Nastavak ubijanja Šešelja

Piše Uglješa Mrdić

Komitetu za odbranu dr Vojislava Šešelja, stigla je analiza uglednih stručnjaka Ruske akademije nauka, pod nazivom „Zaustaviti ubijanje Vojislava Šešelja – specijalna operacija Haškog tribunala za ubistvo Šešelja ulazi u završnu fazu“

Zdravstveno stanje predsednika Srpske radikalne stranke dr Vojislava Šešelja, ozbiljno je ugroženo. On u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala ima problema sa aritmijama, tahikardijama, povišenim krvnim pritiskom i sa tretmanom zatvorskih lekara, koji ne zadovoljava osnovna načela medicinske etike.

FALKEOVA ULOGA
Boris Aleksić, pravni savetnik lidera radikala, kaže za „Pečat“ da je Komitetu za odbranu dr Vojislava Šešelja, stigla i analiza uglednih stručnjaka Ruske akademije nauka, pod nazivom „Zaustaviti ubijanje Vojislava Šešelja – specijalna operacija Haškog tribunala za ubistvo Šešelja ulazi u završnu fazu“, koju je potpisao profesor dr Aleksandar Mezjajev.
U pomenutoj analizi Mezjajev je naveo „Lekar u Pritvorskoj jedinici tribunala i dalje je doktor Paulus Falke. Svetska javnost treba da zna kakva je uloga Falkea u ubistvu nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. On je zajedno sa načelnikom zatvora Mekfadenom, manipulisao sa analizama krvi u slučaju Slobodana Miloševića, u toku nekoliko meseci, krio je informacije o rezultatima od suda i od samog Miloševića, a takođe snosi odgovornost za falsifikovanje drugih informacija, uključujući i vođenje dva kartona o izdavanja lekova u kojima su sadržani različiti podaci.“
Nezavisna medicinska ekspertiza u Šešeljevom slučaju može pokazati da su problemi kod Šešelja izazvani veštački.
„Svako nametanje rezultata, kod medicinske ekspertize, treba da se tretira kao pokušaj skrivanja veštačkih uzroka pogoršanja stanja srčane funkcije kod Šešelja. Mi znamo da se ubistvo Šešelja sprema, ono je već odavno počelo i ulazi u završnu fazu. Neophodno je mobilisati sve moguće resurse da bi se ono sprečilo“, zaključuje Mezjajev.
Inače, upravo je Falke ubeđivao Šešelja da se ne pojavi na statusnoj konferenciji 21. septembra, verovatno kako ne bi mogao da upozori i sudsko veće, na čelu sa predsedavajućim sudijom Antonetijem, a i svetsku javnost, o sopstvenom zdravstvenom stanju.
„Vi znate da je Vojislav Šešelj podvukao na statusnoj konferenciji kakvo je njegovo zdravstveno stanje, koliko je ono ugroženo i ozbiljno, a sam je i sudija Antoneti, sa svoje strane, isto to učinio, ukazao na ozbiljnost zdravstvene situacije i na moguće posledice po zdravlje Vojislava Šešelja. Neverovatno je da je Pretresno veće tri, kojim predsedava Antoneti naredilo još u julu da se izvrši medicinska ekspertiza Vojislava Šešelja, a da tribunal u Hagu, dakle Sekretarijat odbija to da učini, kao i nadležni u tribunalu.  Kada su u pitanju Srbi u Haškom kazamatu osnovna prava ne važe za njih. Još ranije se pojavila informacija da Vojislav Šešelj ima zdravstvenih problema, navodno, zbog gojaznosti i zbog masne jetre, tako su oni naveli. Međutim, kasnije se pokazalo, da je kuvana hrana, dakle hrana boljeg kvaliteta koju je jeo Šešelj u Haškom tribunalu, bila hrana sa određenim dodacima i da se njegova krvna slika pogoršala, posebno enzimi jetre. Šešelj je počeo da sumnja da ga truju preko te hrane, i prešao je na konzerviranu, hranu lošijeg kvaliteta. Posle izvesnog vremena njegova krvna slika se popravila. Kako je to moguće? Kad je konzervirana hrana, hrana lošijeg kvaliteta“, pojašnjava za „Pečat“ Aleksić.

NOVA HAŠKA IGRA SMRTI
Drugi bitan primer je kada je Falke, u avgustu i septembru, govorio da Šešelj nema zdravstvenih problema. A podsetimo da je 17. septembra ove godine, Šešelj hitno odveden u bolnicu i nad njim je tada izvršena tzv. elektrokonverzija. To je metoda kada se pacijentu kroz grudni koš, daje elektro šok, da bi mu se srce vratilo u normalni sinusni ritam. Elektrokonverzija je bila neuspešna, nova je bila planirana za 21. septembar, odmah posle statusne konferencije Šešelja, ali iz određenih razloga ona nije sprovedena. „Po mišljenju uglednih lekara, metoda elektrokonverzije može pacijenta dovesti u opasnost da kasnije doživi moždani ili srčani udar. Tek kada je dobio, ali ne preko tribunala, aparat za merenje pritiska, Vojislav Šešelj je dobio konkretne pokazatelje da i u stanju mirovanja svakodnevno ima tahikardiju, i preko 140 otkucaja srca u minuti. Zatvorski lekari njega tretiraju kao zdravog pritvorenika, on je i dalje u uslovima u kojima su svi drugi zatvorenici, umesto da ga stave na bolničko lečenje“, objašnjava Boris Aleksić, koji dodaje da je još 16. oktobra 2009. godine profesor doktor Zdravko Mijailović sa Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu, u svom stručnom izveštaju, kao lekar koji je izabran od strane tribunala u Hagu uradio kardiološku evoluaciju Vojislava Šešelja. U njoj je naveo, da zatvorski lekari nisu obavili svu potrebnu dijagnostiku Šešelja. Mijailović je naveo da postoji opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja Šešelja, koja može da rezultira i naprasnom smrću.
Profesor doktor Milovan Bojić je 17. septembra sastavio stručno mišljenje o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja, u kojem je takođe upozorio na opasnost po njegovo zdravstveno stanje, na pogoršanje njegovog zdravlja i na mogućnost naprasne smrti.

NEADEKVATNO LEČENJE
Potpredsednik SRS Dragan Todorović kaže za „Pečat“ da radikali preduzimaju sve što mogu da ga zaštite od neadekvatnog lečenja, ili pokušaja ubistva u Haškom tribunalu.
„Ništa ne smemo da prepustimo slučaju i zato će SRS alarmirati svetsku javnost, pre svega ruske državne organe da bi ih obavestili da je na sceni isti scenario kao i sa Miloševićem. Cilj im je da novo haško ubistvo prikriju formulacijom ‘da je bila neadekvatna medicinska nega’. Razmatramo mogućnost i javnog protesta na kojem bi pozvali sve građane koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava i sloboda, da iskažu svoj protest“, zaključuje Todorović.
Uoči zaključenja ovog broja „Pečata“, radikali su predali dokumenta o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Konuzinu, radi zahteva u SB UN da se pokrenu pitanja zdravlja Šešelja, ali i gašenja Haškog tribunala.

Један коментар

  1. Gdje je nasa kukavicka vlada u Beogradu da protestvuje ovakav tretman srpskom drzavljaninu?
    Zasto niko iz nasih kukavickih medija ne upita anglo-americke ambasadore koliko ce ovo mucenje Seselja da traje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *