SPS Od 8 sednice do 8 kongresa

Piše Branko Radun

Čega se to novi socijalisti odriču iz svoje prošlosti, i kako će starije i konzervativno biračko telo SPS prihvatiti prilično radikalne promene imidža socijalista?

U nedelju je održan Osmi kongres SPS, na kojem je očekivano potvrđena liderska pozicija Dačića, ali i novi proevropski kurs stranke ozvaničen, još ranije, ulaskom u koaliciju sa DS-om. Stranka je po njegovim rečima promenila orijentaciju iz socijalističke u socijaldemokratsku. Ovaj kongres SPS-a je zapravo značajan kao zvanično iskazivanje diskontinuiteta sa nekim elementima starog SPS-a i „otvaranje nove stranice“ u istoriji stranke. „Napravili smo radikalan rez sa prošlošću, raščistili sve dileme i ponosni smo na sve dobro što smo učinili“, rekao je Dačić i dodao kako je EU prioritet stranke.
Čega se to novi socijalisti odriču iz svoje prošlosti?

VEŽI KONJA GDE TI GAZDA KAŽE
Po rečima Dačića, stranka više nikada ne želi da bude povezana sa navodno lošim ekonomskim položajem ljudi, sankcijama, ratovima ili političkim ubistvima. Sadašnji proevropski kurs „bez alternative“ koji zastupa i SPS, zaista je veliki zaokret u odnosu na Miloševićevu politiku, pa čak i na politiku socijalista posle 5. oktobra. Iako to nije direktno rekao, Dačić je zapravo poslao poruku da se socijalisti odriču ako ne celokupnog dela Miloševića, a ono sigurno nekih njegovih ključnih elemenata. No Dačićeva pobeda „nad Miloševićem“ je bila ostvarena mnogo ranije.
Ivica Dačić se pokazao kao političar koji je uspeo da se nametne stranci kao lider, i pored protivljenja „miloševićevskog krila“, jer se predstavio kao čovek koji će održati partijsku strukturu. Napravio je uspešno savezništva sa ljudima iz novog režima, čime se unutar stranke stabilizovao na mestu lidera. No, pre svega, uspeo je da stranačke ljude ubedi kako je upravo on pravi izbor, i kako SPS samo sa njim može imati političku budućnost. To je, naravno, zahtevalo značajne promene i upodobljavanje „novom vremenu“. Osim spremnosti na saradnju sa vladajućim strukturama u zemlji, podrazumevalo se i da SPS postane prihvatljiv i dominantnim silama na Balkanu, pre svega SAD-u i EU. A to nije moglo da se dogodi da socijalisti nisu revidirali stavove, i da od patriota miloševićevskog tipa nisu postali proevropska socijaldemokratska stranka. Jednom rečju, da nisu zavezali stranačkog konja tamo gde im je globalni gazda rekao.
No, postavlja se pitanje po koju cenu je to pristajanje moguće opravdati, šta ostaje, kada se krene putem oportunizma, od temeljnih uverenja i strateških ciljeva. Teško je izbeći krajnosti samomarginalizovane rigidne i ekstremne pozicije i preterane popustljivosti, u kojoj pojedinac ili neka grupacija gubi svoj identitet zarad mogućnosti uspeha. Očigledno je da je SPS predvođen Dačićem izbegao prvo iskušenje, ali se čini da će teško izbeći da bude žrtva drugog.

VLAST JE MELEM ZA MNOGE RANE
Na legendarnoj Osmoj sednici CK SK Srbije bila je pobeđena „socijaldemokratska struja“ od strane struje koja se predstavljala kao patriotska opcija i nametnula je Miloševića kao srpskog nacionalnog lidera. Danas se pod pritiskom novih okolnosti i dominantne evroameričke paradigme, SPS opet vraća na pozicije mekše socijaldemokratske linije. Evropski politički trend proteklih decenija bio je da se levičarske, socijalističke i radničke partije transformišu u politički korektne socijaldemokrate „nove levice“. Ona se umesto tvrdog zastupanja interesa siromašnih i sveta rada, uklanja sa puta svetu kapitala i više voli da se bavi pomodnim temama (manjinske grupe, ekologija, salonski antifašizam, koji, zapravo, više ni ne potoji u svetu).
Tako se potenciranjem poznatih ličnosti (glumci, sportisti, režiseri), kao i uvođenjem novih ljudi, poput Srđana Dragojevića ili Borisa Milićevića, gej aktiviste, socijalisti žele pozicionirati kao „nova“ i „moderna“ stranka na političkoj sceni. Sam predstavnik gej lobija objasnio je da oni podržavaju svoje pripadnike da se politički angažuju i bore za svoje interese. Ovim je SPS uradio ono što do sada nije niko učinio – direktno je uključio u vrh stranke ne samo deklarisanog homoseksualca, već i onog ko je angažovan u borbi za „gej prava“, čime je, barem delom, prihvatio i neke postulate LGBT ideologije. Kako će starije i konzervativno biračko telo SPS prihvatiti ove prilično radikalne promene imidža socijalista, pokazaće tek novi izbori.
Prvo veliko iskušenje za novi SPS je bio period kada su želeli da se emancipuju od ličnosti svog osnivača Miloševića i njegovog uticaja dok je bio u Hagu. Drugo iskušenje je bilo napuštanje nekih postulata miloševićevske politike i prelazak u tabor DS-a. Formiranje vlade sa, do tada u redovima socijalista omraženim demokratama, koji su i isporučili Zapadu glavu njihovog pokojnog predsednika, nije bio lak ni bezbolan. Ali je novo vođstvo na čelu sa Dačićem već imalo kontrolu nad strankom, pa su nezadovoljstva efikasno suzbijena, a izgledne koristi od ulaska u vlast, kao i „potpune legalizacije“ do tada prokazanih socijalista, ublažile ogorčenje. Vlast je, potvrdilo se to i ovoga puta, melem za mnoge rane.
Posle toga je Dačić na mestu potpredsednika vlade i ministra policije demonstrirao svoju političku veštinu i uspeo da ispegla loše strane koalicije sa DS-om. U tome mu je pomogla podrška medija i sposobnost snalaženja, ali i srpska sklonost ka opraštanju onima koji su na vlasti. Stranačka struktura je posle dugih godina na margini ponovo došla na vlast. Ne toliko zbog proevropske i lepršave socijaldemokratske priče, već zbog kombinacije „pendreka“ i PR borbe protiv kriminala. SPS je „ponovo u igri“. Dačić je uspeo da se nametne kao donekle agilniji i sposobniji ministar, što u ovoj vladi i nije neki uspeh, pa je njegov rast rejtinga podigao i stranku iznad cenzusa. Taman toliko da se lakše diše, pa čak možda i da se podnese gubitak Dragana Markovića Palme, poznatog „homofoba“ koji bi zbog gej lobista u vrhu SPS-a mogao da dođe u iskušenje da promeni stranački dres.

15 коментара

 1. Љубомор

  Кратка, јасна и парекселанс анализа. Једина несреће што сумњам да ће она допрети до свести оних које та “нова” социјалдемократија угрожава. Дачић игра на карту да српске неодољиве моћи праштања непријатељу и кратког памћења сенилних стараца иду му на руку. Оно што је најгоре Дачић је успио са стечајним управником Борисом донети законе против правог јавног мнења и медија, тако да је ширење истине, као и гласа родољубибе интелигенције сада немогуће. Дакле, Дачић је сигуран да ће на будућим “демократским” изборима победити онај кога определи “Велики брат”.

 2. *moc prastanja*.?…tesko, nije njegova *slama gorela*…pa da prasta, gorela je tudja…a ovajdila se *levica na desnici*, dok ne zasedne u *desanku*…hm, hmm

 3. Добра анализа између две осмице.Али, када би се ишло даље и дубље дошчо би се и до следећег;
  -Програм,немају они програм јер је њихов програм прагматизам од данас до сутра, а у основи свега је власт,што и радун наводи.Мали ратлук, како га је звала Мира све ради због власти а не због народа,државе и спровођења програма.Уосталом,која странка данас има програм? Осим ДСС и ЛДП(нисам њихов поборник)остале странке немају никакве програме или боље рећи имају врло, врло,промењиве готово једнодневне програме.
  Социјалдемократиај,да али само на папиру.Од социјалне правде у СПС-у нема ни с.Како може да каже да је за социјалну правду, партија која забрањује штрајкове, која је за продају националног,природног и осталог богатства, као рецимо Телеком.
  Па Дачић је пре неки дан изјавио да они “нису ни лук ни вода”

 4. Најкраће речено, СПС је сада једна потпуно непотребна партија. Немам примеренији израз. А Дачић би могао, парафразирајући Месића, да каже: Ја сам свој посао завршио, СПС-а више нема”. Овај конгрес је био, да направим метафору, еутаназија партије. Помпезно, пред свима. А кад на следећим изборима не прођу ни цензус, то ће и оверити.

 5. E da su znali siroti policajac i nejgova žena domaćica kakvog će izdajcu te noći napraviti verovatno bi se polili hladnom vodom, te noći u Prizrenu gradu.

 6. * na Gazimestanu*

  MONSTRUOZNO: SRBIMA NAŽIVO VADILI ORGANE!

  (4) Send to friend Print Subota, 18. Decembar, 2010.| Autor:
  Kasapljenje Srba obavljano na severu Albanije, organi transportovani s aerodroma u Tirani, uglavnom u Tursku ili zemlje zapadne Evrope, Srednjeg i Dalekog istoka

  BEOGRAD – Bubreg od 10.000 do 30.000 maraka, jetra 50.000, srce – po dogovoru!
  Ovi organi su vađeni iz tela živih Srba na severu Albanije, a transportovani su s aerodroma „Majka Tereza“ u Tirani, uglavnom u Tursku ili zemlje zapadne Evrope, Srednjeg i Dalekog istoka. Ovako se, prema pisanju bivše haške tužiteljke Karle del Ponte i novinarke Marije Line Veke, trgovalo organima Srba nestalih i kidnapovanih s Kosmeta.

  Stanković: Mnogi su krivi

  Nekadašnji načelnik VMA Zoran Stanković u izjavi za Kurir pobija teoriju po kojoj su Srbe ubijali, pa su im organe naknadno vadili.

  – Organi se uzimaju dok u telu postoji život. Ako se dokažu optužbe Dika Martija, biće procesuiran veliki broj ljudi! Procedura transplantacije organa je komplikovana, uključuje najmanje 50 ljudi i odvija se u specijalizovanim ustanovama – naglašava ovaj specijalista sudske medicine. On kaže da država mora odlučnije da reaguje i da će, ukoliko se dokaže istinitost izveštaja, odgovornost morati da snosi i država Albanija, ali i one zemlje koje su podržale secesiju Kosova.

  Vukčević: Sve znamo

  Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević još 22. aprila 2008. pokrenuo je istragu povodom utvrđivanja istinitosti navoda iz knjige Karle del Ponte „Lov, ja i ratni zločinci“. U periodu od 1999. do 2001. pripadnici OVK su otimali Srbe, Rome i Albance i prebacivali ih u Albaniju. U pitanju je oko 300 do 500 nestalih, čija su tela najverovatnije u masovnim grobnicama na ovom području. Ilegalni pritvorski centri su bili u Tropoji, delu bolnice u Bajram Curiju, Domu zdravlja u fabrici „Koka-Kole“ u Tirani, neuropsihijatrijskoj bolnici u zatvoru br. 320, u Burelju i privatnoj kući bolnici u blizini Tropoje.

  Prema rezultatima istrage Tužilaštva, u kliničko-bolnički centar „Majka Tereza“ u Tirani 1999. primljeno je 75 pacijenata s KiM sa teškim oboljenjem bubrega. U univerzitetsku bolnicu u Skoplju s istom dijagnozom primljeno je 70 pacijenata sa KiM, a u Albaniji je urađeno nekoliko transplantacija. Prema izveštajima Ameriken kronikla, organi su distribuirani u Nemačku, Skandinaviju, SAD, Izrael, Veliku Britaniju i druge bogate zemlje.

  „Hirurški turizam“

  U ovaj međunarodni kriminalni lanac umešani su doktori iz Izraela, Turske, Brazila i Filipina. Postoji i izveštaj američke zdravstvene asocijacije od 21.12.2007. u kome se Makedonija, KiM, Albanija i Bugarska navode kao zemlje „hirurškog turizma za sakupljanje organa“.

  Kao dokaz trgovanja organima mogao bi da posluži podatak da su 5.11.2008. uhapšeni dr Lutfi Dervišaj, dr Tun Pervorfaj, Arben Dervišaj, menadžer klinike „Medikus“ u Prištini, i Moše Harel, osumnjičen da je pregovarao i organizovao ilegalnu transplantaciju organa. Turski lekar dr Jusuf Erčin Sonmez još se nalazi u bekstvu.

  Novac išao za OVK

  Prema informacijama do kojih je Kurir došao, novac od prodaje organa koristio se za finansiranje OVK, a slat je i na pojedine bankarske račune:
  Za potrebe finansiranja vlade u egzilu Republike Kosovo u Tirani, kao i za potrebe finansiranja OVK: Dardania Bank, Tirana, Albania, Sbashk, broj računa 21620-04-0169;

  Za transplantaciju bubrega u Milanu: Banka e kursimeve, Tirana, Albania, Naim Ohri, broj računa 7334/3631;

  Na ime Saljija Beriše i Andreasa Šulca, za prikupljanje novčanih sredstava za Kosovo i druge transakcije: International Wieder zu Spenden auf das Konto Nr. 2634 bei der Sparkasse Lunen, Bankleitzahl 441 523 70, mit dem Stichwort „Kosovo“ auf gez. Sali Berisha, gez. Andreas Schulze;

  Transakcija od dva miliona dolara povučenih s računa švajcarske banke u Bazelu, zaštićen kao of-šor podračun na ime Edžeta Borije, koja su prebačena na račun kiparske banke: Swiss Bank, Basel, broj računa 239700-93457-00097 (zaštićen pod šifrom XS52-KOLER, vlasnik Exhet Boria, broj računa 3459346699004533, kod Volannd, u Kiparskoj banci);

  Račun na ime pomoći Hamburga Kosovu u lekovima: Medikamentenhilfsprojekt Hamburger Klinikartzte e. V. Stichwort „Hamburger hilft Kosovo“, Spendenkonto 300 301, BLZ 200 300 00, Vereins und Westbank;

  Račun organizacije švedsko-albanskog prijateljstva: Swedish-Albanian Friendship Ties, Nordbanken Sweeden, broj računa 488 71 83-4;

  Bankovni računi fantomskih NVO, otkrivenih u istrazi FBI u Albaniji, koje su služile za finansiranje organizovanog kriminala i terorizma:

  Račun NVO „Medicare“ u Tirani, Raiffeisen Bank (broj računa nepoznat);

  Račun NVO „Medicare“ u Tirani, Nacionalna trgovinska banka (broj računa nepoznat);

  Devizni račun NVO „Caravan“ u Tirani, Nacionalna trgovinska banka (broj računa nepoznat);

  Račun NVO „Al Haramain“ u Tirani, Nacionalna trgovinska banka, (broj računa nepoznat), ugašen 2006. godine;

  Račun NVO „Revival od Islamic Heritage Society“ (broj računa nepoznat).
  Masovne grobnice
  Postoji osnovana sumnja u postojanje masovnih grobnica na sledećim lokacijama:
  – blizina Tropoje: lokacija broj 1, močvara-peščara, gde je sahranjeno najmanje 70 leševa ubijenih Srba, Roma i Albanaca;
  – u rudniku Deva: lokacija broj 2, u ulazu u rudnik Deva s albanske strane;
  – blizina „žute kuće“ u Burelju: lokacija broj 3, potencijalne lokacije nepoznatih i neobeleženih grobnih mesta, navedenih u izveštaju Unmika s lica mesta.

 7. С којом то прошлошћу Дачић хоће да прекине, дали он то пљујњ на оног око којег је трчкарао да би од њега направијо политичара Социјалистичке партије? Сви његови коалицијони партнери и све остале странке као и невладине организације ће морати да подигну Слободану милошевићу златну бисту. Зар они то хоће да бришу политичку прошлос у којој се на све начине довијало да се опстане преживи, одбрани од Америчког, Европског протекцијонизма. Бришући своју политичку прошлост, свог политичког настанка, вероватно покушава на све начине да остане у поданичкој политици која нема алтернативу. Да, политика је моћ која код такве врсте политичара што је дуже у политици ствара превртљивог политичког лидера који ће све рад политике учинити да би опстао. Па каква је онда перспектива српске политике са таквим политичарима? Дали ће такве политичаре ико уважавати у Европи? Дали се може решити српска политика са таквим политичарем који је недоследан свог настанка? Што је врло неморално да се брише једна прошлост, а да се прилази оним демократама који су добрим делом издали сопствену државу потчињавајући је интересима европских држава које извлаче сву корист из сиромашне Србије, причајући нам како је опстанак Србије завистан од Европе, код је европи потребна толико ситомашна Србија. Иако неможемо без свог окружења и Европе али треба остати доследан своје политике и државе у којој се налази, европска политика поштује доследност политичара у сваком пгледу…

 8. Siromasna Srbija je produkt imperijalne bankarsko- finansijske *hidre* Anglo-Evropskog porekla, nastavak 1940.godine,…..odnosno..*srpske politike*, politike politicara vrlo sumnjivih novcanih donacija,stranackih izvora finansiranja, otetih od gladnih usta gradjana Srbije, sa pocetkom *nove istorije Srbije i Jugoslavije, 1989.godine*, u koje su se svi kleli, i kunu…i dan danas. Vrlo je nemoralno, brisanje proslosti, unistavanje *materijalnih dokaza*, rasprodajom, arcenjem, raznih privrednih i drustvenih objekata, privatizacijom,stvorenih…od 1945.godine…pa na ovamo!!!!

 9. Nekako je sve vestacko! Dragojevic je tu samo zbog para za svoje filmove, a pre toga je pare dobijao od Dinkica, sada ce mu ih Bajatovic i Srbijagas davati! Milicevic je bio kod Koraca pa je preleteo u SPS. Kadrovi koji u svakom slucaju nisu nizakakvu pohvalu ni diku! A u cemu se to ogledaju reforme u SPSu! Rukovodstvo je ostalo isto yena Vukomanovic je tu samo sminka i reforme su samo na njihovim racunima! A inace je sad u modi u Srbiji da stranke prave kongrese i kao neki novi programi a u stvari je sve isto! Nema nikakvih radikalnih poteza! Javna preduzeca su i dalje kasice prasice za stranke i dalje je vazno biti samo poslusan a ne strucan i obrazovan!

 10. Већ сам једном написао да ће радници на неким следећим демонстрацијама носити паролу: СЛОБО, ИЗВИНИ. Тај дан је све ближи.

 11. Hm, hmm…kao sto Srbija, prema *sporazumu o zlim namerama*, sa amerima i NATO, svesno drzi *gujE u nedrima*, tako i SPS,prima *njihovog* instruktora, kontrolora, kako bi se imao uvid u *sprovodjenje sporazuma o zlim namerama DS-SPS*, medjusobna razmena *instruktora i savetnika*…!

 12. hm, hmm…dosta je vremena proslo, kada je pisalo u Ceskoj…*komunisti vratite se sve vam je oprosteno*, kao i Beogradski grafit…*bravar je bio bolji*…!!!!

 13. Radnici-proleteri, vise ne postoje, polutani,dileri,sverceri, su nova zanimanja uz *prostituciju* i slicne *demokratske sadrzaje*, od ponudjenih sadrzaja, opredelili su se za *veru pradjedovsku*, strogo kirilicom, zelezara Smederevo, IMT,ZMAJ,21MAJ, su izgubile vrednost i interesovanje na *izbornoj berzi*..zasto mi da izvozimo kad moze neko drugi, zasto da proizvodimo kada moze neko drugi, ajmo svi u turizam..*soski turizam*…*splavarenje*..*vozi misko*, a za sve pomenuto a nestalo…*topovi sa Sirone*…Aurora nije vise u *trendu*..krivci su kako za koju generaciju i*mrznju*, Broz, Slobodan Milosevic…pa po redu do *sopstvenog priznanja*…bilo je *obecanja ludom radovanja*…tamo neki Broz, tamo neki Sloba,,,,su mrtvi…upravo vi *kritizeri i kriticari*, i ostali pomenuti i ne pomenuti, ali zivi…GLASATE za ono. sto kritikujete vec 20. godina…!!

 14. glasao sam protiv sloba svih deset godina i to sebi nikad necu oprostiti, a tada sam imao i posao i para da izdrzavam porodicu ovi su mi uzeli i posao i pare tako da nemam od cega ni porodicu da prehranim a boim se da cu zbog ovih i bez porodice ostati.a dacic je prodana dusa sudice se njemu makar pokoljenja.

 15. Lune dokle više s tim tvojim partijsko-udbaško-ustaškom propagandom truješ srpski narod ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *