečke štale”!

 18. Srbija je Srbija,..na Balkanu, nije joj potrebno bilo kakvo poredjenje sa *ugladjenim ustasama*..a, narocito sa *razvojem u drustvenom pogledu*, pomenuti *gad*, pise istinite stvari, neosporne stvari..a ta mrznja prema Andricu, nije nova, ta sklonost prema mrznji je urodjena *drustvena mana iz prcvare*, cim je u pitanju Srpski pisac…nesto slicno je *od tog drustva* i sa Mesom Selimovicem, Emirom Kusturicom…*ajmo radit,polazi*

 19. Najavljeno prikazivanje filma o stradanju Srba

  Na sedmom po redu međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova Zagrebdox, koji će biti održan od 27. februara do 6. marta, biće prikazan i film “Paviljon 22” autora Nenada Puhovskog koji govori o stradanju Srba u Zagrebu

  Reč je o odvođenju u smrt Srba u hrvatskoj prestonici od strane pripadnika jedinice kojom je komandovao Tomislav Merčep protiv koga se sada vodi istraga.
  “Stavljanjem u program “Kontroverzni dox” imao sam nameru aktuelizovati situaciju oko Merčepa, ali i podsetiti na situaciju da film koji je napravljen 2002. godine nikad nije prikazan u Hrvatskoj” izjavio je Tanjugu Puhovski koji je i direktor festivala.
  “Neprikazivanjem filma javnost je ostala uskraćena za neke informacije koja smatram dosta važnim”, rekao je on ističući da film pokazuje da je u vreme kad je rađen sve već bilo poznato.
  “Podsetio bih hrvatske gledaoce i građane, pa i organe gonjenja da su sve te činjenice o kojima se danas govori bile poznate i nama koji nismo imali izvore informiranja, pa su onda bile poznate i drugima”, rekao je Puhovski.
  On smatra da je dobro da ljudi vide film u vreme kad se govori o Merčepu i tim procesima da bi videli o čemu se radi.
  “Bilo je glasova u nekim medijima što se sada Merčep procesuira, ali ovo je situacija u kojoj se želi Merčep zatvoriti i ta priča ispričati do kraja sa svim njenim elementima”, zaključio je Puhovski.
  On je podsetio da se sve oko filma, od snimanja do njegvog bojkotovanja, dešavalo u vreme koalicione vlade Ivice Račana.
  Tomislav Merčep je od 10. decembra 2010. u pritvoru, a tereti se da je kao komandant jedinice hrvatskog MUP-a koja je sprovodila likvidacije odgovoran za odvođenje i smrt najmanje 43 civila, najvećim delom Srba, s područja Zagreba, Kutine i Pakraca u zapadnoj Slavoniji. Osim paviljona 22 na Zagrebačkom velesajmu, Merčepovci su imali i logor u Pakračkoj Poljani gde su vršili likvidacije.

 20. @Srpsko Sarajevo
  i sta ti imas od toga sto je doković odličan tenisarski igrač, što je crvena zvezda kurac taj itaj. Kralju govorim ti o životnom standardu, jesi ti putovao naokolo i video šta rade hrvatska i slovenija, koliko su daleko od nas???
  Pozdravljam ja đokovica i čestitam mu od srca i svi smo ponosni na njega ali pogledaj, nase politicare i narod. pogledaj kakvom retorikom dolaze na vlast, jesi video onoga acu vucevića u magazinu oko. jesi ti to video’
  to jedno dna, srbija je dno dana i ako se to samo prizna i to je korak napred itada mozemo da pocemeo raditi i icic prema boljem standardu svih građana srbije.
  Samo ej tvoja bosna ispod nas po svim ekonomskim pokazateljima, nemamo industrije, privatizacija je bila najgora moguća, pola mldaih ljudi ne radi, pemzije su zakurac, to sebi od postenoga radnickoga sveta moze prisutiti godisnji odmor da nmegdje otputuje.

  Pustimo severine, hrvate i slovence i pustimo tu gadljivu primitivnu retoriku koji je ciji i koji je koji, je li nas ili njihov.

  on meni o đokoviću, idiubi se…
  i onda se žale kao im je, ma crkni i krepaj kada naprizemnije podvale ne mozes rasuditi…

  pih

 21. e on meni crvenoj zvezdi i dokoviću. E pa svaka ti vera ako ti možes od toga patiotskoga žara živeti i biti najeden,
  a i kada samo vidim facu ovoga autora teksta sve mi je jasno

  selite mladeži, selite, nece ovde biti hljeba zadugo…

 22. hrvati pokatoličeni srbi, ma joj koga za to boli neka stvr, ej koga vise to interesuje osim frustriranih budaletina,
  koga briga za poktoličene srbe

  e srednji vek braale, srednji vek

 23. srbija zapravo nije dotakla dno jos. Ona visi par cen. iznnad tla i to je najgore. evo da smo barem udarili o tle onda nemamo nigde vise nego prema gore. ali ne mi jos visimo, visimo i trunemo
  dok ove iste hulje pricaju iste zapaljive price i postaju bogatiji i bogatiji a ti sirotinjo krepaj pa ja..
  ma mrs đubrad, dabogda vam deci bilo kakao je meni sad fuj đubrad, depresirali i unakazili citave generacije mladih ljudi i opet im nije dosta,
  ma mrs i dalje od mene pokvareni skotovi

 24. ”Mi Srbi mozemo nabrojati svoje pretke,svoje bele pcele,svoje pradedove,svoje cukundedove,svoje kurdjele,svoje kurajbere,svoje navrndede…(nisam isao redom)…A mozes li ti?Mogu li tvoji sunarodnici?Ti jos covece drzis pravslavnu ikonu i pravoslavno kandilo na tavanu,pa te to boli.Pa nam prosipas neke propale price o „garavim Srbima“.E zalosti…No imaj na umu i ti i tebi slican,mi znamo svoje poreklo!Znate ga i vi…ali vas to poreklo boli!”

  e gledajte vi ovu ispljuvotinu precenjenoga kolege amaliticara. pa ovo je za nepoverovati, jesu tebi nesto u caj_kavu stavljali pa si izesto tako ogranicen ko balkon
  ti tvoji pradedovi cukunkurci itd. pa sta je to, to je ponos sigurno, ali sta ti to ima da znaci kada su ti depovi prazni, oce li ti svi cukundedovi sa nebesa bacati hljeba ule zatupljeno,
  i da nasi pretci vide gde smo srbiju doterali ksti bi svoje izbacili iz ove unakazene i moralno degradirane zemlje,
  da li ti tvoj deda ostavio ovu zemlju da od nje ovo radi’
  da li je stoko?

  svoje nvrndede kaze on, tragično smešno, prosto jadam čovek ne zna što da odogovori na tajvo pisajee,
  ne zna bi li se smejao ili plakao
  ma placi jadna sirotinjo nema pravde za tebe na ovome svetu, zajebase te tvoji

 25. ali neka doci ce vreme, doci ce vreme kada ce se huljama stati ukraj, pa makra ga docekali unucimojih unucadi,
  stata ce se ukraj manipuliranju ovim jadnim napacenim narodom

  doce vreme , samo polako

 26. Zaista postoji potreba da Srbi istraze i dokumentuju na naucnoj osnovi istoriju svog porijekla i kulture.I to pod hitno i da se traze pare iz UNESCO-a za taj rad.Da ovu istinu sto nam Nikola govori “Mi Srbi mozemo nabrojati svoje pretke,svoje bele pcele,svoje pradedove,svoje cukundedove,svoje kurdjele,svoje kurajbere,svoje navrndede”- naucno dokazemo i pokazemo svijetu. I sve dok ne budu istorijske cinjenice poznate cijelom svijetu dotle ce se raznorazni Horvati javljati sa takvim nebulozama.Hrvatima je i uspio genocid nad srpskim narodom zbog tog istog razloga.Da su generacije poslije II svj. rata ucile pravu istoriju ( dokumentovanu iz svjetskih arhiva) a ne titoisticko pranje mozga – ne bi bio ni moguc ovaj zadnji talas genocida iz 90tih.
  Prije II svj. rata imali smo broj od dva miliona Srba na teritoriji danasnje nove drzave Hrvatske, a koliko ih je ostalo sada? Nekoliko hiljada.
  A sad nam takvi kao Horvat tvrde da nismo ni postojali. Tako bi i Svabe da nisu pobjedjeni u II svj. ratu govorili za Jevreje- da ih nije ni bilo.A zato sto je Njemacka izgubila rat – Jevreji su dokumentovali genocid i jos mu dali ime Holokaust, Njemacka je denacifikovana . Znaci , svaka pomisao na nacizam je izbrisana iz svakodnevnog zivota i politike- sto se u Hrvatskoj zahvaljujuci Titu nije dogodilo. Hrvatski unuci su se s ponosom sjetili svojih hrvatskih djedova Ustasa.I zato i samo zato danas mogu da vicu da Srbi nisu ni postojali.
  I Djedo, nadam se da govoris samo u svoje ime kad kazes da bi im mi oprostili. Prvo se mora dokazati genocid i nestanak cijelog jednog naroda sa teritorije nove drzave Hrvatske a onda da mozda nasi unuci nadju snage da oprastaju takvo zlo. Nasa generacija jos uvijek ima nezacijeljene zive rane od genocidnog hrvatskog naroda.

 27. Ej,ti jadni dobar čoek,popij lekić…istina boli,a?Meni lično je žao tih jadnih “Hrvata”,tužan je život kad moraš govoriti da si ono što nisi,kad moraš menjati reči da ne bi ličile na srpske,kad moraš lizati dupe Nemcima i drugima,a oni te jednako ne vole,jer ipak nisi njihov,a ti to želiš biti…moraju ti ljudi biti frustrirani,bolesni,besni,jer geni u njima govore drugo.Modifikacija gena je bolan proces,ali i nemoguć u ovoj priči.To ti je kao ljubav,ne možeš srcu narediti koga da voli,ne možeš ni mozgu reći da si Hrvat,a zapis neki davni u njemu stoji…Tužno je biti deo izmišljenog naroda,praznog imena,za koje svi u zapadnoj Evropi znaju kako je nastalo i zbog čega,zbog POKATOLIČAVANJA,a to je bio vid prisile radi lojalnosti na granicama.Dakle,agresije u skorašnjem ratu nije bilo na Hrvatsku,nego je oduvek agresija na Srbe,na srpsku veru,na srpske teritorije…oni koji imaju podanički karakter i vole biti poslušni i dupelisci se bune na tu istinu zapisanu na mnogo mesta u svetskim arhivama,a oni koji znaju od kojih su i ne vole biti poslušnici osluškuju glas srca i vraćaju se sebi.

 28. “Dobri čoeče” je l’ to još paradajiz nije pocrvenio? Ko zna možda je i pocrvenio a ti ne razlikuješ boje, da nisi možda daltonista? S’ obzirom na emocije sa kojima se unosiš da se primjetiti da si i nadrealan umjetnik i zato ti preporučujem sljedeći zadatak za smirenje, napravi akvarel raznoraznih boja i to ne da će te smiriti, to će biti i prvorazredna senzacija s obzirom da si daltonista. Takodje da se primjetiti osim što si umjetnik ti si vrhunski i filosof il’ da ti prevedem golem mudroser. Ti prosto barataš, raspolažeš i znaš šta su činjenice il’ ti ga fakti kao da si sudski vještak, ma kao da si 10 godina stažir’o u sudu, al’ u Haškom. I da ti kažem dobri čoeče ZABOLI ME K…. ZA TVOJU HRVATSKU I SLOVENIJU!

 29. OVO JE JEDAN DODATAK NA IME VUCKOVIC:

  MNOGIMA NIJE POZNATO DA JE OSNIVAC I DOBROTVOR
  “DUBROVACKE MATICE SRPSKE” BIO SRBIN
  KONSTANTIN VUCKOVIC – MISLIM POREKLOM SA
  TROMEDJE. O NJEMU SE MANJE ZNA DANAS.
  MOZDA NEKO DA POPUNI OVDE PODATAK.

 30. @ dobar čoek- Видиш на свом примеру како шкоди кад се много чита приручник за младе унијате, човек забрљави и потпуно се изгуби? Само ти нама да оздравиш.

 31. Gospodine Dmitroviću Vi pripadate novinarima visoke žute štampe i imate ogroman problem – nikako da u svojim tekstovima iznesete ISTINITE I PROVJERLJIVE ČINJENICE. Ja znam da što se tiče Pive tamo Šainovića nikad nije bilo , Tadići jesu iz Pive, i Borisov otac Ljubomir ali je Boris rođen u BG i Srbin je idt da ne pričam o Popovićima i Vukčovićima koji su Crnogorci kao ili vi negirate jedanu naciju. To što pokušavate da sve POSRBITE očigledno je kompleks niže vrijednosti

 32. Pa, nemoze Ratko i nijedan Srbin da ima kompleks *nize vrednosti*, jer ga sleduje normalno stanje vise vrednosti u odnosu na *ugrozene separatiste*, a, do juce svi su bili Crnogorci, a na pitanje..sta su , odgovor *novijeg datuma* je bio..*Srbin delux*..a detaljnije objasnjenje je sledilo..*vise no Srbin*..znaci, nije u pitanju zuta stampa, nego su neki Crnogorci,,*pozuteli*

 33. ne vidim smisao ovog teksta, a još manje ovih komentara. Amerika postoji 200g pa idite tamo radite Veliku srbiju tamo sigurno ima par miliona Srba koje treba uvijeriti da nisu Amerikanci

 34. Trazit cete vi uskoro svi srpske krstenice, janjicari!!Papa mi se nesto “nakrivia” fali mu soldi, a i gasa!!!

 35. Cuj Cosicu to sto si Cosic a jos rvat, pa sta se zalis ko ti je kriv! Volio bi ti biti Srbin ali eto ne moze se lako u taj klub. Kada se spomene rvatska strancima oni kazu :” More, Plitvice, a uuu zaledje je strasno! Zagreb to neki napuvani ljudi.” Ne znaju oni da je iz tog strasnog a i sa mora i Plitvica proterano stanovnistvo! Kazu i to oni tamo sto ih je malo u zaledju pricaju albanski. “Jesmo li mi to bili na Kosovu”? pitaju se. E sad srbi koji ne vide problem dok plivaju u Jadranu malo znaju o srpskoj istoriji, a isto tako malo o ozracenom Jadranu. Oni koji zive u Istri kazu da se osjecaju strancima, a lokalni kazu od ovih srba koji su dosli najgori su rvati. Cudo bozije eto na vrhu drzave rvatske pojavili se srbi, opasno srpski geni opet saraju po banana drzavi, dzaba Jasenovac, Jadovno. Sta sad opet Velika Srbija kao neminovnost jos se toga usuda niste rijesili jos se toga bojite a tolike ste nas pokrstili i pobili. Samo smo svoje gene sklonili dok ne dodje vrijeme. Vi ste vase napunili americkim dolarom i njemackim eurom, a nasi su ostali u nama i u braci sa istoka. Za nicije interese nismo nikada vodali mecku i klicali haj hitla. Sta bi smo mi isli u Ameriku praviti Veliku Srbiju kada je vec imamo u nasim srcima ma gdje bili. Kakvu ste vi to banana rvatsku napravili, sazdanu od tudje krvi i sitnih interesa bivsih fasista. Kuda ste to poveli taj zatupljeni narod u danke dojcland, eto tako ste perfidno tupi, zivjeli hercegovci na celu kolone, konacno znamo gdje vam je mjesto jednom i za svagda. Stvarno nas je puno u Americi vise nego vas u rvatskoj ej a jos kada se vratimo bit ce to Ogromno Velika Srbija, OVS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *