Debakl Reala u Beogradu

Piše Marko Marković

Kraljevski klub, u prvom Kupu šampiona 1959. godine poražen je u meču sa Partizanom sa 3:0
Debakl, 1956. godine, tačnije 29. januara, na stadionu JNA odigrana je jedna od najinteresantnijih utakmica u periodu posle Drugog svetskog rata.
Došao je u glavni grad Jugoslavije jedan od najjačih ali još ne, u potpunosti, poznatih timova!
Španci su tek krenuli na put pune afirmacije, a kao odskočna daska da postanu to što su upravo im je poslužio prvi Kup šampiona.
Trijumfovali su i postali slavni.
No, cela priča ima svoj red.
Partizan je startovao pobedama protiv SPORTINGA iz Lisabona.
U gostima rezultat – 3:3, onda ovde ubedljiv naš tim sa 5:2 i naredni protivnik bio je REAL.
Pošto nismo imali diplomatske odnose sa FRANKOVIM REŽIMOM – postavilo se i pitanje: da li uopšte ići na taj meč?
Ipak, preovladao je stav – da to treba učiniti jer bi da nismo igrali usledila oštra kazna Evropske federacije. Kao što nam se događalo u drugim sportovima upravo zbog toga što smo izbegavali, odnosno odbijali da se sastajemo sa predstavnicima zemlje u KOJOJ VLADA FAŠIZAM!
Pred gostovanje našeg kluba u lepom Madridu, u medijima, a figurirali su u ono vreme pre pet i po decenija samo Radio Beograd i „Politika“, kao i agencija „Tanjug“ i  Jugoslovenski sportski list „SPORT“, skoro i da se nije pojavila informacija o tom meču!?
Jednostavno, doneta ja odluka – neka fudbaleri Partizana idu ali da se o tome mnogo ne TALAMBASA.
Pred tačno 105.532 gledalaca, 25. decembra 1955. godine, na stadion „SANTJAGO BERNABEU“ istrčali su: STOJANOVIĆ – BELIN, ČOLIĆ – KALOPEROVIĆ,  ZEBEC, PAJEVIĆ – MIHAJLOVIĆ, MILUTINOVIĆ, VALOK, BOBEK, HERCEG.
Trener je bio Aleksandar Tomašević.
Gosti su postigli dva gola, a sudija HARCIG iz Francuske ih je poništio!?
Onda su domaćini prešli u ofanzivu.
U jednom trenutku, kako se kasnije saznalo – Milutinović je dobacio Bobi Mihajloviću:
„Ovo su nam prave mušterije. Sad će da vide ko smo i kako se igra fudbal“?
Ali Španci su „osetili“ da je praznina u odbrani Beograđana Ratko Čolić.
Krenuli su u akcije preko desne strane i za tili čas čuvar mreže Stojanović je četiri puta savladan.
Kada je stigla vest da je Partizan poražen sa 4:0 niko nije mogao da poveruje, pošto je baš u tom periodu ova ekipa mlela kao mašina sve protivnike.
Gastano se dva puta upisao u listu strelaca, a po jednom čuveni Di Stefano i Gento.
Revanš je privukao veliku pažnju. Okupilo se, na tada našem najvećem stadionu 40 hiljada gledalaca. U sastavu Partizana izvršene su samo dve izmene u odnosu na onaj iz prvog duela.
ŠOŠKIĆ je branio umesto Stojanovića, a umesto Čolića dres sa brojem tri imao je Lazarević.
Sve je počelo izvanredno. Na snegom prekrivenom terenu i izuzetno niskoj temperaturi, što nije odgovaralo Madriđanima – Milutinović je već u 23 minuti postigao gol. Onda je Mihajlović povisio na 2:0 u 47 minuti, da bi Milutinović još jednom „matirao“ Huanita Alonsa. Došlo je do paklenog finiša i neviđenih juriša Partizana.
Herceg je silovitim udarcem uzdrmao prečku, a stariji ljubitelji fudbala koji su bili na tribinama i danas u šali znaju da kažu „DA SE I SADA JOŠ UVEK POSLE 55 GODINA DRMA TA PREČKA I DA SA NJE PADA SNEG“.
Nažalost, ostalo je samo 3:0, a u svojoj autobiografiji predsednik Reala Santjago Bernabeu je zapisao „DA JE TO BIO NAJUZBUDLJIVIJI MEČ KRALJEVSKOG KLUBA OD POSTANKA I DA SE U BEOGRADU NALAZIO PRED PRAVOM KATASTROFOM“.
Junak susreta bio je Miloš Milutinović. Na ledenoj ploči koja se od mraza stvorila na terenu stadiona Partizana – pružio je briljantnu partiju.
Posle utakmice, BENABEU mu je ponudio otvoren ček da ga MILOŠ popuni sumom koju želi i da se pridruži Di Stefanu, Gentu, Olsenu, Rijalu i ostalim majstorima iz tog i te kako moćnog sastava.
Naravno, sve je ostalo samo na divnoj ponudi i priznanju, a sudbina je tako htela da se REAL i PARTIZAN SASTANU i 1966. godine u Briselu, u finalu Kupa šampiona.
Španci su uzeli trofej jer su slavili sa 2:1.
No, poraz u Beogradu, 29. januara 1956. godine sa 3:0 je najteži koji je Real doživeo u zvaničnim evropskim takmičenjima.
Niko, nikada nije tako ubedljivo nadvisio KRALJEVSKI KLUB kao naš Partizan…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *