SINDIKATI PORUČUJU Stop prodaji „Telekoma“

Piše Uglješa Mrdić

Koordinaciono telo, koje čine Jedinstveni sindikat „Telekoma Srbija“, Sindikat „Telekoma Srbija“, Sindikat radnika telekomunikacija Republike Srpske, Jedinstveni Sindikat Telus i Sindikalna organizacija M:tel Crna Gora saopštilo je razloge zbog čega „Telekom“ treba da ostane u vlasništvu države

Koordinaciono telo reprezentativnih sindikata „Telekom Srbija“, zatražilo je u utorak od premijera Srbije Mirka Cvetkovića obustavljanje postupka prodaje te kompanije. U saopštenju je navedeno da su na sednici održanoj 12. novembra u Banjaluci, razmatrani svi aspekti promene vlasničkih odnosa unutar kompanije „Telekom Srbija“, kao i moguće posledice ovog procesa.
Na sastanku je konstatovano da se ne može zanemariti činjenica da se radi o uspešnoj kompaniji, koja je sopstvenim sredstvima kupila telekomunikacione operatere u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, čime je proširila svoje poslovanje na susedne zemlje u kojima izuzetno uspešno posluje.

TRŽIŠNA SNAGA
Činjenica je, takođe, da se prodaja dela kapitala „Telekoma“ u trenutku svetske krize ne može pravdati u cilju poboljšanja poslovanja i jačanja nacionalne kompanije, jer je on uspešan i jak regionalni operater, s tim da je i strateški važan potencijal zemlje.
U saopštenju se navodi da je postupak prodaje netransparentan, dok je odluka o prodaji politička odluka, a ne ekonomski opravdan cilj, kao i da utvrđivanje tržišne vrednosti kompanije, u godini kada svetska privreda posustaje, ne može biti odraz realne tržišne snage kompanije, što svakako pokazuje procenjena vrednost od 2,43 milijardi evra.
Koordinaciono telo ističe da „Telekom Srbija“ učestvuje sa više od 50 odsto na telekomunikacionim tržištima u svim zemljama u kojima ima vlasništvo nad telekomunikacionim kompanijama, sa tendencijom povećanja tog procenta.
„Ovim putem želimo da ukažemo na to da je cena po kojoj se prodaje 51 odsto kapitala kompanije veoma niska, a prodaja za posledicu može imati urušavanje ekonomske, privredne, bezbednosne i socijalne pozicije Srbije i njenih građana“, istaknuto je u saopštenju.
Posle prodaje bio bi ugrožen radno pravni status zaposlenih u „Telekomu“ i kompanijama u okviru „Telekom Srbija“ grupe, kao i zaposlenih u pratećim delatnostima i kompanijama sa kojima posluje.
„Zahtevamo da Vlada Srbije preispita svoje stavove i odluke vezane za prodaju „Telekoma Srbija“, kao i da odustane od namere da prodajom nacionalnog operatera i najuspešnije srpske kompanije jednokratno obezbedi sredstva za državni budžet u trenutku priprema za predizbornu kampanju“, navedeno je u saopštenju.

POTIPISIVANJE PETICIJE
Koordinaciono telo čine Jedinstveni sindikat „Telekoma Srbija“, Sindikat „Telekoma Srbija“, Sindikat radnika telekomunikacija Republike Srpske, Jedinstveni Sindikat Telus i Sindikalna organizacija M:tel Crna Gora.
Prema rečima Slavoljuba Kandića, predsednika Jedinstvenog sindikata „Telekom Srbije“, većinski paket akcija u tom preduzeću treba da ostane u vlasništvu države.
„Sindikati smatraju da „Telekom“ u ovom trenutku ne treba dalje da se privatizuje. Svi oni koji žele da se sada i pod ovakvim uslovima proda „Telekom“, nanose štetu i ovom javnom preduzeću i državi Srbiji. Očekujem da nadležni u Vladi Srbije još jednom dobro razmisle i kontaktiraju najeminentnije stručnjake u zemlji i inostranstvu, koji će im objasniti zašto ne treba da se proda „Telekom““, kaže za „Pečat“ Kandić.

Predsednik Sindikata „Telekom Srbija“ Miroslav Joksimović je istakao za „Pečat“, da ne mogu sindikati sami da spreče prodaju „Telekoma“.

Pored nas, predstavnika sindikata, trebalo bi podršku da nam pruže i mediji, političke stranke, stručna javnost. Moramo svi zajedno da štitimo „Telekom“, jer je sada svakako najlošiji trenutak za prodaju jednog od najznačajnijih preduzeća u državi. Ako je oko milijardu evra potrošeno za kupovinu „Telekoma“ u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, zašto bi sada za nešto više od milijardu evra dali većinski paket „Telekoma“. Bolje je sačekati neka druga vremena. Pri tom „Telekom Srbije“ puni dve trećine svih državnih dividendi i svesno drži monopol u fiksnoj telefoniji, ali samo radi očuvanja socijalnog mira jer ne želi dodatno da opterećuje građane. Opasno je da monopol u fiksnoj telefoniji dajemo nekoj stranoj državi“, zaključio je Joksimović.
Inače, ove nedelje nastavljeno je potpisivanje peticije „STOP prodaji ‘Telekoma’“ u organizaciji Demokratske stranke Srbije.
Štandovi za potpisivanje peticije postavljeni su na centralnim gradskim trgovima u Leskovcu, Vranju, Nišu, Kruševcu, Jagodini, Kragujevcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Užicu i Beogradu. Peticijom „STOP prodaji ‘Telekoma’“, zahteva se od nadležnih organa da obustave prodaju jedinog profitabilnog državnog preduzeća u Srbiji.
Potpisivanje peticije je započeto pretprošle nedelje u Beogradu i do sada je prikupljen veliki broj potpisa uglednih javnih ličnosti, stručnjaka i građana Srbije koji se protive ovakvoj odluci vlade.

Један коментар

  1. Francuzi najavljuju za 7 decembar invaziju na banke svi koji mogu da podignu novac pokusat ce to da urade ,ako se od ovoga ispuni 10% eto bankrota i krize,zasto narod u Srbiji ne ustane i kaze nemozete ga prodati nije vam to ocevina jer dobro se zna koliko je kostao pretplatnicki broj i to ga nijesi mogao dobiti a sda daj da se i ja omrsim jer u martu nema ni Borisa ni Dinkica nema vise ni kreditia ni koje kakvih zaduzenja zato treba braniti sve sto se moze braniti a bandi je mjesto zna se gdje.
    Odjednom prijateljstvo sa Podgorickim zlikovcima izgleda dogorelo do noga a i italijani sve snimaju bezobrazna neka vlast bice veselo ako se seve objelodani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *