Mete antisrpske histerije

Piše Milorad Vučelić

Čime li su to Srbi zaslužili? Otkud ovolika antisrpska histerija u poslednjih mesec dana? Antisrpstvo ima svoj kontinuitet, ali u poslednje vreme njegovi neposredni akteri – egzekutori i propagandisti, kao da su se pomamili. S pravom bi se moglo reći da je pomami razlog to što su tiraži njihovih štampanih medija sve manji a rejtinzi televizijskih emisija sve niži, gotovo mizerni. Ugleda ionako nikad nisu ni imali. Antisrpska histerija trebalo bi da prizove ponovo u pomoć strane službe i finansijere da budu izdašniji, jer je situacija u Srbiji i posle svih počinjenih zlodela nad njom – kritična.
Razna su medijska i nevladina zla posejana u Srbiji u vreme Slobodana Miloševića. To je dugoročno gledano jedna od velikih mana njegove vladavine. Ta zla su organizovana i finansirana u funkciji rušenja tadašnje vlasti. Tek posle tog događaja pokazuje se pravi smisao ovih nevladinih organizacija i medija. Poput najopakijeg sarkoma nastavili su da metastaziraju i napadaju svaki deo srpskog društva i njegove preostale najvažnije institucije.
U to ime i s tom namerom izvršen je pokušaj dubokog provincijalizovanja srpskog društva. Trećerazredne evropske ideje i istorijski pregaženi projekti počeli su da se nameću Srbiji, kao nešto što je moderno i nasušno potrebno. Najgore je to što su dobar deo tog bagaža činile predrasude i obmane iz centralnoevropskih budžaka i tmuša (Velika Srbija, na primer), uz istovremeno potpuno prezrenje i satanizovanje svega onoga što je moglo doći iz srpske tradicije, sa pravoslavnog Istoka, ili što bi se moglo baštiniti iz Vizantijskog civilizacijskog kruga.
Pomenutim medijskim i nevladinim centrima zla posejani su Beograd i Srbija, a oni su potom izvršili nasilni prekid sa srpskom savremenom demokratskom tradicijom. Nasilno i falsifikatima poricali su se svi jasni tragovi i uporišta aktivnosti srpske inteligencije u Brozovo doba, da ne idemo dalje u prošlost. Nema u toj poraznoj slici o srpskoj istoriji borbe za demokratiju i slobodu „Studenta“, „Vidika“, „Javnosti“, „Filosofije“, „Književne reči“, „Književnih novina“, Studentskog kulturnog centra, aktivnosti Udruženja književnika i tribina u Francuskoj 7, nema čuvenog Odbora za odbranu slobode… Tako gotovo niko, zbog beskrupuloznog diktata ovih centara zla, u javnosti neće ni da pomene sve one dijaloge koje su najistaknutiji srpski intelektualci u predvečerje razbijanja Jugoslavije, na svoju inicijativu, vodili sa slovenačkim i albanskim intelektualcima u cilju očuvanja mira i uspostavljanja demokratije u tadašnjoj državi. Taj demokratski iskazani i slobodarski jasno uobličeni potencijal srpske inteligencije zvanično se i medijski poriče, ili se na najgrublji način diskvalifikuje i žigoše kao srpski nacionalizam koji je glavni krivac za raspad Jugoslavije. Otpor Brozovoj nacionalnoj politici i nedemokratskoj vladavini, najbezočnije se osuđuje kao izraz nekakvog srpskog nacionalnog mračnjaštva.
Nasuprot tome otvoreno se glorifikuje Brozova vladavina, njegovo jugoslovenstvo i nacionalna politika. Broz tako od kominternovskog komuniste, na naše oči, prerasta u nekakvog oca demokratije i liberalizma, a Srbima se nameće krivica što u njegovo doba nisu svi odreda postali Jugosloveni i napustili svoju tradiciju, običaje i, posebno, pravoslavlje. Tada bi teritorija Srbije bila naseljena isključivo Jugoslovenima. Bila je to, izgleda, poslednja prilika za Srbe da se konačno civilizuju i spasu, a pošto su tu priliku propustili – moraju biti za sve krivi.
Navodni današnji antifašizam, koji se potura kao platforma u borbi protiv klerofašizma i Crkve, duboko je protkan čak i u „estetskom“ smislu upravo provincijalnim fašizmom. Tipičnom fašističkom dramaturgijom u kojoj je zlo željena pravda, a verovanje u Boga konkurencija novoj religiji fašizma, zlokobnim podvlačenjem muzike, patetičnom retorikom, falsifikatima, širenjem laži i predrasuda, koje se pretvaraju u gotove činjenice i nepobitne istine, žigosanjem zlog objekta i usmeravanjem državnog nasilja i sile na određene pojedince – televizijske emisije prerastaju i prave kič surogate i diletantske kopije proizvoda iz mračnog doba minulog veka. (Videti tekstove Dragomira Anđelkovića „Smisao hajke na DSS i SPC“ i Miodraga Zarkovića „Neki Srbi se ničega ne stide“).
Posebne i istaknute mete su Mitropolit Amfilohije i Vojislav Koštunica, odnosno SPC i DSS. Oni nam se, zahvaljujući i ovakvim besramnim napadima,sada ukazuju kao poslednja linija odbrane srpstva.
Svojim srpskim antifašizmom prepoznavši upravo ono što smo opisali, gledaoci ignorišu ovakve produkte te je tako, recimo, opisane emisije gledalo samo nešto oko dvesta hiljada ljudi.
To je jedan od osnovnih razloga ponovne epidemije histerije. Sve veći broj Srba, a naročito onih mladih, nema nikakav problem za svojim nacionalnim identitetom i neće i ne mogu da u njemu pronađu bilo kakve tragove fašizma, klerofašizma ili genocidnosti. Niti pak mogu da prepoznaju i nađu sebe u evrounijaćenju i evroatlantizmu. I što je najvažnije, oni znaju da iza svih ovih operacija i bestidnih kampanja srbomržnje, samooptuživanja i samošovinizma stoje sile sa opštepoznatim i istorijski prepoznatljivim nalogom: „Srbija mora umreti“! I znaju da je to osnovni razlog onog lošeg što nam se dešava. Biti pre svega za Srbiju, pa onda za sve ostalo po slobodnom izboru, njima je jedino evropski. To je već ozbiljan put da se napravi pravi izbor kada Srbija dotakne dno na koje je još uvek guraju, i koje ona još nije dotakla.
Srbija na iznenađenje i užas svih onih koji su se upregli da realizuju njeno konačno satiranje, pokazuje da i posle svega nije pokorena, i da još uvek ima sposobnost da napravi pravi istorijski izbor.
Srbija je zasad veliki demant laži, koje se u njoj i oko nje proizvode. Te laži i optužbe ne da neće proći, nego već nisu prošle.

19 коментара

 1. Pavlović Milun

  Druže Vučeliću,
  Ovo što pišem nema baš neke direktne veze sa uvodom Vašim ali ipak:
  Ovamo u Republici Srpskoj, a svakako je to postalo uobičajno i kod vas, između ostalih institucija policija slavi krsnu slavu.
  Nekada je ta vrlo značajna slu
  ba slavila svoje uspjehe a oni Sv.Arhangela Gavrila. Zato nam i jest sve ovako kako jese.
  Penezić se u grobu prevrće.
  Nastavite samo tako ž. Pečat je najbolji list na ovim prostorimo obezbijedio sam put dami stigne svakog petka u Brčko.
  Drugarski pozdrav Milun Pavlović

 2. “Pavlovicu”, ja hocu da vjerujem da se ti samo salis! Zlo i naopako bi bilo, po tvoje mentalno zdravlje, da se ne salis!

 3. Друже Вучелићу, како Вас ослови мој претходник, ово је била изванредна анализа мрачне садашњости у којој се Србија налази. Једино се са Вама не бих сложио у овој констатацији: “Posebne i istaknute mete su Mitropolit Amfilohije i Vojislav Koštunica, odnosno SPC i DSS. Oni nam se, zahvaljujući i ovakvim besramnim napadima,sada ukazuju kao poslednja linija odbrane srpstva”? Зашто? Ево зашто. Ма колико и једном и другом приписивали епитете “хероја на последњој линији одбране српства” и један и други су се у пракси показали више као “тројанци” улажења глобализма и екуменизма у српску политику и Цркву. Дакле да њих двојице није било та сатанистичка политика Америке и њених трабаната у ЕУ, никада не би успела да се оволико дубоко укорени у Србији. Данас ми у дијаспори не би морали улазити на сајтове “Печата”, “Правде”, “Новог Стандарда”, “Видовдана”,…, да би пронашли барем оно мало што преоста од истине. И један савет ако може. Пробајте о Србима и српству писати на српском језику и писму. Овако би могли да навучете сумњу да и у Вама чучи један нови будући “тројанац” овог пута медијски. Волио бих да нисам у праву друже, тј. господине Вучелићу?

 4. Srpski narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.

 5. Ništa me ne čudi kad srpski sajtovi cenzurišu srbe a puštaju hrvatske desničare da ne kažem gore.Genocid, protjerivanje , pljačka stanova, kuća, poljoprivrednih strojeva i priključaka, dinarske i devizne štednje izvršena je nad srpskim narodom u Hrvatskoj.Pošto se već Tadić izvinjava Hrvatskoj i obećava ulaganje u Vukovar ima idealnu šansu. Neka Srbija uz pomoć Hrvatske izgradi oko 42.000 stanova koliko je oteto Srbima protjeranim iz Hrvatske .Idalne lokacije su u Podunavlju Vukovaru , Vinkovcima , Iloku, Belom Manastiru i Oseku za protjerane Srbe koji su nepoželjni u Zagrebu, Bjelovaru, Sisku, Karlovcu, Splitu, Zadru ,Koprivnici, Bjelovaru itd. To bi bio istinski čin pomirenja dvaju naroda .Prognani Srbi iz Hrvatske traže pomoć EU BEOGRAD – Predstavnici izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske potpisali su danas peticiju kojom od organa i institucija EU traže da ne dozvole zatvaranje Poglavlja 23. o ljudskim pravima i prijem Hrvatske, dok ne reši statusna, imovinska i druga stečena prava izbeglih i prognanih Srba. U ime 404.000 prognanih i izbeglih Srba iz Hrvatske peticiju su potpisali predstavnici više desetina udruženja okupljenih u Koaliciju i Asocijaciju, krovne organizacije koje su i pokrenule ovu akciju. Prvi put, njima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba poreklom iz Hrvatske koji ni 15 godina po okončanju oružanih sukoba ne mogu da ostvare imovinska i druga prava u Hrvatskoj. U dokumentu se apeluje na EU da ne potpiše ugovor o pristupanju sa Vladom u Zagrebu, dok Hrvatska ne prestane sa diksriminacijom i „ne dostigne evropske standarde u poštovanju statusnih, stanarskih i drugih imovinskih i stečenih prava“ svojih građana srpske nacionalnosti. Peticija sa ovim zahtevima, uz pismo o namerama, u kojem će detaljnije biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biće upućena ambasadama 27 zemalja članica EU, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu, OEBS-u i UNHCR-u. U peticiji se traži sveobuhvatno, trajno i pravično rešenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske i to na načelu jednakopravnosti i u skladu sa međunarodnim ugovorima koje su prihvatile vlasti u Zagrebu. Prognani i izbegli Srbi iz Hrvatske zahtevaju: povratak uzurpirane pokretne i nepokretne imovine, kao i obnovu imovine uništene u ratu i terorističkim akcijama i njeno vraćanje u pređašnje stanje. Zahtevaju, takođe, pravičnu naknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu, povratak oduzetog stanarskog porava ili pravičnu naknadu bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja. Za povratnike koji su pristali na Program stambenog zbrinjavanja, traže da im se omoguće isti uslovi otkupa kao ostalim građanima. Pored toga, srpski prognanici i izbeglice iz Hrvatske zahtevaju isplatu zaostalih penzija i konvalidaciju radnog staža stečenog 1991/95. (za vreme bivše RSK) uz priznate doprinose. Prema peticiji, ne nameravaju da odustanu ni od zahteva za isplatu devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što im nije bilo dozvoljeno učešće u privatizaciji kao drugim građanima Hrvatske. Prognani Srbi zahtevaju i reviziju presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih, pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja, a insistiraju i na brzom završetku procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba. Predsednik Koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta najavio je da će ovi dokumenti biti poslati i nadležnim organima Srbije, kao i vodećim ličnostima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj od kojih očekuju da podrže i pomognu njihovu realizaciju. On je podsetio da je Hrvatska 30. juna ove godine dobila saglasnost od EU da otvori pregovaračko Poglavlje 23. o uspostavljanju evropskih standarda u oblasti pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. „To je učinjeno, a da rešenje naših pitanja uopšte nije bilo predmet razgovora između Unije i Hrvatske“, istakao je Linta. On je ukazao da vlasti u Zagrebu procenjuju da će Poglavlje 23. biti zatvoreno u februaru ili martu, pregovori završeni u junu, a potom i potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. „Time bi rešenje naših problema bilo svedeno na nulu“, rekao je on i objasnio da je cilj peticije i pisma o namerama da to spreči. Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir je ocenio da su srpski prognanici ponovo izigrani kada je otvoreno Poglavlje 23. o ljudskim pravima. On je naveo da vlasti u Zagrebu, sada planiraju novi rok od šest meseci u kome povratnici mogu podneti zahtev za stambeno zbrinjavanje. Podsetivši da su svi rokovi odavno probijeni, on je istakao da program zbrinjavanja ne može biti zamena za oduzeta stanarska prava, kuće i uzurpirana imanja i poručio: „Ne trebaju nama nikakvi novi rokovi, niti humanitarna pomoć, već samo da nam se vrati ono što je naše“. Srbima prognanim iz Hrvatske nezakonito je oduzeto oko 42.000 stanova, a vrednost njihove uništene, opljačkane i uzurpirane imovine procenjena je na oko 30 milijardi evra.

 6. Данас сам први пут видео издање “Печата” у папиру. Добро изгледа, све је како треба, штампан је ћирилицом. Утолико ме више чуди зашто је интернет издање на латиници. Замислите се мало, откуд то, која је то идеологија (или њена последица), и како би се у било којој земљи на свету тумачило када би нешто што је намењено широкој јавности, без ограничења, било штампано на неком другом писму, прво наметаном од омрзнутих окупатора, а после од недемократске, комунистичке власти. НИКАКВЕе препреке, као што видимо и у коментарима, не постоје да се било шта, па и обични сајтови попут овог, данас раде на ћирилици. Када ћемо дочекати да се у Србији поштује већина и њена права?

 7. KAMENOVATI MOSTRUME….DOKLE CE LOKATI SRPSKU KRV…?

 8. Meta anti srpske histerije su Kostunica i Amfilohijke.
  Od koga da ih branimo od onih koji nikada nijesu bili srbi niti srpskome rodu dobra zeljeli,zar ih od tih treba braniti i na njih se osvrcati,mislim da nece biti tako Gospodine VUCELICU,narod kaze niko nije progovorio a da usta nije otvorio a meni se cini da se o tome ovdje radi.
  Dali treba to da znaci da u buducnosti srbi treba da savijaju glavu ali kako kad ionako vrata vise nemamo a vidimo do cega nas je to dovelo ili ste Vi vec doznali kakva se to politika sprema na drzavnom i Crkvenom planu pa unapred branite ,od koga pobogu od evropske levice od gejovaca od raznih udruzenja bilo da su zene u crno i bijelo,licno mislim da je tu malo nacionalnog i srpskoga toga treba vise i zesce ako se misli ostati tu gdje smo.
  Zar mislite da jedan magacioner u Republici Srpskoj zar jedan Don u Crnoj Gori i jedan koji ni do danas nezna staje u Srbiji a njblize ime mu je ” izvinjavamo se mnogo se izvinjavamoi” ce da odbrane nase srpsko nacionalno bice, Gospodine Vucelicu u salonima se plese i igraju karte ,srbima je mjesto na Bojnom Polju a ko hoce da nas napada po novina nekas napada ali ko hoce da brani OTADZBINU treba krvariti uniformu mjesta nema neodlucnima kolebljivima i popustljivima valjda smo to naucili.
  Po meni malo je i nacionalnoga i srpskoga a kako se cini sve ce manje i biti, previse smo mali za bilo ciji savez ali smo dovoljno veliki da se odbranimo ako hocemo ,naravno postavlja se pitanje dali hocemo ne dali mozemo.
  Kako to da Karadjordje ubi svoga brata da bi srbima dokazao da drzava za koju je podigao ustanak treba da pociva na moralu medjutim kratko traja, Milos ga ubi za racun drzave, koju napravi ali moral ne,on je uvjek bio u manjini dok je kako se vidi skoro i iscezao.
  Dali ste se zapitali zasto je iscezao ? Jer brat je ubijen zbog morala a tvorac drzave imao desetak vanbracne djece,pa malo nesto kasnije ubise tvorca junacke Srbije u Solunskom procesu i tako redmo narod se divio od Broza do Lilica svkojakoj bitngi da bi danas imali ulicu i to onu najgore vrste koji daju za pravo i dupetu i svemu neljudskome.
  Nema kompromisa kada se radi o nacionalnom bicu unitarna srpska drzava sa Crkvom Svetosavskom i srpskim jezikom to su osnove koje su poljuljane a ako se ovako nastavi pitanje je sta ce biti ,zato neka napadaju Daj Boze da to bude i vise i zesce jedino nam je u tome spas ako ga ima sem na Onom svijetu ali i taj svijet treba zaraditi ovako kako smo krenuli stignut ce mo do pape a on koliko mi se cini nije spasenje ili jeste za katolike ?

 9. Poslije protjerivanja oko 280.000 srba i oko 250.000 Jugoslovena od koji je 95 % bilo srba sa nihovih ognjišta iz Hrvatske .Hrvatska vojska je nastavila genocid i etničko čišćenje kakovo nije sprovodio niti Hitler. Sela i gradovi su spaljeni starci i djeca koji nisu pobjegli su živi poklani. No otkad se Tadić izvinio u ime srba Hrvatskoj srbi u Hrvatskoj osjetno bolje žive . Toliko osjetni da većina njih to osjeti po svojemu tijelu i duši .BEZUMNO NASILJE
  Istukli mladog nogometaša samo zato što je Srbin

  Prvotimac NK Karlovca, 17-godišnji M.M., pretučen je u Karlovcu u noći sa subote na nedjelju. U kafiću na Dubovcu, u kojem je bio na proslavi rođendana, napala su ga najprije verbalno, a potom i fizički dvojica Karlovčana.

  Ne navodeći imena, policija je potvrdila događaj u kojem su mahom sudjelovali maloljetnici, a Radio Mrežnica neslužbeno doznaje da je motiv fizičkog napada na mladog prvotimca NK Karlovca njegova nacionalnost.

  Navodno se dvojici napadača na 17-godišnjeg mladića nije svidjelo to što je on srpske nacionalnosti, pa su ga zbog toga napali. Mladić je završio u bolnici, no, srećom, ozljede nisu teže, pa će već sutra biti kod kuće.

  Trener Nogometnog kluba Karlovac Igor Pamić svog je prvotimca ocijenio kao izuzetno vrijednog i perspektivnog, te je osudio ovakvo nasilničko ponašanje.

  Danas.hr
  06.12.2010.
  Ta i takva Hrvatska htjela bi u Evropsku uniju kojoj koljač Merčep slobodno šeta, gdje se vraća povampirena hrvatska pravoslavna crkva pod kojom su tisuće pravoslavni izgubili život od 1941 do 1945 . Može jedino ..ali kao sramota Evropske unije Njemačka je mala beba što se tiče , nacionalizma, fašizma i mržnje . Hrvatska je u tom podrjučju apsolutni favorit i vođa.

 10. Datum objave: 7.12.2010 | 14:41
  Zadnja izmjena: 7.12.2010 | 15:22
  BIVŠI PREDSJEDNIK
  Stjepan Mesić: Dodikov poziv Hrvatima da se vrate u RS je priča za malu djecu
  Autor/izvor: Ivan Klarić – [email protected]
  ZAGREB – Danas je u Europskom domu u Zagrebu predstavljena knjiga “Doba ekonomske diplomacije” koju je napisao bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s profesoricom Jasnom Plevnik. Knjiga na 230 stranica iscrpno uvodi u sve tajne diplomacije, a njezino izdavanje slučajno se poklopilo s curenjem povjerljivih dokumenata na WikiLeaksu, koje do srži ogoljava diplomatsku komunikaciju koja je običnim ljudima do sada bila nepoznata.
  “Od RS očekujem da njezini vođe shvate da se granice ne mogu mijenjati, da je arhitektura našeg prostora završena.”

  Nakon predstavljanja knjige okupljeni su novinari Mesića upitali da prokomentira sinoćnju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je jučerašnji posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Banjoj Luci iskoristio za poziv Hrvatima da se vrate u RS.
  – Od RS očekujem da njezini vođe shvate da se granice ne mogu mijenjati, da je arhitektura našeg prostora završena, a poziv Milorada Dodika Hrvatima i Bošnjacima da se vrate za mene je priča za malu djecu, kazao je Stjepan Mesić.

 11. Ако је Амфилохије на последљој линији одбране Србства онда спасавај се ко може! Члан Европске експертске групе, носилац папиног прстена (овај прстен добијају бискупи и кардинали за заслуге), један од главних носилаца екуменистичке свејереси у СПЦ, човјек који ради у корист шиптара на Косову омогућивши да они обнављају манастире и храмове које су рушили, послушник запада,”вјечити” члан синода, гонитељ епископа Артемија и монаштва, човјек који се дрзнуо мјењати Литургију и кварити вјеру Православну, самозвани архиепископ…Господине Вучелићу, имамо превише непријатеља, немојте им помагати оваквим текстовима!

 12. BEOGRAD – Nagrabusiće zbog Ratka?! Bivši premijer Vojislav Koštunica i njegovi najbliži saradnici – Aco Tomić, Rade Bulatović, Dragan Jočić, Zoran Stojković i Branko Krga mogli bi da se nađu na tapetu Tužilaštva odmah pošto Ratko Mladić bude bio uhapšen i izručen Haškom tribunalu.

  Takvu mogućnost indirektno je najavio i predsednik Srbije Boris Tadić još prošle godine. Kako navodi sajt Vikiliks, Tadić je bio „jako frustriran stavom Holandije da blokira evropski put Srbije i ulogom DSS i Vojislava Koštunice u skrivanju informacija o haškom beguncu“.

  – Mislim da su prekršili zakon i, kada Mladić bude uhvaćen, to ćemo i dokazati – rekao je Tadić u razgovoru s američkim ambasadorom za ratne zločine Stivenom Rapom.
  U preporukama Amerikanaca za hapšenje haških begunaca iz 2006. godine predlaže se i „ da sa onima za koje se sumnja da podržavaju Mladića treba razgovarati ili ih pritvoriti“, a to se odnosi, kako objavljuje Vikiliks, na Acu Tomića, Branka Krgu i Mladićevog sina Darka.

  Nekadašnjem ministru pravde iz redova DSS Zoranu Stojkoviću zamera se da su „njegovi napori u saradnji s Haškim tribunalom uglavnom kontraproduktivni“. Vlada SAD predložila je pre četiri godine da tadašnji ministar policije Dragan Jočić, zajedno s Koštunicom, javno da instrukcije svim bezbednosnim jedinicama širom Srbije da iskoriste resurse za hapšenje Mladića. To, kako konstatuju, nije urađeno. A kako je nedavno obelodanio londonski Tajms, pozivajući se na izjavu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, glavni krivci za to što je Mladić na slobodi su Koštunica i bivši šef BIA Rade Bulatović.

  U Tužilaštvu za ratne zločine podsećaju da su „Acu Tomića već preuzeli i počeli da rade“.
  – Zakon predviđa našu nadležnost, a zakon je za sve isti. Ako ga je neko kršio, biće procesuiran – kažu za Kurir u Tužilaštvu.

  U DSS to nisu želeli da komentarišu, poručivši da će se uskoro tim povodom oglasiti predsednik stranke Vojislav Koštunica.

 13. ZLOČIN FAŠSTA JEDINO SE NEKAŽNJAVA U NDH
  GODIŠNJICA ZLOČINA NAD SRBIMA U PAULIN DVORU

  U subotu se navršava 18 godina od zločina u selu Paulin dvor kod Osijeka, kada su pripadnici Hrvatske vojske ubili 18 srpskih civila i jednog civila mađarske nacionalnosti.

  Zločin su počinili pripadnici 130. bataljona Hrvatske vojske sprovodeći odmazdu zbog smrti saborca Ilije Ravnjaka, podseća Fond za humanitarno pravo.

  Više hrvatskih vojnika ušlo je 11. decembra 1991. u kuću Andrije Bukvića u kojoj su hicima iz automatskih pušaka, pištolja i aktiviranjem ručnih bombi usmrtili civile koji su se nalazili u kućnom pritvoru.

  Pripadnici HV su leševe ubijenih najpre zakopali na prostoru vojnog skladišta Lug, kod Čepina, da bi ih 1997. iskopali i potom zakopali u selu Rizvanuša na području Like.

  Posmrtni ostaci ubijenih srpskih civila ekshumirani su 2002. godine, pošto su ih otkrili istražitelji Haškog tribunala.

  U Paulin dvoru su likvidirani Milan Labus, Spasoje Milović, Boja Grubišić, Božidar Sudžuković, Bosiljka Katić, Boško Jelić, Milan Katić, Dmitar Katić, Draginja Katić, Vukašin Medić, Darinka Vujnović, Anđa Jelić, Milica Milović, Petar Katić, Jovan Gavrić, Milena Rodić, Milka Lapčević, Marija Sudžuković i Dragutin Kećkeš.

  Zbog tog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva, Vrhovni sud Hrvatske je 2005. godine pravnosnažno osudio pripadnika 130. bataljona HV Nikolu Ivankovića na 15 godina zatvora.

  Drugooptuženog Enesa Viteškića, Županijski sud u Osijeku je dvaput oslobodio optužbi, a Vrhovni sud Hrvtatske je 2010. drugi put ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu i naložio suđenje pred izmenjenim prvostepenim većem.

 14. Ako mudri hrvati traže svoj entitet u Bosni onda i Srbi trebaju tražiti svoj entitet u Hrvatskoj. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imaju pravo minimalno na entitet , kao i Hrvati u BiH .Datum objave: 12.12.2010 | 11:30
  Zadnja izmjena: 12.12.2010 | 11:32
  JASNA PORUKA
  Dragan Čović: Dvoentitetska BiH je neodrživa
  Autor/izvor: SEEbiz / Politika
  BEOGRAD – Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da je dvoentitetska BiH neodrživa i da neće preživjeti bez istinske ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda.

  “Rješenje koje mi nudimo podrazumijeva uspostavljanje vlasti na tri nivoa, kroz četiri federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi sa hrvatskom nacionalnom većinom”, rekao je Čović za beogradsku “Politiku”.

  On je dodao da bi federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom činila Posavina i srednja BiH, a sve ostalo je stvar pregovora sa predstavnicima Srba i Bošnjaka.

  “Svima je jasno da se Republika Srpska (RS) može transformisati isključivo voljom srpskog naroda i njegovih političara. A kako će na kraju izgledati teritorijalno ustrojstvo stvar je kompromisa i dogovora predstavnika tri naroda”, kaže Čović.

  Čović je naglasio da su osnove Vašingtonskog sporazuma, koji su potpisali Hrvati i Bošnjaci, davno napuštene, te da su neki međunarodni zvaničnici vjerovali da mogu eliminisati uticaj hrvatskog naroda kao ravnopravnog u BiH.

  Govoreći o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Čović je rekao da tu ne može biti ništa sporno, kao što nije bilo ni prije četiri, odnosno osam godina kada su na to mjesto izabrani bošnjački, odnosno srpski predstavnik.

  “Nacionalna rotacija se mora nastaviti. Nastojanja SDP-a da tu funkciju prigrabi za sebe je zapravo pokušaj eliminisanja uticaja hrvatskog naroda na politički život u BiH”, naglasio je Čović.

 15. Datum objave: 12.12.2010 | 18:56
  Zadnja izmjena: 12.12.2010 | 18:57
  Na redu za uhićenje su zločinac Mesić i Jadranka Kosor
  Žarko Puhovski: Sanader je pobjegao da sakrije dokumente koji terete Mesića i Kosor
  Autor/izvor: SEEbiz / Index.hr
  ZAGREB – Žarko Puhovski smatra kako je bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pobjegao u Austriju kako bi sakrio neke dokumente kod svoga brata.

  Puhovski je za Index rekao kako misli da je Sanader odnio dokumente koji bi mu mogli koristiti na sudu, ili za dogovor sa Tužiteljstvom ili za potrebe obrane.

  “Ti dokumenti bi mogli pomoći u dokazivanju odgovornosti nekih drugih iz državnog vrha, a on bi tada u zatvor otišao sa ‘velikim praskom'”, kazao je Puhovski i dodao da se Sanader žuri u Hrvatsku, jer je njegov slučaj zanimljiv samo ako počne prije izbora.

  “Ako počne nakon izbora, tko god pobijedio na izborima, više Sanader niti pola neće biti zanimljiv, kao što je zanimljiv danas”, rekao je Puhovski i dodao kako će Sanader sigurno politički pokušati udariti na Jadranku Kosor.

  “Koliko se sada zna, Jadranka Kosor nije u krugu onih koji se sumnjiči za financijske malverzacije, no moguće je da se nešto izvuče. Sigurno je da će se politički pokušavati obračunati s premijerkom i Stjepanom Mesićem, jer su oni osobe koje su u njegovoj percepciji na razini da se njima bavi”, kazao je Puhovski na pitanje na koga se odnose dokumenti koje je Sanader, možda, sakrio kod brata u Austriji.

 16. Filosofija debelog crijeva je filosofija druga borca za americku pravdu i jednakost koja vlada Srbijom.Vikilis je dokaz koliko su nam politicari nistavni u stvari koliko izvrsavaju naredjenja kako americke tako i engleske tajne sluzbe,ako je ista pozitvno u tim izvjestajima a to je da ce mo saznati ko je veci spijun dali Ceda kome je to posao ili aktuelna vlast.
  Komunistima je do danas bio glavni argument i floskula kojom su vladali uz americki kapital, izdajstvo, a svi koji nijesu kao oni ili su bili protjerani ili zatvoreni a ako nije bilo mjesta u zatvorima proglasavani su izdajnicima.
  Do danas ova crvena kamarila radi sta je oduvjek radila a to je unistava pljacka a izdajnike trazi uvjek na dugoj strani blio u lijevom ili desnom bloku po njima oni uvjek postoje.
  Mozda su donekle u pravu samo moraju navesti cega su to oni zastupnici a cega drugi izdajnici jer je vise nego ocigledno kontinuitet njihove “ispravnosti” i “izdajnistva” na drugoj strani.
  Milosevica uhapsise njegovi tajkuni pa im je malo sto se josuvjek sepure Srbijom i svijetom ali ni do danas nam ne objasnise ko je dobio novac od te prodaje jer izdajstvoje suvise postena rijec za te osobe,dali je to bio Djindjic Dinkic Tadic ili neko iz policije i blize okoline samog Milosevica ,medjutim to oni zovu drzavni interes,ako je drzava privatna onda je i to drzavni interes.
  SPS postade “snaga drzave ” a u borbi za opstanak pod zastavu “rodoljublja” pozivaju se i pederi malo se zakasnilo jer pederska struktura natoa se malo izmjenila pa bi Dacicu bilo bolje da preuzme ministarstvo spolnih poslova tu bi se bolje dupetom ostvario napredak nego glavom koja mu ionako sluzi za placanje poreza frizeru.
  Dali ce mo ikada saznati iz tajnih arhiva i druge stavr iz nase proslosti koje su odavno svakome iole normalnom covjeku jasne ali tek kada ih ovako neko objavi nasi pocnu da se cudu cude i nevjeruju od zaprepastenja dali je to moguce a sve se odigrava pred nasim ocima.
  Veljovic iznosi novac iz drzave sa strogo cuvanim slovenackim automobilima a niko da prstom mrdne vjerovatno su to neki visi ciljevi ili je brastvo i jedinstvo jos uvjek sveti prioritet komunisticki .Pitanje je samo dokada ce narod gledati ovu bruku kako mu Stanko zabac dijeli lekcije o postenju i njegovom rodoljublju a predsjednik se budi sa Severinom u mislima vjerovatno sprema se u egzil dali na Brione ili na Svetom Stefanu ostaje da se vidi dugo se nece cekati vise se nema sto unistiti ,sada je na red dosao sistem unistavanja pacova po kineskom receptu iz doba Maoa.

 17. HRVATSKI FAŠISTI NIKAD NE MIRUJU
  Brutalni napad usred bijela dana
  ‘Zar smo došli da nas ubiju? To su životinje, pa nije ovo bitka!’

  Posljedice napada na autobus s VIP gostima iz Grčke
  ‘Ovo je samo utakmica, došli smo ovdje kao prijatelji, igrati, pa neka pobijedi bolja momčad. Oni su životinje, pa ovo nije bitka, već igra’, komentirao je jedan od grčkih navijača koji su kamenjem i bakljama napadnuti usred Zagreba. Drugi su se u šoku pitali: ‘Zar smo došli da nas ubiju? Samo nas je čudo spasilo’.

  VIDEO drame u Zagrebu: Zapaljen autobus s navijačima PAOK-a!
  U klasičnoj sačekuši koja se odigrala oko 13 sati na jednoj od najprometnijih zagrebačkih ulica, dvije skupine huligana napale su autobus koji je prevozio VIP goste nogometnog kluba PAOK, pa čak i grčke novinare.

  Kao u akcijskim filmovima, jedna skupina huligana iskočila je iz obližnjeg pothodnika i kamenjem zasula vozilo u kojem su bili gosti iz Grčke, dok je druga horda napadača istrčala iz šume uz cestu te prema zaustavljenom autobusu bacila nekoliko baklji, a neki tvrde i Molotovljeve koktele iako je vozilo bilo pod policijskom pratnjom.

  U napadu su tri osobe teže ozlijeđene, jednoj ženi je slomljena ruka, dok je sedam osoba odbilo liječničku pomoć. Na mjesto incidenta odmah su došle dodatne policijske snage, kao i vatrogasci koji su navodno morali gasiti manji požar.

  “U trenutku dok smo stajali na semaforu prema nama je krenula skupina od 100-tinjak maskiranih napadača. Autobus se zapalio pa smo počeli razbijati prozore kako bi iskočili van. Stradala je jedna žena koja ima slomljenu ruku. Samo nas je čudo spasilo“, komentirao je događaje jedan od napadnutih Grka.

  „Mislim da je ovo samo utakmica, došli smo ovdje kao prijatelji. Igrati, pa neka pobijedi bolja momčad. Oni su životnje, ovo nije bitka, nego nogometna utakmica“, dodao je za Vijesti
  Ovaj je incident izazvao i žestoke reakcije grčke ekspedicije, pa su se mogli čuti i prijedlozi da se momčad PAOK-a prvim zrakoplovom odmah vrati u Solun, a drugi su na uhu predsjedniku Zagorakisu govorili dramatične riječi poput: ‘“Zar smo došli da nas ubiju?!“. Na kraju su se strasti smirile i svi su nastavili put prema hotelu.

 18. Обраћам се ПЕТРУ ПРВОМ,моје је виђење брате Петре Твога присуства овде у коментарима на ову тему ПРЕТЕРАНО ЈЕР ОД 16 коментара,Ти си се јавио 7 (седам) пута!Не заступам мишљење неких мојих познаника који су исто то запазили,да је то прилично “безбразно” јер у Твојим коментарима нема никаквих безобразлука него се из њих може доста научити,ко зна да учи,али ако се узме да су модератори дозволили да пишемо ако је потребно и мало дуже чланке Ти си своје коментаре (7 седам) могао да сажмеш нпр.у два чланка с обзиром на тематику.Међутим,Ти си писао:први коментар-30.11 у 22.57;други-30.11 у 23.44;трећи-06.12 у 20.41;четврти-07.12 у 20.45;пети-13.12 у 22.36;шести-13.12 у 22.36;и седми-13.12 у 22.37.- Може се свакоме десити да нешто важно није рекао,па да напише неку врсту допуне свом првом коментару,али оволико пута
  по неким психолошко-психијатријским мјерилима може се говорити о психопатолошком понашању које је слично ономе – кад човек на једном скупу не дозвољава да други људи дођу до речи!Ја знам да ову примедбу нећеш примити благонаклоно,па Ти се извињавам на овако директном обраћању,али ја сам исто тако психопатолошки случај да ако нешто сматрам имало настраним да се обраћам директно ономе на кога се моја примедба односи да зна ко му ју је нешто рекао.Славољуб,уз још једно извињење!

 19. hm, hmm…*jedan ali vredan*…*svi za nis, svi za nis*…??
  ——————————————————————————————————————————–
  Tadić čestitao Božić nadbiskupu Hočevaru i vernicima

  Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, svim vernicima i građanima Srbije, koji praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru
  “Čestitam vam ovaj veliki praznik uz iskrene želje da praznične dane provedete u krugu porodice i dobrom raspoloženju. Neka vam naredni dani donesu ličnu i porodičnu sreću”, poručio je Tadić u čestitki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *