ALEKSANDAR ĐAJA Kopaonik nema alternativu

Piše: Aleksandar Đaja

Kakva besramna zamena teza: tzv. Sandžak i Preševska dolina (opet izmišljen naziv)  insceniraće secesiju od Srbije, ako Srbi dobiju autonomiju na severu okupiranog dela svoje sopstvene države – a ne zato što je Kosovo na krilima NATO raketa i bombi dobilo nezavisnost!…

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić podneo je ostavku!… Na žalost, samo na funkciju predsednika Skijaškog saveza Srbije.

NEZAUSTAVLJIV SPUST
Zaista, politika ministra Dinkića, Vlade i predsednika Srbije, u poslednje tri godine, definitivno je ličila na skijanje. Bio je to nezaustavljiv spust, koji se završio potpunom kapitulacijom pred ultimatumom SAD i EU o preoblikovanju srpske rezolucije o Kosovu, kao faktičkom priznanju njegove nezavisnosti. Čak je i ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Konuzin rekao da je Rusija bila iznenađena verzijom rezolucije koju je Srbija podnela Ujedinjenim nacijama o Kosovu. Naravno, ruski ambasador, kao i „raja“ u Srbiji, odlično znaju da, nakon svega, mi sada o Kosovu odlučujemo koliko o tome, hoće li sutra padati kiša! Tako se završilo veliko „diplomatsko skijanje“ Vlade, ministra Jeremića i predsednika Tadića po padinama Brisela, Vašingtona, Ist Rivera… A, na kraju – „pojeo vuk magarca!“ Svi „skijaši“ koji su na tim „belim stazama“ polomili vratove Srbije i Kosova, te potpuno promašili stazu – i dalje su na svojim skijama! I ne samo to, nego se već pripremaju za novo „vrhunsko političko skijanje“, odnosno, pregovore sa Prištinom, koji će se završiti, baš kao i oni sa Vesterveleom i Keti Ešton.
U to je ubeđen i bivši Titov omladinski funkcioner i veliki „jugosloven“, a sada advokat u Prištini, Azem Vlasi: „Ono o čemu se neće razgovarati je pitanje statusa Kosova, jer je to pitanje rešeno. Mišljenje Međunarodnog suda pravde i rezolucija Generalne skupštine UN, koju je službeni Beograd prihvatio (na žalost, ne samo da je prihvatio, nego je i predložio!), dali su legitimitet nezavisnosti Kosova sa stanovišta međunarodnog prava.“ Istovremeno, politički analitičar iz Prištine Škeljzen Malići izrazio je sumnju da će se za Sever pronaći neko „statusno rešenje“, jer, prema njegovom mišljenju, davanje specijalnog statusa severu Kosova moglo bi da izazove mnogo drugih problema u regionu. „Treba najpre videti kakvo je raspoloženje međunarodne zajednice i da li ima nekih kreativnih rešenja preko kojih bi se izbegla teritorijalizacija, zato što bi se to posle vrlo lako preslikalo na Sandžak i Preševsku dolinu.“
Kakva besramna zamena teza: tzv. Sandžak i Preševska dolina (opet izmišljen naziv) insceniraće secesiju od Srbije, ako Srbi dobiju autonomiju na severu okupiranog dela svoje sopstvene države – a ne zato što je Kosovo na krilima NATO raketa i bombi dobilo nezavisnost!… Više je nego „dirljivo“ kako neki šiptarski „analitičari“, nakon kapitulacije Beograda, sada zdušno brinu da se ne naruše „mir i stabilnost“ u regionu, a da se „kreativno sakaćenje“ Srbije nastavi – do gole koske!

KOMERCIJALA NIJE U DOMENU POLITIKE
I – sakaćenje se nastavlja! Radnici „Telekoma Kosova“ i specijalne jedinice Kosovske policije, u prošlu nedelju su počeli da uklanjaju i uništavaju bazne stanice fiksne i mobilne telefonije „Telekoma Srbija“, širom Kosova gde žive Srbi: u Gračanici, Štrpcu i Kosovskom pomoravlju. Bez signala Mobilne telefonije Srbije, ostala je u nedelju i Metohija. Predstavnici srpske opštine Peć saopštili su tim povodom, da je ovim činom odsečen jedini komunikacioni kanal sa ostalim delom Srbije: „Činjenica da je isključenje obavljano u ranim jutarnjim satima, sa fantomkama na glavi i puškama na gotovs, najbolje oslikava hrabrost onih koji nam uskraćuju pravo na komunikaciju sa svetom, a samim tim i pravo na normalan život!“
Euleks je – za razliku od naše Vlade koja je u prošlu nedelju ćutala kao riba! –  prema očekivanju reagovao „oštro i energično“… „Sve strane treba da povedu računa da se život građana ne remeti“, rekao je portparol Hans Kristijan-Klasing. Dodao je da akcija isključivanja predajnika nije u njihovoj nadležnosti, kao i da je stav Euleksa da „komercijalna pitanja ne treba politizovati“… Bedno. Možete li ikoga ubediti da niste unapred bili obavešteni o ovoj šiptarskoj „terorističkoj akciji“?
Međutim, ovaj vandalski čin fantomske države Kosovo je verovatno učinjen u znak zahvalnosti prema državi Srbiji, koja je nedavno pedesetorici Šiptara sa Kosova i Metohije izdala dokumenta o stalnom prebivalištu u opštini Merošina, nakon čega su upisani i u birački spisak. Udruženje boraca ratova od 1990. do 1999. i Pokret socijalista Toplice, podneli su zbog toga krivične prijave protiv pojedinih policajaca u Merošini, tvrdeći da Šiptari fiktivno žive u toj opštini i da su upisani samo kako bi dobili pasoše Srbije, za koje nije potrebna viza za zemlje EU. Nikakav odgovor od nadležnih nisu dobili.
Razumljivo. Ko će se danas zamajavati takvim sitnicama… Jer, iako je jesen tek stigla, odgovorni političari već sada treba da misle na zimu. Što znači da, kako god se pregovori sa Prištinom budu odvijali, većina naših vlastodržaca će po „preporuci“ bivšeg ministra, pardon… bivšeg predsednika Skijaškog saveza Srbije, Mlađana Dinkića, zajedno sa prvim snegom, otperjati na Kopaonik. I tamo, nastaviti da „pokreću razvoj vrhunskog skijanja, kako bi Srbija u narednim godinama dobila šampione.“ To jest, opet njih…!
Kopaonik, Kopaonik,
na sve strane kiseonik,
a ti lepa kao slika,
našeg druga predsednika.
(„Galija“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *