Vlast pritiska advokate

Piše Uglješa Mrdić

Vlada Srbije želi da ima potpunu kontrolu nad srpskim pravosuđem. Da bi to lakše učinila, potrebno je da ima kontrolu i nad srpskim advokatima. U kojoj meri je ugrožena sloboda i nezavisnost advokatskog poziva u Srbiji?

Deo Vlade Srbije, zadužen za „kontrolu“ srpskog pravosuđa, pokušava da pod kontrolu stavi i Advokatsku komoru Beograda (AKB). Nastavak Izborne skupštine AKB biće održan u subotu 4. decembra, u beogradskom Centru „Sava“. Slobodan Šoškić je izabran za predsednika AKB na prošloj prolećnoj skupštini, održanoj aprila ove godine u Beogradu. Na narednoj skupštini biraju se stalni članovi Upravnog odbora AKB.
O stanju advokaturi i u AKB i Advokatskoj komori Srbije mogli ste dosta toga da pročitate u „Pečatu“, kao i da se upoznate sa stavovima sadašnjeg i nekadašnjeg predsednika AKB, Slobodana Šoškića i Vojislava Nedića.

SEKCIJA MLADIH ADVOKATA
Za razliku od drugih advokatskih komora u Srbiji, AKB u svom sastavu ima sekciju Mladih advokata AKB, koji će na predstojećoj Izbornoj skupštini AKB imati pravo glasa i svoje kandidate na izborima.
Sekcija „Mladih advokata Beograda“ osnovana je 26. decembra 2009. godine. Od osnivanja do danas kroz njen rad prošlo je oko 150 advokata.
Prema rečima advokata Novaka Nedića, sekcija Mladih advokata Beograda aktivno se bori protiv nadripisarstva, advokatskih privrednih društava, kao i obaveznog osiguranja, a razmatraju nacrte Zakona o advokaturi, kao i Zakona o notarima, što kao kukavičije jaje na brzinu pokušavaju da im „podmetnu i na taj način na mala vrata ozakone odredbe koje bi obogaljile advokaturu“. „Zalažemo se za ravnopravnu zastupljenost svih kolega prilikom dodeljivanja službenih odbrana i privremenih zastupanja, insistiramo na isplati zarađenih honorara po tom osnovu, što nam se od strane Ministarstva pravde ne isplaćuju po godinu i više dana, kao i za rešenje mnogih drugih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. Na jednoj strani imamo komplot dela izvršne vlasti oličene pre svega u ličnosti „jezivog sekretara ministarstva straha“ i nekolicine njegovih partijskih satrapa, kartela advokata tajkuna i advokata stranaca, i grupice profesionalno neostvarenih kolega bolesnih ambicija, a skromnih mogućnosti. Oni su udružili svoju moć koju im funkcije u vlasti pružaju, prevlast nad medijima, veliko bogatstvo koje poseduju i svu svoju beskrupuloznost, ne bi li porazili slobodarsku i tradicionalnu advokaturu i u potpunosti ostvarili monopol nad poslom i zaradom koji pripadaju svima nama. Na drugoj strani smo svi mi koji advokaturi želimo dobro i dostojanstveno živimo i ne mogu da nas slome ucenama, niti potkupe svojim novcem prethodno od svih nas otetim. Poražavajuće je bilo gledati na majskoj izbornoj skupštini mahom mlade, ali i po kojeg starijeg kolegu, kako ucenjeni platom i poslom kod svojih oholih šefova, onako iskreno nezainteresovano i praznih pogleda, bez ikakvih advokatskih ideala, sa listićima na kojima su samo uredno i bez imena bili ispisani brojevi kandidata za koje moraju da glasaju, u tišini čekaju da odrade svoju radnu obavezu prema poslodavcu, koji u njih nema ni mrvicu poverenja, pa ispred svake od tih brojčano velikih kancelarija postoji nekakav kapo, što njihovo poniženje čini većim, proveravajući šablonom da li su svi brojevi pravilno zaokruženi“, kaže za „Pečat“ Novak Nedić.

ADVOKATURA – ŽRTVA INTERESA GRUPA
Prema rečima našeg sagovornika, koji je zamenik predsednika Mladih advokata Beograda, bez ikakve dileme, Slobodan Šoškić, kao veliko ime srpske advokature i čovek od integriteta uprkos brojnim pokušajima opstrukcije odlučan je u borbi da sačuva advokaturu i nama mladima pruži priliku da se profesionalno dokažu.
„Šta mogu da kažem o aktuelnom predsedniku AKS Dragoljubu Đorđeviću, izabranog sa 39 glasova od 7.200 srpskih advokata? O nekome ko kao aktuelni predsednik zauzme 31. mesto na listi delegata svoje matične komore? O čoveku čiji opoziv na poslednjoj skupštini AK Beograda aklamacijom traži 600 advokata? Zar da predsednik AK Srbije služi ‘jezivom državnom sekretaru’ i bude puki izvršilac naredbi ‘ministarstva straha’? Mislim da bi svaki moj komentar bio suvišan. Nažalost u Srbiji je politika duboko penetrirala u sve pore i strukture društva. Stvorena je atmosfera letargije i sveopšte kapitulacije. U izveštaju od 9. novembra, Evropska komisija je po ko zna koji put ponovila svoj stav o reformi srpskog pravosuđa, koji i mi zastupamo, navodeći između ostalog da je „Procedura reizbora sudija i tužilaca“ izvedena na netransparentan način i dovodi u pitanje načelo nazavisnosti pravosuđa. Tela odgovorna za to, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, radila su u prelaznom sastavu, što je zanemarilo odgovarajuće zastupanje profesije i stvorilo veliku opasnost od političkog uticaja. Jasno je da ti isti ljudi što su sav taj nered u srpskom pravosuđu napravili nemaju ni moralni, ni pravni legitimitet da taj posao nastave i da bi svojim daljim činjenjem samo napravili još veću štetu i haos“, smatra Nedić.
Nažalost, advokatura je samo jedna u nizu žrtava sa kojima se pojedine interesne grupe i lobiji obračunavaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *