ALEKSANDAR ĐAJA Srbija pod „fensi mazalicama“

Piše Aleksandar Đaja

Ko šiša glad, najvažnija je – higijena! Nećemo, valjda, u „Evropu“ da uđemo sa crnim  ispod nokta, ili, daleko bilo, neosveženi najnovijim „antiperspirantima“ protiv znojenja ispod pazuha. Ako već treba da umremo od gladi, onda bar da umremo mirišljavi i bez trunke znoja. To je „fensi“!

Fondacija „Fridrih Ebert“, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Centar za studije socijalne demokratije sproveli su istraživanje pod nazivom „Kako građani Srbije vide tranziciju iz socijalizma u kapitalizam“, na reprezentativnom uzorku od 1.813 ispitanika na teritoriji cele Srbije. Ono što se meni u tom istraživanju učinilo najinteresantnijim, bilo je mišljenje građana o tome ko, zapravo, danas vlada Srbijom? Odgovor je bio sledeći: 23 % građana misli da Srbijom vladaju kriminalci, 18 % misli da vladaju predsednik Srbije, Vlada, Skupština i predsednik Vlade. Takođe, 18 % smatra da državom upravljaju vlasnici velikih preduzeća, 14 % misli da zemljom vladaju političke stranke, 12 % ispitanih tvrdi da Srbijom vlada Međunarodna zajednica – dok 15 % kaže da ne zna ko danas vlada Srbijom…

ILI „NIKO“ ILI „KO STIGNE“
Kako god da se ova „matematika“ sabere i oduzme, pojavljuje se jedan užasavajući rezultat. Manje od 20 % građana Srbije misli da zemljom zaista rukovodi legitimna vlast, izabrana voljom naroda na izborima za Skupštinu i predsednika Srbije, dok preko 60 % smatra da su u pitanju neki sasvim drugi ljudi, a nimalo zanemarljiva brojka od 15 % građana o tome ko je stvarna vlast u državi – nema pojma!
Ali, nije najgore u ovoj računici to što oni o tome „nemaju pojma“, nego, što su u pravu! Jer, neodoljiv je utisak da zemlju Srbiju u „svetlu budućnost“ u ovom trenutku – ili ne vodi niko, ili je vodi ko stigne! U oba slučaja, katastrofa je neizbežna! Jer, zaista, dvadeset godina od početka tranzicije i deset godina od relativno ozbiljnih pokušaja tržišnih reformi, oko polovine građana Srbije smatra da im je danas standard lošiji nego devedesetih godina. Nezadovoljstvo raste i obuhvata sve: od plaćanja računa za struju i grejanje, cene hleba, do osećanja da kao društvo nismo perspektivni! Takođe, za autore istraživanja poražavajuća činjenica jeste da čak 70 odsto građana koji su prošli hiperinflaciju, nestašice osnovnih namirnica, dominaciju crnog tržišta, masovne odlaske na prinudne odmore, izjavljuje da je zabrinuto i uplašeno zbog moguće gladi!
Ko šiša glad, najvažnija je – higijena! Nećemo, valjda, u „Evropu“ da uđemo sa crnim  ispod nokta, ili, daleko bilo, neosveženi najnovijim „antiperspirantima“ protiv znojenja ispod pazuha. Ako već treba da umremo od gladi, onda bar da umremo mirišljavi i bez trunke znoja. To je „fensi“!
Nema sumnje, po naše vlastodršce mora da je „šokantno“ saznanje da se pola stanovnika glavnog grada Srbije, Beograda – ne tušira redovno! Lekari i učitelji koji su u svakodnevnom kontaktu sa njima, kažu da im pacijenti i deca veoma često dolaze neokupani i prljavi. I jedni i drugi se slažu da je reč o mentalitetu i lošim navikama, nikako o nemaštini, jer za sapun i vodu svako može da izdvoji (odakle vam, „’leba ti“, da baš svako može?!). Prof. dr Gorica Sbutega Milošević s Medicinskog fakulteta, kaže da samo od 50 do 55 odsto stanovnika prestonice redovno pere ruke. Kada je reč o tuširanju statistika je još poraznija i procenat ne prelazi 50 odsto
Međutim, ne samo što se ne tuširaju i ne peru ruke, nego građani Srbije sve manje i jedu! Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i gladi, 17. oktobar, Srbija je dočekala sa više od 500.000 ili 6,5 odsto građana koji žive ispod linije siromaštva. Socijalnu pomoć u Srbiji prima oko 68.000 porodica, a najosnovnije egzistencijalne potrebe najsiromašniji građani ostvaruju i u narodnim kuhinjama, kojih, u Beogradu ima 20, a širom Srbije oko 63. Naravno, „utešno“ je da će prema državnoj „Projekciji zaposlenosti i kretanja na tržištu rada Srbije do 2020. godine“, ukupna zaposlenost u Srbiji „dotaći dno“ 2010. godine, da bi se vratila na pretkrizni nivo – tek 2013. godine! Projekcije su i da će 2020. godine u Srbiji biti nezaposleno 340.000 ljudi… Na žalost, lično smatram da, kako se sada stvari, pod rukovodstvom naše „europejske“ ingeniozne vlasti kreativno i pozitivno odvijaju – 2020. godine u Srbiji neće biti pitanje koliko je ljudi nezaposleno – nego, da li je uopšte iko zaposlen?!

OD BONUSA DO BESPLATNE SAHRANE
Ko ovde koga i u kolikoj količini laže?! Da li ona „vlast“ (izabrana po volji naroda) koja po anketi fondacije „Fridrih Ebert“, kao i da ne postoji – ili, ona druga, alternativna, sastavljena od kriminalaca, tajkuna, monopolista, stranih agenata i nalogodavaca iz inostranstva, koja ovu jadnu Srbiju razvlači na sve strane, „ko testo za picu“!? Jer, ako u Srbiji, kako srpski vlastodršci tvrde, danas zaista živi samo 6,5 procenata građana ispod „linije siromaštva“ – bar trećina građana švajcarske, nemačke ili austrijske bi,  kao imigranti, „trbuhom za kruhom“ nagrnuli u Srbiju –  dok stanovnike Bahreina, Ujedinjenih Emirata ili Omana, neću ni da spominjem!
Ali su zato penzioneri – dobili „svoje“! Mislim, dobili su onih 5. 000 dinara koje im vlast obećava još od proleća ove godine. Pa, sad, ako su zbog kašnjenja tog bonusa propustili letovanje u Prolom banji, eto prilike da zimu provedu na Zlatiboru!
Ili, ne daj Bože, na nekom drugom mestu. Jer, penzioneri čija su primanja manja od 20.000 dinara, mogu sebi da obezbede sahranu besplatno preko Udruženja „Oganj“, navedeno je pre neki dan u njihovom zvaničnom saopštenju. Za besplatnu sahranu do sada se prijavilo sto penzionera, većinom iz Beograda i većih gradova u Vojvodini. Akcija Udruženja „Oganj“, namenjena penzionerima, trajaće najverovatnije do kraja godine.
Požurite! Akcija traje dok ima zaliha…!

Један коментар

  1. Да није ситуација толико мрачна, могао бих да се смејем до сутра. Духовито, нема шта! Али исто тако и мрачно, опет реално – истинито. Само се питам да ли грађани Србије у већини препознају овако бескрупулозно и криминално понашање режима у Србији и да ли су свесни да нећемо као народ моћи још дуго да издржимо, уколико једном за свагда не отерамо ову багру тамо где јој је место. Памет у главу, нема више времена!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *