Haos

Piše Milorad Vučelić

Oj gospođo, Kulinova ljubo,
radi bismo dobre kazat glase,
ne možemo, već kakono jeste.

Niti ide Kulin kapetane,
niti ide, niti će ti doći,
nit’ se nadaj, niti ga pogledaj.

Ove stihove izgovaraju dva vrana gavrana u poznatoj epskoj narodnoj pesmi „Boj na Mišaru“. Ove „dvije tice vrane“ pravi su glasnici, objektivni i iskreni izveštači toka i ishoda bitke na Mišaru. Oni su pravi utemeljivači objektivnog informisanja u srpskom narodu. Dobronamerni jesu, ali istinoljubivost im nalaže da „bjesedom“ ili bar graktajem moraju reći „kakono jeste“.
Srbija danas svakako nije bojište. Tamo gde je „vojska slabija od lovačkog društva“, kako na naslovnoj strani tvrdi naš najstariji dnevni list „Politika“ (videti tekst Uglješe Mrdića „NATO podržava Srbiju bez Kosova“), o nekom boju ne može biti ni govora. Kome bilo kakvo vojevanje može pasti na pamet u zemlji u kojoj na našu sramotu, i bez ikakvog „ali“, šiptarska policija „s noge na nogu“ izbacuje srpskog pravoslavnog vladiku iz srpskog pravoslavnog manastira. Ko može ozbiljno uzimati državu, gde svakoga dana neki državni službenik ili ministar kao korumpirani insajder iznosi u čaršiju po jedan poverljivi dokument, bilo da je reč o službenoj tajnoj belešci BIA-e ili nacrtu neke navodne ili prave optužnice, i sve to u reformisanim službama i pravosuđu. Kako za neki boj može biti spremna država koja ne plaća ni struju, ni vodu, ni druge dažbine…
Kakva je uopšte to Srbija koju ne vodi srpska nego – prosrpska vlada!
Srbijom vladaju snage nacionalnog i državnog nihilizma. Niko od zvaničnika nema ama baš nikakvu obavezu prema Ustavu Srbije, da o zakonima i ne govorimo. Sve što je u Srbiji rađeno na ekonomskom i političkom planu u poslednjoj deceniji, proizvod je i posledica novih zakona i stvaranja novih institucija. Sve je slavljeno kao najbolje na svetu, a pre svega Zakon o privatizaciji. Napravljene su i izabrane agencije za privatizaciju, komisija za hartije od vrednosti, udvostručeni saveti za borbu protiv korupcije, specijalna odeljenja policije, berze, Centralni privredni registar, akcijski fond, brokerske i konsaltinške kuće, tenderi, komisije za javne nabavke, komisija za sprečavanje pranja novca i još tušta i tma sličnih organa i institucija, a sve po evropskim i svetskim standardima. I sve je to bilo transparentno. Svaki glas kritike i protivljenja bio je sasecan u korenu kao glas iz „mračnih devedesetih“. I danas treba da im poverujemo kada se žale na to što su napravili, i kada tvrde da to ne valja! U jednom trenutku kao mera korektivne „revolucionarne“ pravde, donesen je Zakon o ekstraprofitu i ekstraprofiterima.
Uzgred budi rečeno, zaista je neverovatno da se ovih dana predsednik Tadić nije setio da javno upita potpredsednika Đelića zašto je, kome i kako vraćao novac, po osnovi ovog zakona oduzet, i, uopšte, koji su i koliki dometi bili te „revolucionarne“ pravde.
Stvoreno je društvo potpuno novog legaliteta. Uveden je kapitalizam.
Srbija je kao i svaka zemlja u tranziciji, ako ćemo, „kakono jeste“, postala poprište, privatne kupovine društvenog i državnog, grabeži, rasprodaje, upropašćavanja, zaduživanja, uništavanja domaćeg bankarskog sistema, otpuštanja radnika i pljačke. Bilo je i retkih uspeha. Dakle, bitka je vođena po pravilima i po pravoj pravcatoj neoliberalnoj pravdi i uz aplauze brojnih srpskih glasača. Srbija je tom modelu dodala pečat partijske države sa elementima komesarskog uplitanja.
Srpsko društvo i srpska ekonomija temeljno su i sistematski uništavani. U trenutku kada se sva dubina naše krize poklopila sa velikom svetskom krizom, Srbiju je zapala jedna od najgorih i najnesposobnijih vlada u njenoj istoriji. A kao što je davno rekao jedan veliki politički filozof: „Ništa nije tako brutalno i tako nepravedno kao slaba vlada“.
Nema te rekonstrukcije koja današnju srpsku vladu može popraviti, a to nam se nudi kao spas. Jer „šta mogu da preduzmu vlada i država bez autoriteta – da apeluju na dobru volju u plaćanju novih poreza… Na kraju su maske spale i sada pokušavaju da silom naplate dobru volju“.
Srbija je danas nalik haotičnom razbojištu posle velike bitke, na kojem se grabi ono što je preostalo. Čuju se na tom razbojištu razne pretnje, upozorenja i prozivke neosnovane na spremnosti i sposobnosti da se uspostavi neki novi model društva, ili bar da se prati ono što evropske i druge zemlje poslednjih godina čine radi spasavanja svojih teritorija, država i nacija. Na tom razbojištu nema vlade i vlasti kao kolektivnog odgovornog pregaoca što zaceljuje i leči rane, nema velikih inicijativa i buđenja narodnog samopouzdanja. Umesto toga ima onih spremnih da prodajom preostale i, posle izgubljene bitke, pokupljene imovine obećaju kap vode životno ugroženima, ranjenima i nezaposlenima.
I s tom kapljom vode da im ponovo uvale veliku laž, da se tako ispunjava pravda i otvara put u svetlu budućnost na putu „bez alternative“. I kako će uz neku novu praznu retoriku i lažna obećanja, stvari popraviti isti oni koji su već sve upropastili!
Taj pakleno i smišljeno proizveden društveni i duhovni haos, o kojem tako ubedljivo piše Vladimir Dimitrijević, ostavlja razorne posledice na ljude, roditelje, decu, mladiće i devojke, porodice, prijateljstva, ljubavi… Svakodnevno smo primorani da se sa izrazima tog užasa suočavamo.
Ono što bi nam istinoljubivi i objektivno informisani vrani gavranovi mogli reći, u najboljem slučaju, glasi: Haos vas poražava!
Ali: „Ko govori o pobedi? Izdržati – sve je“.


16 коментара

 1. “Ove stihove izgovaraju dva vrana gavrana u poznatoj epskoj narodnoj pesmi „Boj na Mišaru“. Ove „dvije tice vrane“ pravi su glasnici, objektivni i iskreni izveštači toka i ishoda bitke na Mišaru. Oni su pravi utemeljivači objektivnog informisanja u srpskom narodu. Dobronamerni jesu, ali istinoljubivost im nalaže da „bjesedom“ ili bar graktajem moraju reći „kakono jeste“.”

  Аутор веома лепо, у песми “Бој на Мишару”, налази погодну историјску дигресију, којом уочава разлику наше црне свакодневнице – са некад славним временима.
  Битка је већ завршена а “извештај”, који два гаврана врана подносе Кулиновој кадуни, прије су самилост песника према пораженом непријатељу. Између те самилости у песми и објективности и искрености извештавања како то тумачи наш аутор-морало би да се налази још нешто. Није толико ни битно!
  Ова два гаврана врана, који Кулиновој кади доносе злехуде вести, су исте оне две птице, које су неколико векова раније из “Косовског боја, пред мајку Југовића донеле руку њеног погинулог сина Дамјана. На тај начин, што се народног стваралаштва бар тиче, затвара се један епски круг.
  Како да уклопимо нашег Филипа Вишњића у ово проевропско лудило, кад сваки покушај родољубља се проглашава, благо речено, као анахрона авет прошлости?!
  Или сада преживљавамо један нови епски круг, у коме ми више нисмо брана Европи против продирања Османлија? Можда иста та Европа, у овом новом кругу, на све начине покушава да ту брану уништи, а да смо ми сами себи поново, уделили неку погрешну улогу!?

 2. Gledajuci danasnju situaciju u Srbiji objktivnim okom i iz drugog ugla kao covek koji zivi vec pedesetak godina u inostranstvu, rekao bih pre svega, da je Srbija jedina bivsa Jugoslovenska republika, koja nije jos nasla svoj put. Ona nije nasla svoj put, ne krivicom drugih, kao sto to pojedini partijski lideri zele da prikazu,vec svojom sopstvenom krivicom.
  Jos od kosovskog boja Srbi su se na najprimitivniji nacin delili na “junake” i Brankovice, zatim na cetnike i partizane, pa ponovo na “patriote” i “izdajice”, danas “zute”, ili kako je to govorio drug Tito, na “prave Srbe” i na “neprijatelje nase socijalisticke revolucije”. Znaci,od uvek se radilo na nekom individualizmu, dok su se nacionalni interesi stavljali u drugi plan. Kod drugih, sada nasih suseda,postoje zajednicki elementi,jedan od njih je religija,katolicizam ili Islam, a koliko mozemo videti, Srbi su na putu razbijanja jedinog elementa koji moze da ih ujedini, a to je SPC.
  Danasnja srpska vlada, ima tesko nasledstvo bezakonja i korupcije. Pripisuje joj se gubitak Kosova a dobro se zna ko je i zasto izgubio juznu srpsku pokrajinu. Danas se odbacuju neke mere i zakoni koji ne idu na ruku onima koji su naucili da vec dugi niz decenija zive od slave “jer su se borili” da bi “mi bolje ziveli”, i onima koji ne zele da prihvate svetske promene, koje nisu lake ali koje su tu, hteli mi to ili ne.
  Ako se procita intervju sa Aleksandrom Konuzinom, onda se jasno vidi da su promene potrebne Srbiji i srpskom narodu i da one ne zavise od spoljnog sveta vec od samih Srba, sto znaci da Srbi treba da zaborave politicki individualizam i da se posvete nacionalnim interesima od kojih zavisi buducnost nacije.

 3. “…Srbija je danas nalik haotičnom razbojištu posle velike bitke, na kojem se grabi ono što je preostalo…”

  А кад буду опљачкали све, а јесу, почеће са џепарењем ”лешева”. За то им је потребно да убију Србију. Да је раскомадају ради лакше поделе плена.

 4. Одличан чланак уз две допуне.Није ово једна од најгорих влада.Ово је НАЈГОРА ВЛАДА У ЗАДЊИХ ДВА ВЕКА.Друго,потценили сте их-не уваљују њима лажи,знају они да су то лажи, превејани су.Прихватају они то јер су ушли у коло и “завезани” су као вреће, разним хипотекама које имају.

 5. *razbojiste*, Hajduk je to dobro primetio, i to je sve u nekakvom *globalnom paketu*…
  …………………………………………………………..
  Putin: Energetski zakoni EU su necivilizovano “razbojništvo”

  Premijer Rusije Vladimir Putin žestoko je danas kritikovao zakone Evropske unije (EU), čiji je cilj liberalizacija evropskog energetskog tržišta, ukazujući da oni ometaju investicije i nazivajući ih necivilizovanim “razbojništvom”

  Putin je, govoreći na jednom investitorskom forumu u Berlinu, pre razgovora sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, rekao da EU treba da se konsultuje sa Rusijom pri planiranju tako značajnog zakona, kao što je liberalizacija energetskog tržišta.
  Veliko negodovanje Putina izaziva namera Litvanije da iz sastava kompanije “Lietuvos Dujon”, čiji je akcionar ruska kompanija “Gasprom”, izdvoji sektor transporta gasa.
  “Naše kompanije su, zajedno sa nemačkim partnerima, legalno kupile imovinu u gasovodnom sistemu Litvanije, a sada se one odatle istiskuju, pozivajući se na Treći energetski paket. Šta to znači? Kakvo je to razbojništvo? Gasovod je naš, gas je naš, a izbacuju nas iz tranzita. Investitori su uložili milione, čak milijarde dolara, a zatim su u poslednjem trenutku promenjena pravila igre”, rekao je s ljutnjom Putin.
  “Često čujemo od naših partnera i u Evropi i u Severnoj Americi: Ako želite da budete član globalne porodice civilizovanih nacija, treba da se ponašate na civilizovan način. Šta je onda ovo? Jesu li naše kolege zaboravile te osnovne principe?”, zapitao je Putin.
  Članice EU su sada u procesu usvajanja “Trećeg energetskog paketa”, koji će stupiti na snagu u martu 2012, a u okviru kojeg će svaka članica moći sama da bira oblik liberalizacije.
  “Rusija nije protiv razrade novih pravila i sprovođenja ideje konkurencije u energetskoj sferi, ali, ako EU ne uzme u obzir argumente Rusije u vezi trećeg energetskog paketa, modernizacija energetskog sistema će biti uzaludna”, smatra ruski premijer.
  “Ne razumem kako ćete grejati vaše kuće. Ne želite gas, ne želite da razvijate atomsku energiju. Čime ćete se onda grejati? Drvima? Čak i za njih ćete morati da idete u Sibir, vi nemate čak ni drva”, našalio se Putin.
  EU je u martu 2009. dogovorila liberalizaciju energetskog tržišta putem cepanja džinovskih kompanija, osiguravajući da mali isporučioci gasa dobiju nesmetan pristup evropskoj infrastrukturi i da se pod jednakim uslovima nadmeću sa dominatnim igračima, podsetio je Rojters.
  Taj plan uključuje takozvanu “Gasprom klauzulu”, čiji je cilj sprečavanje kompanija iz zemalja van EU, kao što je taj ruski državni džin, da kupuju strateške distributivne mreže bez odobrenja vlada članica tog bloka.
  Kritike zakonodavstva EU zasenile su Putinovu posetu Nemačkoj gde je trebalo da razmotri sporazum, u okviru kojeg bi nemačka energetska kompanija E.ON prodala 4,5 milijardi dolara vredan udeo u “Gaspromu” ruskoj državnoj banci VEB, čijim upravnim odborom predsedava Putin.
  “Gasprom”, najveća svetska kompanija u sektoru prirodnog gasa, isporučuje oko četvrtinu potreba EU u gasu, ali se Moskva više puta žalila da članice EU blokiraju investicije za ruske energetske kompanije.
  Lideri EU stalno nastoje da iznađu načine za smanjenje zavisnosti od isporuka energenata iz Rusije, najvećeg svetskog proizvođača, mada je “Gasprom” prognozirao da će udeo Rusije u isporukama gasa na tržište EU rasti tokom sledećih decenija.
  Evropska komisija nije direktno komentarisala Putinove izjave, a portparolka za energetiku Marlena Holcner je izjavila da će sporni zakon, poznat kao “Treći energetski paket”, dovesti do stvaranja otvorenih i integrisanih tržišta, “što je dobro za konkurenciju i sigurnost isporuka”.

 6. Љубомор

  Све тачно и лепо приказано, аферим. Невоља је што се у тај наш ХАОС непрекидно, на очиглед свих нас, свакодневно долива уље. Осећа се отржњење, јер Тадићева концетрација власти је неподношљива. То наравно виде и налогодавци па спремају нове извршиоце хаоса. Знају, (па су издашни у улагању) да ће нас Томиним властољубљем, “док са Власи досете”, докрајчити. Додајем, наравно, главна полуга хаоса и даље ће бити Динкић. Ко пеживи причаће.

 7. 10 векова ћирилице

  Има ли овај сајт верзију на српском језику (на ћирилици)?

 8. Да је хаос , хаос је!
  Врло ће бити интересантно објављивање свих докумената Викиликса, чак се и талијан Фратини жали да ће то изазвати нови 11 септембар у дипломатији. Већ неки светски медији објављују документа, Гардијан, Њујорк тајмс,….. има ту врло интересантних депеша о Србији у вези Косова, о Босни,Турском утицају на Балкан,о Балкану. Ево једне везе где има нешто штурих података о нама и Балкану ( http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/225319 )

 9. Haos jeste, ali haos koji nije nastao juce. Haos koji vec preko šesdedeset godina neko gradi i neguje. Ako smo posle svetskog rata morali da prihvatimo haos kao jedini nacin državnog uredjenja, posle pada komunizma i stvaranja socijalizma i višestranačkog društva taj isti haos nije trebao postojati. No, on ne samo da je postojao, već je počeo da poprima šire dimenzije. Postao je organizovani haos. Ne vidim razloge zbog kojih pisac izbegava da Haosu da istorijsku dimenziju. No kada se tog nesrećnog petog oktobra promenio sistem, mislili smo da će barem haos otići u željene okvire. Nažalost, na vlast su došli gladni i ambiciozni, koji su mislili da je ova država samo njih čekala. Ono što pisac pravilno percipira je da spajanje nespojivog stvara najgoru vlast od postojanja Srbije. Ali to je samo trenutak. Ono što je Srbija izgubila 2003. godine je tempo po kojem je trebala biti reformisana. Ko je kriv, valjda će se jednog dana utvrditi. A krivi su svi oni kojima reformisana Srbija nije odgovarala, pa i ovi sadašnji, bilo da su na vlasti ili u opoziciji. Novog petog oktobra više neće biti, znači promena sistema neće nastupiti. A svesni smo da u Srbiji sistem ne valja, ne ljudi. Oni mogu voleti ili ne voleti Srbiju, mogu raditi u interesu ili protiv interesa Srbije, ali ako ovakav sistem nastavi da funkcioniše ni jedna vlast neće valjati. Zato je potrebno promeniti sistem. Zato je potrebno da nam Evropa donese sistem po kome funkcioniše sama. Koliko je to protiv naših interesa svi znamo. Ali sadašnji sistem je nekoliko puta više protiv naših interesa. Kada već nismo mogli da imamo Jugoslaviju celu i jaku, vremenom ćemo se i pomiriti sa podeljenom Srbijom. I što pre saznamo granice Srbije, pre ćemo početi da razvijamo patriotska osećanja za ono što je naše.

 10. Dragi Pecat. Ovo je izvanredno opisan haos, kao i svi komentari. Posebno sam iznenadjen sa komentarom Lune-ta…Nisam siguran, ali verujem da ima mesta da se pomene i ona crna kukavica Sestra Jefimija, modrih podocnja i lomljenih rebara…
  Dragi Vuceljicu, pre mesec dana sam sreo u San Francisku najvecu srpkinju J….., koja pored svojih obaveza u nauci nadje vremena i za nas prolaznike da kada je upita odakle si sele, a ona: “Sa Misara polja sirokoga, a od Sapca grada bijeloga…” Odrecitova skoro celu pesmu i zakljuci:”…Srbija se umirit ne moze… ” Ovaj susret kao da mi je prtskazivao da cu u vasem Pecatu citati tako izvanredno povezano tadasnje vreme sa sadasnjim idiotizmom…kroz haos. No pored Filipa Visnjica, treba dovesti Radoja Domanovica sa “Vodjom”…Zahvaljujuci ovoj srpkinji poceo sam da citam vas Pecat. Izvanredan je i hvala…

 11. Poslije protjerivanja oko 280.000 srba i oko 250.000 Jugoslovena od koji je 95 % bilo srba sa nihovih ognjišta iz Hrvatske .Hrvatska vojska je nastavila genocid i etničko čišćenje kakovo nije sprovodio niti Hitler. Sela i gradovi su spaljeni starci i djeca koji nisu pobjegli su živi poklani. No otkad se Tadić izvinio u ime srba Hrvatskoj srbi u Hrvatskoj osjetno bolje žive . Toliko osjetni da većina njih to osjeti po svojemu tijelu i duši .BEZUMNO NASILJE
  Istukli mladog nogometaša samo zato što je Srbin

  Prvotimac NK Karlovca, 17-godišnji M.M., pretučen je u Karlovcu u noći sa subote na nedjelju. U kafiću na Dubovcu, u kojem je bio na proslavi rođendana, napala su ga najprije verbalno, a potom i fizički dvojica Karlovčana.

  Ne navodeći imena, policija je potvrdila događaj u kojem su mahom sudjelovali maloljetnici, a Radio Mrežnica neslužbeno doznaje da je motiv fizičkog napada na mladog prvotimca NK Karlovca njegova nacionalnost.

  Navodno se dvojici napadača na 17-godišnjeg mladića nije svidjelo to što je on srpske nacionalnosti, pa su ga zbog toga napali. Mladić je završio u bolnici, no, srećom, ozljede nisu teže, pa će već sutra biti kod kuće.

  Trener Nogometnog kluba Karlovac Igor Pamić svog je prvotimca ocijenio kao izuzetno vrijednog i perspektivnog, te je osudio ovakvo nasilničko ponašanje.

  Danas.hr
  06.12.2010.
  Ta i takva Hrvatska htjela bi u Evropsku uniju kojoj koljač Merčep slobodno šeta, gdje se vraća povampirena hrvatska pravoslavna crkva pod kojom su tisuće pravoslavni izgubili život od 1941 do 1945 . Može jedino ..ali kao sramota Evropske unije Njemačka je mala beba što se tiče , nacionalizma, fašizma i mržnje . Hrvatska je u tom podrjučju apsolutni favorit i vođa.

 12. Pa, mnogo se nesecamo, ili necemo da se secamo, a ako se setimo setamo ko kisa oko Kragujevca i izbegavamo da komentarisemo. Dakle, ne sakrivam se u dalekoj i nebeskoj proslosti..ako *glavni stozernik* u telefonskom razgovoru sa Stipom Mesicem kaze…*sto se mene tice, mi sa njima nemamo nista, ako hocete nabij te ih na kolac*..zasto onda neko ne bi Jefimiji polomio rebra, a ona bila srecna…nije nabijena na kolac *po preporuci*..izvrsitelj ispada humaniji…??? Ovo nema ama bas nista sa *hrvatskom desnicom*…!!!

 13. Tači sa Bin Ladenom planirao ”džihad”, nije uspelo , a li je zato
  Tači sa v.Teodosijem i sinodom uspeo da razrusi SPC.
  Pored Vikiliksa i zvanican izvestaj evropske komisije potvrdjuju jedno-te isto: Djavolju rabotu

 14. Upravu si Milorede. Vidite ko su nam cuvari vere. Kako postovati taj SINOD?… Da li se moze videti crvenilo na licu tih kvazi vladika, ili je prekriveno maljama i bradom…Irinej da se otkaze prestola sa svim svojim klanom, koji je na premuke stavljao Artemija….,te da se preseli pecine isposnice u Rugovskoj klisuri a Tadic da jednom kaze sta je sa sestrom Jefimijom….

 15. “…u zemlji u kojoj na našu sramotu, i bez ikakvog „ali“, šiptarska policija „s noge na nogu“ izbacuje srpskog pravoslavnog vladiku iz srpskog pravoslavnog manastira…”
  Sramota me je predaka, davnih generala, naucnika i junaka, sramota me je da naslednici svih onih velikih ljudi budu ovakva govna, obicni materijalisti i dupelisci, zeljni novca zarad koga ce sve nejgore grehe uciniti..
  Teska vremena Srbijo, vreme je da se olovo stavi u cevi i krene u poslednju bitku casti!

 16. hm, hmm..opet Beli, Giska,Lainovic, Arkan,Mauzer…hm, hmm..nemoj *brrrate* molimte opet , da dohebu stvar…??? !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *