Pakleni scenario za Rusiju

Piše Bogdan Đurović

Dve nedelje posle NATO samita u Lisabonu, Moskva je objavila nove detalje velikog plana naoružavanja svoje armije, dok Vašington uvežbava trupe i na istočnim i na zapadnim ruskim granicama

Posle nedavnih izjava Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina da se u narednim godinama može očekivati nova trka u naoružanju, njihova upozorenja počela su da dobijaju sasvim konkretne obrise. Iako su na novembarskom NATO samitu u Lisabonu bile izgovorene lepe i slatke reči zapadnih zvaničnika (strateško partnerstvo sa Moskvom, alijansa nije pretnja Rusiji), svi realni predlozi Kremlja bili su gotovo sa gnušanjem odbijeni, pa je Medvedev svoje stavove jasno izneo još u portugalskoj prestonici.
Na Rusiju su se odmah obrušili sa svih strana: te Moskva nikada nije imala miroljubivije zapadne susede, a daje tako ratoborne izjave, te su pronađene nove ruske špijunke u Londonu, te Kremlj planira invaziju na baltičke republike i Poljsku, i još mnogo štošta… Koji su zapravo realni potezi koji se vuku iza zavese?

„DECA CVEĆA“ NA ISTOKU
Početkom meseca, pojavljivanje dva ruska aviona Il-38 prekinulo je velike vojne manevre Tokija i Vašingtona u Japanskom moru, pod nazivom „Oštri mač“. Ruski „iljušini“ doleteli su u najnezgodnijem momentu, dok su Japanci i Amerikanci izvodili vežbe presretanja balističkih raketa sistemom protivraketne odbrane (PRO) na brodovima klase „edžis“, uz odbijanje napada brojčano (za jedan i po put) nadmoćnije avijacije. Manevri su odmah prekinuti, da Rusi ne bi „snimili“ radarske frekvencije. Inače, ovi sedmodnevni manevri najmasovniji su u celoj istoriji američko-japanske vojne saradnje: u njima je učestvovalo 44.000 vojnika, 60 brodova i 400 aviona!
I odmah nedoumica – prema zvaničnim objašnjenjima, potencijalni protivnik je Severna Koreja. Ali, ona ne raspolaže sa 600 borbenih aviona, koliko ima zamišljeni protivnik, niti je za odbranu od njene flote i projektila starije generacije potrebno 60 supertehnoloških brodova, opremljenih raketama koje razvijaju 9.000 kilometara na čas! Analitičari su složni u oceni da su na ovim manevrima uvežbavana ratna dejstva protiv Kine ili Rusije. A najverovatnije i protiv jedne i protiv druge.
Zato pojavljivanje ruskih „ilova“ nije slučajno. Ovi avioni, pripremljeni za izviđačka dejstva takve vrste, planski su poslati da „snime situaciju“, s obzirom na to da njihovo pojavljivanje ne protivureči nijednoj normi međunarodnog prava. Konstantin Sivkov, zamenik predsednika Akademije geopolitičkih problema na čijem je čelu penzionisani general Leonid Ivašov, kaže da je rat između Rusije i SAD-a moguć i da nuklearni arsenal nije potpuna garancija protiv sukoba konvencionalnim naoružanjem. Sivkov podseća da je hemijsko oružje imalo tu zastrašujuću ulogu 30-ih godina prošlog veka, pa se Drugi svetski rat ipak desio, a bojne otrove niko nije masovno primenio.
Kada je reč o Japanu, postoji, međutim, još nešto. Vlada u Tokiju trebalo bi do kraja godine da usvoji novi odbrambeni program, gde je predviđeno i instaliranje na teritoriji cele države, u svim vojnim bazama, američkih PVO sistema „patriot“ u verziji PAC-3, koji već spadaju u sisteme vazdušno-kosmičke odbrane (do sada su „patrioti“ bili samo u tri japanske baze). I opet se navodi da je to zbog severnokorejskih raketa. O istinskim razlozima moguće je tek nagađati, ali se „PAC-3“ sistemi idealno dopunjuju sa protivraketnom zavesom „edžis“ brodova, koju Vašington i Tokio godinama tkaju nadomak ruskih i kineskih granica. A pre samo mesec dana najviši japanski zvaničnici pripretili su Moskvi da vrati „okupirane“ Južne Kurile…
Dakle, bivši poljski šef diplomatije Adam Rotfeld nije u pravu kada kaže da Rusija u poslednjih 300 godina nije imala miroljubivije susede na zapadnoj granici. Kako se vidi, „deca cveća“ su i na istoku.

TRENING NA BALTIKU
Zapad je, pak, posebna priča. Preko Vikiliksa je obznanjeno da je NATO početkom ove godine razradio poseban plan odbrane Litvanije, Letonije i Estonije protiv ruske agresije, pod nazivom „Orao zaštitnik“. Plan, objavljen u britanskom „Gardijanu“, predviđa slanje devet divizija (američkih, britanskih, nemačkih i poljskih) u baltičke republike, u slučaju napada Rusije. „Pečat“ je, međutim, bar u ovom slučaju bio brži od Vikiliksa, jer je o postojanju ovog plana ukazao još u martu (br. 107), kada smo pisali da „tri male baltičke zemlje traže od NATO-a, navodno po sopstvenoj inicijativi, da se za njih izradi poseban plan odbrane (od Rusije, prim.aut.) i Estonci tvrde da je taj proces uveliko u toku“. Podsetimo, bilo je to u vreme kada je počela serija NATO manevara pod nazivom „Trening na Baltiku“, najmasovnijih od kako su se ove tri zemlje priključile alijansi 2004. godine.
Druga važna tačka na Baltiku je Poljska. Vašington je već na 60 kilometara od rusko-poljske granice postavio „patriote“, a u planu je razmeštanje natovskih vojno-pomorskih snaga u Gdanjsku i Gdinji. Treba li napomenuti da je i Gdanjsk na 60 kilometara od ruske granice? I samo 80 kilometara od Baltijska, najveće baze ruske ratne Baltičke flote, a ujedno i najzapadnijeg ruskog grada. U planu je otvaranje i avio-baze u Poljskoj, gde će biti stacionirani transportni C-130 „herkules“ i lovci F-16. Tako to rade „najprijateljskiji ruski susedi“, tvrdi Poljak Rotfeld!
Sa druge strane, Konstantin Sivkov uveren je da je reč o „završnoj fazi u pripremi agresije protiv Rusije“. I rusko diplomatsko ministarstvo saopštilo je tim povodom da će Moskva biti prinuđena da „uzme u obzir američko-poljske planove pri realizaciji programa izgradnje oružanih snaga“. Moguće je da jedan od tih koraka bude i vraćanje Rusije starim planovima o postavljanju moćnih raketnih sistema „iskander“ u Kalinjingradsku oblast, mada o tome zvanično još nije bilo reči.
Međutim, prilično upadljivo, po mnogim ruskim medijima posle samita u Lisabonu i izjava Putina i Medvedeva o trci u naoružanju, počele su da izbijaju detaljnije informacije o planovima Moskve. Najpre je komanda Raketne vojske obznanila da u slučaju mobilnih strateških sistema prelazi isključivo na rakete RS-24 „jars“, sa više nezavisno vođenih bojevih glava, obrazloživši to „većim mogućnostima u probijanju PRO“.

VAZDUŠNO-KOSMIČKA ODBRANA
Praktično istovremeno, izneseni su detalji grandioznog plana za ulaganje više od 125 milijardi evra u obnovu ruske ratne mornarice do 2020. godine (od bezmalo 700 milijardi, koliko će biti ukupno potrošeno za nabavku novog naoružanja)! Tako saznajemo da će biti izgrađeno 36 novih atomskih i dizel podmornica, od kojih su osam poslednje generacije, klase „borej“, opremljenih takođe novim nuklearnim raketama „bulava“. U more će biti spušteno i više od 40 brodova, urađenih po „stelt“ tehnologiji. Od toga, 12 fregata za duge plovidbe, 20 korveta i 10 desantnih brodova, od kojih su četiri nosača helikoptera klase „mistral“, čiju tehnologiju Rusija preuzima od Francuske. Iz ovih planova se vidi i da će, umesto Baltičke, sada najmoćnija biti ratna Tihookeanska flota, gde će biti najviše pojačanja, što o mnogo čemu svedoči. Isto tako, 18 brodova dobiće Crnomorska flota.
Do 2020, Rusija će svoju vojsku opremiti i sa 1.500 najnovijih aviona i helikoptera, dok će 400 aviona biti temeljno modernizovano, čime će najdalje za devet godina 70 odsto ratnog vazduhoplovstva činiti nove letelice, a cilj je da se dostigne punih 100 odsto. Takođe, biće modernizovana i flota strateške avijacije. Najkasnije za četiri godine biće uvedeno 10 aviona T-50 pete generacije, a posle 2016. godine još ovih 60 aparata, kao i 20 transportnih „antonova“. U punom pogonu su i konstruktori strateškog naoružanja – Rusi pripremaju novu tešku interkontinentalnu raketu.
Takođe, Medvedev je u svom obraćanju parlamentu pre dve nedelje najavio i stvaranje vazdušno-kosmičke odbrane i njenu integraciju sa komandama PRO i PVO u jedinstvenu stratešku komandu. To je, zapravo, karika koja je nedostajala, s obzirom na američki ubrzani razvoj u domenu hiperzvučnih projektila, što lete brzinama većim od 6.000 kilometara na čas.
Suštinski, sve navedeno nije ništa drugo nego slika trke u naoružanju koja samo što nije ili je već započela. Naravno, u slučaju radikalizacije situacije, Moskva je u stanju da sve ove procese znatno ubrza – po cenu pada životnog standarda građana i uvođenja „čvršće ruke“ unutar zemlje. Ali, zar Amerika nije to već uradila posle 11. septembra 2001. godine? Koliko sve to liči na pakleni scenario viđen pre 70 godina?

6 коментара

  1. Dvadeset puta treba da bude jači neprijatelj da bi pobedio zemnju koja se brani. Izdaja je bila jedina mogućnost za pljačku Rusije, mada na njihovu žalost oni su tu bolest preležali i izgradili imuni sistem.
    Recimo da i dobiju na poklon svu njihovu teritoriju, gde bi našli ljude koje bi rasporedili po jednoj trećini zemaljske kuge.

  2. mircuz, nece *oni* da naseljavaju zemlju, oni bi da iskopavaju rude i minerale, i ostave sve iza sebe *ekoloski cisto* od ljudi i stvari…

  3. Љубомор

    Књигу С. П. Хантигтона “Сукоб цувилизација” прочитавши је кад је изашла на нашем језику сврстао сам у Америчку пропаганду, заправо БЕЛУ лаж. То је сценарио како се помоћу 95% истинитих чињница износи лаж у функцији њиховог плана и “Олимпијаца” – овладавања светом. Према напису из горњег текста очито је да прижењкивани сценарио како ће почети међусобно уништавање цивилизација се не остварује онако како су планирали. (Да ће прво почети рат између Русије и Кине па ће се укључити Индија. На крају ступа на сцену Англосаксонска цивилизација – Америка, постаје господар и уводи нову јединствену светску, сатанистичку религију). Амери су постали нестрпљиви, виде да њихов “биолошки” сат истиче, приподна богаства су им на измаку, па се спремају да нападну девету, најслабију цивилизацију – Православну, а која има сировине. Путин је паметан и родољуб па је спреман да даде, ако буде морао и део Сибира Кинезима да неби дошло до међусобног истребљења, а за рачун Западне католичке цивилизације. Руско наоружавање је изнуђено и треба им још времена. Међутим убеђен сам да Руси и сада имају довољно моћи да језиво одговоре “Глобалистима”. Надам се да амери неће увући и нас Србе поротив Руса. Желим да наши умоблни садашњи вазали на власти што пре оду у прошлост и да се још и то зло не деси овој Православној Србији.

  4. Evroatlantski savez i njegov zandarm Nato odavno su od predvidjenog miroljubivog programa presli u agresiju. Njihov osvajacki, tj. globalizacijski program ne predvidja borbu sa “drugim”, navodno ne menja drugi sistem vrednosti, ne suzbija otpor i ne prevaspitava “pobedjenog”,on ga samo “ignorise”. Imperija ga putem delovanja nevladinih organizacija – sputavajuci drzavne organe – pretvara u “prazan prostor” i ukljucuje u “sistem atomske bezbednosti”, “sistem slobodnog trzista” i “nesmetane cirkulacije informacija”.
    Medjutim, kad taj sofisticirani program ne uspe, nastupa vojna sila.Prethodno slede lazne optuzbe drzava kao opravdanje za napad. Trenutno je u zizi Rusija.
    Snaga Severoatlantskog saveza vremenom slabi, pa se verovatno predpostavlja da je resenje u vojnom napadu na Rusiju. Nasuprot agresoru, odbranbeni Savez – Rusija, Kina, Indija i Brazil, kao i drugi savezi sa Rusijom jacaju, pa se opkoljavanju Rusije ne treba cuditi. Ova borba za odbranu covecanstva ce potrajati, a povoljan rezultat ce dosta zavisiti i od verovatnog raspada anticovecanskog koncepta nezajazljive profitabilnosti.

  5. zna se da je sve namjestaljka i igra u reziji cika rotsilda, kraljice i rokija. zastrasivanje naroda i vjecito drzanje u strahu. ispiranje mozgova i stalna napetost. pa i rat je u njihovom programu da se sto vise gine i da niko ne pobjedi.
    na zalost svih njih prije 2020. docice onaj koji će im pomrsiti konce i sve te njihove prljave igre.
    svi će oni pred njegove noge na sudjenje. baba elizabeta, rotsild, NATO, rusija, putin, izrael, evropa, masoni, satanisti itd itd
    uzivajte i gledajte..

  6. @Ратко.Мл…Стварно си ти нека “поштењачина и праведник” чим си Русију и Путина упоредио са злочиначким НАТО-ом и да не набрајам осталу багру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *