Nastavlja se ubijanje Šešelja…

Piše Uglješa Mrdić

Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja i dalje se pogoršava. Da li razlog tome leži u činjenici da predsednika SRS leči đakon Paulus Falke, koji je „brinuo“ i o zdravlju Slobodana Miloševića, a za kojeg stručnjaci smatraju da, kao lekar opšte prakse, nije dovoljno stručan u raznim oblastima medicine

„Pečat“ od prvog broja piše o raznim podmetačinama Haškog tribunala, kao i o svim haškim pokušajima ugrožavanja života srpskih optuženika u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu. Posle ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, 11. marta 2006. godine, i još preko deset primera u kojima se videlo kako je od posledica ili boravka u pritvoru ili zbog pritisaka po privremenom puštanju na slobodu, preminulo preko deset srpskih državljana, sada su haški pokušaji ugrožavanja zdravstvenog stanja srpskih optuženika usmereni prema prvom predsedniku Republike Srpske dr Radovanu Karadžiću i predsedniku Srpske radikalne stranke dr Vojislavu Šešelju.

PRISTAO NA OPERACIJU
Zbog vidno pogoršanog zdravstvenog stanja usled osmogodišnjeg boravka u Hagu, Vojislav Šešelj je pristao da bude operisan i da mu se uradi ablacija električnog puta u srcu.
Zoran Krasić, član pravnog tima lidera radikala, tim povodom je rekao na konferenciji pod sloganom „Zaustavite ubijanje Šešelja“ da ne zna kada će Šešelj biti operisan, ali da je to put da njegovi zdravstveni problemi budu na neki način sanirani i rešeni. Vojislav Šešelj  je svojim potpisom pristao da mu bude obavljena ablacija električnog puta u srcu.
Krasić je naveo da je poruka „Zaustavite ubijanje Šešelja“ upućena nadležnima i građanima „zbog nekoliko bolnih iskustava kako se Tribunal ophodi prema zdravstvenom stanju optuženih, za šta je primer i neadekvatno lečenje Slobodana Miloševića“.
Krasić je podsetio da je Pretresno veće naložilo sekretaru Tribunala, da formira tročlanu komisiju – lekarski konzilijum eksperata od međunarodnog ugleda, koji bi trebalo da utvrdi uzrok srčanih smetnji Šešelja, odnosno aritmija i tahikardija.
Sekretar Haškog tribunala odredio je prijatelja suda koji bi sproveo istragu da li su bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte i njeni saradnici, zbog zastrašivanja i pritiska na svedoke, iskazali nepoštovanje prema sudu koji je ad hok organ Ujedinjenih nacija.
Pretresno veće je usvojilo zahtev Šešelja da 13 delova iz dnevnika nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, bude prevedeno na srpski jezik i lideru radikala će biti dostavljena ta dokumentacija.
„Verovatno je reč o nameri da ti dnevnici budu uvršteni u sudski spis“, prokomentarisao je Krasić.

Pravni tim SRS uputio je poruku „Zaustavite ubijanje dr Vojislava Šešelja“ nadležnima i građanima zbog nekoliko bolnih iskustava kako se Haški tribunal ophodi prema zdravstvenom stanju optuženih

NEUSPEŠNI POKUŠAJI
Da Haški tribunal neadekvatno brine o zdravstvenom stanju kako Šešelja, tako i drugih optuženika srpske nacionalnosti, potvrđuju i sledeći haški postupci. Naime, kardiološki pregled Šešelja je naredilo Pretresno veće 3, na čelu sa sudijom Antonetijem, još u julu 2010. godine. Međutim, taj pregled je obavljen tek u oktobru 2010. godine, sa tri meseca zakašnjenja. Zbog takvog odnosa sekretarijata Tribunala u Hagu i nadležnih lekara tj. zbog odugovlačenja, zdravstveno stanje dr Šešelja se pogoršalo da bi on 17. septembra 2010. godine, bio odveden u bolnicu Bronovo na elektrošokove! Elektrokonverzija (elektrošokovi) su, međutim, bili neuspešni. Ovo je primer kako se pogoršava zdravlje pritvorenika odugovlačenjem sekretarijata Tribunala i kako administrativni organ sekretarijat odugovlači sa izvršavanjem sudskih naloga. Posle ovih podataka, postavlja se pitanje da li Srbija sme više da izručuje svoje građane Tribunalu u Hagu?
Zato je Srpska radikalna stranka upozorila da najnoviji medicinski izveštaji pokazuju da je zdravlje dr Vojislava Šešelja i dalje ozbiljno ugroženo. Naime, dr Šešelj u dužem periodu ima aritmije i tahikardije. Tokom dana, prilikom hoda stepenicama, tahikardija se pojačava, javlja se vrtoglavica i ponestaje mu dah. Kada ne koristi inhalatore, koje poseduje radi tretmana astme, ima nešto manje problema sa aritmijom.
Prema najnovijim podacima kardiologa, dr Vojislav Šešelj ima parkosizmalnu atrijalnu fibrilaciju (treperenje pretkomora – aritmija). U njegovoj trenutno primenjenoj terapiji najvažniju ulogu imaju antiaritmijski lekovi i antikoagulanti, u cilju sprečavanja srčanog infarkta, moždanog udara i naprasne smrti. Posle pregleda pokazalo se da Šešelj ima i povišen krvni pritisak. Do danas nisu otkriveni očigledni uzroci atrijalne fibrilacije. Preporučuje se ponavljanje tiroidnih testova, poslednji put rađenih 2009. godine. Takođe je moguće da lekovi koje dr Šešelj koristi za astmu, povećavaju mogućnost ili su čak uzrok napada atrijalne fibrilacije .
Posle savetovanja nadležnog kardiologa sa drugim specijalistima, savetuje se primena radio-frekventne ablacije električnog puta u srcu, koja može da popravi simptome. Takođe u narednom periodu će se sprovesti angiografiska procena koronarnih arterija, kako bi se dodatno isključilo znatnije oboljenje koronarnih arterija. U toku su pripreme za navedene postupke.

DOKTOR SMRT
Inače, Šešelja su tužioci Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji optužili za navodne zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od 1991. do 1993. godine. Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.
Predsednik SRS je 21. januara 2009. godine, dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodavanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti. Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010. godine. Lider SRS je 4. februara ove godine, drugi put optužen zato što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svedoka.
Najinteresantnije je to da Vojislav Šešelja leči lekar Paulus Falke, koji je svojevremeno lečio Slobodana Miloševića. Doktor Paulus Falke, glavni lekar pritvorske jedinice, doktor je opšte prakse, i stručnjaci smatraju da  nije dovoljno stručan za neke oblasti. On radi i kao konsultant u „Džejkobs prihvatilištima“. Zanimljivo je da je Paulus rukopoložen u čin đakona.
Najbliži Šešeljevi saradnici ne znaju da li je operacija prava metoda, ali ako nije to može izazvati još veće zdravstvene probleme. Iako ova operacija nije preterano složena, komplikacije su uvek moguće.

__________________

… a započinje ubijanje Radovana Karadžića

Pojedini mediji noć uoči Karadžićevog izlaska na suđenje pred Sudskim većem Haškog tribunala 26. oktobra, objavili su da je zdravstveno stanje dr Radovana Karadžića naglo pogoršano i da je zbog toga „njegova kćerka Sonja Karadžić – Jovičević sa suprugom još u petak 22. oktobra, hitno otputovala u Hag“.
Međutim, razlog za posetu Sonje Karadžić Jovićević nije bilo naglo pogoršanje zdravstvenog stanja, već ranije dogovorena i odobrena poseta ocu. Avionski let bio je rezervisan skoro mesec dana ranije.
Karadžićeva porodica nije želela da komentariše zdravstveno stanje prvog predsednika Republike Srpske. Pravila Tribunala ne dozvoljavaju članovima porodice da daju bilo kakve izjave novinarima, u vezi sa optuženim i procesom koji se protiv njega vodi. Karadžić se poslednjih dana suđenja žalio na uslove u sudnici, zagušljivost, ventilator koji mu duva iznad glave i slično, što je kod njega izazivalo umor i zdravstvene probleme.
Inače, u procesu, u kojem se sam brani, Karadžićeva radna sedmica traje četiri, od pet radnih dana Tribunala.

5 коментара

  1. Najveći SRBINE,za koga sam ja ikada čuo.Hvala ti za sve što učini za mene i moj narod.Bićeš večita inspiracijama našim pokoljenjima i večiti trn u oku gnjidama,svakojakom domaćem i belosvetskom ološu.
    Genije naš,postavio si ovom belosvetskom ološu najveće intelektualne standarde koje,ubedjen sam nikad i niko ne može prevazići.Bićeš večiti udžbenik,svake zdrave individue za borbu,moral,pravdu,dostojanstvo,intelektualnu svest.Srećan sam što će se naši naraštaji moći, proučavajući tvoja dela ,da steknu smernice za najvažnije odluke koje život donosi i poboljšaju sebe ,svoj narod u večnoj borbi za opstankom čoveka i civilizacije. HVALA TI NA SVEMU NAŠ VOJISLAVE NAJVEĆI.

  2. Вековима убијају.Територије се освајау у пљачкашким походима
    које су предводили цареви,крањеви са запада па и љихове ПАПЕ.
    Они не знају за нешто што се зове МИЛОСТ и МИЛОСРЂЕ. То у
    љиховом систему вредности не постоји,зато не треба да нас
    изненађује љихов однос према нашим људима.Код њих су богови
    НОВАС,МОЋ И ИНТЕРЕС.У име тога они не презају ни од УБИСТВА.
    Сви СРБИ као НАРОД имају код љих ЈЕДАН ТРЕТМАН-треба их
    све ЛИКВИДИРАТИ,јер смо сви ми љихов проблем на путу до
    коначног ОВЛАДАВАЊА ПЛАНЕТОМ.Хоће сатана да влада и контролише
    све и сваког,јер се плаши Бога и светлости Божје,а тога још
    има у нама свима.

  3. Vojislav najveći ? Geniju naš ? Intelektualni standardi ?Večita inspiracija ?Večiti udžbenik ? WTF ?
    Neka njega tamo gde i spada.

  4. Hilari je stvarno veliki srpski prijatelj gledajte kako nam se u oči smeje. No ipak je veći prijatelj Albancima kojima poklanja srce Srbije Kosovo. Ili Hrvatima kojima su Amerikanci pomogli protjerati Srbe iz Republike Srpske Krajine i uraditi najveći genocid i etničko čišćenje nakon 2 svetskog rata. Sad rade na uništenju Repunlike Srpske , odvajanju Raške i Vojvodine itd. Jadni mi ako je Hilari uz nas.

  5. Emile, nije lepo od tebe..to je *govor mrznje*, sve cinjenice, sva svetska sudska praksa govori da Seselj nije kriv. Da jeste, taj *sudjaje* bi ga na tvoje zadovoljstvo osudio na smrtnu kaznu ili dozivotnu, sto se ne desava vec 8. gosina.., da si pravi covek postupio bi, kao tvoj veliki imenjak Emil Zola..i ovde priloxio clanak..*OPTUZUJEM*…*kuzis*..??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *