Košarkaška reprezentacija izgubila primat

Piše Marko Marković

Izabranici Ranka Žeravice 1970. godine ostvarili su nezaboravan uspeh u Ljubljani - zlatnu medalju

Dugo je trajala dominacija u ovom sportu. Rezultati su donosili pravo da se prilikom odlučivanja kojem Savezu će pripasti koliko sredstava – KOŠARKAŠI uvek nađu na prvoj poziciji!
Jednostavno, blistali su – pa im to niko nije ni uskraćivao!
Međutim, ovih dana došlo je do preokreta.
Najviše novca za 2011. godinu pripalo je odbojkašima, zatim slede teniseri, a košarkaši su tek treći!
U samoj organizaciji je takva odluka Ministarstva izazvala pravi potres, a predsednik DRAGAN KAPIČIĆ je doslovce izjavio:
– TO JE PUCANJ U KOŠARKU!
Ovakav stav je bivši as obrazložio, kako prenose „Večernje novosti“, rečima:
„Ugroženo je funkcionisanje organizacije na svim nivoima. Bićemo prinuđeni da otkazujemo učešće na nekim takmičenjima, da skraćujemo broj dana za pripreme. Mogu se i tako osvajati medalje, ali ko će biti odgovaran u slučaju neuspeha? Šta će biti ako se ne plasiramo na Olimpijske igre? Da li će odgovarati selektori, kojima nismo obezbedili uslove za pripreme? Poražavajuća je činjenica da košarka ima takav tretman, ne negirajući uspehe drugih sportista“, konstatuje Kapičić,
A sada naše pitanje predsedniku KSS:
Možda je „zaboravio“ da se od uspomena i sećanja ne živi? Jer u periodu od sedam godina od 2002, pa sve do 2009. godine imali smo VELIKI POST!
Ređali su se neuspesi. U Istambulu amo trijumfovali na Evropskom šampionatu 2001. godine i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Indijanopolisu. Maestralno je reprezentaciju vodio SVETISLAV PEŠIĆ.
Kada je on otišao, nasledili su ga: OBRADOVIĆ (dvaput), VUJOŠEVIĆ, ŠAKOTA i SLAVNIĆ.
Posle silnih uspeha i osvojene jedne zlatne olimpijske medalje, pa pet titula prvaka sveta i sedam šampionata Evrope – naišao je BRODOLOM!
Sunovrat je došao iznenada kao GROM IZ VEDRA NEBA.
Niko nije znao da objasni – zašto se to dogodilo?
DUŠAN IVKOVIĆ je koliko-toliko povratio NEKI UGLED.
Bili smo drugi 2009. godine na Prvenstvu kontinenta i četvrti na Mondijalu 2010. godine.
Ipak, nepovoljno, bez obzira na žalopojke predsednika KSS Dragana Kapičića da je njegov Savez oštećen.
Jer, u odnosu na ostale, košarkaška reprezentacija je u dugom periodu malo ostvarila!
Ovaj pad izabranog tima, na rang-listi dobitnika sredstava za jednu godinu, pada baš u vreme obeležavanja prve titule šampionata sveta!
Trijumfovali smo u Ljubljani 1970. godine, dakle pre pune četiri decenije, a nedavno su se asovi iz te sjajne ekipe okupili u glavnom gradu Slovenije da bi obeležili veliki i nezaboravan događaj.
Pošto su tada, pre 40 godina, završene kvalifikacije u Sarajevu, Skoplju, Karlovcu, Splitu – najbolje selekcije igrale su u Ljubljani, u prelepoj dvorani TIVOLI.
Samo takmičenje BILO JE VIŠE OD IGRE!
Održano je u posebno razdraganoj atmosferi. Stizali su iz cele zemlje ljubitelji sporta i ne samo oni, da podrže reprezentativce i ujedno da prisustvom manifestuju zajedništvo, snagu države, da se pokaže svima koliko smo jedinstveni!
I sam predsednik TITO, svojim prisustvom je dao poseban pečat celom šampionatu, a onda je došao i nezaboravni uspeh. Osvojili smo najbleštavije odličje.
Izabranici RANKA ŽERAVICE pobedili su Italiju, Brazil, Čehoslovačku, Urugvaj, SAD čime je osigurana titula, pa smo u poslednji okršaj protiv SSSR-a ušli bez opterećenja. Izgubili smo, ali je to bilo nevažno jer je prvo mesto osigurano.
Taj nezaboravni uspeh ostvarili su:
SIMONOVIĆ, KAPIČIĆ, RAJKOVIĆ, ČERMAK, DANEU, JELOVAC, ŽORGA, TVRDIĆ, ŠOLMAN, SKANSI, ĆOSIĆ, PLEĆAŠ.
Za relativno kratko vreme, od poslednjeg mesta na prvom Mondijalu u Argentini 1950. godine stigli smo do zlata 1970. godine.
Da bi, zatim, postali u ovom sportu svetska velesila.
Takav oreol, svakako, sada ne zaslužujemo.
Pa otuda i ovakva odluka Ministarstva za sport Srbije, da KOŠARKAŠI dobiju niži rang prilikom raspodele sredstava za treću godinu.
Neka se vrate na staru poziciju – pa će opet imati primat.
Ali, po svemu sudeći – teško je da će to uskoro postići.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *