Nove Partizanove „bebe“

Piše Marko Marković

Trenutno u pogonu, koji uspešno vodi Aleksandar Stanojević, izuzetno nadareni stručnjak, nalazi se skoro jedan ceo kompletan tim, sastavljen od fudbalera, koji imaju između 20 i 22 godine

Kada su sa velike scene otišli super-asovi: BOBEK, ČAJKOVSKI, VALOK, BOBA MIHAJLOVIĆ,  kasnije MILOŠ MILUTINOVIĆ i ostali, iz tih sjajnih ekipa – nastala je praznina!
Odjednom, tamo negde šezdesetih godina, jedan od članova stručnog štaba FLORJAN MATEKALO predložio je, da se, u prvi plan, izbace izdanci sopstvene škole! Jer, super su talentovani, treba malo strpljenja da stasaju i biće ŠAMPIONSKI SASTAV!
Došlo je do kolebanja, različitih  stavova, dok, najzad nije PRELOMLJENO – ti klinci idu u vatru! „Rođene“ su Partizanove „BEBE“.
Tako su se našli, u prvoj postavi: ŠOŠKIĆ, MILADINOVIĆ, JUSUFI, VASOVIĆ, KOVAČEVIĆ, braća ČEBINCI, a uz njih konkurisali su za najjači sastav: Damjanović, Slišković, Davidović, Mitić.
Poletarce su preuzeli, kao stručni tandem, BOBEK i Boba MIHAJLOVIĆ, pa su zaredom osvojene tri titule prvaka Jugoslavije.
Ne zaboravimo, dovedeni su: RAŠOVIĆ, BEČEJAC, GALIĆ i tako je oformljena granitna celina.
PARTIZAN je dobio takvu ekipu, da je žarila i palila i na domaćoj i na internacionalnoj sceni.
Svakako najveći domet bio je – FINALE KUPA ŠAMPIONA.
Od tada, a evo, prošlo je pola veka, pa i nešto više, nikada se, u popularnom klubu nije ponovilo tako nešto lepo, uzvišeno! Da se pojavi neki novi MATEKALO, trener-stvaralac i da lansira moćnu družinu darovitih igrača!
Ulazak Partizana u Ligu šampiona, pored sportskog dometa doneo je i pozamašnu zaradu, pa iz Uprave poručuju:
„Sada imamo jaku materijalnu bazu. Ne moramo da jurimo, sa trgovanjem igrača, kako bismo preživeli. Želimo da pojačamo tim i da se više ne čeka, toliko dugo, da se nađemo u najelitnijem takmičenju.
Jeste, otišli su: SULEJMANI, JOVETIĆ, GULAN, LJAJIĆ, braća MARINKOVIĆ i još neki, izuzetno daroviti momci.
Ali, šta je tu je.
Sa tom praksom se prekida!
A doskora, maltene, sa najvećom pompom, obeležavao se svaki odlazak pojedinaca i isticano je, koliko je, njegovom prodajom zarađeno.
Nije preostajalo ništa drugo, u takvim situacijama, nego da se, na početku svake sezone, formiraju novi sastavi i, sa skromnim mogućnostima, ulazi u okršaje, u kvalifikacijama za Evro kupove.
Naravno, takvi nejaki prolazili su KAO BOS PO TRNJU.
Ujedno, pitamo se – zašto nema gledalaca, na stadionima, kada se igraju utakmice prvenstva ili Kupa?
A ti, koji bi i došli – šta da vide?
Asovi su, u inostranstvu, pa eto i oni mlađi, perspektivni fudbaleri, čim se ukaže prilika idu TRBUHOM ZA KRUHOM!
Ako se zaista ostvari, ono što se priča pa se prestane sa praksom rasprodaje talentovanih i mladih igrača – Partizan ima priliku da ponovi „MATEKALOV SLUČAJ“!
Naime, trenutno u pogonu, koji uspešno vodi ALEKSANDAR STANOJEVIĆ, izuzetno nadareni stručnjak, nalazi se skoro jedan ceo kompletan tim, sastavljen od fudbalera, koji imaju između 20 i 22 godine.
Zadrže li se, na primer, na okupu u naredne dve, tri godine, i budu dobro vođeni, a naravno, niko ne brani da se poneko i dovede kao pojačanje – eto moćnog kluba, kadrog za najveća ostvarenja.
Koliko smo upućeni, taj idealni, zamišljeni sastav izgledao bi ovako:
ŽIVKOVIĆ – MILjKOVIĆ, JOVANOVIĆ, STANKOVIĆ, SAVIĆ – NASTASIĆ, TOMIĆ, PETROVIĆ, BRAŠANAC – ŠĆEPOVIĆ.
Golman Živković je omladinski reprezentativac, a za Nastasića, iako nema još 20 godina, nudi se osam miliona evra.
Petrović i Tomić su u A selekciji, Jovanović u mladoj, Savić je crnogorski reprezentativac.
Sve u svemu, kada se sagleda, iz svih uglova, Partizan trenutno raspolaže FUDBALSKIM BLAGOM!
Pa kad je tako, zar zaista NIJE DOŠLO VREME DA SE PRAVE NOVE „BEBE“?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *