Vreme sporta i razonode izlazi iz mode

Piše Marko Marković

Raspadom velike Jugoslavije i usitnjavanjem u državice – otišao je sa scene i vrhunski, klupski fudbal

„Gol, gol, gol!“ – snimkom sa utakmice JUGOSLAVIJA – PARAGVAJ, na Svetskom prvenstvu, u Švedskoj 1958. godine (rezultat- nerešeno 3:3), koju je prenosio RADIVOJE MARKOVIĆ, počinje popularna emisija VREME SPORTA I RAZONODE.
Decenijama je to tako, a svojevremeno, voditelj i urednik PREDRAG KNEŽEVIĆ daje najavu:
Radio Beograd, Prvi program, Radio Zagreb, Radio Sarajevo, Radio Titograd!
Počinjemo kombinovani prenos utakmica fudbalskog prvenstva. Širom zemlje, na svim stadionima, gde igraju Prvoligaši i naši reporteri:
RADIVOJE MARKOVIĆ prati meč Crvena zvezda – Rijeka, na stadionu Koševo; sa  utakmice Sarajevo-Željezničar javljaće se MIRKO KAMSNJAŠEVIĆ. U Mostaru je JOVO JOVANOVIĆ, tamo se bore za bodove VELEŽ i niški RADNIČKI. Duel DINAMO-ZAGREB je na Maksimiru – javljaće se IVO TOMIĆ. U Skoplju je susret VARDAR-PARTIZAN i MARKO MARKOVIĆ, a EDO PECI će sa “Poljuda” obaveštavati kako se kreće rezultat u okršaju HAJDUK-TREŠNJEVKA.
OFK BEOGRAD dočekuje, na Omladinskom stadionu, na Karaburmi, ekipu ČELIKA. Reporter je JORDAN IVANOVIĆ. Pokriven je i Titograd, gde se sastaju BUDUĆNOST-SLOBODA(Tuzla). O zbivanjima na tom terenu obaveštavaće BATO KOKOLj.
Onda voditelj PREDRAG KNEŽEVIĆ još dodaje: U zabavnom delu emisije VREME SPORTA I RAZONODA sa vama će biti: TEREZA KESOVIJA, MIODRAG PETROVIĆ – ČKALJA, GABI NOVAK, ZDRAVKO ČOLIĆ, BIJELO DUGME, NINA SPIROVA, MIJA ALEKSIĆ, BORIS DVORNIK, SAFET ISOVIĆ, PREDRAG ŽIVKOVIĆ – TOZOVAC, USNIJA REDŽEPOVA.
Pripremili smo i niz iznenađenja, imamo i nagradnu igru.
Tako je to bilo, u nekim, minulim, srećnim vremenima.
Dominirala je kultna radio-emisija, koju je pratio milionski auditorijum!
Susreti najboljih timova privlačili su veliku pažnju. Ako se sastaju članovi takozvane „VELIKE ČETVORKE“, onda se – tražila  karta više.
No i kada, recimo, dođe u Beograd neko iz drugog kruga Prvoligaša (Trešnjevka, Sloboda, Čelik itd.), nikada se nije dogodilo da taj meč ne prati bar od 20 do 25 hiljada gledalaca.
Po opštim ocenama ekipe su nam bile tog ranga i vrednosti da se takmičenje, za titulu, u staroj bivšoj Jugoslaviji ubrajalo u red najkvalitetnijih i najprivlačnijih na kontinentu. Upoređivalo se sa nemačkim, engleskim, italijanskim, španskim.
Pljuštala su iznenađenja, pa kad, na primer, Partizan ide u Rijeku, Zvezda u Tuzlu, Dinamo gostuje u Zenici, Hajduk se bori za bodove u Titogradu – nikada favoriti nisu bili sigurni da neće izgubiti!?
Pored izuzetnih mogućnosti klubova – celo nadmetanje pratila je i predivna atmosfera, na tribinama širom zemlje.
Reporteri su imali razloga, da nadahnuto prate zbivanja na terenima, da se utrkuju, ko će plastičnije, uzbudljivije i najslikovitije da iskoristi svoje uključenje u program.
Doajen RADIVOJE MARKOVIĆ prepoznatljivim, promuklim glasom javljao je „da se stvorio buket igrača“, da je „lopta otišla daleko visoko preko gola“, da je „Dragoslav Šekularac postao dominantna figura između Crvene Zvezde i Partizana”.
Posebno se lepim “poštapalicama“ isticao kolega IVO TOMIĆ:
Ajme meni majko mila, zagrebačkog Černobilja, Vardar – Dinamo 5:1
Onaj ko grmi i seva, misli na Pančeva
Lane sa Korane Boro Cvetković
Sjajna varka Mlinarić Marka
Naš delija Panter – Pantelija – Dragan Pantelić
Dinamovo med i mlijeko – Zajec Zeko
Raspadom velike Jugoslavije i USITNJAVANJEM, u državice – otišao je sa scene i vrhunski, klupski fudbal.
Svejedno da li se igra u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, kada su na programu utakmice čak i  najboljih timova – interesovanje je NIŽERAZREDNO!
Sablasno deluju usamljeni gledaoci, njih po stotinjak, retko da ih je više, sem ako megdan ne dele Zvezda-Partizan, Dinamo-Hajduk, Sarajevo-Željezničar.
Ia ko se, prilikom tih sudara VELIKANA, nekada ulaznica tražila „SVEĆOM“, sada nema rekordnih poseta.
Naprotiv, ostaje i te kako  nerasprodatih karata!?
Uz ovakvu, katastrofalnu situaciju, na stadionima i sami radio – prenosi više nemaju onu draž, kao nekada.
Prisutne su samo uspomene i sećanja.
I slogan:
SVE DOĐE I ODE
OSTAJE JEDINO
VREME SPORTA I RAZONODE…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *