Rusija se sprema za globalni rat

Piše Bogdan Đurović

Načelnik ruskog Generalštaba Nikolaj Makarov je obznanio planove za stvaranje vazdušno-kosmičke odbrane protiv američkih hipersoničnih projektila, koje trenutno ne može niko da zaustavi

Posle najava ruskog predsednika i premijera da će američka protivraketna odbrana (PRO) biti povod za novu trku u naoružanju u narednoj deceniji, u Moskvi su počeli sasvim otvoreno da govore o pretnjama koje stoje pred njihovom zemljom i koji koraci će tim povodom biti preduzeti. Najavljeni grandiozni plan naoružavanja ruske armije do 2020. godine, u iznosu od skoro 700 milijardi dolara, samo je deo mozaika sve jasnije sklopljenog. Promene, naime, obuhvataju i strukturu oružanih snaga, kao i novi koncept odbrane zasnovanog prvenstveno na prevenciji i odbijanju globalnih udara i na sposobnosti da se isti efikasno zadaju. Ali posebno zabrinjava, to što se o ovim konceptima sve manje govori kao o hipotetičkim, što svedoči da su pripreme za globalni rat već daleko odmakle.

BRZI GLOBALNI UDARI
Scenario tog sukoba je sada više nego očigledan. On se, bar u početnim fazama, neće voditi tenkovima, topovima i pešadijom, kao što je bilo u Drugom svetskom ratu. Na scenu sada stupaju hipersonični projektili, koji lete i udaraju brzinama između 6.000 i 10.000 kilometara na čas i imaju veliki radijus kretanja. To je poznata američka strategija „brzih globalnih udara“, lansiranih tokom predsednikovanja Džordža Buša Mlađeg. I mnogima je, sve donedavno, izgledala kao čista apstrakcija. Posle serije uspešnih testiranja Pentagona, međutim, hipersonične rakete postale su zastrašujuća realnost. Sada je potpuno jasno da će trka u naoružanju u narednim godinama da se odvija ponajpre na ovom polju – sa jedne strane stvoriti što više krilatih raketa koje za sat vremena preleću planetu i, sa druge strane, izgraditi sisteme za njihovo presretanje i obaranje. Jer, u ovom trenutku nijedan PVO sistem to nije u stanju…
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF Nikolaj Makarov izjavio je prošle nedelje da će u narednim mesecima Moskva postaviti osnove buduće integrisane vazdušno-kosmičke odbrane (VKO), sa kojom će zaštititi Rusiju od svih tipova raketa. Naravno, VKO je predviđen pre svega za odbranu od hipersoničnih projektila. „Država mora da ima nad sobom kišobran koji bi je zaštitio od udara balističkih raketa, od raketa srednjeg dometa i od krilatih raketa različitog baziranja – vazdušnog, morskog i kopnenog – uključujući i one na krajnje malim visinama, u bilo koje vreme, u bilo kojoj situaciji. U meri razvoja borbenih tehničkih sredstava, kao i izviđačkih i sredstava obaveštavanja, mi ćemo povećavati sistem VKO, tako da on do 2020. godine funkcioniše u punom obimu“, izjavio je Makarov.
Mnogi će primetiti da je ova izjava načelnika ruskog Generalštaba prilično komplikovana, gotovo šifrovana. Tim pre ona zaslužuje detaljniju analizu.
O opasnostima koje prete Rusiji progovorio je Dmitrij Medvedev još krajem maja, kada je u intervjuu glavnom uredniku lista „Izvestija“ rekao da je „novi svetski rat moguć“, o čemu smo tada pisali („Pečat“ br. 116). „Takav sukob je, nažalost, moguć jer postoje različite zemlje sa različitim interesima. Na planeti je ogromna količina oružja i postoje ljudi koji i dalje vide rat kao sredstvo za rešavanje svojih političkih problema“, poručio je tada Medvedev i ponovio da je evropskom kontinentu potrebna nova arhitektura bezbednosti.
Da podsetimo, bilo je to samo dve nedelje posle američkog testiranja hipersonične krilate rakete srednjeg dometa X-51A „vejvrajder“, koja razvija brzinu pet puta veću od zvuka, odnosno oko 6.000 kilometara na čas. Objašnjenje Pentagona bilo je da će „vejvrajdere“ da koristi protiv terorista, ali ono teško može da drži vodu ako se zna da ni najveće vojne sile današnjice nemaju odbranu protiv ovih raketa. Takođe, sredinom februara SAD je testirao i lasersko oružje, kada je sa aviona u pokretu pogođena balistička raketa na tečno gorivo, a septembra prošle godine na isti način pogođen je i automobil u pokretu. Da li bi iko ozbiljan poverovao da je takvo naoružanje stvoreno za obračun sa gorštacima u Avganistanu?

PREVLAST U VAZDUHU
Sa druge strane i Moskva je ovih dana najavila da počinje sa razmeštanjem svojih „iskandera“ na severozapadu zemlje, bez preciziranja tačne lokacije. Pretpostavlja se da bi to bilo u okolini baltičkih država – Estonije, Letonija i Litvanije – kao i u Kalinjingradskoj oblasti, odakle bi se „pokrivalo“ više od pola Poljske. „Iskanderi“ takođe spadaju u hipersonično oružje, ali kratkog dometa, do 500 kilometara. Zbog svoje velike brzine (oko 9.000 kilometar na čas) namenjeni su razbijanju protivničkih PVO i PRO sistema, kao i za druge visokoprecizne udare.
Da je vrag odneo šalu, potvrđuje i okrugli sto o problemima nacionalne bezbednosti koji je prošle nedelje organizovala vodeća ruska informativna agencija „RIA Novosti“. I na ovom skupu su svi vojni eksperti došli do istog zaključka – najvažniji zadatak vazdušno-kosmičke odbrane biće borba protiv „hipersoničnih projektila verovatnog protivnika“! Ekspert Ministarstva odbrane RF Igor Korotčenko ovu potrebu obrazložio je time što SAD krupnim koracima napreduje u stvaranju hipersoničnih raketa nove generacije, u okviru Bušovog programa „brzih globalnih udara“ (Prompt Global Strike).
Osnovna odlika novog oružja je njegova velika brzina, izuzetna preciznost i efikasnost uništavanja ciljeva. Postojeći PVO sistemi, poput S-300 na primer, praktično su nemoćni protiv ovih projektila, jer lete znatno brže od raketa presretača. Takođe, S-300 ima na raspolaganju veoma kratko vreme za reagovanje, od trenutka kada hipersonični projektil uđe u njegov domet. Nešto veće šanse imaju novi S-400 sistemi, zbog svojih bržih raketa i većeg dometa. Međutim, Rusija trenutno ima samo dva diviziona S-400 na bojevom dežurstvu, a i oni za sada koriste rakete starije generacije. Jedina prava odbrana može biti novi sistem pete generacije u najavi, S-500, kao i njegova još naprednija modifikacija koju u ekspertskim krugovima nazivaju S-1000, ali su to projekti (daleke) budućnosti.
Ruski stručnjaci pozivaju se na dokumente konsultativne grupe NATO za kosmička istraživanja (AGARD), prema kojima istraživanja hipersoničnih projektila idu paralelno u više pravaca: za uništavanje utvrđenih ili duboko ukopanih objekata, za uništavanja objekata PVO-PRO, kao i za stvaranje prevlasti u vazduhu, odnosno presretanje balističkih raketa i protivničkih hipersoničnih projektila. Spisak zadataka jasno ukazuje kakvog protivnika SAD i NATO zapravo nišane i da ovi skupi eksperimenti imaju malo veze sa nekakvom terorističkom pretnjom. I upravo činjenica da Amerikanci svoje ozbiljne vojne pripreme maskiraju Iranom, Korejom i teroristima može biti ključni signal za Rusiju, ali i Kinu.

ORUŽJA BUDUĆNOSTI
Ali, izgleda da su Rusi toga i te kako svesni. U Moskvi upozoravaju da pojava ovih raketa u rukama SAD-a, svodi na minimum prednosti ruskog nuklearnog štita. Jer, u slučaju masovnog napada hipersoničnim oružjem po mobilnim nuklearnim sistemima (kao što je „topolj-M“ ili „jars“), koji čine osnovu strateškog obuzdavanja, zbog brzine ovih projektila Rusi naprosto neće imati vremena da ih sklone od udara. Zato Korotčenko upozorava: „Pretnja naoružavanja američke vojske hipersoničnim raketama zahteva adekvatne uzvratne mere Rusije u koje spada stvaranje sistema VKO i njegovo opremanje informacionim, obaveštajnim i borbenim sredstvima, uključujući jedinstveni sistem PVO-PRO pete generacije“.
Amerikanci ne skrivaju da već raspolažu hipersoničnim oružjem. Tu se radi o programu ARRMD („Spremnost za najbrži raketni odgovor“), koji vodi DARPA, Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte. U okviru ovog programa su istraživanja hipersoničnih raketa dugog dometa sa daljinskim navođenjem, klase vazduh-zemlja i brod-obala. U maju je testirana i krilata raketa Minotaur-4, za koju se navodi da je u stanju da pogodi svaku tačku na planeti za manje od sat vremena. A pomenuti „vejvrajderi“, sa dometom od 1.200 kilometara i brzinom od skoro 10.000 kilometara na čas, biće u redovnom naoružanju američke armije već od 2015. godine.
Treba napomenuti i to da je najefikasnija odbrana od hipersoničnog oružja – laser. Međutim, najpre Gorbačov, a potom i Jeljcin, stopirali su ruski program borbenih lasera, dok je Vašington svoja istraživanja u ovom pravcu nastavio punih 25 godina. Sada Rusi plaćaju cenu zaostajanja u oblasti, u kojoj su nekada bili ispred svih. Ostaje im samo nada da će S-500 stići na vreme. U suprotnom, ostaće potpuno otvoreni za udare hipersoničnim projektilima. A to može biti preveliki izazov za one koji su uložili hiljade milijardi dolara u razvoj oružja budućnosti. Jer, kako je rekao Medvedev – novi globalni rat je moguć.

47 коментара

  1. ма, нема шансе… Амери нападају само слабе и незаштићене нације… које не могу да узврате… с’ неким ко им је колико – толико дорастао, не би ризиковали…

  2. Владимир

    Богдан је ово изгледа превео из неког западног часописа, па зато чланак нема везе с везом.. Управо је обрнуто него што овдје пише. Америка покушава да развије штит против руских брзих ракета, тзв “хладних стрела”. Амерички нуклеарни програм се темељи на пракси испоручивања нуклеарних глава помоћу авиона бомбардера, итд, а руски на ракетама.. Укуцај, друже, у википедију, ако ништа друго: “Тополь-М” или “Булава_(ракета)” па послије сједи и напиши нешто паметно..

    Ево један математички задатак: Израчунајте брзином од колико маха лети ракета којој треба 34 минуте да прелети од космодрома Плесецка (код Архангелска) до Камчатке..

  3. Ameri mlate i rasteruju sopstveni strah.Nemaju oni “herca” da otvoreno napadnu Ruse.Oni se iživljavaju nad nacijama,koje im ne mogu
    uzvratiti,kao što reče moj imenjak u prvom postu.Oni su jajare i
    “zekavci” i svaki njihov otvoren vojni udar po rusiji je besmislen…

  4. Б. Г. Ромчевић

    ЗА ВЛАДИМИРА. Текст је прерада чланка с руске интернетске “Правде” – још је “на линији”. Иначе, брзина у маховима се не може знати док се не зна висина лета – мах има различите вредности на различитим висинама.

  5. Amerika posle izlazka iz izolacije u kojoj je godinama zivjela zadovoljna sama sobom, da bi domacoj javnosti opravdala svoju novu strategiju i opstsala na medjunarodnoj politickoj sceni kao prva zemlja po svojoj vojnoj snagi i sili, zbog toga mora da ima svoje istinske ili izmisljenje neprijatelje, da bi tako imala opravdanje za neprestalni razvoj i usavrsavanje svoje vojne industrije, koje se postize velikim padom zivotnog standrda americkih gradjana. SAD morale su zbog toga da vode poslije raspada Sovjetskog Saveza, nekoliko malih ratova u kojima su one isprobali svoje novo naoruzanje, napravljeno po novoj americkoj doktrini da oni imaju pravo prvi da udare bilo koga i bilo gdje ako smatraju da su njihovi interesi ugrozeni. Mana i nedostatak te americke nasilnicke doktrine sastoji se u tome sto isto pravo pripada i drugim malim narodima koji nisu na istom tehnickom nivou razvoja kao sto su to SAD, i koje ce zbog toga biti prisiljeni prije ili posle da se opredele za teroristicke napade kao jedini nacin samoodbrane od americkog imperijalizma.

    Sve sto SAD danas rade sa svojim saveznicima iz NATO pakta, jeste vojnicko okruzenje Rusije, a zatim kada za to sazriju politicke prilike i nastanu podobne okolnosti – napad na tu najvecu zemlju svijeta, njezino porobljavanje i pljackanje. O tome planu je americka vojna stampa pisala jos tokom pocetka rata u Bosni 1992 godine, objasnjavajuci da prirodna bogasta Sibira nemogu da budu vlasnistvo samo Rusije, vec da ona pripadaju cijelom covjecanstvu, predlazuci zato da Rusija dobrovoljno ustupi prirodna bogastva Sibira na koriscenje cijelom svijetu, SAD i zemlje Zapada da dadnu svoju tehnologiju a Kina jeftinu radnu snagu. O tome se sada vise javno ne govori, ali sve sto se radi od strane SAD i NATO pakta svedoci o tome da se oni toga svoga plana nisu odrekli, nego da cekaju samo povoljnu priliku da se kao lesinari bace na svoju nemocnu zrtvu. Da li ce Rusija svojom vojnom nespremnoscu izaci u susret svojim neprijateljima, ili ce uciniti sve sto do nje stoji da sacuva svoju nezavisnost u Novom svijetu globalizma vreme ce pokazati.

    Netreba nikada zaboraviti da je i Kosovo od Srba oteto zbog odbijanja Slobodana Milosevica, da SAD u bivsoj Jugoslaviji naprave svoje vojne baze, u koje bi se preselila americka vojska iz Njemacke. Ono sto Slobodan Milosevic i Srbi amerikancima nisu dali milom oni su uzeli silom. Isto tako, do raspada Sovjetskog Saveza doslo je onda kada su amerikanci poslije dugog cekanja na celo drzave doveli svoga covjeka u licnosti Mihajla Gorbacova, koji je po svome vlastitom priznanju “prosvecenje dobio” od americkih masona koji su kao diplomate setale tada Sovjetskim Savezom. Ista setnja americkih diplomata odvija se i sada po Rusiji, u kojoj oni traze ljude koje ce masonski “prosvetliti” – a zatim ih skolovati i dovesti na celo drzave kao sto su to oni uradili u bivsoj Jugoslaviji, a sada u Srbiji i Crnoj Gori, koji umjesto nasih neprijatelja za njihov racun sami gaze svoj narod i od njega prave roblje Novog svetskog poretka. Ja verujem da su ruski politicari za razliku od sovjetskih, jugoslavenskih i “srbskih” svesni svega toga, i da ce oni zato uz Boziju pomoc uspjeti da spasu ne samo PRAVOSLAVNU RUSIJU od unistenja vec i cijeli svijet! AMIN. BOZE DAJ!

    • С обзиром да САД и НАТО нису ни прекидали трку у наоружавању, то су остварили огромно преимућство над потенцијалним супарницима. Од којих је Русија најважнија. Сва огромна улагања у ратне припреме која су задњих двадесет година спроводили САД са својим НАТО трабантима и сатрапијама које држе под контролом су имали за сврху поробљавање Русије и обуздавање Кине. До 2020-те године бићемо свједоци глобалног обрачуна великих сила. Дали ће Русија и Кина до тада успјети да се адекватно припреме видјећемо. Трка с временом је отпочела и бојим се да ће и најгори страхови које имамо да се обистине. Недај Боже!…

  6. Амери ће Русију најпре рушити изнутра, као нас. Напашће их оружјем само ако у томе успеју.

    • TO JE JEDINI NACIN. ALI IMA JEDAN VEEELIKI PROBLEM! ZOVE SE PUTIN!!! ALI I NOVA GENERACIJA OBAVESTAJACA I DOBRO PROVERENIH I USMERENIH PARRIOTA I COVEKOLJUBA!!!Bilo je rusenja iznutra ali u doba Gorbacova koji je zbog rusenja berlinskog zida dobio nobelovu nagradu a evropa fiktivno ujedinjenje koje puca po savovima i zariste na balkanu koje jos nije dovrseno,PRESEDAN KOSOVO! I PANDORINA KUTIJA JE OTVORENA. Nama su ostavili Brcko kao inicijalnu kapislu novog sukoba, pa zelenu transverzalu koja u mnogome funkcionise ali nismo samo mi u pitanju LANCANA REAKCIJA NA GLOBALNOM NIVOU UPRAVO POCINJE!SVAKA JE ZEMLJA SUVERENA ONOLIKO KOLIKO JE SPOSOBNA DA SE ODBRANI! Koliko god se razumeo u naoruzanje kako istoka tako i zapada sa novim saznanjima kao vec odavno DOBROG POZNAVAOCA TE OBLASTI RUSI ME UVEK IZNOVA DO CUDENJA IZNENADE. AMA BRE SKIDAM IM KAPU!!!

  7. Љубомор

    За Русију не треба бринути.
    Руси имају Путна – родољуба паметнијег од свих глобалистичких “Олимпијаца”. Молимо Бога да њихов кишобран и нас покрије.

  8. Овакве објаве немају икакав смисао. Просто зато да ако Америка већ данас може да изврши удар на братску нам Русију, онда то може у сваком ли тренутку зар не?. Зашто би неко чекао да овај други створи такву одбрану ( VKO-2020 )да му се “ништа не може”?, приде и да ризикује опстанак своје популације, на својој територији!.

    Ако су Руси ово објавили, то значи да је све на месту и можда и више од тога.

  9. Podsetnik za sve koji slabo pamte,Ameri su hvalospevci a Rusi-Rasi-Srbi su uvek tajnoviti.Da pojasnim,Ameri izbace tekst a o stvarcici nema ni poima,Rusi-Rasi-Srbi cute dugo po stvaranju stvarcice.To vam je i sa Amstrongom koji nikada nije sleteo na mesec,ni ovi kasnije.Sve znacajnije sto je uradjeno u kosmosu su uradili Rusi,za neznalice koji samo laju,Ruska stanica mir koju su Ruje napravili pre 40 godina i srusili je a Ameri lajali na zvezde.I sadasnja internacionalna stanica, kako su je nazvali,je izgradjena po Ruskim principima i uz veliku Rusku pomoc.Ruski kosmicki brodovi prenosili tesku i masovnu konstrukciju a poneki Americki prenosio prekidace i dugmice.I po tome se ogleda koliko je ko mocan.Da je tako kako gospodin Bogdan pise,Ameri bi sutra udarili na Rusiju,jer su im prirodni rsursi preko potrebni za njihovu pohlepu i vladavinu svetom.Ko to nije shvatio je prirodno glup i zaostao.Da podsetim,NATO je zapadu obecao da ce Srbiju razbiti za 4-5 dana,nije je rasturio ni posle 78 dana bombardovanja i uz Siptarsku pomoc.I mozda najvaznije,ne sede Rusi skrstenih ruku i cekaju da ih kopilad sa zapada izgranatira,vec su stvorili sisteme i za odbranu i kontra napad.O cemu mi pricamo,Rusi su jos pre 25 godina avionom bez pilota obleteli zemaljsku kuglu i smestili letilicu u muzej.Mogu da vam dajem primere do sutra,ali nema potrebe.

  10. Mislim da rusi ipak kasne i to je cinjenica….pogotovo u danasnje vrijeme ljudi mislim da neke stvri zaboravljate i manite se onih starih prica magicnih rusa …pozd

  11. Sa zadovoljstvom sam pročitao predhodne komentare i u potpunosti se slažem sa njihovim autorima.
    Ameri su u novijoj istoriji (u obziru imam samo zadnjih 25 godina) pokazali još samo jedan delić svoga obraza za kojega se svakako može reći da je čist kao “obraz” kanalizacijskog pacova ( ako usporedite lik mlađeg buša sa glavom kanalizacijskog pacova u to ćete se sigurno uveriti). Zato se taj “obraz” nikako nemože porediti ni sa ono malo prljavštine koju može jedan Rus, Srbin ili bilo ko iz pravoslavnog i poštenog sveta imati iza uredno negovanih nokata. Ameri i njihava politika su zlo svog zla na zemaljskoj kugli. Oni iz čiste zloće prema celom preostalom svetu pokušavaju da zavladaju sa njim. Zato probaju sve ama baš sve samo da bi u tom uspeli. Toliko žele zavladati svetom da ne biraju ni način ni sredstvo da bi to ostvarili.Oni su u stanju i da sami sebe “bombarduju ( blizanci u Njujorku ) samo da bi našli razlog za nove ratove, haranja, pljačke i osvajanje tuđih teritorija. Jako dobro znaju da sa našom bratskom Rusijom,(neka drugi misle kako hoće) nemogu i neće moći lako proći. Oni misle da su napredniji i jači od Rusa,e neće proći. Pardon oni su samo toliko napredniji koliko im Rusija pusti a i treba malo kako bi imala protivnika. Neće Rus protivnika daleko slabijeg od sebe jer sa njim je lako završiti zato ih pomalo, pomalo pustaju da vide do gde ide to prokletstvo, koliko dugo ti kanalizacijski pacovi mogu izdržati smrad koji im je već postao i duševna hrana dok Rusi udišu svež Sibirski vazduh i od tamo posmatraju amere kako njuškaju po tuđim kanalizacijskim sistemima da bi otkrili nešto duševne hrane. A kad Rus kaže NJET onda će biti njuškanja dosta i počinje pravo čiščenje smrada i to sa pravom tehnikom još neviđenom gde će Rusi još uvek udisati svež Sibirski vazduh dok se budu ameri polako a sigurno gušili u sopstvenim fekalijama koje su pustili po svetu i uz pomoć “domaćih” ulizica, izdajnika, piuna i amerima sličnih gamadi koji će jednako proći kao “poslodavci”.

  12. N…najveća
    A…američka
    T…teroristička
    O…organizacija

    Neka se svi zamisle koliko je tu istine, (to je moj lični prevod) naziva te “organizacije”. Kada to shvate sve države i državice koje su se i kje toliko žude za učlanjenjem u tu zločinačku organizaciju biće kasno jer već tada su digli mač nad glavu svoje dece i čekaju da ameri daju komandu ” seci”. Ta kukavička organizacija (nisu smeli ni pomisliti pešadijski napad na Srbiju a kamoli probati izvesti, nego uz pomoć svih članica iz velike udaljenosti raketama ubijati nedužno stanovništvo u Najmiroljubivoj državi na svetu SRBIJI kao i drugim državama gde im je interes bio isti)
    Žao mi je kad uporedim bilo koju živitinjsku vrstu sa tim američkim zlotvorima, ali daću primer: hijene, te životinje su bezkrajno krvoločne, kad uhvate plen odmah čoporativno živo počinju trgati sa svih strana za razliku od recimo lava koji plen odmah davi i stim mu skraćuje muke i bol. To je i razumljivo jer u životinjskom svetu je to prirodni nagon za preživljavanje i opstanak vrste a kad su siti onda pored njih se čak i žrtve slobodno kreću) ŠTA je sa AMERIMA koja je to vrsta životinja da neznaju granice i sa svojim prokletstvom žele zarobiti i imati ceo svet pod svojom čizmom. Tom zločinačkom čizmom koja nebira vreme, način, nepoštujući nikoga i ništa sa čime oni nemogu slobodno upravljati. Govore o terorizmu i kao bore se protim terorizma pa to znači da se bore sami protiv sebe. Govore o demokratiji a sami nemaju ni d od te reči, čak neznaju ni definiciju šta znači demokratija, jer kad bi znali onda nebi radili prvo kod sebe pa onda ni po svetu ono što rade. Amere porediti sa hitlerom je premala rač.Hitler je želeo zavladati svetom i znamo šta je sve i kako radio ali slomljen je upravo tako kao što će biti slomljeni i ameri ukoliko ne stanu sa teroriziranjem celog sveta.

  13. 03.01.2010
    Strašno je kad se ovom tekstu ne pridodaje dovoljno pažnje i ozbiljnosti te se na sve gleda kao na neko zavitlavanje ili ti plašenje raje .Nije tako jednostavno stisnuti dugme isve je rešeno .Onaj koji prvi stisne dugme mora biti 100 posto siguran da druga strana neće moći NIKAKO uzvratiti u protivnom i nema mnogo smisla taj potez.Naravno da se spremaju za III svetskirat…inače bi odavno razoružanje bilo glavna svetska politička tema.Šta sad ……svetski rat kuca na vrata i sve je izvesniji ….S obzirom na američko nasilno i krajnje cinično ucenjivačko licemerno ponašanje u stilu Hitlera – Cilj opravdava sredstva …jedno je sigurno : Prvi će krenuti Amerikaci!!Nadam se da će mo jednog dana ipak sazanti kakvim su se sve sredstvima i ucenama služili Amerikanci kad su pridobijali Evropu za bombardovanje Srbije A šta ako je jedna od ucena bila ili će te sa nama bombardovati Srbiju ili ćemo bombardovati i Srbiju i vas

  14. rusi su rusi,a ameri kopilad iskompleksirana…

  15. U pravu si Branko…

    Mnogo, vode je proteklo Savom i Dunavom od kada sam prvi put pisao, da Sbija postaje *legitiman cilj Rusije*…*Irana*..jer, svaki napad iz nekog *Bondstila*.sa teritorije Srbije..svaki *transport ratnog materijala za Bondstil*. shodno parafu *srbina svih vremena Vuka Draskovica*..daje za pravo Rusiji i drugim zemljama koje su na meti NATO, da deluju cak i preventivno, a ne da cekaju *prvi udar*..poput cige, koji isljapka dete po dupetu, kada ga salje na bunar po vodu..* da ne razbije krcag za vodu *…kad ga razbije, ne vredi, kasno je za sljapkanje !!!

  16. Al-Sadr (37), koji se iz Irana vratio početkom sedmice, u svom govoru je SAD, Izrael i Veliku Britaniju nazvao “našim zajedničkim neprijateljima”, ali je najveće kritike uputio na račun Vašingona.

  17. Луне, пратим твоје виспрене коментаре и углавном уживам у њима.Не разумем шта ти то овде треба да плашиш наше. Као прво, и ако буде превентивних удара мета ће бити сам Бондстил а он је на Косову ,не непосредно у Србији.Како год ми притом жао оних Срба који су тамо, они су, уз Шиптаре,близу мете.Та мета би била гађана тактичким оружјем са онолико разорности колико је потребно да се онеспособи.Након тога мете су ракетне базе противника и командни центри на његовој територији. Главни, масовни удари иду на велике противничке градове да се побивши што више живе силе противника наруши морал у његовој популацији и изгуби воља за ратовањем.Није Србија никоме више мета. Други део Тарабића пророчанства ми се не свиђа. Онај који говори о томе колико ће нас Срба остати…

  18. “Амерички хиперсонични пројектили?”Ау,како ово звучи?На први поглед рекло би се Америка изнад свих.Изнад свих кад би се шалили.Још 2004-te године у идеалним условима по четврти пут за редом заказао је амерички противракетни штит NMD(National Missile Defense),пројекат у који је уложено паклених 130 милијарди долара.Тај наводни штит Америци је требао пружити заштиту од ограничених нуклеарних напада.Највећа срамота за цјелокупни пројкат била је чињеница да ракета уопште није успјела полетјети,јер је(?) непозната аномалија узроковала аутоматско искључивање.Пројектил је требао бити окосница америчког противракетног штита а доживио је четврти неуспјех након 9 испаљивања.И шта ово говори?Говори да се САД нису у стању одбранити од нуклеарног напада из Ирана,Кине или Сјеверне Кореје.Шта онда имају тражити против Русије?Полигон Капустин Јар,Астрахањ,120 км југоисточно од Волгограда.Година 2005-та.Тада је успјешно тестиран Топољ РС-12,интерконтинентални балистички пројектил који је постигао највећу брзину икада.17.280км/h,или 286,66 км у једној минути ли 4,8км у једној секунди!!До тада се супериорном сматрала америчка беспилотна летјелица X43-A.Брзина нешто већа од 11.ооо км/h.Скот Ритер,бивши амерички обавјештајац у некадашњем СССР-у и Ираку на тему овог руског ракетног чуда изјавио је да Америка спрам Русије може само да чепрка у мраку.Вратимо се опет том америчком “чуду технике” о којем сам већ почео писати.Најкомплекснији дио тог система је бојева глава EKV(Exoatmospheric Kill Vehicle)предвиђена за рушење пројектила на средини путање,изван атмосфере.Иако нема експлозивно пуњење овај 20 милиона вриједан комад метала(може стати у омањи кухињски сто)опремљен је сензорима који омогућавају погодак у промјеру од неколико центиметара при огромним брзинама.Укупна брзина EKV и пројектила који пресреће износила би око неких 25.ооо км/h и обадва тијела би се дезинтегрисала.Због такве софистицираности дијела опреме,а при том ракета није успјела ни полетјети,овакав пропуст је апсолутни фијаско и за САД је то била права срамота.Са друге стране изворни Топољ-M (RT-2PM2)још 2004-те био је најјновија оперативна ракета у руском арсеналу.Наручена је 1982-ге у службу ушла средином 1990-тих и носи једну нуклеарну бојеву главу иако би их захваљујући потиску ракетних мотора могла носити још 9.Ипак носи само једну јер умјесто тежине осталих бојевих глава има карбонски оклоп тијела ракете који штити од дејства америчког ласерског оружја постављених на сателитима у орбити као и на борбеним авионима.Има и мамце који служе за збуњивање радарских система.Бојева глава је заштићена од утицаја радијације,електромагнетних сметњи или физичког оштећења.2004-те(сада смо у 2011-тој)Русија је располагала са 4 регименте ракета Топољ-М које се лансирају из бетонског силоса(популарно шахтно базирање).Свака регимента састоји се од 6-10 лансера.Топољ-М који се испаљује из фиксног ракетног силоса има огромну вјероватноћу пробијања наводног америчког штита а новоразвијене верзије(камион и подморница)су дословно незаустављиви.Они пробијају све и оне гарантују 100-постотни успјех.Топољ-М и Булава имају низ предности у осносу на некадашње ракете које је користила Русија а прије и СССР,а какве и данас користе нуклеарне силе међу којим је и Америка наводно најмоћнија војна сила свијета.Да,да,како да не??Кад смо код противракетног штита треба нагласити следеће:Једини оперативни противракетни штит данас у свијету је руски А-135.То је и пропуст у ауторском тексту господина Богдана Ђуровића.И за крај моја маленкост ће описати какву предност има Русија у односу на директну конкуренцију(САД).У случају да пресретачи експлодирају у кругу од 10 км од надолазеће ракете,она би постала неупотребљива.СС-27(НАТО ознака за Топољ-М и СС-Н-30 НАТО ознака за Булаву дизајнирани су тако како би издржали нуклеарну експлозију у радијусу од само 500 метара,што је практично немогуће постићи ако се узме у обзир да Топољ-М и Булава маневришу попут крстарећих ракета при приласку мети и при обрушавању из свемира остварују брзине од 15.000 км/h.Немогуће за старије верзије пројектила каквим располажу и САД.Горе описани Топољ РС-12 постигао је брзину већу и од 17.000км/h.Русија је данас испред Америке пар деценија када су балистички пројектили у питању.Кину,В.Британију,Француску,Израел,Индију и Пакистан нећу ни помињати.Нису ни вриједни помена.И о чему уопште расправљати?О Америци као суперсили и њеним хиперзвучним пројектилима??Дајте молим Вас!Мало више озбиљности није наодмет.

  19. Само желим дати једну исправку.Наиме,полигон Капустин Јар је 120 км источно од Волгограда а не југоисточно.Извињавам се због грешке која ми се омакла у брзини куцања.Поздрав редакцији Печата којој желим срећну нову годину као и срећан Божић уз традиционални поздрав-МИР БОЖИЈИ,ХРИСТОС СЕ РОДИ!!

  20. topolj@ kada ti to tako znas dobro i verovatno bolje nego njihov general zasto onda ti nisi na celu njihove vojske nego je on i zasto se on toliko tangira a ne ti samo mi to nije jasno ,kada si uspeo da izneses nekoliko tehnickih detalja za to ti svaka cast ,ali mi jos uvek nije jasno da nisi video gde su vrata nego lupas glavom o zid …lepo je rekao da rusija zaostaje za amerikom i to mnogo zasto se onda vi trudite da govorite drugacije kada vam je vas general rekao kakva je situacija ..

  21. @Какодане…Ја са тобом на ову тему не могу дискутовати.За ово је потребно знање а ти знање немаш.Главом од зид лупаш ти који о руској ракетној технологији не зна ништа а о овој теми генерално гледано тешко да си макнуо од словарице.Због таквих као ти(под претпоставком да си Србин,и рецимо да јеси)Србија је на дну дна.За тебе је Топољ технологија шпанско село.Ко си уопште ти да подижеш тон на овоме сајту?Шта ти уопште представљаш?У свом подужем коментару све сам објаснио.За твоју информацију,Скот Ритер,бивши амерички обавјештајац у некадашњем СССР-у и Ираку а уједно био је и инспектор,за “Кристијан Сајенс Монитор”,дао је изјаву која све говори.Он каже да “спрам Русије Америка може само да чепрка у мраку”.Овај човјек је Американац, а изјаву је дао поводом пробе руског балистичког пројектила Топољ РС-12.17.280 км/h,то је брзина Топоља РС-12.То је хиперсонична брзина.Или ти мислиш да знаш боље од Скота Ритера?Надаље,лажеш да је генерал рекао да Русија заостаје за Америком.Генерал је говорио да Русија треба да се спрема за амерички одговор.А то је огромна разлика.Није говорио ни о каквој руској инфериорности у односу на Америку.Не изврћи чињенице.Шта би америчка страна дала да има само једну регименту Топоља-М?Најбољи имтерконтинентални балистички систем у свијету је мобилни Топољ-М,варијанта камион и подморница.Или ако више волиш НАТО код-СС-27 и СС-Н-30,односно мобилни Топољ-М и Булава.Боље оружје од овога данас не постоји.Русија једина располаже са мобилном верзијом балистичких пројектила и више нико.То је технологија друге половине овога вијека.То знају у Пентагону и у бијелој кући,па су зато и пожурили да подвале СТАРТ на који Русија сигурно неће насјести.Проблеми са Булавом су отклоњени и она ће ући врло брзо у оперативну употребу.Њоме ће бити опремљене најмодерније руске нуклеарне подморнице.Русија већ има хиперзвучне пројектиле.Топољ је најбољи доказ за то.Није Скот Ритер будала.Јесте Американац,али зна о чему прича када је говорио о Топољу.Генерал не може да говори о руској инфериорности у односу на америчку страну кад су ти исти Американци понижени у аугусту на Кавказу 2008-ме заједно са својом куцом Сакашвилијем.Лако је глумити снагу на јадном Вијетнаму,Ираку,јадној Никарагви или Србији.Што нису снагу показали 58-мој руској армији у Шинвалију?Што нису помогли свом џукцу Сакашвилију да Абхазију и Ј.Осетију врати у састав Грузије.Хоће,помоћи ће али у пањевима.Огромна је Русија.То је немогуће поразити.Сигурно немогуће.

  22. rodoljube, nema plasenja…nekada je bila i *Antanta*…danas je to *NATO*…a, vremena ima do 15. minuta…to je kao onaj vic..* nemoj tamo da ides, ko ima tri jaja, odma stroje i vade, ali ja imam dvaaa, he, he nevredi, oni prvo vade pa broje*…hm, hmm

  23. Dfinitvno, pretnja Rusiji od strane Amerikanaca i NATO-a postoji, inače ne bi Rusi sami najavljivali novu trku u naoružanju koja je praktično već počela, ili nikada nije ni prestajala što se Amerikanaca tiče. Rusija je danas praktično opkoljena nato paktom koji je na samim ruskim granicama i to je nažalost činjenica, uz ruske granice se već godinama instaliraju najsavremeniji sistemi PRO i izvode vojni manevri u cilju uvežbavanja napada na Rusiju. Rusija je u nezavidnoj situaciji jer nikada tolika ujedinjena sila nije stajala protiv nje, u II sv. ratu je većina svetskih sila bila protiv Nemačke pa su jedva uspeli da je savladaju, Hitler je stigao na 30 km od Moskve ali ga je samo jaka ruska zima koja je prikovala negove tenkove i ostalo oruđe i oružje sprečila da bude drugi vojskovođa u istoriji koji je ušao u Moskvu. A danas protiv Rusije stoje skoro sve velike svetske sile zapada na čelu sa SAD, Engleskom i Nemačkom i potpuno udruženo se spremaju na rat sa Rusijom, opkoljavaju je i podižu svoje baze na samim njenim granicama pod raznim izgovorima. Da li će S-500 stici na vreme odnosno do 2015. godine do kada će Amerikanci imati u potpunoj upotrebi njihove nove supersonične projektile u čije postojanje ne treba sumnjati, inače otkuda onda Rusi najavljuju razvoj novog raketno-kosmičog štita protiv tih projektila ako im je postojeća raketna odbrana sasvim dovoljna!? I ko kaže da su Amerikanci kukavice, nikada ne treba potceniti protivnika i ako znamo da je slabiji, oni su samo dobro proračunati i verujte ako stvarno steknu nedostižnu prednost u ključnom naoružanju neće se libiti da prvi i iznenadno udare na Rusiju, na tome se bazira i čitava njihova vojna doktrina da prvi udare i zadaju što je moguće smrtonosniji udarac! Ali ako mogu da bez ispaljenog metka poraze jednu zemlju ili je makar toliko oslabe neće srljati u napad, jer oni znaju da je to zapravo pravi uspeh, poraziti zemlju bez oružja, kao sto su rasparčali SSSR i SFRJ. Međutim Rusija ubrzano jača i ostvaruje jedan od najvecih privrednih rastova na svetu dok američka privreda stagnira ako ne i nazaduje zadnjih godina. Ipak, Amerika najviše ulaže i ubrzano razvija svoju vojnu industriju, kao nikada do sada jer se na njoj bazira čitava njihova privreda i razvoj, resursa im ponestaje a sa njima i vremena, mislim da vreme nije na njihovoj strani, što duže budu čekali to će Rusija biti sve jača a oni sve slabiji, zato očekujem u narednoj deceniji ili bar u narednih 20.god. otvoren oružani sukob NATO-a i Rusije, i samo se nadam da će Rusija biti spremna za taj izazov, jer veliki je Bog, a ratna sreća promenljiva ma kakvom tehnikom raspolagali ljudi!
    Neka je Bog uz Rusiju i pravoslavlje!!!

    • RUSIJA OKUPLJA OKO SEBE SOS USLA JE INDIJA I PAKISTAN. SOS MOZE IZRASTI U VELIKU VOJNU SILU SAD JE ANTITERORISTcIKA SILA. KINA INDIJA RUSIJA VIJETNAM IRAN PAKISTAN BELORUSIJA KAZAHSTAN TADIKISTAN UZBEKISTAN .RUSIJA KINA I INDIJA IRAN IMAJU PREKO 1600 BRODOVA KAD BIH 1000 IZASLO NA MORA SVETSKA U SVAKOJ TACKI PLANETE BIH NATO ZAUSTAVILI JER OVE ZMELJE SKUPA BROJE OKO 3,6 MILJARDE LJUDI AKO TOME DODAMO I JUZNU AMERIKU I BRAZIL ONDA JE VOJNA MOC NAJVECA NA SVETU I POMORSKA

  24. Naravno da Rusija ne sme biti naivna i verovati ovim zapadnim zlikovcima.Zapad jednako Zlo, pocinju istim slovom.

  25. Da li neko od cenjenih ucesnika ovog foruma,zna nesto detaljnije o proslogodisnjoj izjavi V.Putina,koja je ovde vrlo stidljivo preneta,i to samo u jednoj recenici,a koja je doslovno glasila:`Imao sam priliku da posmatram oruzje za cije uzase ne postoje reci u ljudskom jeziku…U odnosu na to nuklearno oruzje je nalik decijim igrackama`..Pokusavao sam da doznam nesto detaljnije o tome,ali bezuspesno.

    • SAVA SICEVSKI

      EJ BRATE, ZNAM NESTO O TOME ALI OVO NIJE MESTO ZA TAKVO PISANIJE! RECIMO DA ZNAM MANJE OD 2/3 ALI I TO JE TOLIKO STRASNO I SIGURAN SAM DA CE TO PUTIN UPOTREBITI U KRAJNJOJ NUZDI ALI SAM TAKODE SIGURAN DA NIKO NIJE DOVOLJNO LUD DA TO IZAZOVE. O tome ako si iz vojne struke mozes nesto da nades i na internetu ali treba da znnas sta i gde da trazis.Kao sto kad na gugl ukucas: plazma oruzje oni ti posalju 3 slicice i izvinjenje sto o tome nema dovoljno podataka a na RUSKOJ RECI za to isto izade mocan odbrambeni sistem. PA NISMO SVI VOJNICI! POZDRAV!

  26. @Иван3012…Поштовани Иване!Та ми изјава није позната али Вам вјерујем на ријеч.Најбољи превод онога шта је хтио да каже господин Путин је следећи:РУСИЈА ЋЕ ТАЈНУ ЧУВАТИ ЗА КРАЈ!Господину Путину је јасно да се Америци и НАТО-у не може вјеровати и да је сукоб Русија-НАТО неизбјежан.Неће се догодити вољом Русије,али,Русија ће се бранити и одбранити.Погледајте Медлин Олбрајт,Хилари Клинтон,Тонија Блера,Веслија Кларка,Збигњева Бжежинског.То су луђаци и идиоти са којима није могуће успоставити нормалну комуникацију.Они познају само језик силе и једино их занима убијање.То су врховни команданти Шутановцу,Динкићу,Чеди Јовановићу,Борису Тадићу-Францетићу.Владимир Владимирович је између редова рекао да се Русија неће либити да употреби сва расположива средства да одбрани своју територију и најавио шта чека непријатеље Русије.Какво оружје Русија има,могу само да претпоставим.Оно што ми је познато,а о томе знам много,Русија је језиво јака.Господине Иване!Нуклеарна бомба је нуклеарна бомба.Не може се она назвати играчком.Али,од јаче има јача.30-тог октобра 1961-ве Русија је тестирала најјачу бомбу која је икада експлодирала.То је популарна цар бомба,уствари надимак за РДС-220 кодног имена Иван снаге 57 мегатона.Висина печурке била је 65 километара.Можете ли то да замислите?Каква снага лежи у тој бомби?Тестирана је на архипелагу Нова Земља.На бомбардеру који је избацио бомбу приликом пробе морале су бити урађене одеређене измјене.Данас је 2011-та а технологија је отишла далеко,посебно руска војна технологија.Владимир Владимирович зна чиме Русија располаже и покушава да уразуми горе побројане идиоте који сматрају да сибирска пространства и уопште руска територија не припадају само Русији.Припадају Русији и никоме више а објашњавати то Медлин Олбрајт,то је узалудан посао.Њу и Америку може да обузда само Топољ и његово друштво из Русије или нека руска тајна за коју ће се сазнати кад за њу дође вријеме.Све Вам најбоље желим!

    • TO MI JE STRUKA.I ZNAM BAR 3 TAKO STRASNA NENUKLEARNA ORUZJA ajd nesto i da kazem. Na jednom simpozijumu vojnih hemicara AMER SE HVALIO da je izumio 4 puta jaci klasican exploziv od nuklearnog. A kako su sedeli blizu americki i ruski profesori i asistenti, americki asistent je primetio kako se ruski profesor slatko smeje i izlazi iz sale da ne slusa. Pa kako su dva asistenta sedela zajedno a amer bio uporan a rus slovenska dusa a jos merak zbog nadmocnosti rekao mu je da profesor koji se smeje ima to isto samo 32 puta jace od NUKLEARNE REAKCIJE. EPA OVO JE JOS NAJBEZAZLENIJE!

  27. Gospodine Topolj,potpisujem sve sto ste rekli,ali oruzje koje je spomenuo V.V.Izgleda nije na bazi nuklearne energije..Vec se duze suska o tome da njihova armija razvija,i poseduje Dezintegrator…A o ludacima koje ste pobrojali..I koji nesto zanemese posle gruzijske vezbe 58 Armije,ne treba ni trositi reci..O domacem sljamu-jos manje..Maloumni klark je cak hteo da napadne Rusku prethodnicu na pristinskom aerodromu..Zao mi je sto ovaj narod ne shvata da je jedini nacin Srbije da osigura mir i bezbednost,vojno vezivanje za RUSKU FEDERACIJU,I SLEDSTVENO TOME VELIKA VOJNA BAZA NA JUGU SRBIJE.Na zalost,zivimo u vremenu kada jedna jedina raketa vise vredi od svih jalovih tzv.diplomatskih napora,ciji je rezultat na kraju uvek-poraz…Naravno,degenerisani zapad nas zbog toga ne bi voleo,ali bi nas POSTOVAO,i itekako uvazavao ono sto imamo da mu kazemo..Najbolji sistem urazumljivanja pomahnitalog siledzije je-pesnica u glavu..Sve najbolje.

  28. more nemoj da se zezaju vise sa nama pa da im Arkan baci neutronsku *ping pong* lopticu pa da vide oni svoga bogeca…

  29. pa ako je baba Ivana groznog, poreklom srpkinja, onda nije ni cudo sto bi trebalo da bude *nas i rusa 300 miliona*…

    http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/0/20/128749/1.jpg

  30. vas vise nemogu niti cu zvati gospodinom , vec samo “Tupolj “i nije graaticka greska ,kao prvo moja zemlja moze da bude na kom god mestu cak i na samom dnu ona je i dalje moja zemlja i necu nikome dozvoliti da je vredja cak ni vama tupi. a kao drugo vi niste niko i nista tako da ja imam ista pprava da budem na ovom sajtu da pisem na njemu i da te protivnike srpskog naroda polako ali sigurno udaljavam od citalaca , jer viste ocit primer toga i tako da vam necu dozvoliti da moju zemlju dirate , a vase znanje je ocito znanje koje nema prakticnu primenu nego ima samo znacaj da zaintrigirate ovde siroki audiotorijum koji voli takvo senzacionalisticko pisanje koje vi sprovodite i nista drugo , ja sam i dalje covek koji podrzava “goli otok”a to vi dobro treba da znate sta pretstavlja jer i dalje postoji samo jedna zemlja na svetu koja je meni u srcu a to je Srbija a vama ako smeta onda dovidjenja naucite ruski i sretan put za sibir !!!

  31. a sada bi mogao da nastavim da pisem o onome o cemu “tupi” nema pojma da ceo svet pociva na sili novca i istorije a ne na sili bombi , atomske bombe su sila odvracivanja a ne sila napada jer da je obratno to najbolje znaju japanci sveta odavno nebi bilo ovakvog kakav je sadda ,a otome govore i ruski predsednik i njegovi generali , ali cinjenice su sasvim drugacije od pustih tehnickih podataka o kojima pise “tupi” anti srbin .cak i zemlja kao sto je pakistan poseduje dovoljan broj atomskih bombii da napravi velliku stetu celom svetu a dobro znamo ciji su oni saveznici i njihove rakete su sasvim dovoljne za to bez obzira na njihove teknicke podatke ,ali postoji samo jedna cinjenica u svemu tome a toje da kada su pravljene one su pravljene sa jednim osnovnim ciljem a to je odvracanje ,tako da postoji problem kako napadati sa oruzjem za odvracanje odgovor nikako a onda postoji idrugi odgovor a to je lako napadaj sa papirom a to je dekret u nekim zemljama to je predsednicki a u nekim je parlamentarni , ali u svakom slucaju je isti ,to je dozvola od strane naroda izabranog predstavnika moze da puca na koga on hoce .i to su tehnicki podaci koji nemaju veze sa raketama avionima bombama brodovima ljudstvom itd to su samo segmenti svega toga tako da niko i ne dira niti i jednu od tih zemalja koje imaju svoje atomske rakete niti im preeti sa vojnim napadima to se sada radi mnogo sofisticiranije Za “tupog ” prevod preciznije ,tacnije ,odredjenije ,a to je ma koliko gluppo i neverovatno izglledalo su terorizam bilo kooje vrste pogotovo u zemljama saveznicima .a tu nemoze da pobegne niti i jednoj zemlji nikakva atomska bomba.!!!

  32. OSVRCEM SE NA IZJAVU TOPOL UCESNIKA FORUMA KOJI KAZE DA TOPOLJ M IMA BRZINU 17280KM/H AKO JE OVO TACNO ONAJKOJI PRERACUNAVA OVO U M/S TO JE 4800M/S AKO NETK O NE ZNA BRZINA ZVUKA JE 330M/S STO BI ZNACILO BRZINA OVE RAKETE JE PREKO 14 ,5 MAHA VELIKA BRZINA NITI JEDAN RAKETNI SISTEM JE NEMA DOSAD POZNATI.MADA SE GOVORILO DA OVA RAKETA IMA BRZINU OD 6 MAHA.STA JE TACNO NE ZNAM

    • Pominje se nekakva raketa Minotaur 4 za koju se navodi da je u stanju da pogodi bilo koju tačku na planeti za manje od jednog sata,stim u vezi,pitao bih autora ovog članka koju prosečnu ocenu je imao iz geografije? Obim planete je 48000 km,od polazne do najudaljenije tačke razdaljina iznosi polovinu gore navedene cifre,tj.24000 km. Da li uopšte postoji raketa koja uistinu može da dostigne brzinu od 25000 km/h? Ako postoji ja ću celu da je pojedem,do zadnjeh šrafa.

    • PRVO DALI ZNAS KOLIKO JE 1 MAH? TO TI JE PRIKE 1224km/h NA 2000 METARA VISINE. KADA SE PRICA O OVAKVIM PROJEKTILIMA TO SE ZBOG RAZLICITIH VISINA MALO RELATIVIZUJE. BARATA SE CIFRAMA NAJCESCE OD6-10 MAHOVA. AJDE DA POJEDNOSTAVIMO. BUDI UPORAN I TRAZI I NA ISTOM OVOM NETU NACICES ALI NE SVUGDE NESTO NEVEROVATNO!!! BRZINU LETA TOPOLJ-M OD 24100km/h. E TO TI JE BRATE.Ali to jos nije najvaznije, zahvaljujuci bocno usadenim ultrasonicnim motorima koji uopste mogu da rade tek preko 7 maha ta se raketa kao i njene naslednice: BALAVA,SR-24,SR-26 krecu po putanji gore-dole, levo-desno brzinom vecom od tih 7 maha Pa nije cudo sto kazu da ce cipovima trebati bar 30 godina razvoja da bi se odredilo tacno mesto tih projektila. AJD IH OBORI!!!!!!!

  33. Uz duzno postovanje autoru texta moram da napomenem da americke ultrasonicne rakete imaju domet od 1600km ZA RAZLIKU od TOPOLJA, BALAVE, MODIFIKOVANOG KNEZA KAO I NJEGOVOG SINA: SR24 i SR26. STOGA americki projektili moraju se ispaljivati sa LETECIH,POMORSKIH,PODVODNIH PLATFORMI STO OMOGUCAVA NJIHOVO UNISTENJE I PRE NEGO DODU U ZONU OPERATIVNOG DELOVANJA. DRUGIM RECIMA ( seti se reklame): IMAJTE NA UMU BOBOVO GUMU!

  34. MISLIM DA OVAJ GENERAL GREŠI, rusi po mom mišljenu da bi se ODBRANILI PRVO NE SMEJU ČEKATI SVAKI SEKUND MOŽE BITI UPITAN.DRUGO AMERIKA KAD POSTAVI DOVOLJAN BROJ RAKETAU EUROPU UNIŠTITI ČE RUSIJU JER SIGURNO IM NEČE REČI GDE IH KRIJE RAKETE I KAD ČE IH NAPASTI NEČE TU UKRAJINA BITI PRVI UDAR.NA KOJI RUSI MISLE.MISLIM DA SE RUSI VARAJU NEKIM NEBITNIM INFORMACIJAMA TIPA PAŽNJA PUNO NA UKRAJINU SANKCIJE OKO HRANE A NE POSTAVITI PAŽNJUU FOKUS NUKLEARNOJ PRETNJI NE KRSTAREČIM RAKETMAJER SUONE MALOG DOMETAVEČ BALISTIČKIM RAKETMAU PODMORNICAMA NATO PAKTA I DILJEM EU OD LITVANIJE BUGARSKE ITD.PO MOM MIŠLJENJU AKORUSIŠTO PRE NE POSTAVEVELI,KI BROJ TAJNO NUKLEARNIH RAKETA U KUBI GUBE PRVU FAZU TREČEG SV RATA AKO K TOME NE NAPRAVE HITNO KOZMIČKI PROGRAM I STANICU I STANICE VELIKE U ORBITI SKOJIH MOGU LETJETI 100 HIPERSONIČN9IH LETJELICA BRZINA PREKO 24 MAHA IZGUBIT ČE TREČI SV RAT I BIT ČE UNIŠTENI BEZ VEROVANJA DAJE TO MOGUĆE IZNENADNIM UDAROM ,OVO ŠTO RADE S NEKAKVIM S 500 JE SLABO.RUSIJA DOOVOLJNO NE VIDI DA AMERICA GURA EU I RUSIJU U UNIŠTENJE I DA NEPOSVEČUJE PAŽNJUINSTALIRANJU RAKETA U VENZUELI KUBI KAO I U KOZMOSU ORBITALNE STANICE KOJE SU BLISKE AMERICI.RUSIJA NEĆE MOĆI ODGOVORITI SAD U PODMORNICAMAKOJESEMOGU UNIŠTITI I RAKETAMA SRUSIJE KOJE NEMAJU DOMETE DOAMERIKE NITI S ALJASKE NE MOŽEŠ POGODITI PREKO ALJASKE KANADE U AMERIKU PREVIŠE KM.DRUGIM REČIMA PO MENI RUSIJA UOPŠTE NEMA VREMENA .DASAM JA PRESEDNIK U 12SEKUNDI BI NAREDIO IZRADU U TOKU 30 DANA 700 HIPERSONJUČNIH NUKELARNIH BRODOVA I SVEMIRSKU STANICU KOJA BI OMOGUĆILA LET SNJIH NAD AMERIKOM DA STOJI MJESECIMA KAOI VELIKI BROJ RAKETA NA KUBU I VENEZEELU U PROTIVNO ODE RUSIJA.SAD JE PITANJE VREMENA KAO U SVAKOM HLADNOM RATU TK O JE BRŽI.NARAVNO OVO JE MOJE MIŠLJENJE O TOME JEL MOGUĆ NUKLERARNI RAT I UNIŠTENJE RUSIJE DA MOGUĆ JE I MOŽE BITI VEOMA KRATKO MOGUĆ

  35. Savo prvo na nuklearne rakete mogu i moze utecati sunceva oluja da nuklearne glave i senzore unisti i ili frekvenciju poremeti,drugo ako neka od ovih zemalja ima seizmicko oruzje moze velikim potresom razornim unistiti nuklearne rakete kako na zemlji tak o i u silosima drugim RECIMA DOBITI NUKLERNI RAT BEZ ISPALJENJE RAKETE MOGUC SCENARIO.Zatim unistenje sateliskog sistema u kozmosu iznenadnim lansiranjem 1000 manjih satelita te pretvaranje nuklearnih raketa u nevildjive rakete plasmom kompozitima itd mozew udariti na zemlju da radari ne vide k tome ako imas svoj sistem registracije mozes laserima vleikih snaga njih 100 unistiti rakete u kozmosu.Mislim da ce nato u ukrajin istaviti rakete nuklearne i to neutrosnke koliko mogu nevidljive za radare i lansirati te rakete na rusiju kao probni balon onog trenutka kad napravi veci broj lasera na zemlji i zavrsi trecu fazau stita.Mislim da rusi trebaju raditi vec ibroj satelita vec ibroj nuklearnih lasera na zemlji i veliki broj sistema novih recimo s 1000 koji moraju imati domet 1000 km daljine i 400 km visine NOVO REVOLUCIONARNO RESENJE SISTEMA U PROTIVNOM SISTEM KOZMICKI NECE IMATI SMISLA I OVI CE SIGURNO NEUTRONSKIM BOMBAMA UDARITI.KAD protivnik vidi da moze udariti a moze se odbraniti onda ce udariti velikim bojem neutrosnkih bombi po mojoj proceni oko 9 000

  36. Rusi su definitvino hladenjem oplate i mhd generatorom nove generacije uspeli napravit raketu brzine 30 maha i uSPJELIl sU rubez 26 PROTIV TOGA DEFINITIVNO NEMA ODGOVORA A MOGU JE PUNITI NEUTRONSKO MGLAVOM KOJA NE ZRACI A UBIJA

  37. gladijator svjatoslav

    još jedna civilizacija nestaje.nismo božiji ljudi.bog je bio pre nas a biće i posle nas.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

  38. Glavno pitanje je kada ce SAD uspeti da projecktuje sisteme koji bi ih odbranili od ruskih hipersonicnih raketa i zasto jos uvek na linkovima stoji da su oni ispred Rusa kao vojna sila. Naravno jesu, ali samo u ukupnim ulaganjima za naoruzanje. Da se razumemo, americki industrijski kompleks nikada ne moze biti uspesniji od ruskih instituta i zavoda koji imaju potpuno sopstvene software i hardware tehnologije. Inace, nije Putin inicijator takvog vojnog razvoja, vec Staljin od 1930, kada Sovjeti proizvode i lansiraju prve rakete tipa GRID. Ovde se namece jos jedno pitanje, da li je SAD druga vojna sila iza Rusije po jacini ukupnog naoruzanja, ili je treca iza Kine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *