Nenad Lj Stefanović

Piše Aleksandar Vulin

Urednik informativnog programa Javnog servisa bi umesto neprijateljstva mogao da oseti i malo zahvalnosti, jer u vreme kada sam se „pitao“, glasao sam za obrazloženi predlog predsednika direkcije JUL-a da naš kandidat za mesto ministra informisanja bude Aleksandar Tijanić, sadašnji direktor RTS-a

„Dok ova ekipa vodi RTS, neće biti kao u vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja i kada se Aleksandar Vulin nešto pitao“. Ovako je na pet zahteva, koje je u ime opozicije iznela SNS, odgovorio Nenad Lj. Stefanović, urednik informativnog programa Javnog servisa, televizije u vlasništvu građana Srbije. Iako ga niko nije ništa pitao gospodin urednik je morao da iznese svoj politički stav, koji ni do sada nije mnogo sakrivao, ali ovaj put nije odoleo da ostavi ma i najmanju sumnju.
Što god da Nenad Lj misli o Vučiću, meni ili bilo kom drugom akteru srpske politike, to bi morala biti njegova mala tajna koju glasno može da ispovedi samo ako uspe da pronađe poslodavca koji će ga plaćati zbog njegovog stava. Do sada nije bio te sreće, da jeste, na mesto urednika informativnog programa Javnog servisa ne bi došao odlukom direktora RTS-a, već bi za njegovo mesto bio raspisan konkurs, ili to, ili bi neki privatni poslodavac iz svog džepa platio Nenadu Lj da uveseljava Srbiju svojim „ljubavima i mržnjama“. Političare, bilo da su u vlasti bilo da su u opoziciji, biraju građani, ili bar dobrovoljni članovi partija, a urednika Javnog servisa, imenuje direktor, otuda i razlika u mogućnostima. Političari se biraju zato što imaju politički stav, a urednici javnog servisa se imenuju zato što nemaju javni politički stav ili bar umeju da glume kako ga nemaju. Nenad Lj, građanin Srbije, ima pravo na stav, a Nenad Lj, službenik građana Srbije, potrošač njihove obavezne i obavezujuće pretplate, nema to pravo. Ili možda ima samo ako ocenjuje opoziciju. Zanimljivo je da kao vreme koje se neće ponoviti Nenad Lj navodi godinu kada je Vučić bio ministar informisanja, ali mu baš nimalo ne smeta što je sadašnji zakon o informisanju proglašen neustavnim i što se uprkos tome primenjuje. Zakon o informisanju, u ta ratna vremena, donet voljom i SPS, možda jeste, a možda i nije bio pravedan, ali jeste bio pravan, a današnji zakon o informisanju, takođe donet voljom i SPS, sigurno nije pravedan, a još je i apsolutno ne pravan, tako kaže Ustavni sud. Ni odluka Ustavnog suda o zakonu koji uređuje njegovu profesiju nije naterala Nenada Lj da se oglasi, ali zato pitanja opozicije, pa makar i ne bila upućena njemu – jesu. Nenad Lj vreme Vučićevog ministrovanja uzima kao primer koji neće dopustiti, ali predsedavanje odborom skupštine Srbije za javno informisanje, ili članstvo u UO „TaNJuga“ od strane njegovog tadašnjeg koalicionog partnera Ivice Dačića, ne pamti kao loše, kao što ne pamti ni medijski uticaj kakav je svakako morao imati portparol deceniju vladajuće SPS. Nenad Lj se ne kune da se neće ponoviti vreme kada se pitao sadašnji ministar Škundrić, ondašnji generalni sekretar SPS-a, ili da priloge o sebi sada, baš kao i nekada, neće uređivati i priređivati Milutin Mrkonjić, omiljeni graditelj i do pucanja šamara omiljeni prijatelj zaštićenih svedoka.
Nenad Lj se odupire samo vremenima onih koji su u opoziciji i to dok su u opoziciji, a  ko god, i kada god da je na vlasti, ne može biti pogrešan, ni tada ni sada, jer vlast iskupljuje. A kada smo kod vremena u kojem sam se ja „pitao“, da obavestim i Nenada Lj, da sam svojom voljom prestao da se „pitam“ početkom 1998. godine, kako mi se sada čini, nažalost, jer da nisam, i da sam pristao na svaki zaborav, Nenad Lj bi danas i mene branio, baš kao što to radi sa sadašnjim vladarima, pa i kada ga ne zovu u pomoć. Da je Nenad Lj manje pristrasan i politički neobojen, priznao bi da i u vremenu kada sam se ja „pitao“ nije bilo sve tako crno. Zato bi Nenad Lj umesto neprijateljstva mogao da oseti i malo zahvalnosti, jer u vreme kada sam se „pitao“, glasao sam za obrazloženi predlog profesorke Mirjane Marković, predsednika direkcije JUL-a, da naš kandidat za mesto ministra informisanja u Vladi Mirka Marjanovića bude Tijanić. Koliko smo bili dalekovidi svedoči da su predlog direkcije JUL-a do današnjeg dana obnovili i podržali i Koštunica i Tadić, i po svoj prilici sa istim posledicama, kako po njih, tako i po medije u Srbiji, plasirane po svojoj slobodi na visoko 85 mesto, daleko ispred Somalije. Ako bih morao da se pravdam za ovo glasanje, rekao bih, mladost-ludost, a i voleo sam da na promocijama knjiga profesorke Marković slušam uvodnike tadašnjeg novinara, potom ministra informisanja, a sada generalnog direktora Javnog servisa. Šta je opravdanje gospodina Nenada Lj da brani najtrajnije kadrovsko rešenje JUL-a iz vremena u kojem sam se ja „pitao“ – ne znam. Mlad nije, lud još manje, i otuda kao moguće opravdanje ostaje da i on deli moje poštovanje prema predministarskom opusu književne kritike direktora Javnog servisa.
Nenadu Lj ne smeta predmet mog pitanja, njega boli činjenica da sam se ja „pitao“. Nema potrebe, zna direktor Javnog servisa da bi Nenad Lj još bolje i glasnije glasao za njegov izbor, samo da je bio u prilici da se „pita“. Nenad Lj, ne govori o dobrom ili lošem vremenu, on izjavljuje da „dok ova ekipa vodi RTS“ opozicija neće imati pravo ni da pita ni da traži, pa makar pretplatu od koje Nenad Lj živi plaćali i milioni onih koji za opoziciju glasaju. Nenad Lj misli da ima pravo na svoj politički stav o trošku građana Srbije, da li i građani Srbije imaju pravo na svoj stav o troškovima Nenada Lj?

6 коментара

  1. Колико има смисла коментарисати новинаре а и уреднике поготово? Дали би у Србији било другачије да су новинари били доследни својој професији у држави где се баве новинарством? Предпостављам да кад би сваки грађанин са својом професијом коју носи ради своје личне егзистенције, радили уз доследност своје професије за свој и општи интерес сигурно би нам било другачије и боље, вероватно би се лакше бранили, неби се дешавале којекакве политичке проневере. Које за све ове године угрожавају српску привреду. Незнам откуд право једном новинару да буде савест било којем политичару или пак нама обичним читаоцима наметајућ сопствено мишљење, ваљда као новинар би требо да нам објави вест, препуштајући нама самима да проценимо вест или личност. Исто тако откуд му право да као уредник цензурише икакву вест, коментар, заправо кога он штити као новинар, па у чијем је он интересу новинар?

  2. SPS nije glasao za ”Dinkićev” zakon, zato ako želite da vas neko shvati ozbiljno, govorite istinu, a ne kao Lj

  3. Mozda ce jednog dana da se pita i Artemije…??

    Gracanica, 23. jun 2000.
    SAOPSTENJE EPARHIJE RASKO-PRIZRENSKE POVODOM POSETE DELEGACIJE
    SPS IZ GRACANICE PATRIJARSIJI U BEOGRADU
    Juce je delegacija SPS iz Gracanice predvodjena g. Micom Popovicem i drugim funkcionerima, posetila
    Patrijarsiju u Beogradu i odigrala predstavu ciji je cilj trebao da bude kompromitovanje rada episkopa
    Artemija i SPC na Kosovu i Metohiji. Delegacija je posetila i Patrijarsiju gde nasuprot izvestaju Tanjuga
    koji govori o podrsci Patrijarha delegacija nije dobila podrsku za svoj rad protiv Eparhije
    rasko-prizrenske. Patrijarh je apelovao na jedinstvo Srba i pokajanje. Sveti arhijerejski sabor od preko
    30 episkopa proslog meseca dao je svesrdnu podrsku episkopu Artemiju i vernom narodu Kosova i
    Metohije cime je i pre dolaska ove delegacije dao svoj stav o radu SPC u juznoj srpskoj pokrajini.
    U ovom slucaju uopste nije rec o delegaciji naroda iz Gracanice vec o partijskoj delegaciji SPS koja je
    pre Patrijarha posetila g. Sainovica, potpredsednika vlade SRJ. Naime radi se o vec dobro poznatoj
    4.10.2007 17:54
    Poseta Americi Sreda
    3 of 16
    http://www.glaskim-html.proba/glasnik/brojevi/broj12.htm
    grupi koja sistematski organizuje pretnje, pise anonimna pisma, podriva rad bolnice SIMONIDA i vodi
    pro-rezimski “Radio Gracanica” koji svakodnevno siri rezimsku propagandu i time nanosi veliku stetu
    srpskom narodu Kosova i Metohije. Najnoviji podvizi ovih lokalnih rodoljuba su kradja Radio stanice 106
    iz Caglavice kao i pretnje radnicima koji obnavljaju zgradu doma kulture za novi nezavisni srpski radio.
    Ova poseta u sklopu je citave medijske kampanje koju ovih dana organizuje rezim preko svojih
    glasnogovornika Sainovica, Seselja, Andjelkovica i drugih, koji uporno nastoje da miniraju rad Episkopa
    Artemija i Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije. Toboznja peticija od preko pet hiljada potpisa
    jeste u stvari peticija koja je svojevremeno skupljana protiv g. Kusnera i UNMIKa u organizaciji lokalnog
    SPS i JUL-a, a ne peticija protiv Crkve buduci da vecina naroda Gracanickog kraja, barem oni koji za
    razliku od “delegacije” SPS redovno dolaze u crkvu na molitvu, podrzavaju i postuju rad svog duhovnog
    pastira. Manastir ce ovih dana organizovati tradicionalne vidovdanske svecanosti kojima ce se obeleziti
    ovaj duhovni i istorijski praznik. Ocekuje se i prisustvo Patrijarha, vladike Amfilohija i Atanasija koji ce i
    ove godine kao i prethodne biti uz episkopa Artemija i stradalnu Crkvu srpsku na raspetom Kosovu.
    Prisustvo strane vojske u Gracanici i celom Kosovu nije zelja i rezultat rada vladike Artemija nego
    posledica kapitulantske politike Beogradskog rezima koji potpisao sa NATO paktom Kumanovski
    sporazum o rasporedjivanju vojnih snaga zapadne Alijanse. Po tom dogovoru snage NATO-a imaju
    suvereno pravo da se krecu u svim delovima Kosova i Metohije i da obezbedjuju nase svetinje od
    albanskih terorista i podvala rezima.
    Srpska Pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska, poziva svoj verni narod da ne naseda provokacijama onih
    koji su svoj narod ostavili pobegavsi prvi sa svojim porodicama van Kosova i koji iz svojih kopaonickih
    apartmana i dedinjskih vila manipulisu ovim nesrecnim narodom. Oni koji su obrukali ime srpsko, odneli
    bogat plen sa Kosova a za sobom ostavili brojne leseve nemaju ni moralno ni ljudsko pravo da od
    albanskog terora stite stradalni srpski narod. Sa Seseljima i slicnim na celu drzave ponizena srpska
    vojska i narod su samo isli u bezaniju, u najvecem sramu i ponizenju od Karlobaga do Pristine. Zato SPC
    nece dozvoliti dalje brukanje naseg naroda i naseg obraza. Kao uvek u istoriji Crkva ima obavezu da od
    probisveta i zlocinaca stiti srpsko ime i dusu Srbinovu.
    Informativna sluzba Eparhije rasko-prizrenske
    Sestrinstvo manastira Gracanice na celu sa igumanijom Efrosinijom svesrdno daje podrsku svom
    episkopu i duhovnom pastiru. Manastir Gracanica bio je i ostace ne samo duhovno srediste vec i centar
    okupljanja svih srpskih rodoljuba koji okupljeni oko Crkve i vere u Hrista u ovim teskim danima traze
    izlaza u nasim mukama i nevoljama. Oni koji se toboze zale da ne mogu da se Bogu mole u nas
    manastir ne dolaze na molitvu ali su zato redovni posetioci okolnih kafana odakle se u vreme molitve
    uvek cuje zaglusujuca muzika.

  4. Ценим ставове гдина Вулина. Није ми било јасно, зашто се одједном ” изгубио ” из првих ешалона политике. и сда је некако на маргинама, чини ми се да је чак и у коалицији са СНС-ом. Штета, он има предиспозиције да буде господин у политици.
    Делим његово мишљење о раду ( предполитичком ) гдина Тијанића. Али, Тијанић не би био Тијанић, да НИЈЕ јавно, гласно и недвосмислено УПОЗОРИО, да одласком Коштунице и остајањем само ДС, неминовно води у једноумље, којем, уз најбољу вољу, било ко, тешко да може да се супротстави.
    Иначе, гдин Тијанић и гдин Љ.Стефановић, одбили су да дају публицитет мом Отвореном писму-обраћању председнику СС Србије-гдину Орбовићу, о правима бивших радника-са судским пресудама о дуговањима државе према њима, о гумицом брисаним акцијама из ЦРХО-а, које сам куповао пет година, о “рупи ” у ПИО од три године. О томе да је непримерно стављати у први план отпремнине за вишкове радника из дражавне администрације. Писмо сам предао на писарници РТ Србије. Секретарица гдина Тијанића ми је, телефоном, уз велико чуђење, објаснила, да се гдин Тијанић не бави телевизијом, већ је он генерални директор СИСТЕМА ( нисам схвати, али то је изгледа мој проблем ).Овог другог гдина нисам имао снаге да тражим и питам у чему је проблем са тим писмом.

  5. Kapa dole majstore. Neka si mu rekao. Al ne verujem da će se makar “zastideti”, onako zadrigao, bahat i ohol…

  6. Љубомор

    Глагољиви, дрски, језичари свију фела,
    Типа Тијанића,саможиви, истина је цела,
    Српском роду и породу никад није донела
    Било среће, било добра, било мала,
    главе кубне, шупље, а тела пуног кала,
    “Народу право да знаде”, прича инфантилна.
    ………………………ЉуКец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *