Umesto na Gazimestanu, Srbi u Avganistanu

Piše Branko Radun

Zbog čega Amerikanci vrše tako jak pritisak na BiH i Srbiju, da i pre formalnog članstva budu deo natovskih struktura?

Vrlo značajna poseta Hilari Klinton Beogradu, prošla je u senci parade homoseksualaca i protesta srpske omladine. Njena poseta BiH posle izbora, viđena je kao dobar trenutak da se pritisne gas na proces centralizacije Bosne i na njen ulazak u strukture NATO-a. Sve to odvijalo se u okviru planiranih pritisaka na Republiku Srpsku, kako bi predstavnici srpskog naroda popustili i pristali na ustavne reforme. Po planu Vašingtona za Balkan, potrebno je da se Banja Luka odrekne pozicija stečenih Dejtonskim sporazumom i statusom entiteta. Hilari Klinton je zapravo došla da dovrši zadatak koji je, devedesetih godina prošlog veka, izvršavao njen muž na poziciji predsednika SAD – uspostavljanje kontrole nad celim Balkanom.

CEO BALKAN U NATO
Poseta američkog državnog sekretara „poklopila“ se i sa najavom pregovora Srbije i „Kosova“, koji su iznenada odloženi. Nije najjasnije, zbog čega se Amerikancima i Albancima ne žuri da Srbija „ispoštuje“ secesiju Kosova. Postoje tri teorije. Prva je da žele da omekšaju Beograd, kako bi na pregovorima Prištinu tretirao kao nezavisnu državu, druga da čekaju da prođu mogući prevremeni izbori u Srbiji, i treća da veruju da će uspeti da slome otpor kosovskih Srba uz pomoć Zapada. Najverovatnije je reč o kombinaciji sve tri.
Poseta državnog sekretara je imala za cilj da obezbedi da Beograd bude potpuno kooperativan oko „saradnje sa Hagom“, „novog“ statusa Republike Srpske i oko pregovora sa „nezavisnim Kosovom“. Srpski rečeno – da pusti kosovske i bosanske Srbe niz vodu.
Međutim, globalno gledano, balkanska turneja američkog državnog sekretara ima za cilj da obezbedi imperijalni mir u „pokorenim provincijama“ na međucivilizacijskom limesu. Da se podrže slabiji i pritisnu jači, te da se na taj način održava ravnoteža pod njihovom kontrolom i tutorstvom. Devedesete su u američkoj agendi bile u znaku ovladavanja Balkanom – počele su raspadom SFRJ, a završile bombardovanjem Srbije i svrgavanjem Miloševića „demokratskim sredstvima“; cilj tog delovanja bio je pokoravanje ovog geopolitički značajnog prostora koji spaja kontinente, kulture i religije.
Da bi se to potpuno obezbedilo od mogućih iznenađenja, koja su na Balkanu moguća, naročito sa Srbima, SAD nastoji da ojača svoje prisustvo i da „legalizuje“ ono što im je tokom devedesetih palo u ruke kao strateški plen. Najsigurniji način da se smanji rizik od iznenađenja, jeste da se sve ovce uteraju u jedan tor – NATO. Dakle, poseta državnog sekretara je, osim, ovih gore navedenih operativnih zadataka, imala i strateški cilj – ceo Balkan u NATO-u.

Poseta Hilari Klinton imala je, između ostalog za cilj i to da ubedi Beograd da ulaskom u NATO strukture pusti kosovske i bosanske Srbe niz vodu: Hilari Klinton i Dragan Šutanovac

OBILAZNICA DO KOSOVA
Zbog čega se Amerikancima toliko žuri i zašto forsiraju ulazak i BiH i Srbije u atlantski pakt? Čini se da je njihov pritisak na režim u Srbiji nepotrebno preteran i ponižavajući, čime brzo erodira njegov autoritet u narodu. Isto tako logično deluje, da je sa pozicije američke strategije iracionalno toliko kažnjavanje Srba i neprekidna podrška njihovim neprijateljima ili protivnicima. No, ako se uzme u obzir činjenica da su Srbi vekovima unazad viđeni kao eksponenti ruske politike na Balkanu, onda ta iracionalna bojazan dobija racionalizaciju u američkoj politici na Balkanu. U predvečerje drugog talasa globalne krize koji će, očekuje se, biti daleko razorniji od prvog, Srbi se moraju po cenu novih poniženja staviti pod kontrolu preko „pakta“. Time se Srbi, hteli ili ne hteli guraju prema Rusiji. I onda je moguće, da se baš zbog animoziteta američke političke klase prema Srbiji i dogodi ono čega se pribojavaju.
Zato je nekako „prirodno“ da iz takvih strateških premisa sledi i pritisak na Srbiju da uđe u atlantske integracije, i da, i pre formalnog članstva, bude deo natovskih struktura. To dobrim delom već jeste, no očigledno da saradnja onoga što je ostalo od naše vojske sa „gardom Ohaja“ nije dovoljna. Na dnevnom redu su novi koraci koji Srbiju uvlače u NATO. Tako su nas 26. oktobra, na Međunarodnoj konferenciji u Beogradu, posvećenoj odnosima Srbije i NATO, nemački i američki ambasadori ubeđivali da je normalno i potrebno da uđemo u NATO, te da je članstvo u ovom vojnom paktu ipak u vezi sa našim mogućim članstvom u EU. Američki ambasador Meri Vorlik, pohvalila je saradnju naše vojske i Garde Ohaja i dodala da će samit NATO-a u Lisabonu biti prilika za redefinisanje odnosa i „uspostavljanje novog partnerstva i sa Srbijom, i pozvala Beograd da iskoristi tu mogućnost“. Na skupu natovskih diplomata i nato lobista, Sonja Liht je rekla da je „NATO neophodan politički i bezbednosni kišobran za sve zemlje regiona“.
Tolika žurba da se Srbi šalju u Avganistan umesto „na Gazimestan“, kako je dogovoreno 1999. godine, govori nam da se u svetu dešavaju tektonske promene i novi odnosi snaga, koji najavljuju novu epohu. Zbog toga što je naša politička elita nesvesna tih epohalnih promena, a uz to je i korumpirana, čini se da će Srbi do Gazimestana morati „obilaznicom“ preko Avganistana.

10 коментара

 1. Poslednji krstaski rat anti Hristovih vojnika.To je pravi naziv ove posjete koja se zove Hilari Klinton.
  zar nijesu ustase koje su pobjegle ispred Stanjgrada prikljucile se Titovim jedinicama i ucestvovale u navodnoj borbi za oslobodjenje Jugoslavije,ovdje su stavri malo drukce ali cilj je isti.Amerika kao drzva ne funkcionise bolje reci ekonomski ne postoji medjutim oligarhija ili masonerija koja je zapocela krvavi rat na Balkanu Avganistanu i Iraku nema dovoljno snage i placenih ubica da to ne dobije nego jos malo produzi u nadi da odrzi polja pod makom koja se krecu do 200 ooo hektara i koja su jedina profitabilna bransa Americke administracije.
  Nas narod kaze svaka mala pripomaze pa zar i Crna Gora nije poslala nekoliko vojnika sto u ukupnom broju ne znaci puno ali ipak znaci da se volja mentora postuje a mozda se sa ovim placenicima nesto i planira u buducnost.
  Njemacka odjednom i preko noci hoce da privatizuje vojsku i to je izricita zelja ministra vojnog Guntenberga koji ima jako medjunarodno iskustvo, pre ove funkcije imao je registrovanu firmu za kako njemci kazu Trockenbau stro na srpskom znaci suva gradnja ili postavljanje gipsanih ploca ,firma je bila impoznta tri zaposlena i naravo vlasnik firme gospodin sadasnji ministar Gutenber.Predhodno se ministar potrudio da sve one koji su mu bili na tom putu eliminise zbo Avganistanske afere u stvari bombardovanja jedog kamiona sa naftom u kojem je poginulo 130 civila ali glavne krivce niti je kaznio niti penzionisao.
  Ovo sto Sutanovac radi nije iz njegove glave jer ona kakv je sluzi mu samo za sisanje to je naredjeno pa ako se i neko posalje to je placeni vojnik a placeni vojnik i placeni ubica je jedno isto u to nema sumnje ,i samim tim zrtve koje se dogode nijesu zrtve drzave nego samo porodice, koja je osnovna celija drustva i da bi egzistirala mora privredjivati a posto nasa vlast nije sposobna da organizuje privredjivanje nego samo svojim cinjenjem primorava gradjane da je napustaju ili na ovaj nacin traze zaposlenje.
  Jednom rijecju savremeni janicari hoce da odrze propalu Ameriku i jos propaliji Nato Pakt a kako? tako sto ce svi oni koji su bili unistavani od tog istog Nato Pakta biti u njegovoj sluzbi i na platnom spisku dok se dolarom moze ista kupiti to i moze donekle funkcionisati alis to ce biti ako zakasni isplacivanje dali ce drzava u ovom slucaju Srbija i njezini poreski obveznici placati placene ubice i samim tim odrzavati Nato Pakt,ili ce zene u crnom protestvovati protivu zakasnjelih isplata koje mogu ugroziti devizni rezim drzave Srbije.

 2. Нема се шта додати ни наслову, ни тексту, а ни слици, све је речено. Курсаџија из Вест Поинта бриљантно остварује затдатке који су му поверени, а овај Милетић је спрдња , брука Солунце, историју, један обичан полтрончић, улизица, мекушац.
  Имају војску за слање на све меридијане, а нема за Косово и Метохију, бар да се доле нађе оних 999 војника по Дејтонском уговору и резолуцији 1244. Ово вишее не личи на издају, већ је издаја реалност која траје данас.

 3. Веома је лепо што су се сетили да нас зову у НАТО, само су то требали да одраде пре бомбардовања 1999 године.
  Што се тиче тектонских промена у свету, почеле су оне давно само су сатрапи који су 5. октобра украли власт примили паре па се праве блесави.
  У сваком случају вратили смо се у средњи век кад су вести путовале на магарцу па стизале са закашњењем, па тако на такав начин и данас долазе до Србије, преко западних магараца до домаћих магараца до несрећног народа.
  Али на њихову жалост, мислим на магарце, народ је данас дошао до другог начина да дође до нових информација, почео је да мисли својом главом.
  Па ћу бити великодушан да мало педелити те информације да и магарци нешто науче.
  Србија се пробудила, па ће доћи и код нас до неких промена.
  Ако је могло и 5.октобра може и сад, али сад поштено а не као тада крађом и преваром народа.
  Амери треба да знају да Србија нема децу на бацање, пошто се њихова деца враћају у лименим сандуцима, ипак би волели више да наша мирно спавају и да се мало више рађају.
  Што се шиптара тиче гледаћемо их преко нишана, ништа друго нису ни заслужили.
  А Борис Тадић и врхушка треба да знају да ако Аписа нема у војсци, пошто су је на време уштројили, има га у народу.
  Зна се шта следи непријатељима, шта лоповима а шта издајницима.
  Логика је једноставна, у Србији се мора једном за свагда увести ред, а ви магарци видите шта ћете да радите.

 4. Pogledajte to keženje Šutanovca (navodno osmehivanje), kakvo lakejstvo i mizerluk, prezir do desetog kolena!!!

 5. Hilari je stvarno veliki srpski prijatelj gledajte kako nam se u oči smeje. No ipak je veći prijatelj Albancima kojima poklanja srce Srbije Kosovo. Ili Hrvatima kojima su Amerikanci pomogli protjerati Srbe iz Republike Srpske Krajine i uraditi najveći genocid i etničko čišćenje nakon 2 svetskog rata.

 6. Gde je tu bila junačka srpska vojska sa hrabrim generalima Prognani Srbi iz Hrvatske traže pomoć EU

  BEOGRAD – Predstavnici izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske potpisali su danas peticiju kojom od organa i institucija EU traže da ne dozvole zatvaranje Poglavlja 23. o ljudskim pravima i prijem Hrvatske, dok ne reši statusna, imovinska i druga stečena prava izbeglih i prognanih Srba.

  U ime 404.000 prognanih i izbeglih Srba iz Hrvatske peticiju su potpisali predstavnici više desetina udruženja okupljenih u Koaliciju i Asocijaciju, krovne organizacije koje su i pokrenule ovu akciju.

  Prvi put, njima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba poreklom iz Hrvatske koji ni 15 godina po okončanju oružanih sukoba ne mogu da ostvare imovinska i druga prava u Hrvatskoj.

  U dokumentu se apeluje na EU da ne potpiše ugovor o pristupanju sa Vladom u Zagrebu, dok Hrvatska ne prestane sa diksriminacijom i „ne dostigne evropske standarde u poštovanju statusnih, stanarskih i drugih imovinskih i stečenih prava“ svojih građana srpske nacionalnosti.

  Peticija sa ovim zahtevima, uz pismo o namerama, u kojem će detaljnije biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biće upućena ambasadama 27 zemalja članica EU, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu, OEBS-u i UNHCR-u.

  U peticiji se traži sveobuhvatno, trajno i pravično rešenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske i to na načelu jednakopravnosti i u skladu sa međunarodnim ugovorima koje su prihvatile vlasti u Zagrebu.

  Prognani i izbegli Srbi iz Hrvatske zahtevaju: povratak uzurpirane pokretne i nepokretne imovine, kao i obnovu imovine uništene u ratu i terorističkim akcijama i njeno vraćanje u pređašnje stanje.

  Zahtevaju, takođe, pravičnu naknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu, povratak oduzetog stanarskog porava ili pravičnu naknadu bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja.

  Za povratnike koji su pristali na Program stambenog zbrinjavanja, traže da im se omoguće isti uslovi otkupa kao ostalim građanima.

  Pored toga, srpski prognanici i izbeglice iz Hrvatske zahtevaju isplatu zaostalih penzija i konvalidaciju radnog staža stečenog 1991/95. (za vreme bivše RSK) uz priznate doprinose.

  Prema peticiji, ne nameravaju da odustanu ni od zahteva za isplatu devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što im nije bilo dozvoljeno učešće u privatizaciji kao drugim građanima Hrvatske.

  Prognani Srbi zahtevaju i reviziju presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih, pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja, a insistiraju i na brzom završetku procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba.

  Predsednik Koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta najavio je da će ovi dokumenti biti poslati i nadležnim organima Srbije, kao i vodećim ličnostima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj od kojih očekuju da podrže i pomognu njihovu realizaciju.

  On je podsetio da je Hrvatska 30. juna ove godine dobila saglasnost od EU da otvori pregovaračko Poglavlje 23. o uspostavljanju evropskih standarda u oblasti pravosuđa i temeljnih ljudskih prava.

  „To je učinjeno, a da rešenje naših pitanja uopšte nije bilo predmet razgovora između Unije i Hrvatske“, istakao je Linta.

  On je ukazao da vlasti u Zagrebu procenjuju da će Poglavlje 23. biti zatvoreno u februaru ili martu, pregovori završeni u junu, a potom i potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

  „Time bi rešenje naših problema bilo svedeno na nulu“, rekao je on i objasnio da je cilj peticije i pisma o namerama da to spreči.

  Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir je ocenio da su srpski prognanici ponovo izigrani kada je otvoreno Poglavlje 23. o ljudskim pravima.

  On je naveo da vlasti u Zagrebu, sada planiraju novi rok od šest meseci u kome povratnici mogu podneti zahtev za stambeno zbrinjavanje.

  Podsetivši da su svi rokovi odavno probijeni, on je istakao da program zbrinjavanja ne može biti zamena za oduzeta stanarska prava, kuće i uzurpirana imanja i poručio: „Ne trebaju nama nikakvi novi rokovi, niti humanitarna pomoć, već samo da nam se vrati ono što je naše“.

  Srbima prognanim iz Hrvatske nezakonito je oduzeto oko 42.0

 7. Ta, i takva *junacka srpska vojska*..sa odnosom snaga 4 prema 1, u korist *zemlje domacina hrvtaske*, bila je u funkciji, po teoriji..*rat je nstavljanje politike drugim sredstvima*..na svojim polozajima i uspostavljenim linijama. Politicki, kvazi politicki faktor, *stani kreni* i slicno..rukovodjen motivom..*ponudom*..Arkana..*oslobodicu Tuzlu, ako mi date koncesiju..3-4 godine na rudnik soli*,..i dan danas, ispunjava naredjenja, imperijalisticke komande zapada.Da se digne kralj Petar I iz groba,ili,*omrazeni* Josip Broz,sasvim sve jedno koji od njih dvojice,.. mnogi od hm, hmm..* ne pomeutih* bi platili glavom dok kazes *britva*, hm, hmm..iz *humanih* razloga da se ne muce kao Seselj..8.godina, sa tendencijom 20. godina postupka, ukoliko ga, u medju vremenu ne ubiju.

 8. mislim da je dobro da srbi ratuju u afganistanu jer ocigledno necemo na gazimestanu, a ko zna mozda napravimo uspeh tamo pa uvatimo bin ladena pa nam amerikanci daju na dar severnu mitrovicu na kosovu

 9. To sto je pricala na Balkanu- to prica i svuda dalje po svijetu. Dogodilo se da su zbog Wikkileak-sa ili jednostavne zamorenosti zapadni drzavnici poceli odustajati od Afganistana i ne salju voljno svoje vojnike u Afganistan i gledaju kako da se sto prije izvuku. Medjutim , Klintonova ide okolo po svijetu i podmicuje , nagovara ili pritiska ne bi li ta podrska Americi u Afganistanu ipak potrajala.

 10. Srbi genetski nemogu biti u NATO,to nije pitanje nečije volje.TO je Kosmičko pitanje.Srbi nemogu sići na taj nivo.Nikada.Mislite da lupam ali to je jednostavno tako.Naravno da to nas košta.Ali šta da radimo kad nam je gen tako star.Pa mi nismo novokomponovana nacija da da možemo i ovako i onako.Nedaj bože da se Srbi slože. Nedaj bože da Srbi pristanu na ovaj poredak.Ovo je vreme na koje se odnosi četiri S.Ako pristanemo to je kraj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *