Orban više voli Srbe nego Mađare

Piše Marko Keković

Mađarsko predsedavanje EU biće iskorišćeno da se usvoji predložena deklaracija o formiranju parlamenta Donauregionen i akademija. Medijska mreža Dunavskog regiona formirana je nedavno u Novom Sadu, a njen nosilac je RTV. Uz otvaranje kancelarije u Briselu (ambasada), kockice su se složile, pa ostaje još samo da EU i zvanično prizna Dunavski evroregion kao jedinstvenu teritoriju i obezbedi mu sredstva za nesmetano funkcionisanje

Divota! Srbiji su konačno širom otvorena vrata evropskih integracija. Posle ustupaka srpskih vlastodržaca, koji su omogućili onakvu presudu Međunarodnog suda pravde, još više posle redigovanja pripremljene rezolucije za sednicu Generalne skupštine UN, Srbija je zasuta pohvalama za veliki napredak na putu u EU, počev od Evropskog parlamenta, preko njenih najmoćnijih država, do NATO struktura. Austrija je, na primer, na nagovor velikog srpskog „prijatelja“, izvestioca EP za Srbiju Jelka Kacina, ekspresno ratifikovala SSP i time dala početno ubrzanje za silna obećanja kojima se Srbija ohrabruje da podnese kandidaturu za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.
Kacin, onaj što je na samom početku raspada bivše Jugoslavije, kao slovenački ministar za informisanje, slikama i tonom preko RTV Ljubljana obasjavao put povlačenja JNA iz Slovenije da njegove „demokrate“ bez po muke mogu da pucaju i ubijaju golobrade i nenaoružane regrute, proglasio je Srbiju srećnom zemljom jer je okružena sa tri članice EU i NATO i još tri kandidata za članstvo u EU. Izvestilac EP za Srbiju uzgred je napomenuo „sitnicu“ da bi Srbija za kandidatsku ulogu trebalo da ispuni sve što od nje bude tražio Haški tribunal i poboljša odnose sa Prištinom, Sarajevom i Novim Sadom.

ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST
Posebno je Kacinu stalo da se „pređe sa reči na delo“ i za Vojvodinu bez oklevanja donese još zakona i hitno prenesu finansije i imovina, jer je severna srpska pokrajina  „deo bogate, multikulturne i multinacionalne Podunavske regije čiji su deo zemlje članice EU“.
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na poslednjim parlamentarnim izborima u Mađarskoj osvojio apsolutnu većinu, po svedočenju Borisa Tadića „stari prijatelj Srbije“ i njegov lični prijatelj, prilikom nedavne posete Srbiji u susretu sa Mirkom Cvetkovićem rekao je da je „naša budućnost zajednička i dve zemlje ne stoje iza različitih perspektiva“, a na zajedničkoj konferenciji za novinare „da Srbi u Mađarskoj uživaju veliki ugled“. Taj „ugled“ nije okrnjen ni činjenicom da za nedeljni list i nedeljnu 25-minutnu TV emisiju na srpskom jeziku nema forinti. Orban je obećao da će ih u budućnosti biti, kao i da će se nekada obezbediti učešće Srba u mađarskom parlamentu. Inače, već sutradan pošto je Orban pobedio na izborima lideri vojvođanskih mađarskih stranaka tražili su od njega da uvede dvojno državljanstvo i da stavi veto na evropsku integraciju Srbije, ako je to u interesu vojvođanskih Mađara (etnička autonomija). Čim je seo na tron, Orban je doneo zakon da svi Mađari, a i svi drugi sa korenima iz predjugoslovenskog perioda (znači i Srbi), mogu dobiti mađarsko državljanstvo. Neće biti da „stari prijatelj Srbije“ više voli Srbe nego Mađare. Pre će biti da „dve zemlje ne stoje iza različitih perspektiva“, znači da će čitava Vojvodina u Dunavsku državu.

VOJVODINA PRETEKLA KRAGUJEVAC I NIŠ
Kad već sve tako brzo i lako teče, ministar srpske diplomatije Vuk Jeremić i predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić usaglasili su se da bi bilo gubljenje vremena da se čeka da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, pa da se onda otvori kancelarija u Briselu, kako je Pajtić planirao. Trebalo bi to uraditi odmah, već početkom naredne godine, kada Mađarska preuzima predsedavanje EU. Dogovoreno je i učinjeno. Pajtićeva vlada ovlastila je Predraga Novikova da obavi poslove registracije kancelarije i očekuje da i on bude hitar, jer će se tako  ugrabiti prečica za „zajedničku budućnost“ i sprečiti da se ohladi obećanje „starog prijatelja Srbije“.
Tako je vojvodstvo Bojana Pajtića preteklo Kragujevac i Niš, koji su se nadali da će preseći vrpcu u trci za predstavništvom u Briselu. Očigledno nisu znali da je prva izjava Šandora Egerešija, pošto je izabran za predsednika Skupštine Vojvodine, bila da će najpredanije raditi da Vojvodina otvori kancelariju u Briselu. Mnogi tada nisu verovali u ove Egerešijeve reči i da će država Srbija to dozvoliti, jer je prepuna iskustava da se pod izgovorom bržeg prosperiteta i boljeg života priprema „demokratski“ separatizam. Nisu računali da će u međuvremenu narasti toliko „prijatelja“, nesebično spremnih da deo po deo Srbije, svako svoj, učini bogatim, harmoničnim i srećnim i da će sadašnjim vlastodršcima, onako „prijateljski“, ostaviti, da se ne muče, brigu o Beogradu i okolišu.
Neće se vojvođanski diplomatski kor u Briselu potucati od nemila do nedraga i trošiti pare za kiriju. Dogovorom Pajtić – Jeremić oni će imati čitav sprat u Misiji Srbije pri EU. A i inače će biti štedljivi. Vodi se računa o novcu poreskih obveznika, pa neće biti novog zapošljavanja, nove administracije i institucija, kaže Novikov. U Brisel će biti preseljeni delatnici iz postojećeg Fonda za evropske poslove i biće odeljenje tog fonda, što znači da će tu i podnositi izveštaje o svom učinku i dobijati naloge šta im valja činiti, sve u želji da Srbija oko toga nema glavobolju.

MOGLI SU DA DONESU SAMO ODGOVORE
Komesar za proširenje EU Štefan File doneo je u Beograd upitnik sa 2.483 pitanja, da bi proverio da li Srbija može dobiti status kandidata za prijem u EU. Kažu da će, dok Srbija bude odgovarala na ta pitanja, stizati na hiljade potpitanja. Veliki je to posao za srpsku vladu, pa će joj pripomoći vojvođanska, što će, kako kaže Predrag Novikov, „u okviru svojih nadležnosti doprineti definisanju traženih odgovora“. Posebno za ona koja se odnose na Vojvodinu i njen status u Srbiji. A mogli su, kako reče Matija Bećković u intervjuu „Večernjim novostima“, da nam donesu samo odgovore.
Mađarsko predsedavanje EU biće iskorišćeno da se usvoji predložena deklaracija o formiranju parlamenta Donauregionen i akademije. Medijska mreža Dunavskog regiona formirana je nedavno u Novom Sadu, a njen nosilac biće RTV. Uz otvaranje kancelarije u Briselu (ambasada), kockice su se složile, pa ostaje još samo da EU i zvanično prizna Dunavski evroregion kao jedinstvenu teritoriju i obezbedi mu sredstva za nesmetano funkcionisanje.
Još samo ostaje, kako je obećao Egereši, da se na srpskoj teritoriji gradi i jača evropski, vojvođanski i dunavski identitet „što je budućnost zajedničkog života u podunavskom regionu“.

24 коментара

 1. Љубомор

  Očito Vojvodina je stavljena na put bez povratka. Još očiglednija je žurba da se to obavi što brže. Ovo ukazuje da Soroš (veliki brat) žuri kako bi sve obavili pre nego ode naš Jeljcin. Doduše priprmili su i varijantu “B” – nevernig Tomu. (Da se nebi opekli kao u Rusiji.) Kod našeg Borisa vidna je raznolikost ideja. (Ko li mu ih servira?) Rašku predaje Turcima deklaracijama i pomoću džihad vođe Zilkića – direktno, a Vojvodinu Mađarima pomoću Statuta (Ustava Vojvodine) i EU. Pitam šta će biti sa srpskim sjebanim življem (75%), da li će biti samo pokršteno ili i raseljeno? Braćo Srbi pregrmećete vi to Srbijica je širokogruda, a i Šumadija je već upola ispražnjena. Savetujem miroljubivim lalama da počnu privikavalje na brdovite terene i ziratnu zemlju.

 2. Kao i Tuđman srbe dok još nije došao na vlast a onda………Genocid, protjerivanje , pljačka stanova, kuća, poljoprivrednih strojeva i priključaka, dinarske i devizne štednje izvršena je nad srpskim narodom u Hrvatskoj.Pošto se već Tadić izvinjava Hrvatskoj i obećava ulaganje u Vukovar ima idealnu šansu. Neka Srbija uz pomoć Hrvatske izgradi oko 42.000 stanova koliko je oteto Srbima protjeranim iz Hrvatske .Idalne lokacije su u Podunavlju Vukovaru , Vinkovcima , Iloku, Belom Manastiru i Oseku za protjerane Srbe koji su nepoželjni u Zagrebu, Bjelovaru, Sisku, Karlovcu, Splitu, Zadru ,Koprivnici, Bjelovaru itd. To bi bio istinski čin pomirenja dvaju naroda .Prognani Srbi iz Hrvatske traže pomoć EU BEOGRAD – Predstavnici izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske potpisali su danas peticiju kojom od organa i institucija EU traže da ne dozvole zatvaranje Poglavlja 23. o ljudskim pravima i prijem Hrvatske, dok ne reši statusna, imovinska i druga stečena prava izbeglih i prognanih Srba. U ime 404.000 prognanih i izbeglih Srba iz Hrvatske peticiju su potpisali predstavnici više desetina udruženja okupljenih u Koaliciju i Asocijaciju, krovne organizacije koje su i pokrenule ovu akciju. Prvi put, njima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba poreklom iz Hrvatske koji ni 15 godina po okončanju oružanih sukoba ne mogu da ostvare imovinska i druga prava u Hrvatskoj. U dokumentu se apeluje na EU da ne potpiše ugovor o pristupanju sa Vladom u Zagrebu, dok Hrvatska ne prestane sa diksriminacijom i „ne dostigne evropske standarde u poštovanju statusnih, stanarskih i drugih imovinskih i stečenih prava“ svojih građana srpske nacionalnosti. Peticija sa ovim zahtevima, uz pismo o namerama, u kojem će detaljnije biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biće upućena ambasadama 27 zemalja članica EU, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu, OEBS-u i UNHCR-u. U peticiji se traži sveobuhvatno, trajno i pravično rešenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske i to na načelu jednakopravnosti i u skladu sa međunarodnim ugovorima koje su prihvatile vlasti u Zagrebu. Prognani i izbegli Srbi iz Hrvatske zahtevaju: povratak uzurpirane pokretne i nepokretne imovine, kao i obnovu imovine uništene u ratu i terorističkim akcijama i njeno vraćanje u pređašnje stanje. Zahtevaju, takođe, pravičnu naknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu, povratak oduzetog stanarskog porava ili pravičnu naknadu bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja. Za povratnike koji su pristali na Program stambenog zbrinjavanja, traže da im se omoguće isti uslovi otkupa kao ostalim građanima. Pored toga, srpski prognanici i izbeglice iz Hrvatske zahtevaju isplatu zaostalih penzija i konvalidaciju radnog staža stečenog 1991/95. (za vreme bivše RSK) uz priznate doprinose. Prema peticiji, ne nameravaju da odustanu ni od zahteva za isplatu devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što im nije bilo dozvoljeno učešće u privatizaciji kao drugim građanima Hrvatske. Prognani Srbi zahtevaju i reviziju presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih, pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja, a insistiraju i na brzom završetku procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba. Predsednik Koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta najavio je da će ovi dokumenti biti poslati i nadležnim organima Srbije, kao i vodećim ličnostima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj od kojih očekuju da podrže i pomognu njihovu realizaciju. On je podsetio da je Hrvatska 30. juna ove godine dobila saglasnost od EU da otvori pregovaračko Poglavlje 23. o uspostavljanju evropskih standarda u oblasti pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. „To je učinjeno, a da rešenje naših pitanja uopšte nije bilo predmet razgovora između Unije i Hrvatske“, istakao je Linta. On je ukazao da vlasti u Zagrebu procenjuju da će Poglavlje 23. biti zatvoreno u februaru ili martu, pregovori završeni u junu, a potom i potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. „Time bi rešenje naših problema bilo svedeno na nulu“, rekao je on i objasnio da je cilj peticije i pisma o namerama da to spreči. Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir je ocenio da su srpski prognanici ponovo izigrani kada je otvoreno Poglavlje 23. o ljudskim pravima. On je naveo da vlasti u Zagrebu, sada planiraju novi rok od šest meseci u kome povratnici mogu podneti zahtev za stambeno zbrinjavanje. Podsetivši da su svi rokovi odavno probijeni, on je istakao da program zbrinjavanja ne može biti zamena za oduzeta stanarska prava, kuće i uzurpirana imanja i poručio: „Ne trebaju nama nikakvi novi rokovi, niti humanitarna pomoć, već samo da nam se vrati ono što je naše“. Srbima prognanim iz Hrvatske nezakonito je oduzeto oko 42.000 stanova, a vrednost njihove uništene, opljačkane i uzurpirane imovine procenjena je na oko 30 milijardi evra.

 3. Postovani gradjani Vojvodine[s…m kao neki nas politicar]nije nista pocelo juce a nece se zavrsiti sutra.Igrom slucaja sam bio deo politickog korpusa [uf jbt]koji je u vremenu od 1991 godine bio za promene ali 1996 godine sam zhvatio za vrlo kratko vreme da dolaze mnogo,mnogo gori ali ja sam pojedinac i upecao sam se .Sta kazati za mlade koji ostadose bez svetle buducnosti a stideci se sopstvene proslosti.Sta reci za sve podguzne politicke muve koje je sunce ogrejalo i sami postadose gospodari bez pokrica .jbmti zivot koji mi kroji neka polupismena budala!

 4. Gospodo malo prostora za sva sranja u ovoj zemlji ostavljate citaocima koji komentarisu!Usled toga ispadamo i mi polu pismeni a verujte da nismo vec nemamo dovoljno vremena da napravimo kratku sadrzinu.Jer kada procitam tekst pod nabojem adrenalina svasta bi napisao i mnogo vise rekao onom ko zeli da procita moje razmisljanje i to kao svedoka vremena o kom pisem!Znam,niti su moje novine ,ni novac [koji nazalost vise nemam]da bih uskracivao prostor nekom ko lepse pise ali molim da nam se pruzi malo vise prostora da bi stvari bile jasnije [onom ko cita nase razmisljanje].Licno mogu da pisemsamo o onom sto znam a analiticarima ostavljam da se bave drugim tj analizama.Pa pobogu ljudi nisam ja Vulin pa da mi drugi kao ja sto citam njegov komentar,procitaju tekst i po 10 puta jer je savrsen i pogadja bas gde treba,volim samo da citam i to britke komentare.S obzirom na moje zdravstveno stanje vec previse rizikujem!Lekari mi rekose ni da se mnogo radujem a ni da mnogo tugujem.Znaci da budem infaltivan ili bez osecaja?A mozda ja sve ovo pisanije nisam dobro razumeo,pa eto prilike da Vulin jel gospodin jel drug sve mi je ravno,izvoli mi uputiti par reci ohrabrenja ili kritike,necu se naljutiti ni na jedno.E-postu imate.hvala na strpljenju ko je izdrzao do kraja da ovo procita.

 5. Kad će se Vojvodini vratiti Baranja koja je oduvek bila u sastavu Vojvodine ?

 6. A kad će se Vojvodina vratiti Hrvatskoj, a Hrvatska Habsburškoj monarhiji, čije su uvijek bile.

  Po toj interpretaciji Beograd je u povijesti bio najmanje srpski, pardon Zemun. Što Turski, što Austrijski, pa čak i NDH je pola sata nešto mahala zastavom tamo, kao partizani u Trstu.

  Petre, što te muči? Tko zna Balašević na svakom koncertu u RH kaže da će se odcjepiti od Srbije, a onda stvarno će svi Srbi stati u McDonalds na Terazijama, dvije su etaže, bit će mjesta.

 7. pa Kuzma, stariji su vikali *Trst je nas*…da bi im ostala Rijeka, tako se bar prepricava, i ostala je…?? Sa McDonaldsom Beogradjani nisu previse optereceni, kao ni Balasevicem…Vojvodina se nije nasilno odvajala i nece…a, kraj price jos nismo videli…*mir brate mir*, naravno ako moze…!?

 8. @ Kuzma
  Hrvatska ce se bez problema vratiti Habsburskoj monarhiji gdje je nekad i bila( mislim, nakon sto opravda clan 23 i rijesi “sitno” pitanje o genocidu nad Srbima )i sto rece Vojvoda Misic “nek se onda oni vama bakcu”
  A Balasevic se do sada toliko iskompromitovao kao covjek da mu zaista vise nista ne bi trebalo vjerovati.
  Samo si zaboravio jednu stvar o Mc Donaldsu a to je cinjenica da je Mc Donalds toliko rasiren po svijetu da ako Srbi budu i naseljeni samo u Mc Donaldsu bit ce nas vise nego dovoljno , jedino sto cemo poceti kuvati i sluziti sarmu na meniju Mc Donaldsa pa tako cemo cijeli svijet kvalitetnije hraniti. Tebe i Balasevica necemo sluziti.

 9. Mir brate Lune! Naravno da može.

  Jedan kraj smo vidjeli i vjeruj mi nama je dovoljan, ako misliš da kraj još nije, uf, grdo se varaš. Ja se samo nadam da nećemo gledati novi početak. Tada bi uloge bile drugačije.

 10. Senka, ne znam za ovaj član 23. Za genocid smo mi vas tužili, a vi sad nešto moljakate da povućemo tužbu. Kažem nije problem, samo vi platite račun pa da mi idemo i da se više nikad ne bakćemo s vama, daj bože. Vi lijepo s one strane Dunava i Save. A da nam je još napraviti zid s BiH, tako da i oni odu, a od Hrvata tko hoće nek dođe u RH tko neće nek ostane i da i s njima završimo bio bi još sretniji jer s vama smo završili.

  Slažem se za MDonalds i sarmice, finije su i zdravije svakako.

  A kako Đole kaže, Srbiju treba pripojiti Vojvodini, možda postane kulturnija. Ja na koncert u subotu. Hej haj, baš nas briga……

 11. Kuzma nije ti loša ova, možda su trebai vikati Milano je naš, možda bi Slovenci imali širu obalu 🙂

 12. Ako mudri hrvati traže svoj entitet u Bosni onda i Srbi trebaju tražiti svoj entitet u Hrvatskoj. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imaju pravo minimalno na entitet , kao i Hrvati u BiH .Datum objave: 12.12.2010 | 11:30
  Zadnja izmjena: 12.12.2010 | 11:32
  JASNA PORUKA
  Dragan Čović: Dvoentitetska BiH je neodrživa
  Autor/izvor: SEEbiz / Politika
  BEOGRAD – Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da je dvoentitetska BiH neodrživa i da neće preživjeti bez istinske ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda.

  “Rješenje koje mi nudimo podrazumijeva uspostavljanje vlasti na tri nivoa, kroz četiri federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi sa hrvatskom nacionalnom većinom”, rekao je Čović za beogradsku “Politiku”.

  On je dodao da bi federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom činila Posavina i srednja BiH, a sve ostalo je stvar pregovora sa predstavnicima Srba i Bošnjaka.

  “Svima je jasno da se Republika Srpska (RS) može transformisati isključivo voljom srpskog naroda i njegovih političara. A kako će na kraju izgledati teritorijalno ustrojstvo stvar je kompromisa i dogovora predstavnika tri naroda”, kaže Čović.

  Čović je naglasio da su osnove Vašingtonskog sporazuma, koji su potpisali Hrvati i Bošnjaci, davno napuštene, te da su neki međunarodni zvaničnici vjerovali da mogu eliminisati uticaj hrvatskog naroda kao ravnopravnog u BiH.

  Govoreći o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Čović je rekao da tu ne može biti ništa sporno, kao što nije bilo ni prije četiri, odnosno osam godina kada su na to mjesto izabrani bošnjački, odnosno srpski predstavnik.

  “Nacionalna rotacija se mora nastaviti. Nastojanja SDP-a da tu funkciju prigrabi za sebe je zapravo pokušaj eliminisanja uticaja hrvatskog naroda na politički život u BiH”, naglasio je Čović.

 13. Ja zaista ne razumem Vaše strahove….

  Ljudi, u Vojvodini živi 26-27 etničkih zajednica stotinama godina….Šta treba, da im se onemogući da budu to što jesu…?!?
  Kome i zašto smeta veće građana, koga to ugrožava…?!?

  Shvatite, Vi, koji na ovakve našine komentarišete, Vojvodina je multietnička ali je pre svega srpska bar onih 65-70% i sve što se dešava u Vojvodini je delo Srba, a ne nekih Mađara, Rumuna, Čeha, Slovaka, Rusina, Hrvata, Bunjevaca, Bugara….Sve što se radi u Vojvodini rade Srbi i shvatite da su odnosi između Države Srbije i pokrajine Vojvodine srpsko-srpski odnosi a ne nekih drugih…

  Zato Vas opominjem ne prozivajte Vojvođanske Srbe da su manje Srbi nego što ste to Vi iz recimo Šumadije ili Bosne ili Crne Gore ili Krajine…Mi Srbi iz Vojvodine znamo kako da razrađujemo naše odnose sa svim etničkim zajednicama u našoj Kući i zahvaljujući našem umeću Vojvodine je danas tu gde jeste bez i ikakvih etnički motivisanih problema….

  Veliki pozdrav za sve Srbe iz SFRJ i jedan savet-urazumite se…

 14. hm, hmm…nije da nije..ali…??
  ———————————-
  Bogart
  04.07.2007., 22:31
  I ja sam takodje poreklom nemac,iz srema,zato sam i okacio ovu temu,zanimalo me malo vise o tim,ajd da kazem zemljacima.ovo sto je rekao Bogart znam otprilike i ja.
  Plan je bilo iseljavanje i proterivanje a ne genocid,mada jesu postojali neki logori,ali se o samom cinu nezna bas mnogo.Posao su odradile jedinice iz like,6.licka i tako te.Takodje i imovina je prebijena sa ratnom stetom,eeeh,nazalost 🙁 ali sta je tu je,mada poostoje neka pitanja o naplati imovine….licno mislim mrka kapa

  По мом скромном мишљењу, идеално решење би било повратак немачког становништва, надокнада државе Србије у виду изградње нових насеља и исплата немачке ратне одштете за ратна разарања и окупацију 1941-1944. са све каматом. То би била вишеструка добит.

  Са једне стране, добили бисмо једно дисциплиновано, одговорно и радно становништво које, због удаљености матичне државе, никад не би развијало сепаратистичке тежње, већ би били високо интегрисани у српско друштво, привреду, јавни живот. Такође, неколико стотина душа немачке националности у нашим границама значи један потпуно нови однос са државама Аустријом и Немачком. Током ратних сукоба 1990-их, са пола милиона Немаца, од којих би неки сигурно заузимали истакнуте положаје у државном апарату, сигуран сам да би спољна политика Немачке према Србији и Југославији макар другачије изгледала.

  Са друге стране, ратна одштета далеко премашује било какве трошкове које би наша држава била обавезна да покрије према Немцима. Управо због овога се такав расплет исплати Србији, а не исплати Немачкој и Хрватској. Такође, потомци Фолксдојчера не желе да дођу да живе по селима и градовима Војводине, тако да ако би се то све свело на исплату имовине Немцима и исплату ратне штете Србији, ту би Немачка била на чистом губитку, чак јој се више исплати да сама из свог буџета обештети српске и хрватске Немце, само да се не потеже питање ратне штете.

  Мало сам се више расписао, али то је то.

 15. hm, hmm…ali, posto je dogovoreno sa Vilijem Brantom, da Njemecka obesteti svoje mahom drzavljane III rajha…(Hemfri) Bogarte…znam da je *Fata Fata a da je dvaputa dvaput*…nebi bas bilo zgodno…!!

 16. U Njemačkoj,

  prvo su došli po komuniste,

  ja se nisam protivio,

  jer nisam bio komunista,

  onda dođoše po Jevreje,

  ja se nisam bunio,

  jer nisam bio Jevrej,

  onda su došli po unioniste,

  ja nisam protestovao,

  jer nisam bio unionist,

  onda su došli po Katolike,

  ja se nisam suprostavio,

  jer sam bio Protestant,

  Kad su došli po mene,

  niko više nije ni ostao,

  ko bi mogao da se pobuni.

  Martin Niemoeller

 17. Kljova iz Apatina treba da prvo procita knjige Aleksandra Veljica o Raciji i Miklosu Hortiju pa tek onda da prica o slozi u njegovoj Kuci.A tako su i Srbi u Hrvatskoj vikali da se slazu sa Hrvatima, glasali za Racana – kad ono trt- uostalom vidjeli ste i sami. Nadam se da Srbi sto su izbjegli od Hrvata nece opet par sto kilometara dalje dozivjeti slicno. A takvi kao Kljova uvijek sluze i sluzili su kao paravan za jad koji posle dodje. Ali Kljova jos uvijek pjeva: Jugoslavijo, Jugoslavijo…Probudi se covjece,i gledaj oko sebe i pocni da razmisljas . Inace ti se moze dogoditi da se probudis iz sna o SFRJ i vidjeti da te je neko iskoristio za svoje potrebe i bacio na djubre .

 18. Imam pitanje za ljude iz Vojvodine. Ako ste pravi demokrati, ako se zalazete da je demokratija vrh jedne civilizacije, hoce li neko od vas da mi objasni zasto kao gradjani jedne srpske pokrajine uopste nemate u vidu da je stvorenje autonomne pokrajine Vojvodine, ilegalalna tvorevina. Jel kad je stvorena autonomija, u Jugoslaviji je postojalo diktatorski i totalitarni rezim, koji je nametnuo nekakvo cudno resenje a da se NARODU NE PITA nista, ali kako bi se narodu pitalo kad je vladala jedna partija.

  Ako smatramo da su zakoni koji su postojali, na primer u jednu Hitlersku Nemacku, nacisto ILEGALNO i van svake etike, jel se radilo o diktaturi, onda se pitam zasto nije isti slucaj sa YU diktaturom? Zasto USTAV jedne policajske i diktaturske drzave se moze smatrati kao LEGALNO?

  Dobili ste autonomiju na ilegalan nacin, jel u to vreme nije postojala demokratija, a nije se pitalo narodu dali je za ili protiv takve autonomije.

  Vi sada razmislite dali ste pravi demokrati ili ne, ako ste deca staljinistickog rezima i smatrate da je Vojvodina kao autonomna pokrajina legalna, onda iskreno, nemojte sebe smatrati kao “demokrati” nego kao ljudi koji se zalazu za diktaturu.

 19. Anonimni…hm, hmm…da li si negde u *tvojim* materijalima, naleteo na Vojvodinu pre 1945. godine…pre 1941.godine..pre. pre…hm, hmmm…???

 20. Srbija je orjentisana i zeli ulazak u EU. Trenutno su sve stranke za to sem SRS i DSS za koje mislim da bi jedino zajedno presli cenzus 5%.Nemci koji zele mogu se vratiti odmah u Srbiju a pristupanjem Srbije u EU kada stupi sloboda kretanja moci ce to da urade i masovnije, pored njh to mogu ako hoce i Belgijanci, Poljaci, mi nemamo problem sa tim.Ionako ima mnogo nasih ljudi u Nemackoj.Kada udju preostale zemlje zap balkana u EU bicemo svedoci masovnih migracija. Mislim da ce se to najvise odraziti u CRO kada mnogi hrvati krenu za boljim zaradama u zap.evropu,a stotine hiljada britanaca, nemaca, skandinavaca rese da kupe dugo sanjane kucice na Hrvatskome plavom moru.To se desilo Bugarskoj i Spaniji, za ostale delove evrope neverujem da ce biti vecih promena jer vlada jaka bela kuga i u Nemackoj, Madjarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i ove teritorije koje imamo su dovoljne.Nije mi jasno sledece Nemac iz Bavarske ne kaze da je Bavarin nego Nemac, sad neki Srbi iz Vojvodine nisu Srbi oni su Vojvodjani!Gubi se razum izgleda.Inace sve najbolje mislim i za Nemce, Madjare i ostale sve su to velike nacije svi smo mi Evropljani.

 21. Nemci, moraju da prodju *zakonsku proceduru*, jer nisu u pitanju *drzavljani Kraljevine Jugoslavije* a nisu ni *FNRJ*. Vecinom, velikom vecinom radi se o drzavljanima III Rajha, sto je i bio jedan od glavnih motiva i argument za deportaciju iz Jugoslavije, opravdano.Znaci, nemaju koje drzavljanstvo da *povrate*, jer im III Rajh, Jugoslavija nije ni oduzela. Znaci, u statusu *okupatora* nemogu nista da ocekuju, naravno..ako kolaboranti ne prekrse. Materijalna strana je vec uglavnom *pokrivena*..Vili Brant je izvrsio nadoknadu, shodno dogovoru sa Brozom. Kao turisti, poslovni ljudi, oni mogu da dolaze i dolazili su, licno sam upoznao, pokojnog Ernsta Zurna, Somborca, umro je u Nemackoj, polove pravio u Srbiji,pored fotelje, u kojoj je preminuo, supruga je nasla plocu, gramofon, …*u tem Somboru*..nikada nije prezalio ni,otuzivao. Bio je zarobljen,i oslobadjen iz humanosti, izveden iz stroja za streljanje. Igrom slucaja, posle rata sreo se sa oficirom JNA, koji ga je izveo iz stroja, kontaktirali su, par puta vidjali, i ovde i u nemackoj. Na jednom skupu privrednika, na kome je bio i oficir JNA, svojim saradnicima u sali se obratio recima…* u ratu, da nije bilo njega danas nebi bilo mene, da nije bilo mene ne bi bilo ni vas, ni poslova zbog kojih smo ovde u sali*…

 22. Ja sam na zalost pripadnik ovog prokletog naroda koji ce vecito biti u dnu sveta. Sve za pare a pare ni za sta. Prodajemo sve sta imamo za saku praznih obecanja. Saku nicega. Nikad se necemo sloziti ni oko cega i uvek ce nam tudje biti sladje. Nama Srbima iz Vojvodine je izgleda bolje bilo kad smo bili tudja vojska i kad smo ratovali protiv nase Srpske brace juznije od Dunava,kad kao gradjani nismo mogli biti privatni preduzetnici i nismo mogli raditi na nekim istaknutim mestima,nismo imali status gradjanina. Treba da nas nema jer ne zasluzujemo nista. Pa kao i hiljade drugih naroda da nestanemo bez traga jer kako smo krenuli necemo imati istoriju. Da nas sad cuju nasi pradjedovi i vide za sta su se borili protiv Turaka i ostalih dusmana odmah bi se poturcili kao i desetak miliona turskih Srba do sad. Treba da nas proguta neka treca ili cetvrta nacija pa ce nam cvetati ruze jer samo mi imamo problema a svi ostali zive u Raju. Zao mi je sto ovo citam od Srba u Vojvodini. Zao mi je sto znam da je to istina,sto znam da ta zena nije jedina i sto ih ima dosta koji novu “Austro-Ugarsku” prihvataju oberucke. Zao mi je sto imamo ovoliko ne sposobnu generaciju politicara koji su i koji ce,osim u izbornoj kampanji,ostati slepi zauvek. Zao mi je sto sam izgleda u velikoj manjini i sto mi se srce cepa od ovoliko ne sloznog naroda i od ovoliko jadne i mracne buducnosti. Ne zasluzujemo Drzavu,ne zasluzujemo nista jer ne unemo da cenimo nase. Voleo bi da se barem 5% ugledamo na Izrael i na narod koji je izvukao pouku iz proslosti. Narod na koji bi mi mogli da se ugledamo i da naucimo ponesto. Da naucimo da postoji nesto vrednije od novca i sjajnije od zlata i ropstva.

 23. Болно је размишљати и причати о растакању једног народа, посебно ако је то твој народ. Историјске прилике су чиниле да велики и распрострањени падамо у различитим периодима под различите освајаче који су успешно водили политику наметања својих вредности, и више, били у сталним напорима да нас што више покатоличе или потурче, како где. Тај горки данак плаћаћемо дуго, несвесни злурадости и лукавости својих освајача. Отуда нетрпељивост и неразумевање међу Србима. Увек је једини исправан начин враћање коренима. То није корак уназад, чега се многи плаше, већ свесно прихватање изворних националних вредности. Ми смо браћа, браћа по матери и по оцу. Наше државе су прастаре. Постојале су и хоризонтално и вертикално од давнина. Увек је у њима било места за суседе, али су се знала јасна обележја. Историјска беспућа имала су многе изазове. Никад нисмо заборављали име, језик и веру. Држимо се тога. Волимо све, а понајвише брата Србина. Сила је за време, дође и прође. Само је заборав прави непријатељ. Не можемо победити данашње хуље, али памћењем ћемо сачувати име, језик и веру за будућа, надам се срећнија, покољења. Још и ово, ко нам је једном био непријатељ, тај нам је увек непријатељ. Нека је он жив и здрав, али са њим не треба “ортачити”. Непријатељство се, као и пријатељство, не заборавља.

 24. Sve si to lepo rekla, Jasmina. Bio sam odlican poznavalac istorije u skoli i njen program volio. Imao odlicne ocene sve dok sam kroz odredjen deo skolskog programa na nepoznati nacin bio ubijedjen da istorija je nauka koja zavadjuje narode, pa sam tu teoriju (naravno pogresnu) sirio dok se ponovo nisu pojavile ove grozote medju nama Srbima i izgubismo orijentaciju, te najvise srpske neprijatelje biramo da su nam vodje. Ponovo se, sada pod starost vratih toj “uciteljici zivota”, te citam jednog od najvecih istoricara WW II, Edmond Paris, koji je na http://www.google.com, lepo prezentirani kosmar u kom su bili Srbi u Hrvatskoj, posebno, uaktivnost ustasa…da skratim i na strani 116 nadjoh ime Jure-Francetic-a ujaka Borisa Tadica…Nadjoh spiskove poklanih Srba…
  nadjoh spiskove poklanih svestenih lica…nadjoh Jasenovac…
  Tesko je to shvatiti, ali je istina dokumentovana…Carl Savich je slicno napisao o Kosovu i Metohiji, gde smo kroz Rugovsku klisuri izneli glavu, a mnogi tu i ostali… Nadam se da ce Dik Marti biti prihvacen, i da ce taj nas “prosrpski”pretsednik odbaciti pregovore sa Tacijem, koji prema nekim informacijama nestrplivo ceka da pregovara “sa Beogradom i Srpskim Pretsednikom, Borisem Tadice” kao sam najavi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *