Bila jednom jedna Amerika

Piše Milorad Vučelić
Nema ničega goreg od primitivnog provincijalnog cinizma koji uvek nipodaštava, potcenjuje i baca u blato svako čovekovo pregnuće, otpor, ljudski poduhvat ili plemeniti gest otkrivanja istine, i uvek nepogrešivo to radi u korist najjačeg zahvaljujući brutalnoj sili. Svoje inferiorno divljenje za brutalnu silu i spremnost za bespogovorno potčinjavanje i služenje oni uvek očitavaju kao sam vrhunac smisla i svrhu postojanja svakog čoveka. Nema nijednog postupka ogoljene sile gde oni neće učitati ostvarenje najvišeg ideala. To i karikaturalna opaka vizija blokirane i kontrolisane istorije što se podsmeva svakome ko u to neće da poveruje i drži do višeg načela, ovladala je i zvaničnom Srbijom.
Povodom Vikiliksovih otkrića (videti tekstove Dejana Lukića „Špijunska mreža gospođe Klinton“, Miroslava Stojanovića „Tamni vilajet visoke korespondencije“ i Nikole Vrzića „Vikiliks kaplje po Srbiji“) pojavila se u srpskoj javnosti odmah čitava četa javnih nameštenika da izvrgne poruzi ili velikoj sumnji ovaj poduhvat koji potresa svet. Mnogi od njih nastupili su preventivno, da neka možda porazna saznanja o političarima u Srbiji unapred obesnaže, relativizuju i umanje njihov značaj i efekat na javnost i srpski narod.
Vladimir Putin je oštrim i odsečnim rečima komentarisao ono što se našlo u Vikiliksovim do sada obelodanjenim tajnim dokumentima. Putin smatra da je to relevantno i bitno, ali neki naši analitičari, profesori, činovnici i političari misle da nije!
Šta bi danas, kada bi otvorili „Njujork tajms“, rekli „očevi američke nacije“, odnosno osnivači američke države Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln (čiji se likovi uklesani u steni nalaze na brdu Mont Rašmor; vidi naslovnu stranu).
Zamislimo ih kako čitaju u novinama poverljive državne izveštaje, što na najbolji način svedoče o samom državnom ustrojstvu, metodima i ciljevima države koju su oni stvorili. Velike ideje o pravima čoveka, slobodi, jednakosti, pravu na sreću, demokratiji i liberalizmu, na kojima su oni stvorili Sjedinjene Američke Države, izvrgnute su najvećem ruglu od strane samih državnih institucija SAD. Niko i nikada nije mogao zamisliti da bi neka neprijateljska država i ideologija mogla zadati takav razoran udarac temeljnim idejama na kojima su nastale SAD, kao što je to uradila sama Amerika. Šireći po celom svetu svoje ideje, Amerika je tom istom svetu otkrila da je ona sama srozala svoje velike ideje i bacila ih u blato, pretvorila ih u prah i pepeo.
Već se čuju glasovi kako je ovo ubijanje same ideje Amerike zapravo nameštena igra i da iza svega stoji CIA i američki tajni centri moći. Ova budalasta dijalektika time tvrdi da je moć Amerike još veća nego što iko može da zamisli, i da je ubijanje Amerike dijalektička faza prema novom neuporedivom većem stepenu moći Amerike.
Istina koju bi očevi američke nacije odmah videli kada bi danas pročitali samo jednu stranicu novina, da je ubijena sama ideja američke države, a kada je ideja mrtva, onda je sve drugo samo tehničko pitanje sa nesagledivim posledicama. Uvek ima neke nesaglasnosti između ideala i stvarnosti, ali ovakva provalija između zvanične ideje i onoga što se čini naprosto je jeziva.
Još bi jači utisak na očeve američke nacije ostavilo reagovanje najviših zvaničnika američke administracije. Glavna poruka je da će ubuduće biti strožije mere čuvanja tajni i da je Vikiliks prekršio niz pravila, time što je razotkrio pravo unutrašnje ustrojstvo američke države. Dakle, nije problem za američku administraciju to što prisluškuje i prati Generalnog sekretara UN, već je problem što je obelodanjivanjem toga prekršeno neko pravilo. Nema sumnje da bi za očeve nacije ovo reagovanje bilo pouzdan znak da je liberalna Amerika koju su oni stvorili srušena, a ne bi ni znali kako da nazovu državu mutiralu iz nekadašnjih slavnih principa u ovakvo čudovište.
Kada se ubije utemeljujuća državna ideja onda ostaje samo gola sila koja treba da brani stečene interese i nagomilanu moć. To govori da Amerika nikada nije opasnija nego što će biti ovako razgolićena i osramoćena. Na to više od svega ukazuje intervju Rika Rozofa „Svet u olovnim okovima NATO-a“, u ovom broju „Pečata“.
Ali taj strah od ove obezglavljene sile imaće još jednu stranu. Sve države će polako početi da razmišljaju kako da svoje interese i svoju bezbednost dugoročno usmere u nekom stabilnijem pravcu, i da se nekako sklone od SAD kao razbesnelog svetskog žandarma.
Samo Srbija hrli da je vežu za mrca, da nekako uhvati zadnji voz u NATO i pokaže da je tu kada je teško. A da je teško u Avganistanu, Iraku, Koreji i širom sveta, zaista je teško. Problem je što je možda najteže u samoj Americi – najteže je tamo gde je ideja liberalne i demokratske države umrla. Paraliza je zahvatila sam izvor državnog života. Zato je tu sadašnja vlast Srbije da priskoči u pomoć i da se pridruži  NATO-u.
Poznato je da se Vavilonska kula srušila zato što je njenim graditeljima bila pobrkana komunikacija i jezik kojim su se sporazumevali. Ima neke simbolike ili više sile u tome što novi svetski internet jezik i moderna komunikacija urušavaju sada projekat američke Vavilonske kule i novog svetskog poretka.
Niko nema što Srbin imade, a ako je ikada bilo vreme da se bez alternative vežemo za Vavilonsku kulu koja je počela da se ruši, onda je ovo pravi trenutak. Zato će na epitafu nacije stajati: Srbi su se poslednji borili za umrlu američku ideju.

11 коментара

 1. Ljiljana Tatic

  Iako niJe zvanično objavljeno, DžuliJan Asanž se danas može smatrati JAVNIM NEPRIJATELJEM broJ Jedan, preuzimajući to mesto Osami bin Ladenu. Još od slucaja 9 / 11 niko se nije približio ovom mestu niti postao tako poznat zbog onoga što je brendirano kao uslov za krivična dela protiv države (harmonizovano, usaglašeno i imputirano u zakone mnogih država pa i Srbije).
  Iako će svako ko ima zdrav razum da zaključi da proglašavanje Asanža zbog njegovog dela za svetskog teroristu i javnog neprijatelja, je kao proglasiti da mrav životno ugrožava slona. Ipak to intenzivno pokušava da uradi američka državna administracija uz pomoć svojih država saradnica širom sveta. Ako bude uspela u tome onda ce verovatno sprovesti meru ograničenja slobodnog protoka informacija putem interneta i sve to legalno pod izgovorom osiguravanja opste bezbednosti u borbi protiv “terorizma”

  Da li će grupa ljudi, kako god da se ona neformalno zove, putem američke administracije (koja je kao polip obuhvatila sve zemlje sveta), uspeti da ljudima putem mejn strim medija učini verovatnim i prihvatljivim, da je Wikileaks teroristička organizacija koja ugrožava svetsku bezbednost i tako otvori prostor za ”opravdanu”, a u stvari unapred smišljnu akciju ograničavanja slobode protoka informacija a postepeno i svih drugih sloboda? Ukiliko se to desi, biće otvoren prostor za dovršavanje procesa uvodjenja diktature novog svetskog poretka koji je započet i uspešno vidjen na delu 09.11.2001. u Nju Jorku.
  Za sada ovo pitanje je bez odgovora.

  Da li će narod progutati nove laži kao što se desilo u slučaju 9/11, leži u samim ljudima, njihovoj otvorenosti i spremnosti da te laži ipak ne prihvate. Masovnom podrškom nadolazećoj istini koja direktno i bez cenzure, kroz žice, kablove i etar ulazi u njihove domove, može da se onemogući ova ”grupica” oligarha da iskoriste mehanizme vlasti i represije, proglašavajući jednog čoveka za ”teroristu”, jer neće moći istovremeno da sve ljude širom sveta proglase za deo te ”terorističke organizacije”

 2. Љубомор

  “Нико нема што Србин имаде”,
  Сорош полит профитере, где сваки знаде
  да народ лако “демократски” краде,
  игноришу савете Рајса ради своје зараде,
  па Борис и Влада наше војнике продаде
  да за амере зли и прљав посао раде.
  Сачекајмо, за Србију биће наде
  када окужена Империја у пропаст оде
  или Борис, Млађа, Чеда, власт не буде.
  ……………………………….ЉуКец

 3. U kontekstu tranzicije USA u Orvelovski-totalitarnu drzavu, Wikileaks ce biti iskoriscen kao 11. septembar za Internet.
  “Curenje” podataka ce americka vlada iskoristiti za blokiranje nepodobnih alternativnih medija na Internetu (online radio stanice, blogovi).
  Samo gledajte, donece neke nove “patriotske internet zakone” i ukinuti slobodu govora.

 4. potpisimo peticiju za slobodu stampe i slobodu izrazavanja, za slobodu Wikileaksovom osnivacu
  http://www.avaaz.org/en/wikileaks_petition/95.php?CLICKTF

 5. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara ” čije su ovce onoga je i livada ” niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.

 6. u danasnjim uslovima zivota u Srbiji,mogu, da se povecanjem poroda bave ljudi sklonii *cergarenju* i *sirotinjskoj zabavi*..da bi se Srbi radjali, kao narod, nacija obnavljali, moraju da se izvrse krupne politicke i ekonomske promene..koje bi stvorile uslove za *prosirenu reprodukciju*..od porodice kao *osnovne celije drustva*..i privrede, ukljucujuci i ostru promenu, postojecih *produkcionih odnosa*..

 7. *ogledni uzorak donjeg minimuma*..*gde ja stadoh ti produzi*..???

  *Necemo da se vredjamo. Objektivnost nije na odmet. Samo oni koji lazu i sebe i svoju decu mogu da pljuju na Titov socijalizam. Samo oni nesposobni i lenji nisu mogli da ostvare sebi i svojoj deci dostojanstven zivot i buducnost. Vidis CM moja mama je u Titovo vtrmr radila i obezbedila nam je veliki stan i vikendicu, zavrsila sam kvalitetan besplatan fakultet, obisla sam evropu7 na putnikov kredit sa veoma cenjenim JU pasosem , isla sam svake godine na more i svake zime na planinu, i sve to bilo je omoguceno porodicama svih zaposlenih. Vidis CM ovako je zivela Srbija, Jugoslavija onih koji rade. A oni koji nisu sebe obrazovali i koji nisu radili ispricali su svojim pokolenjima o “nepravednom komunizmu u kome su im sve uzeli u kome su bili progonjeni” i sva ostala sranja.*

 8. Matrijalni polozaj nekog Miskovica, Beka,Caneta, Sarica…i jos nekih, predstavlja *zbir stete nanete drzavi i gradjanima*, uspostavljenim *produkcionim odnosima*, legalizovanom *neo liberalnom lopovskom ekonomijom*…Svojim upornim glasanjem gradjani su izvrsili *atentat na sebe*..okupirani egoizmom, sitnim carom, inatom, i nespremnoscu da sami sebi priznaju gresku u *strateskom opredelenju*…i postanu…*prezreni u svetu*, postanu *suznji koje mori glad*…svedoci smo, u ovih par dana gledamo *cuvene kongrese* uz zvuke internacionale, ozarene pobednike..nad sopstvenim narodom i drzavom,,koje hrane *s verom u boga*..*komunistickim zlocinima*…dele u stranke i strancice, regione, buduca ..*nacionalna veca*…*leopardovu kozu, po receptu Vuka Draskovica*..i ostalih..*pomenutih i ne pomenutih* izdajnika drzave, ustava, suvereniteta..*srpskog nacionalnog korpusa*…*vlasnika drzave kome se vlasnistvo ne priznaje…*..od koga se, u interesu *pomenutih i nepomenutih*, traze restitucije, lustracije,cinkarenje,pederisanje…kockanje, kladjenje…hm, hmm…*dokle tako breee !*

 9. НАСЛОВ – КАД ХИМЕРА ТРЕБА ДА КРЕПА ……

 10. Кад химера треба да крепа то траје јер као неприродно биће састављена од два или више различитих генетских ткива она мора лагано,али исто тако сигурно да нестаје као последица неприродног стварања,развијања,трајања,распадања и нестајања.Док је била у границама својих природних одређења била је: (како то аутор есеја пише)- свјетло од кога смо могли даље да видимо;топлина на којој смо се могли да грејемо;и примјер како смо се могли да и ми развијамо.Међутим,на своме врхунцу поставила је мегаломанске пројекте свога развоја,тако да је отворила могућност да она која се стварала бљеском сада мора да се сруши са највећим треском!!! потврђујући нашу народну пословицу – ко високо лети ниско пада (или пропада)!Она је нпр.далеке 1962 год.имала у свијету 140 војних база широм планете са 700.000 војника,великим бројем ваздухопловних и ракетних уређаја,двије највеће ратне флоте – средоземну и тихоокеанску – све у мобилном стању спремно да сваког трена ступи у акцију да мјења или уништи свијет Планете!!!Под својим окриљем створила је:НАТО пакт,Пакт за средњи исток,Пакт за југоисточну Азију и Пацифик,РИО пакт,ОАД и низ разних војно организованих скупина које су биле расуте широм свијета.Водила је прљаве ратове у Кореји,Вијетнаму,помагала у рату за Суески канал,ратове у Африци,на Средњем истоку,у Средњој Америци и још на многим мјестима наше Планете.Наше народне пословице кажу: Ко сије ватру-пожњеће буру;Ко мачем сјече од мача гине;Ко хоће све добиће ништа !!!(подаци из Атласа о светским збивањима – Седма сила – Београд 1964.)Химера нека крепава,а мене интересује мој Народ – Срби! гдје сам ја вољом мојих родитења Јована и Маре и свештеника Самуила сврстан послије мога рођења.
  Ми Срби притиснути смо,не само нашим хтјењем,него више специфичним условима нашег живљења веома јако са два подсвјесна психо-патолошка механизма – инфантилизмом и инфериоризмом ! који инстинктивно и нагонски под утицајем дуговремених и сваког дана присутних збивања одређују ван наше воље велики дио наших понашања.И један и други психо-патолошки механизам почивају на структуралним одређењима наших личних карактеристика које подсвјесно функционишу при нашем покушавању да одредимо објективну суштину збивања око нас и са нама.Они искривљују у нашем “личном огледалу” изблиза стварност у тренутку кад желимо да је објективно схватимо,па долази често до ситуација кад стварност не видимо онакву каква објективно јест.Због тога пато-перцптивног искривљавања стварности правимо грешке у рјешавању конкретних проблема веома важних за нашу личну и нашу колективну егзистенцију.Са сличним феноменом сусрећу се и други народи и њихови појединци,али под другим условима и са другачијим склопом карактерних и темпераментних личних особина.Ми Срби као народ налазимо се на једној раскрсници путева:сјевер-југ;исток-запад
  сјеверо-запад;сјеверо-исток;југо-запад и југо исток са посебним карактеристикама конфигурације земљишта,количином свјетлости,
  богатства флоре и фауне,те атмосферско-температурних особина нашега простора који смо настанили.Све је то оно што се налази ван нас,а има посебне,неумољиве,непосредне,директне и иритирајуће дјеловање на нас и оно изазива својим дражима и дражењем
  својим стимулима и стимулирањем,те својим провокацијама и провоцирањем наше спонтано,невољно и вољно реаговање у виду наших когнитивних,социјалних и емоционалних понашања.То дјелује на сваког појединца,слично али не исто,па у нашим интеракцијама
  у социјалном миљеу у коме живимо долази међу нама до сагласности
  или несагласности при испољавању когнитивног,социјалног и емоционалног понашања.Даље улазити у неке факторе који су оставили своје трагове у нама из наше прошлости,који се испољавају као подсвјесни механизми у нашем понашању није могуће у једном коментару (насељавање,одбацивање дјела традиције,
  прихватање иновација,преобликовање понашања,дуговремену окупацију
  приоритетно улажење у постељу женика,присилно одвођење дјеце у туђину,натурање вјере да би имали имовинску равноправност,итд.)
  Ми,Срби,у последњих 200 година у “кући” направљеној на раскрсници
  хваљени смо док смо најјачим помагали у остварењу њихових циљева.Тада су нам дозволили да устројимо државу,за коју се ми нисмо борили,која нам није требала и коју ми нисмо тражили,али је требала њима “да будемо најмоћнији послушници на Балкану” што ми нисмо знали,због тога што нисмо желили да будемо послушници!
  Онога трена када смо били само мало непослушни убили су нам краља иако је на споменику њима писало – Волимо Француску колико је и она волила нас (парафраза).Други наши “пријатељи” били су пуни хвала када смо 27.марта 1941 године рекли фашизму НЕ! да би нас на крају рата предали под власт комуњара,који нису учестовали 27 марта јер су до 22.јуна 1941 пактирали са фашизмом, и нису нам вратили нашег краља.Трећи наши “пријатељи” послије додјеле најзначајег одликовања странцу због тога што је био први герилац Европе,нашем ђенералу Дражи,растурили су нам државу,и посули нас уранијумским и касетним бомбама.Сви скупа ови наши “пријатељи”за вријеме Другог свјетског рата просипали су авионске бомбе само по српским градовима и разрушили наш Београд више него Хитлер 1941 г.
  На крају своје “пријатељство” изразили су отимањем светог дијела наше Србије – Косово и Метохију.Сва се то збивало једно за другим да обичан човјек нормалан,искрен и доброћудан није могао да схвати
  да се такво нешто злочиначко тако брзо догађало!Проћи за 100 година – глорификацију,стагнацију,фашизацију,душегупке,стрељане,
  комуњаризацију,неокапитализацију,отимачину,анатемисање,до покушаја искорјењивања било је изузетно тешко,а остати у суштини нормалан човјек у нормалном народу.Ти наши “пријатељи” са вишедеценијским нашим непријатељима да би нас до краја направили
  безвредним створили су суд,за нашу државу коју су они стварали,на који су довели искључиво наше СРБЕ који су покушавали да нас воде да као народ,као Срби,не будемо потпуно истребљени и уништени!!!
  У овако ненормалним условима живљења у којима нису “ненормални” могли одредити ко је међу њима нормалан да би их водио у будућност
  добили смо “ненормалне странке са ненормалним вођама”,”ненормалне бираче са ненормалним захтјевима” који су изабрали “ненормалну владу и министре” који сасвим “нормално” управљају “ненормалним народом”!!! Због тога наша национална истраживања у сфери психологије,социологије и психијатрије указују да психопатологија
  све више влада Србима као појединцима,али и Србима као народом !
  Ови наши “пријатељи” заједно са нашим 800 година старим непријатељем Ватиканом,нападају нашу Светосавску Српску Православну Цркву и на разне начине покушавају да је ставе под
  “старатељство” папе и Ватикана.Они хоће да нам онемогуће да пред нашим српско православним свештеницима не можемо да потражимо христолику утјеху за све што као појединци и као Народ у овим тешким временима доживљавамо да би се кроз Христолико исповједање вратили својој собствености и нормалности.Најпоквареније је што одводе наше стручне људе,које потплаћују и дрилују уз пријетње,па их онда враћају нама да управљају српским Народом како наши
  “пријатељи”хоће!Још је поквареније што у њих немају повјерење,па
  им дају “савјетнике”,који најчешће имају кабинете покрај тих дрилованих и престрашиваних наших јадника,који не знају ни нашу традицију ни наш језик.Ти “савјетници” су се толико осилили да надмено почињу брбљати на “нашој” телевизији,без имало респекта и стида,и црвенила на лицу.Мислим да су ово неки разлози наше неефикасности,али позивам НАУЧНИКЕ СРБЕ ДА КАО ДОБРОВОЉНИ ИСТРАЖИВАЧИ УЗ ПОМОЋ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЈЕТНОСТИ И РАЗНИХ ИНСТИТУТА ПОКУШАЈУ ИЗВРШИТИ ОДГОВАРАЈУЋА НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА У ДРУШТВЕНИМ СФЕРАМА ЖИВОТА СРПСКОГ НАРОДА И ДОБИВЕНЕ РЕЗУЛТАТЕ ДА СТАВЕ У СЛУЖБУ СЛУЖБЕНИЦИМА СРПСКОГ НАРОДА!!!ЈА СВЕ СВОЈЕ ЗНАЊЕ И УМЈЕЋЕ СТАВЉАМ НА РАСПОЛАГАЊЕ МОМЕ СРПСКОМ НАРОДУ!!!

 11. dodao bih samo par stvari, na inače odličan komentar, gospodina Vučelića.
  sumnje “je ovo ubijanje same ideje Amerike zapravo nameštena igra i da iza svega stoji CIA i američki tajni centri moći” ne bih nazivao ‘budalastim’ jer ‘novi svetski poredak’ nije mesto gde je amerika centar moći, nego globalno selo sa centrima moći u par desetina privatnih poseda, i u skladu s tim, kako se plan odvija, čak i SAD mora pasti jednog dana.
  i moram još da kažem da je u delu teksta o zameni teza o težini prisluškivanja UN-a i težini procurelih informacija srednjeg staleža diplomatskog kora SAD-a, nepravedno izostala naša Nata Mesarović, kao pionir u promovisanju američkih vrednosti informisanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *