DŽEJMS BISET Slaba Srbija – stabilan region

Razgovarao Milan Timotić
Prevod Beba Borojević i Srđa Trifković

Strateški položaj omogućuje vašoj zemlji da bude ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i ojača svoj nacionalni interes, a da istovremeno bude most između Istoka i Zapada. Srbija ne sme da zaboravi svog istorijskog saveznika Rusiju, jedinu silu koja se suprotstavila nezavisnosti Kosova i Metohije, kaže nekadašnji ambasador Kanade u Beogradu

Gospodin Džejms Biset, predsednik Fondacije lorda Bajrona i bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji, bio je jedan od učesnika konferencije na temu „Srbija – strategija opstanka“, koju su 5. novembra u Beogradu organizovali magazin „Geopolitika“ i Fondacija lorda Bajrona za balkanske studije. Ugledni diplomata tom prilikom je jasno izrazio svoj stav da Srbiji ulazak u Evropsku uniju ne bi doneo posebni napredak, ali i nadu da još uvek ima vremena za „otrežnjenje“ zagovornika bespogovornog ulaska u EU i NATO.

Vi verujete da Srbija ima alternativu, i pored svih tvrdnji prozapadnjački nastrojenih političara da je EU  jedino rešenje!?
Tokom boravka u Srbiji na prvi pogled mi se učinilo da je Beograd zadržao duh iz vremena kada sam bio ambasador Kanade u vašoj prestonici. Međutim, razgovarao sam sa brojnim ljudima koji su u poziciji da znaju šta se stvarno dešava u zemlji, i zaključio da je to samo privid. Narod shvata da živi u neizvesnosti, pa zato „rezultati“ nekih anketa, prema kojima većina Beograđana podržava vladu Borisa Tadića na putu u EU, naprosto, nisu tačni. Jer, nezaposlenost, rasprostranjenost korupcije i vladavina kriminala su problemi koje ne može da reši niko izvan Srbije, pa ni EU koja, takođe, nije imuna na sve ove pojave.

Koliko je istinita tvrdnja, kojom vlast plaši narod, da bez EU nema ni stranih ulaganja u Srbiju?
To je još samo jedna u nizu jeftinih dnevnopolitičkih floskula. Ako neki biznismen, ili kompanija, oceni da će investiranjem u Srbiju da ostvari profit, on će uložiti kapital u vašu zemlju bez obzira na to da li je članica EU ili nije. A možda bi, baš ako Srbija ostane izvan EU, mnogi rado da investiraju u svoj biznis u Srbiji, jer će u tom slučaju biti rasterećeni od višeslojne birokratske regulative koju sobom donosi članstvo u ovoj zajednici. Preduzeća bi morala da se zatvore ukoliko ne bi ispunjavala tačne regulatorne procedure, a i mašine bi morale da se zamene.

Da li bi Brisel, kada bi Srbija postala članica EU, samo potvrdio da je Srbija još jedna kolonija u novom svetskom poretku?
Osnovni cilj Brisela i EU je da dominiraju u svim aspektima života u Srbiji, i tako će sigurno da bude i ukoliko  se Srbija pridruži Evropskoj uniji. Sasvim precizno, članstvo u EU značilo bi da Brisel  u Srbiji postaje glavni „inspektor“ i u tom slučaju od nje bi se očekivalo i članstvo u NATO, a prva stvar koju bi „saveznici“ od vaše zemlje zahtevali  je da kupi američku vojnu opremu kako bi se uskladili sa američkim vojnim standardima.

U kojoj je meri, po Vašoj oceni, srpski narod obavešten o prednostima i negativnostima članstva u EU?
S obzirom na to da su mediji u Srbiji kontrolisani od strane vlasti, mislim da je javnost nedovoljno obaveštena, tačnije obaveštena je selektivno. Mnogi intelektualci, i drugi, žale se na neslobodu medija, tvrdeći da je pod Miloševićem bilo više slobode nego pod Tadićevim režimom. Zato je maštarija o boljem životu u EU donekle urodila plodom, ali uglavnom kod mladih ljudi koji veruju da je EU „obećana zemlja“. Ne znam koliko puta Srbi treba da dobiju „šamar“ da bi shvatili da on dolazi od neprijatelja? Nemački ambasador je, na primer, nedavno u Beogradu izjavio da bi Srbija trebalo da uči svoju decu da je NATO bombardovanje bilo opravdano. U normalnim vremenima ambasador koji bi se usudio da tako nešto izjavi odmah bi bio zamoljen da napusti zemlju kao persona non grata. Ali Nemci, zbog tako uvredljivog ponašanja, od aktuelnih vlasti u Srbiji ne trpe nikakve sankcije.

Kao bivši diplomata, šta mislite o  poniženjima na koja je, u ime i na štetu srpskog naroda, pristao aktuelni režim na čelu sa predsednikom Tadićem?
Rekao bih da su spremni na sva poniženja, bez obzira na to koliko ona bila uvredljiva, samo da Srbiju uvedu u EU. Ne smatram pogrešnim da se predsednik Tadić izvinjava za događaje u Srebrenici i Vukovaru, jer su se početkom 90-ih zaista desili zločini, ali gde je tu reciprocitet? Zar su samo Srbi krivi za zločine?  Vidite, Hrvatska glatko ulazi u EU, a da nijednom nije morala da prizna stvarni genocid počinjen nad Srbima za vreme Drugog svetskog rata. Zar muslimani u Bosni nikad nisu počinili zločin nad Srbima? Dvostruki standardi i dvoličnost su osobine ponašanja EU prema Srbiji, koju nikada nije, i neće, smatrati za ravnopravnog partnera.

Koje druge mogućnosti, izvan EU, smatrate dobrim i poželjnim m za Srbiju?
Ukoliko ostane izvan EU i NATO, Srbija bi mogla da bude nesvrstana, kako i piše u njenim Ustavu, i da ima stratešku ulogu kao u vreme „hladnog rata“. Njen strateški položaj joj omogućuje da bude ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i ojača svoj nacionalni interes, a da istovremeno bude most između Istoka i Zapada. Srbija ne sme da zaboravi svog istorijskog saveznika Rusiju, jedinu silu koja se suprotstavila nezavisnosti Kosova i Metohije, sa kojom istovremeno ima veoma povoljan trgovinski sporazum. Članstvom u EU Srbija bi izgubila mnoge ekonomske i političke prednosti koje bi imala ukoliko bi nastavila da održava čvrste veze sa ovom novom ekonomskom i političkom silom.

Postoji li u Srbiji snaga koja zemlju može da povede iz ćorsokaka, i da li je prepoznajete  u sadašnjoj opoziciji?
Sumnjam da u Srbiji, uopšte, postoji strategija opstanka i izbavljenja zemlje iz krize. Postoje samo male grupe koje se predstavljaju kao opozicija sadašnjoj vlasti, ali one nisu dovoljno organizovane ni finansijski nezavisne da bi u uslovima izostanka medijske podrške mogle da budu uzdanica narodu. U to sam se uverio i na protekloj konferenciji u Beogradu, kada je jedan od učesnika rekao da nije  problem u Srbiji, već u Beogradu, jer donosi odluke sasvim suprotne željama stanovnika centralne Srbije, zabrinutih zbog „odlaska“ Kosova i nepoverljivi prema srljanju u EU. Čini se kao da su Beograđani, a oni nisu pravi reprezent srpskih nacionalnih interesa, omađijani idejom da će jednog dana da se zovu „Evropljanima“. Parola „Slaba Srbija jaka Jugoslavija“ važila je u vreme Tita, a u vreme Tadića aktuelna je „Slaba Srbija stabilan region“!

Sada Albancima nije dovoljno samo Kosovo, već atakuju i na jug Srbije. Sve njihove poteze u tom smeru pažljivo će usmeravati SAD, verovatno zajedno sa Turskom, jer im je namera da stvore „veliku Albaniju”. To znači da će na Balkanu doći do „brisanja“ još nekih granica, odnosno da ovde dugo neće biti stabilnosti

Na čemu bi, prema Vašem mišljenju, trebalo da se gradi strategija opstanka Srbije?
U suštini, Srbija bi najpre trebalo da sredi svoju kuću – da iskoreni korupciju, unapredi ekonomiju, otarasi se kriminalne mafije, da se izbori za samostalnost kakvu je imala nekada, a onda da održava dobre odnose sa Rusijom i sa EU. Postoji zabrinutost da je vladina opsednutost sa EU toliko pogrešna da je sve resurse Srbije stavila na kocku EU, i ignoriše sva druga moguća rešenja. Vlast zanemaruje domaće prioritete, iako je malo verovatno da će Srbija u doglednoj budućnosti postati član EU. Potpuno oslanjanje na EU i SAD na „račun“ drugih alternativa je ozbiljna greška. EU ima velike probleme, ekonomske i finansijske. Američka imperija je u opadanju, a kada su u padu imperije  postaju izuzetno opasne. Trenutno nije najbolje vreme za Srbiju da od Evrope i Amerike traži pomoć. One nikada Srbiju nisu smatrale za ravnopravnog partera, a samo pre nekoliko godina su dobrovoljno, ilegalno i nemilosrdno bombardovale srpski narod.

Ako Srbija nema strategiju opstanka, kako proizilazi iz Vaših prethodnih ocena, a okruženje i dalje „kidiše“ na njenu teritoriju, šta će od Srbije da ostane u budućnosti?
Izvesno je da intervencije na Balkanu nikada nisu bile u interesu balkanskih naroda, a ponajmanje Srba, već u interesu spoljnopolitičkih ciljeva neke strane sile. Tako je do danas, što svakako vešto koriste secesionisti svih bivših jugoslovenskih republika. Sada Albancima nije dovoljno samo Kosovo, već atakuju i na jug Srbije. Sve njihove poteze u tom smeru pažljivo će usmeravati SAD, verovatno zajedno sa Turskom, jer im je namera da stvore Veliku Albaniju. To znači da će na Balkanu doći do „brisanja“ još nekih granica, odnosno da ovde dugo neće biti stabilnosti, kako političke, tako i svake druge.

Na čemu se zasniva interes SAD da se na ovom prostoru stvara islamska  država?
Očekujem da će Amerika da zažali zbog toga, ali to, nažalost, još nije slučaj. Kad se završio Prvi zalivski rat u kojem je armija Sadama Huseina proterana iz Kuvajta, čitav islamski svet je osetio Sadamov poraz kao sopstveni udarac. Na drugoj strani, SAD su pružale podršku Izraelu, zbog čega je američki rejting u islamskom svetu došao na nisku tačku. Na Balkanu su videli priliku da podrškom muslimanima poboljšaju taj rejting. Sada znamo da su zbog toga kršili embargo o izvozu oružja, da su sa tuzlanskog aerodroma snabdevali muslimane oružjem, organizovali dovoz mudžahedina za Bosnu preko Zagreba. Na ruku im je išla, i još uvek ide, demonizacija Srba. Pored toga, Amerikanci imaju još jedan motiv – da iznude novu ulogu za NATO. Naime, do rata u Bosni, gde je 1995. godine intervenisao sa ovlašćenjem UN, NATO je trebalo samo da brani Evropu od Rusije. A onda su, na Kosovu, otišli korak dalje, jer su videli priliku da preobrate NATO od odbrambenog saveza pod okriljem UN –  u instrument isključivo američke spoljne politike. Tako je mart 1999. godine, postao istorijska prekretnica. Odbačeni su svi principi međunarodnog prava i povelja UN, i NATO stalno ide dalje prema Istoku. I tako umesto „paks Amerikana“, imamo novu imperijalnu silu koja je odbacila sve principe svetskih osnivača nacija.

_____________________

Izvodi iz Bisetove knjige „Balkan rat, Balkan mir, Balkan budućnost“ („Balkan War, Balkan Peace, Balkan Future“)

Nemačka i Austrija su se zalagale za priznavanje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske. Poznato je da su visoki zvaničnici ovih zemalja početkom devedesetih išli u posetu Nemačkoj i Austriji, kako bi obezbedili njihovu podršku za proglašenje nezavisnosti… Nemački napori imali su značajnu podršku Vatikana, koji se zalagao za uspostavljanje dve velike katoličke države na Balkanu, Slovenije i Hrvatske. Vatikan je otvoreno lobirao za (slovenačku i hrvatsku) nezavisnost, i to još od 1990. godine.

_____________________

Kako je Biset svedočio u knjizi Dejvida Gibsa „Humanitarno razaranje Jugoslavije“

Milošević nije imao nikakvog uticaja na vojsku, u vreme rata u Sloveniji. U jednoj studiji CIA se kaže da je Kadijević bio jedna od tragičnih  ličnosti jugoslovenske drame, koja se gotovo usamljeno borila da spase Jugoslaviju, iako su političari delovali u suprotnom smeru … Marković je poslao JNA da zavede red u Sloveniji … Slovenci su bili zapravo ti koji su započinjali većinu borbi.
Bivši zvaničnik Stejt departmenta Džordž Keni, svedoči: „Cimerman je (Izetbegoviću) rekao… da će ga SAD priznati i pružiti mu podršku. Nemojte zbog toga žuriti sa Lisabonskim sporazumom“. Bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Biset, potvrdio je ove navode.
Bombardovanjem Srbije 1999. godine, suštinski je poremećen celokupni okvir mirovnog i bezbednosnog poretka u svetu“, smatra Biset i upozorava da je još početkom 1992. godine Amerika krajnje štetno intervenisala, kada je tadašnji ambasador SAD u Beogradu Voren Zimerman uticao na Aliju Izetbegovića da povuče svoj potpis sa Lisabonskog sporazuma, kojim je mogao da bude izbegnut rat u BiH.
„Verujem, kaže on, da nikakve radikalne izmene postojećeg ustavnog okvira neće biti ostvarive, ukoliko RS bude odlučna u odbijanju da joj se nametnu rešenja suprotna njenim osnovnim interesima. Smatram da američki pritisak, u cilju revizije Dejtonskog sporazuma ili njegovog ukidanja, nema veze sa rešenjem teškoća u odnosima tri zajednice u Bosni.

4 коментара

  1. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara ” čije su ovce onoga je i livada ” niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.

  2. Redakcija Pecata bi trebalo cesce da ima ovakvog sagovornika kao sto je Biset. Prosto otvara oci nama Srbima da vidimo ono sta nam je pred ocima i sta nam je ciniti.
    Jasno i glasno je rekao sta clanstvo u EU znaci za malu zemlju kao sto je Srbija. Sada smo, zahvaljujuci rezimu Borisa Tadica, samo igracka za poigravanje EU i velikim silama. Iako clanstvo Srbije u EU nikad nece biti ponudjeno,niti ce Srbija postati clan EU (sto je odlicno!) rezimski ljudi na vlasti u Srbiji unistavaju sve izvore samo-opstanka Srbije radi bajke o pridruzivanju EU.

    Zar nije to strasno?

  3. Љубомор

    Трагичне истине о којима прича Г. Бисет јесу тачне и добронамерне али од тога слаба вајда кад то не допире до свесати Србина. Хаос који преживљавамо је диерктна последица неинформисаности и заблуда. Све је то могуће зато што скоро сви Срби олако наседају лажима, подвалама, пропаганди и обмани домаћих или полудомаћих произвођача магле. Тако је било, тако је и сада јер Србија нема аутотохтону, образовану елиту да образује и поведе овај народ, да шири свест о сопственом бићу. Зато пола Србије (јужни део) се празни и граде се жичаре, а нови “Закон о ловству” (по налогу ЕУ) предвиђа повратак и узгој јелена лопатара да би се у дивном резервату (Србији) проводио богати свет. “ЕУ нема алтернативу” је остварење вековне тежње Германа. Том флоскулом Србија је одвојена од крда (света) и германски предатор ју је већ заскочио и лагано дави.

  4. Е па кад је народ толико глуп да не види нешто што је толико очигледно, онда и треба да му се све ово дешава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *