Sloboda za Asanža

Piše Milorad Vučelić

Šta da se radi sa Asanžom?
Na ovo pitanje proteklih nedelja sa Zapada je stigao jednodušan odgovor. Uhapsiti ga. Doduše, bilo je i mišljenja da stvar treba efikasnije završiti i da Asanža treba ubiti. Za sada se sprovodi preovlađujuće mišljenje, pa je Asanž samo uhapšen.
A zašto je Asanž uhapšen? Formalno-pravno gledano, a vladavina prava je na Zapadu iznad svega, čovek je uhapšen jer nije pravilno i na propisan način, onako kako piše u uputstvu za korišćenje, upotrebio kondom, ili, što bi naš narod rekao naglavnjak, kao kontraceptivno sredstvo. Drugim rečima povredio je ljudska prava, a ljudska prava su iznad svega.
Svako ko pomisli da formalno-pravna optužnica protiv Asanža o zloupotrebi naglavnjaka nema nikakve stvarne veze sa objavljivanjem državnih dokumenata na Vikiliksu, a koji pokazuju pravu prirodu državnog ustrojstva i državne politike SAD, grdno se vara. Ima i te kako veze, i to suštinske. Jer, SAD su zapravo preko svoje zvanične politike o širenju liberalnih ideja i demokratije širom sveta stavili naglavnjak. I taj naglavnjak je jednostavno pukao. A pukao je pred očima celoga sveta, tako da vidimo kako zvaničnici iz Poljske traže prisustvo strane američke vojne čizme na svom tlu, kako se engleski premijer i ministri besramno ulaguju američkom ambasadoru, kako je ministar stare evropske sile glup kao teflon, a njegov šef kabineta održava partnerske odnose sa SAD na takav način da bi ga ljudi starog kova i oni potpuno zatucani nazvali izdajnikom i špijunom.
Ipak, ima jedna suštinska razlika kada je reč o naglavnjaku. Asanž poriče da nije pravilno koristio ovo kontraceptivno sredstvo. Dotle, SAD i njeni partneri u međusobnim intimnim odnosima ne poriču i ne demantuju ništa. Oni su samo ljuti što je Asanž otkrio i probio naglavnjak. I sada je glavna stvar da se svi partneri ubede da će se ubuduće koristiti naglavnjaci po poslednjoj modi i poslednjoj tehnologiji, i da će intimna stvar biti sigurna.
Za razliku od pametnih naroda i država koje su prihvatile naglavnjak, Srbija nije prihvatila da bude tiho silovana uz uveravanja da će naglavnjak biti upotrebljen na siguran način. Knin, Slavonija, NATO agresija, Kosovo – nisu pali uz tihi pristanak na naglavnjak. Zato se treba zapitati da možda Asanž nije u stvari Srbin. Njegov otpor naglavnjaku liči ponajviše na zatucanost Srba. Uz pristanak na naglavnjak, život može da bude tako prijatan. Ako ne baš skroz prijatan, a ono ipak nagrađen. A ako nije naglavnjak prijatan, prijatna je nagrada, prijatnija od kazne, tako da mu naglavnjak dođe kao prijatan.
Kao što su uglednici i moralna savest zapadnih država stavili naglavnjak na svoje glave dok su SAD ubijale Srbiju, i dok bespoštedno ubijaju irački narod, tako će isto uraditi i dok se bude sprovodila pravedna i zaslužena kazna nad Asanžom. Pisci, filosofi, umetnici su zaokupljeni bitnijim, dubljim i dalekosežnijim problemima od odbrane slobode i od pucanja naglavnjaka američke politike. Ne nazire se zapadni Solženjicin koji će za državno ustrojstvo zla, što se opravdava krupnom idejom slobode, reći – to nije sloboda, to nije dobro, to je zlo.
I dok se privikavanje na naglavnjak uspešno širi svetom, ipak nema potpunog mira i spokoja. Eto, recimo, Kina nema ni najmanje razumevanja za Nobelov naglavnjak. Njima nije svet Nobelov naglavnjak. A da stvar bude gora, taman kada se pomislilo da je preko cele zvanične Srbije navučen dobar naglavnjak, nenadano starim refleksom Srbija podržava Kinu. Svi se čude i glasno pitaju otkud to, zar je pogrešan naglavnjak stavljen, zar i Srbija ne zna kolika je svetinja Nobelov naglavnjak. Nije to bilo kakav, već naglavnjak koji nosi Nobelovo ime. E, sada treba sačekati i videti da li će se narednih dana zvanična Srbija opametiti i vratiti pod skrojenu kapu uz veliku maksimu: dragi su mi Kinezi ali mi je naglavnjak draži!
Stvar može poprimiti i drugačiji obrt, onako kako je nezvanično predložio Kremlj. Naime, rešenje bi moglo da bude da se sa Nobelove glave skine naglavnjak i da se samom Asanžu dodeli Nobelova nagrada.
Pravo pitanje je ima li Zapad uopšte snage da se vrati svojim velikim idejama i da javno saopšti da je sa politikom naglavnjaka završeno, i da zato dodeljuje Nobelovu nagradu Asanžu. Ili još bolje, da se ruski predlog proširi srpskim tako da se Martiju Ahtisariju oduzme Nobelova nagrada, a da se dodeli Asanžu. Ovaj konstruktivni i dobronamerni predlog ipak ima malo izgleda na uspeh, ako hoćemo da budemo realni, jer je naglavnjak prešao u ukorenjenu naviku.
Ako Asanž po nacionalnosti stvarno nije Srbin, to još ne znači da mnogi Srbi nisu na svojoj koži osetili zlo politike naglavnjaka, što je on pred reflektorima celog sveta na epohalan način razotkrio. Zato ga mi s pravom možemo smatrati kao svoj svoga, jer u najmanju ruku i njega čeka naša sudbina proživljavana već dvadeset godina. A to je kazna, sve dok se ne nauči da je naglavnjak prava stvar.
Za početak: Sloboda za Džulijana Asanža!

12 коментара

 1. Поздрав из БЛ

  Аферим, газда Вучела! Што се тиче западног Солжењицина – нема од тога ништа. То су тамо све цивилизовани и дисциплиновани људи, утегнути к’о под шпагу. Препоручујем гледање филма “Смисао живота” банде лудака зване Монти Пајтон,из времена док је још позитивно лудило било тамо дозвољено.Ту има дио са одговором због чега је западни свијет тако опчињен наглавњаком. Јасно се закључује да ако слушате погрешног попа и млатите глогиње гологузи без наглавњака, правите само још већу биједу и сиротињу, док за то вријеме, послушни правом попу користе наглавњак и имају птичијег млијека. Здрави били!

 2. Sad imamo osnova da utuzimo NATO. Dok su nas onako strucno karali (bombardovali) puko im je kurton iz cega se moze zakljuciti da su nas silovali! A za silovanje: zna se nagrada (ne Nobelova).

 3. Љубомор

  Naglavnjak je probušio Boris Tadić po volji PREDATORA.
  Još jedno povijanje šije i stavljanje na panj srpske glave uz pomoć domaćeg vazala. Dodela “Nobelive nagrade za mir” pa to je samo još jedna farsa. Kakav crni mir? Zapitajmo se, kakvu korist ima bilo koji disident ili trula Evropa što će na ciničnoj cermoniji u Oslu prisustvovati jedan “srpski varvarin” kako se tamo tretira? Duša i srce me boli kad vidim kako nas (Srbiju) predator izdvaja iz krda uz pomoć domaćih vazala i srbomrzaca te zaskače. Odvojiti Srbe od pravoslavne braće, kineza i ostalog miroljubivog sveta ista je slika kao kad lavica odvaja, zaskače i obara bivola. “Srbija nema alternativu” je identična slika; Bivolica je izdvojena, sad je definitivno pala na koleno (“tri stuba demontirana”) i uskoro će biti zadavljena.
  Borise jesi li sretan i da li si “završio svoj zadatak”?

 4. Čudnovata optužba za Asanža,”nedemokratska ševa ” je krivično delo, nema više ni “ševe” bez demokratskih postulata, kojih? Muško na muško !!!

 5. potpisimo peticiju za slobodu stampe i slobodu izrazavanja, za slobodu Wikileaksovom osnivacu, ZA SLOBODU SVAKOG OD NAS I PRAVO DA ZNAMO ISTINU na ovom sajtu:
  http://www.avaaz.org/en/wikileaks_petition/95.php?CLICKTF

 6. Сјајан текст уз једну замерку која се односи на цео портал Печата, зашто побогу и даље на латиници само??

 7. Julijan je napravio globalnu informacionu revoluciju i sasvim ogolio svetskog “policajca” – Ameriku. U narodu se koristi termin “nakurnjak” paralelno sa terminom “naglavnjak” što je izuzetno lep slikoviti opis za dotičnu zemlju u datom istorijskom trenutku. A to što je puko, svakako raduje.

 8. Potpisimo..slobodu za…!!!!

  Demonstrirajući političku i svaku drugu odlučnost da privede pravdi Ratka Mladića, država Srbija je ove godine dramatično povećala iznos nagrade za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenje. Dok se u medijima spekulisalo da li to može doneti neki rezultat i kakav, dva muškarca su se, verujući da će se obogatiti pošto – kako tvrde – znaju gde je Ratko Mladić i koje lažno ime koristi, obratili ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, te našim tužiteljima i istražiteljima. Priča koja sledi potpuno je istinita, ali su imena izmišljena zbog zaštite stvarnih osoba. Takođe, potpisniku teksta poznate su sve stvarne lokacije na kojima se događa priča. Tekst objavljujemo kako ga je autor napisao – bez skraćivanja i prepravki. Oprema je redakcijska

 9. Potpisimo i za…

  dimitrije [neregistrovani] (28. 12. 2010, 13:52:12)
  tužna osuda patriota

  Pravda i pravo nije isto što i Zkon i Sud. Ideja sponzora i nalogodavaca postavljanja ove vlasti sa uvodjenjem sankcija nisu želele da se poštuje Zakon, Ustav i Sudovi one Države u kojoj je funkcionisao Gospodin Kertes. Želeli su da dođe do anarhije, opšteg rasula i građanskog rata u Srbiji. UJvođenjem sankcija Srbija je trebala biti centralno žarište sukoba i polaznik građanskog rata. da bi se na račun toga, naša dojučerašnja “braća” naslađivala na ašim mukama i bezbrižno se odvoila, satirući i pokrštavajući naš narod u tim krajevima. Mihalj Kertes je jedan veliki patriota koji je učestvovao u odlaganju plana velikih svetskih nalogodavaca uništenja Srpskog naroda i Države. Nemogu mu oprostiti remećenje tih planova, mora biti usuđen. Ničija nije do zore, pa neće ni ovih marioneta, lutkarskom pozorištu još uvek veruju mala deca, odrasli ga gledaju sa simpatijom do izvesne granice. Dali je Zakon po kom se sudilo važio u vreme učinjenog dela, pa ni Ustav, najviši akt te Države nisu poštivali oni koji su akteri građanskog rata, a ne iskreni patriota MK, koji je iskrena pošenjačin u mjerilima prema današnjim vlastodršcima i Palikućama. Ništa nije slučajno, nažalost i ovo će biti dijo naše sramne istorije.

 10. cemzurisano u ‘blicu’na tekstove o asanzu

  pitam se kako se osecaju ovdasnji urednici i novinari’evropskih’srpskih medija i da li se iko,bar u sebi postidi kada vidi sta je hrabrost,etika,profesionalnost ovog coveka.srpsko ropsko vazalsko novinarstvo…ljudska i profesionalna beda.a ubili su sve ovdasnje glasnike.
  a ovi nasi,domaći janičari i vazali, idu uz dlaku politicarima,vladajucoj idologiji,kao da je ona jedina i poslednja,potčinjeni,samocenzurisani,neslobodni, i kao da nemaju svoju glavu i mozak,a o hrabrosti i časti,profesionalizmu da ne govorim,osecaj za istinu i pravdu,socijalnu svest,osećaj za povest i znanje o promenama paradigmi kroz istoriju….ovi naši misle glavom ‘sredisnjeg subjekta’,robovi!!!!!!…fuj.cenzurisu,ukidaju svaki slobodnu misao,za tu neslobodu nagradjuju jedni druge,postavljaju jedni druge na mesto urednika,novinara,portira,kurira,ministra,,ukidaju i ubijaji svakoga ko PREDALEKO OSEĆA,ko ima viziju jer živi u TU STVARNOSTI a ne kroz kusur koji pada sa stola zvaničnog znanja.
  bas me zanima kada ce podvodacko ropski,drhtuljavi,retrogradni,neekoloski,nesavremeni,antimoderni,konzervativni srpski mediji objaviti istinu o tome kako su njihovi sadasnji urednici dosli do svojih mesta,po cijim depesama,da objave racune preko kojih su dobijali lovu za svoje opozicionarstvo,posto srbi,bar ova vladajuca elita, shvataju slobodu samo kada im neko plati i naredi da je sprovedu i protiv koga…e,da nam je bar stoti delic ovog coveka u srbiji.u srbiji ni preko interneta,akamoli u elektronskim i svim drugim,kontrolisanim medijima,javnosti,akademijama,… ne sme da se objavi ista sto bi obelodanilo svu sramotu i potkupljivost politicke elite koja svoj prostakluk naziva’ evropskim šlifom’.

 11. vikiliksići ubijani u srbiji od najbližih>
  a u srbiji i zbog istina koje su -javna tajna-ubijaju pojedince tako sto im se oduzima osnovno ljudsko pravo,pravo na rad.i to od 5.oktobra za koji smo se borili,i to ljudi za koje smo se vezali kao sa filozofskim prijateljima.ispadose najgora bagra i olos,prodizetak istorije svojih roditelja koji su i stvarali malu,palanacku provincijsku patologiju,potkupljivi,sebicni,genetski osvetoljubivi,,nekreativni u radu a kreativni u ubistvima boljih od sebe.da li,zaista mislite da neko i sve vreme ne vodi evidenciju o svemu tome?ovde jos vlada generacija koja nije cula da se digitalni mladi svet povezuje sa ravnima sebi u svetu i da ne pristaje na lokalni mit o ropstvu matoraca koji se sluze inforbirovskim metodama.
  Paskal Glor, potpredsednik švajcarske piratske partije, koja je pružila gostoprimstvo “Vikiliksu” na svojoj veb-adresi, kaže da nova, digitalna generacija, za razliku od političara, razume slobodu komunikacije i ne pristaje na ograničenja.

 12. ne shvatljivo je, da i dan danas pokojnik koji je izjavio i ostvraio..* da radnik nema pravo na rad*..da ce, *Beograd biti skup grad kao svuda na svetu na zapadu, a ko nmoze da zivi neka se vrati odakle je dosao na selo*..koji se obratio ziteljima Bora..*bakra vise nema, mozete da pravite nogare za stolice*..koji je prodao po ceni orsednjeg fudbalera *zelezaru Smederevo*..iza cije *filozofije*, lopovske privatizacije privreda i drzava propada u produzetku..ima i dlje *peto oktpbarsku slavu i podrsku*…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *