Čačanska eksplozija

Piše Uglješa Mrdić

U čačanskoj fabrici „Sloboda“ satima su početkom poslednje nedelje u ovoj godini odjekivale detonacije posle požara koji je izbio u fabričkom magacinu. Na sreću nije bilo stradalih radnika. Od dolaska DOS-a na vlast 2000. godine pa sve do danas, u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 11 nesreća, u kojima je poginulo na desetine radnika, a više od 50 je povređeno.
Početkom ove godine u „Slobodi“ su se dogodile još dve eksplozije. Snažne eksplozije dogodile su se u barutnom odeljenju „Namenske“ u Užicu, 4. septembra 2009. godine, u vojnom magacinu Kasarne „7. jul“ u Paraćinu, 19. oktobra 2006. godine, u fabrici „Impol Seval“ u Sevojnu 7. juna 2004. godine, pa dva meseca kasnije u fabrici „Matroz“ u Sremskoj Mitrovici, kao i samo šest dana kasnije, u Rafineriji nafte u Novom Sadu. U „Slobodi“ se dogodila eksplozija i 22. januara 2003. godine, a iste godine, u novembru, nesreća se dogodila u fabrici „Zdravlje“ u Leskovcu, a pet meseci kasnije eksplozija je odjeknula u pančevačkoj „Utvi“, kao i 25. decembra 2001. godine u fabrici „Trajal“ u Kruševcu, kada je povređeno pet radnika, a eksplozija se ponovila i 25. jula 2002. godine.
Toliko o NATO standardima, koje primenjuje u sektoru vojne industrije aktuelna vlast na čelu sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.
Ministar Šutanovac, koga opozicija sa razlogom naziva ŠuNATOvac, prilikom obilaska zgarišta u „Slobodi“, rekao je da je kompanija „Sloboda“ perspektivna fabrika, o čemu svedoče već sklopljeni ugovori za izvoz vredni oko 35 miliona dolara.
Inače, preduzeće „Sloboda“ je osnovana 1948. godine, sa zadatkom da proizvodi predmete naoružanja i vojne opreme za potrebe vojske. Tokom NATO bombardovanja, 1999. godine, uništeno je 85 odsto proizvodnih kapaciteta, ali je po okončanju rata, u naredne tri godine, obnovljen veći deo fabrike. Što NATO nije uspeo da uništi u bombardovanju, uništava vlast svojom primenom NATO standarda i odnosom prema matičnoj vojnoj industriji, koja godinama propada, a naročito od dolaska aktuelne vlasti na čelne funkcije. Da ne spominjemo da je nastavljeno i javno i tajno uništavanje naoružanja na otpadima i u železarama širom Srbije.

2 коментара

  1. заслон

    Поздрав редакцији печата целокупној и да додам да те експлозије које се дешавају у СРБИЈИ у војним фабрикама и полигонима који су све одреда главне војне фабрике у нашој држави нису ни мало случајне и због неких ето тек тако неважних дигађаја.А све се дешава код ове демонократске власти коалиције зес и њихове опозиције и то траје још од пре маја 2008 године а све у војној производњи су држали ови из главне странке зес коалиције и те су фабрике погођене експлозијама управо оне које највише могу дати српској држави у целини и војној индустрији у целини.И то су веома разарајуће експлозије које уништавају веома страшно и има великих жртава ко у Ужицу а срећа божија да нема већих жртава и ту и у другим местима где су фабрике па тако и најновије у слободи.Материјална је штета немерљива јер није само у новцу потребном да се то обнови и у материјалу који је већ био направљен па стојао у магацинима тих фабрика него се немерљива штета мери и по томе док се габрика не обнови и покрене рад колико је изгубљено државног новца за све то време обнове у материјалу који би фабрика за то време направила и у пропуштеним уговорима за то време који су могли бити потврђени.И да је то само једна фабрика војне индустрије па да се испита потанко како је до тога дошло и да се све провери али у централним војним фабрикама све по реду једна иза друге то ни мало није никаква случајност и људски фактор тј грешке у раду то се све ради намерно.А то унутрашњи неприљатељи у сарадњи са спољашњим неприљатељима раде све тако намерно а говори се то боже ове грешке и оне те овај те онај разлог а да се слаже српски народ а све то да још више униште српску државу и основе српске државности и да још више униште српске народне интересе у целини а све је почело од 2001 кад је главна странка из коалиције зес почела са радом у министарству одбране и још ће горе да се тако ради против српских народних интереса у целини и против војних погона.

  2. заслон

    А ови из коалиције зес и њихове опозиције о овим свима експлозијама се оглашавају само онако успут безвезе и неважно ко да ћаскају о модним креаторима и тако исто и њихови слободни и нецензурисани медији и говоре о неком криминалу који су спречили и кажу тек ће да спрече а не делују против великог криминала у војсци и министарству одбране јер у томе министраству њихови припадници најгоре радње криминалне раде и преваре и намештање послова.А ови из министарства одбране и војске на челу са шунатовцем и генералштабом не подносе оставке ни једну једину оставку и нема смењивања чак ни једног јединог смењивања а сви заједно они и ови други из власти зес и њихове опозиције стално упорно говоре о демократским вредностима и праведним поступцима и опет нема смена и оставки а то о чему упорно говоре је баш са оставкама и сменама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *