Sarapina antiteza

Piše Miodrag Zarković

„Problem“, Studio B, ponedeljkom uveče

Između „Montija Pajtona“ i Predraga Sarape postoje dve suštinske razlike. Prva: Sarapa ne glumi. Oni su, jadni, morali svojski da zapnu ne bi li od televizije napravili cirkus. Sarapa to uspeva bez imalo muke.
Druga: Sarapa uopšte nije smešan. Možda bi bio, da mu se emisije prikazuju na nekoj privatnoj televiziji. Ne bi to bila neka posebno humana zabava – malo je nečovečno smejati se odrasloj osobi koja još nije spoznala svoja intelektualna ograničenja – ali bi ipak bila zabava.
Sarapin „Problem“ se, međutim, emituje na „Studiju B“. A to je već problem, pošto finansijer „Studija B“ nije Aleksandar Timofejev, niti su to gradski oci što su mu podarili funkciju direktora i glavnog urednika ove TV stanice. Tom koji mu daje pare za nimalo jeftin projekat kao što je televizija, Timofejev bi trebalo da je dužan da polaže račune. Zato bi, u maniru svojih televizijskih početaka iz prošle decenije, morao da se raspita da li je trač ili istina da „Studio B“ izdržavaju građani Beograda. A kada bi saznao da je to istina, onda bi bio obavezan da finansijerima „Studija B“ – dakle, poreskim obveznicima u srpskoj prestonici – objasni kojom je logičkom operacijom došao do zaključka da je „Problem“ emisija za bilo koji termin, a pogotovo udarni (ponedeljak uveče) koji trenutno zauzima. Osim Olje Bećković, ona redovno popunjava spisak predloga u „Utisku nedelje“ njegovim biserima, ko još ima koristi od Predraga Sarape?!
Zaista bi bilo zanimljivo čuti argumente kojima bi Timofejev branio Sarapino pravo da se igra televizije. Ta argumentacija bi neminovno ličila na slovensku antitezu: nit` je gledanost, nit` je ozbiljnost, nit` je informativnost, nit` je edukacija… već stara dobra politička podobnost. Ali, ako je i zbog političke podobnosti, previše je. Čak ni slepa odanost Predraga Sarape evroreformskom establišmentu ne može da opravda postojanje „Problema“ na TV stanici koju plaća građanstvo. U zemlji koja je ovoliko bogata poniznim novinarima, kako je moguće da ni Timofejev, ni prethodna rukovodstva „Studija B“, nisu pronašli poslušnika, a da bi umeo da završi rečenicu?! Nekoga ko se i na pola emisije seća šta je tema! Nekoga ko raspoznaje pozvane goste! Nekoga kome odela nisu prekratka, kome studio nije pretesan i kome srpski jezik nije preobiman!
***
U poslednjem „Problemu“, inače, gost je bio Čedomir Jovanović. Što je vrlo neobično. Naime, kad god se približimo izborima, marketinški samozvani stručnjaci počnu da zatrpavaju javnost navodno proverenim podacima da je rejting Liberalno-demokratske partije u nekom astronomskom porastu. Te procene nikada još nisu dobile potvrdu u izbornim rezultatima ove stranke, koja redovno završi jedva iznad cenzusa, ali „stručnjaci“ se ne obaziru na sopstvene promašaje, već neumorno nastavljaju da galame o sve većoj popularnosti Jovanovića i njegove stranke. Tako nas sada uveravaju da je LDP, po podršci u glasačkom telu, trenutno treća politička snaga snaga u Srbiji, iza „naprednjaka“ i posrnulih „demokrata“. Ako je već tako, šta će onda Jovanović u „Problemu“?! Ozbiljno, zašto bi iko, kome rastu rejtinzi, bacio jedan sat svog života na gostovanje u emisiji koju ne očitava piplmetar, nego blesometar?!
***
Kada smo već kod Čede Jovanovića, ovo kod Sarape bilo mu je već treće gostovanje u poslednjih nekoliko nedelja: bio je, takođe sam, u „Utisku nedelje“ 3. oktobra, pa onda u „Svedoku“ 10. novembra, a evo sada i u „Problemu“ 29. novembra. Možda je vreme da vrli TV autori malo posvete pažnje liderima, kojima bi rejting uistinu skočio kada bi dva do tri puta mesečno gostovali u političkim emisijama (Ovo, ipak, ne važi za Borisa Tadića. To što predsedniku pada popularnost, garantovano je rezultat njegovog prečestog pojavljivanja u medijima, a naročito na televiziji. Svako preterano izlaganje nekoj pojavi, neminovno će kod čoveka izazvati odbojnost prema toj pojavi. Uostalom, zato nikada nijedan muškarac ginekolog nije postao seksualni manijak).

6 коментара

  1. Sarapa pre emisije dobije spisak pitanja koja treba postaviti sugovorniku. Neki put ih tacno procita (ako nije previse popio itd…) Neki put ta pitanja pogresno procita. Zato pogleduje stalno prema kameri gde mu sugeriraju da li je na dobrome putu. Ako prvi sugovornik kaze da je 2+2 jednako tri, on ce potvrditi, a ako sljedeci kaze da je pet, on ce takodje potvrditi…Ako ga vi pitate 2+2, posto bi se zbunio, slavodobitno bi rekao i 3 i 5. Biljka je on koja zasmijava narod, a narod i voli one od kojih je sam bolji.
    Jedina nesreca je sto su mu Soros i profa iz RRA, bog i djavolov pomocnik…

  2. Ajde olosi ostrasceni skinite mi se.
    Smrt fasizmu

  3. Ovaj problem ” politicara” Cedomira Jovanovica je zaista za razmatranje. Mislim da njega vise ne podrzava ni vlastita rodbina.
    Zasto niko ne pokrene inicijativu za utvrdjivanje cinjenicnog stanja podrske tom politicaru?
    Njegove izjave i politicki stavovi se ne mogu okarakterisati kao prihvaceni ni od vecine , ni od manjine drustva u Srbiji. Jedina konstanta je da je uvijek antiprotivan. Najnovija glupost koju je izvalio je da je i Srbija kriva za trgovinu organa na Kosovu. Imate situaciju da je cijeli svijet konacno poceo da shvaca pravu prirodu albanskih separatista i da su Srbi zrtve. I tu ovaj maloumnik Jovanovic pocne da prica o srpskoj krivici i u tom slucaju. I ostane politicki ziv . Cak ga niko nije ni podsjetio na cinjenicu da kad je Srbija kao drzava probala da zastiti Srbe na Kosovu – bilo je NATO bombardovanje pa je bombardovan srpski narod.
    Nedavno je dobio nagradu od muslimana iz Sarajeva i cijela Srbija mu se ruga da je Isa-beg. Mislim , stvarno kako je moguce da takva osoba uopste bude u politickom zivotu jedne drzave ako je evidentno da radi protiv postojanja te drzave i tog naroda. To ni u jednoj drzavi na svijetu ne postoji, samo u srpskom politickom cirkusu.

  4. Cedomira Jovanovica podrzavaju privatizovani mediji. Veoma je cesto prisutan, i uopste, oseca se jako prisustvo i misli..*kombi stranaka*, montiranih *pregaoca* novog svetskog poretka. To su pomocni ogani stranaka na vlasti i *jezicak* na vagi prilikom donosenja odluka, kako u parlamentu, tako u plasiranja *idja* uvoznog porekla, kroz elektronske i pisane medije.

  5. Imate li vi novinari neku komoru ( ne racunam NUNS i UNS)koje se bavi “likom i delom novinara”? Kao neki sud casti? Mislim da dotici ne bi ispunio ni jedan uslov ya posao koji radi.A radi i to u javnom preduzecu.Ne podnosim gospodu iz Pescanika i jedan deo novinara iz Vremena(glavni Vremena je presao u prvosrbijance)ali ovog Satrapu ne mogu da vidim, ne sto ga mrzim vec yato sto covek
    “nema veze sa zivotom”.Pogotovu je smesan kad pokusava da bude smesan iliti duhovit.

  6. Odavno nisam pročitao bolji tekst. Možda je Zarković bio pomalo i surov, ali Sarapa i ne zaslužuje bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *