ALEKSANDAR ĐAJA Pilule za lilule

Piše Aleksandar Đaja

Novoformirana organizacija „Lista za prirodnu Albaniju“, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države, najavila je da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci, poručeno je još u nedelju, poslednjeg dana oktobra, na svečanosti u Tirani, povodom osnivanja liste čiji je slogan „Mir sa svetom, prijateljstvo sa Evropom i ljubav među Albancima“ (!?)

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan, izjavila je da Srpska napredna stranka nema program, niti ideologiju, već da je vođena samo željom da dođe na vlast, što je pokazala i formiranjem koalicije sa Novom Srbijom, Pokretom socijalista i Pokretom snaga Srbije. Trivan je dodala da je reč o stranci i koaliciji koje vode brigu o sopstvenim foteljama i ambicijama, a pri tome nisu predstavile nijednu ideju kako bi građanima u Srbiji moglo biti bolje.

„TAKTICI“ SVAKA ČAST
Da li Jelena Trivan misli da se obraća pacijentima neke specijalizovane bolnice za lečenje mentalnih poremećaja, ili joj saopštenja ovakvog tipa, sastavlja, baš neko od tih pacijenata? Jer, koji to zajednički program i ideologija povezuju sadašnju koaliciju na vlasti, a koju, što zvanično, a  što nezvanično čine Tadić, Dačić, porodica Krkobabić, Ugljanin, Ljajić, Čeda, Čanak, Korać, Dinkić, Pastor, Palma, Batić, Halimi, Džudžević,  (mora da sam nekog zaboravio)…? Neće biti da ova fatalna grupacija „altruista“ ne vodi brigu o „sopstvenim foteljama i ambicijama“, nego se jedino bavi hiperprodukcijom fenomenalnih ideja, koje građanima Srbije omogućuju da – „svakim danom, u svakom pogledu, sve više napreduju“!
U tom smislu, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u intervjuu češkom dnevniku „Lidove novini“ da je cilj dijaloga s Prištinom pomirenje kosovskih Albanaca i Srba, a da se za sada ostavlja po strani pitanje priznanja Kosova. „Ali videćemo šta će se desiti, kako će biti uspešni ti pregovori, pustimo to za sada (…) Ako na početku postignemo uspeh, to otvara vrata i za rešavanje osetljivijih pitanja. Ukoliko počnete s najosetljivijim pitanjima, nikuda nećete stići. To je naša taktika“, rekao je srpski premijer.
„Taktici“ svaka čast, ali, u ovom slučaju, kao da postoji neki problem u percepciji stvarnosti… „Videćemo šta će se desiti?“… Da li ova Vlada uopšte ima neki plan u vezi sa budućnošću Kosova, ili o tome samo konsultuje „Proročište u Delfima“, odnosno Brisel i Vašington? … Zamislite hirurga koji na operacionom stolu ima pacijenta sa otvorenim grudnim košem, kome treba podvezati krvne sudove, jer (daleko bilo)  ima unutrašnje krvarenje, kako kaže: Pustimo to za sada, hajde prvo da mu operemo zube… pa ćemo videti šta će se desiti!
Slično je i sa Domom Narodne skupštine. Dok se na poslaničkim klupama polako, ali sigurno, hvata paučina, jer su za vreme sednica sablasno prazne, srpski vlastodršci su svoju pažnju usmerili na – fasadu! Za skele koje su na fasadi Doma Narodne skupštine postavljene u martu i stajaće tu do decembra, građani Srbije moraće da plate 187.000 evra, radilo se na njima nešto, ili ne. Međutim, na skelama, već par meseci nema nijednog majstora! Ali se zato, rasparčavanje ostataka srpske države nastavlja ubrzanim tempom…

PREŠEVSKA DOLINA, HULIGANI, BEZBEDNOST
Novoformirana organizacija „Lista za prirodnu Albaniju“, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države, najavila je da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci, poručeno je još u nedelju, poslednjeg dana oktobra, na svečanosti u Tirani, povodom osnivanja liste čiji je slogan „Mir sa svetom, prijateljstvo sa Evropom i ljubav među Albancima“(!?) Bilo bi dirljivo da na tom skupu nisu učestvovali predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsednik te opštine Orhan Redžepi i predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliju, koji su podržali ideju da se objedine delovi teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije, susednih država u kojima Albanci čine većinsko stanovništvo. Štaviše, Orhan Redžepi rekao je i da „je preševska dolina u pravom smislu reči najokupiranija teritorija od svih albanskih krajeva na Balkanu“!
Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je još tada, dakle, pre mesec dana, da će Tužilaštvo, u granicama svojih ovlašćenja, reagovati povodom izjava čelnika opština Preševo i Bujanovac. Međutim, koliko je meni poznato, Republičko javno tužilaštvo do danas još uvek nije zaključilo da izjave funkcionera nekih opština s juga Srbije (a po potrebi namicanja glasova u srpskom parlamentu, i povremenih „koalicionih partnera“ aktuelnog režima) – ugrožavaju bezbednost države. Ali, zato,  po njihovom shvatanju, tu bezbednost dramatično ugrožavaju „huligani“ sa fudbalskih stadiona, koji se hapse brže nego kriminalci u američkim filmovima sa Brusom Vilisom i Melom Gibsonom!
Današnja politička situacija u Srbiji, definitivno je samo jedna započeta, a nedovršena rekonstrukcija fasade opasane skelama, ali na kojima majstora nema. Kad će ih biti, ne zna se… Hoće li pacijent iskrvariti na operacionom stolu, dok mu ne operu zube, ne zna se ni to… Da li se u Srbiji išta zna? Da, naravno…
Zna se da mrzovoljna izjava portparolašice DS Jelene Trivan, povodom formiranja nove, opozicione koalicije na političkoj sceni Srbije, definitivno ukazuje na činjenicu da se DS, posle višegodišnjeg rutinskog blefiranja širokih narodnih masa, konačno našla pred realnom mogućnošću da izgubi vlast, te im se anksioznost povećala do nivoa paničnog sindroma. Ipak, danas postoji širok dijapazon antidepresiva, ili, kako bi Bajaga rekao, „pilula za lilule“, koje će im pomoći da tu krizu lakše prebrode, a građani ih Srbije masovno uzimaju još od „petooktobarske revolucije“ 2000. godine. Pa, ako je tačna istorijska maksima da „revolucija jede svoju decu“, došlo je vreme da i ova pojede samu sebe. Mi ostali smo, ionako, oglodani do koske.

Један коментар

  1. Невероватно! Ова садашња назови коалиција на власти је скрпљена са конца и конопца и продала би и “веру за вечеру” само да састави још коју недељу свог јадног и мизерног владања Србијом – а критикују опозицију што, као, нема програм и хоће само власт. Који је програм “жутих”?! Економско, политичко и национално уништење Србије, и у томе се неће зауставити све док не испуне и последњи ултиматум Запада. Море, какве “пилуле за лилуле” – њима треба неки много јачи “аннтидепресив”! Само тако можемо да изађемо из овог ћорсокака! Браво за текст…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *