G 17+ „Eksperti će uništiti Srbiju“

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 7. oktobar 2010. – Izvor Zeta: Stranka G17+ koja je započela kao grupa eksperata odlučila je na poslednjoj sednici da za 180 stepeni preokrene svoju politiku. Naime, pokazalo se da eksperti Srbiji samo nanose balast našoj zemlji.

Tako je za gradskog sekretara za kulturu ova stranka imenovala Snežanu Stojanović Plavšić, psihologa i obučenog psihoterapeuta, ali ni to ne bi bilo dovoljno da zauzme mesto na ovako važnom mestu da pre toga s njom nije izvršen mali intervju, na kojem je ona pokazala da iskreno nimalo nije zainteresovana za kulturu. Štaviše, ne seća se ni kad je poslednji put bila na otvaranju neke izložbe, koncertu, promociji, bioskopu ili pozorištu.
„Snežana je odličan izbor za nas u ovom trenutku“, obrazložio je Mlađan Dinkić, predsednik ove stranke, i dodao: „Najpre, pokazalo se da stručnjaci suviše revnosno obavljaju posao u struci i time guše inicijative pojedinaca koji ih okružuju. Ovako ćemo imati jednu nezavisnu osobu otvorenu za saradnju sa svima koji se u kulturu razumeju“.
G17+ se nije zaustavio na tome. Odmah posle ovog događaja, na mesto za vršioca dužnosti direktora Muzeja u Majdanpeku postavio je svršenog mašinistu Ljubišu Adamovića koji nema ni godinu dana radnog iskustva. Dinkić je ukazao da je ovakav izbor skoro pa savršen jer budući direktor Muzeja nema skoro nikakve veze sa strukom koju će obavljati, osim što je, nažalost, jednom prilikom sa svojom osnovnom školom posetio ovaj Muzej. „Ipak, Adamović je toliko podoban da smo zbog njega promenili pravilnik Muzeja, po kojem je dosad direktor morao da ima VII stepen stručne spreme i najmanje tri godine iskustva u radu u muzejima. To je nepotrebno i besmisleno… Treba pružiti šansu svima!“, naglasio je Dinkić. Po njegovim rečima, za direktora Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti ova stranka traži potpuno idealne kandidate. Stranački aktivisti već rade na pronalaženju osoba koje su završile osnovnu školu sa dovoljnim uspehom i nikad nisu bile ni u jednom muzeju niti su ikad imale prilike da kontaktiraju s nekim umetnikom, bilo posredno bilo neposredno.
Takođe, zamolio je građane koji poznaju osobe s takvim kvalifikacijama ili ih sami poseduju, da se sami prijave u sedište G17+.

Један коментар

  1. Negotin – Odbornici negotinske skupštine za v.d. direktora biblioteke izabrali su učiteljicu Suzanu Sotirović, iako nikad nije radila u toj ustanovi, a protivkandidat joj je bio Milorad Grbović, master bibliotekarstva već zaposlen u Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“. Zvanično objašnjenje je da Grbović nije dobio saglasnost Narodne biblioteke iz Bora, u čijoj je nadležnosti negotinska biblioteka, ali prema izvorima iz DS, kojoj je u raspodeli vlasti pripala ova institucija, on nije mogao da bude izabran pošto nije imao političku podršku.

    Stručnog kandidata podržao Upravni odbor biblioteke, ali ne i odbornici
    Da paradoks bude veći, podršku izboru Grbovića za direktora biblioteke dao je i Upravni odbor ove ustanove, dok izabrana za v.d. direktora nema položen stručni ispit za rad u biblioteci.

    – Kako je moguće da saglasnost Narodne bibioteke iz Bora, u čijoj je nadležnosti negotinska biblioteka, za izbor direktora Narodne biblioteke u Negotinu ne dobije master bibliotekarstva sa višegodišnjim stažom u ovoj instituciji, koji je pri tom predložen od strane Upravnog odbora, a dobije je neko ko nikada nije radio u ovoj instituciji? Tako praktično dobijamo novog čoveka na platnom spisku i pored zabrane prijema novih radnika u opštinskim institucijama – rekla je za skupštinskom govornicom Radmila Gerov, šef odborničke grupe LDP u SO Negotin.

    Prema saznanjima „Blica“, saglasnost za funkciju direktora biblioteke Miloradu Grboviću uskraćena je „zbog neusaglašenosti statuta ove institucije sa novim Zakonom o kulturi“, ali sa kakvim obrazloženjem je saglasnost data Suzani Sirotović, juče nije bilo moguće dobiti iz borske Narodne biblioteke budući da je Vesna Tešović, direktorka, zbog proslave gradske slave, bila nedostupna novinarima.

    Inače, po koalicionom dogovoru vladajuće koalicije u SO Negotin, koju čine DS (12), SPS (9) i Vlaška demokratska stranka (2), mesto direktora biblioteke pripalo je Demokratskoj stranci. Prema nezvaničnim informacijama, na konkurs za izbor direktora ove institucije nije se javio kandidat od koga se to očekivalo, dok jedini kandidat koji je ispunio uslove konkursa nije imao političku podršku ove grupacije. Iz izvora bliskih Demokratskoj stranci saznajemo da u DS „nemaju ništa protiv Milorada Grbovića“.

    – Potpuno uvažavamo njegovu stručnost, ali to nije dovoljno da bi mu bila poverena funkcija direktora kulturne institucije. Trajno rešenje ovog pitanja tek predstoji – objašnjavaju u OO DS Negotin od čijih predstavnika juče nije bilo moguće dobiti bilo kakav zvaničan komentar na ovu temu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *