Za dojavu pušenja nagrada 20.000 dinara

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 22. Novembra 2010. godine, Izvor Be92 – Kako za prvih desetak dana od donošenja zakona o pušenju nije napisana nijedna kazna, doživotni ministar zdravstva Tomica Milosavljević odlučio je da uvede nagrađivanje za cinkarenje pušača.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, svaki građanin koji prijavi drugog da puši na javnom mestu biće nagrađen sumom od 20.000 dinara, četiri puta većom nego što pušač mora da plati kaznu. Na primedbu novinara da se ne radi možda o nerentabilnom planu, Milosavljević je istakao da zdravlje nema cenu i da će on i njegovo ministarstvo učiniti sve da zaštite građane od ove pošasti. Osim nagrade od 20.000 dinara, građanin koji prijavi drugog kako puši dobiće i specijalni orden Ministarstva zdravlja prvog reda, kao i mogućnost neplaćanja specijalnog poreza na mobilni telefon, a to u dogovoru s Ministarstvom za telekomunikacije i Parking servisom.
Dakle, ako ugledate osobu koja puši na javnom mestu, javite se na urgentni telefon 985, ali vodite računa da do dolaska pušačke inspekcije lice ne ugasi cigaretu kako bi bilo uhvaćeno na delu jer u suprotnom nećete moći da dokažete njegovu krivicu. Najbolje je, kako savetuje Milosavljević, da se do dolaska policije sa osobom koja puši upustite u prijateljski, neobavezan razgovor i naterate je da svoju cigaru puši što sporije. Ukoliko inspekcija ne stigne na vreme, ponudite je drugom cigaretom, što znači da je zgodno da uvek sa sobom nosite paklu cigareta i upaljač.
„Siguran sam“, naglasio je Milosavljević „da ćemo ovom akcijom stati na put pušenju, kao i svinjskom gripu“.

5 коментара

  1. Човек може на различите начине испољавати своје “нечовечство”,али како то своје “нечовечство” испољава тај министарчић српске Владе мене је као Србина срамота.Ја се само питам ко му даде диплому лекара,а поготово ко таквом незналици познавања човека даде чак и докторат наука,и на крају на основу каквих параметара таква једна подла особа уђе међу најодабраније грађане наше Србије,да срамоти и Србе и Србију.Он који је полагао ЗАКЛЕТВУ,два пута – једном Хипократову,други пута министарску,треба да се стиди,људи око себе па на крају и самога себе!!! “….да би га затекла инспекција понеси човече цигарете иако не пушиш,да покажеш практично пријатељу колико си му непријатељ !!!” Па људи моји смените тога (не)човека који до сада два пута пред српским аудиторијем показа своје покварено и грабежљиво лице,једном због вакцинације и други пута због операције у Немачкој!Ја конкретно не пушим већ 40 година,жена ми пуши и понекада ми смета,али са њом недељама разговарам да покуша престати да пуши,и недавно је почела и сама да говори о непушењу.У последње време излази на балкон да пуши,а ја је враћам и кажем не желим да се прехладиш,лакше је мени трпити дим цигарете,него теби зиму,уосталом ти се можеш прехладити од зиме а мени неће бити ништа од твога пушења.Осећам да је у њој као човеку-пушачу почело да ври незадовољство због њеног пушења,али људи моји то тешко иде.Није само никотин у питању већ десетине НАВИКА које то “несрећно” пушење ствара.Али зар је до тога степена дошла ПРОПАГАНДА о пушењу да је боље имати (не)људе који потказују,хиње,лицимјере,дволичњачки се понашају,него поштене карактерне људе који пуше,мада се њима могу многе “лажи” опростити јер њима као пушачима владају још неке веома јаке силе за разлику од нас непушача.Ја бих волио у једном стану живети са 10 пушача,него са једним непушачем карактерних особина,какве испољава министарчић Г-17+,срам га И СТИД БИЛО !!!

  2. Taj Tomica Milosavljevic hoce a valjda i ima odakle da dijeli svakom od vas po 20 000 dinara samo treba da uradite sledece: nadjite prijatelja koji ce da izigrava kriminalca tj. da pusi a onda vi zovite taj broj 985 i sacekajte da se prijava uradi . Kad dobijete 20 000 dinara ,vratite kriminalcu- pusacu 5 000 sto je platio kaznu i zajedno s njim potrosite 15 000 zarade sto vam je poklonio Milosavljevic a sa ordenom obrisite zadnjicu jer ni nije za ista drugo, ovu olaksicu za mobilni dajte kriminalcu- pusacu jer se on vise zrtvovao u procesu…Nije losa zarada za malo bruke, jel da? Osim toga ako ovaj proces potraje , Ministarstvo ce morati da zaposli puno inspektora za pusenje i na taj nacin ste uradili javno dobro sto ste smanjili nezaposlenost( ali za to ne ocekujte orden, to se ne nagradjuje)

  3. Cinkarenje “bliznjeg svoga” ostalo je Srbima u nasledje jos iz daleke proslosti od “lukavih latina” koji su nekada vladali srbskim zivotnim prostorom. Cinkarenje je bilo najvise izrazeno za vreme Titovog komunistickog rezima, u kome je cinkarenje smatrano vrlinom, a ne manom i grhom. Zato netreba nikoga da cudi sto sadasnje vlasti kao naslednice najgorega sto je moglo biti u bivsem jugoslavenskom komunistickom rezimu, pod uticajem ucenja slebdenika Novog svetskog poretka, ponovo uvode cinkarenje kao normu ljudskog ponasanja. Za vreme posjete SAD primjetio sam da u Americi pored puteva pored saobracajnih znakova postoje i velike table sa kojima se gradjani pozivaju da prijave policiji “pijane vozace i sumljiva lica”. Tako je cinkarenje postala “sveta” duznost i obaveza svih americkih gradjana koji sada u potaji iz osvete i zbog drugih razloga jedni druge optuzuju za razne prekrsaje ili zlocine. Takav javni “moral i rodoljublje” postao je veoma opasno za sve postene gradjane, jer sada u Americi kao “prvoj zemlji demokratije” vise ne vazi pravilo: “da nisi kriv, dok te sud ne proglasi da si kriv, nego je snazi pravilo da “si kriv, dok sam ne dokazes pred sudom, da nisi kriv”. A dok svoju nevinost optuzeni iz zatvora dokaze, obicno prodje kao zec koji je zbog toga sto su Bosni MUJE strojile junce, morao da bjezi preko Drine, jer se plasio da ga MUJE ne ustroje dok on njima dokaze da nije junac. Zato su od americke “demokratije” i sadasnjih vlasti u Srbiji, njemacki okupatori Adolfa Hitlera bili puno casniji, jer kada su posle okupacije Jugoslavije, po direktivi KP njezini clanovi i simpatizeri poceli masovno da prijavljuju i potkazuju gradjane Beograda koji se nisu slagali sa njihovim nacinom rada i borbe, tada je njemacka komanda shvatajuci na vrijeme o cemu se radi javno zamolila preko radija njegove gradjane da prekinu sa cinkarenjem “bliznjeg svoga”. Primjer za ugled sadasnjoj “vladi” Srbije, i njenom ministru zdravstva Tomici Milosavljevicu, kao i svim slebdenicima americke “demokratije”!

  4. Ахтунг, ахтунг, даје се на знање!! Зар морају ови наши кадровици ”Новог светског поретка” толико да личе на све окупаторске слуге? Увек су освајачи подстицали и награђивали најгоре међу нама, узгајали и промовисали најнечасније радње, само је број сребрењака био варијабилан. Некоме 20 000 динара, некоме милиони евра, некоме министарско место…Хуљама ”лепо”, освајачима лепо, ем подстичу битанге да буду њима корисни. Ал’не пада снег да прекрије брег…

  5. *kontra Titovom* cinkarenju, pre nego sto se i znalo za Tita, cinkarosi su zdusno radili sa nemcima i punili Jajince lesevima…80.000-135.000, tako da ta *svetosavska tvrdnja* zvuci odurno i *vonja*..na *autora*..*politickog aktivistu*.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *