MARKO JAKŠIĆ Opstanak Kosmeta zavisi samo od Rusije

Razgovarao Uglješa Mrdić

„Zvanični Beograd, Skupština Srbije i srpska javnost mora da shvate da je jedan od najvažnijih srpskih interesa odbrana Kosova i Metohije i očuvanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, kaže u intervjuu za „Pečat“ Marko Jakšić, jedan od lidera kosmetskih Srba, potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština na Kosmetu i član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije.
Naš sagovornik smatra da će posle mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) uslediti novi, još jači pritisak SAD-a i zapadnih sila na neke manje zemlje da priznaju Prištinu. Taj pritisak, po mišljenju Jakšića, biće tim jači što pomenute zemlje nisu priznale nezavisno Kosovo, upravo se pozivajući na međunarodno pravo.

Kako su kosmetski Srbi primili mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova?
Svi znamo da to mišljenje nije objektivno. Međutim, problematično je donošenje odluke u našoj Skupštini da se ide sa rezolucijom pred Savet bezbednosti UN. Zvanični Beograd stalno ističe da se on maksimalno borio za očuvanje Kosmeta u sastavu Srbije, a da je navodno Slobodan Milošević sve upropastio, pa sadašnja vlast to ne može da ispravi. Međutim, vlast sasvim lepo vidi i dobro zna da najveći deo sudija MSP-a dolazi iz zemalja koje su bombardovale Srbiju 1999. godine zbog Kosmeta, ili, pak, iz onih zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo. Zato se i očekivalo da odluka MSP-a ide u prilog albanskoj strani. Zato mislim da je sve ovo što se dogodilo sumrak srpske diplomatije. Njihova borba mirnim diplomatskim sredstvima pala je u vodu, jer se pokazalo da način na koji vlast u Beogradu rešava pitanje Kosmeta polako ali sigurno vodi našu pokrajinu ka nezavisnosti. Da sadašnja vlast, a pre svega predsednik Srbije Boris Tadić, ima političkog morala, podneo bi ostavku. Ipak, to se neće dogoditi.

A šta će se onda po vašem mišljenju dogoditi?
Naša vlast će nastaviti da srlja u propast, i dalje će voditi takozvanu diplomatsku borbu. Ali ta „borba“ ne obećava bolju sudbinu Kosmeta, a pogotovo ne nadu za nas koji živimo u ovoj pokrajini.

Kako komentarišete nedavno zasedanje Skupštine Saveta bezbednosti UN?
Opet se videlo da mi bez pomoći Rusije ne možemo da sačuvamo Kosovo i Metohiju u našem sastavu. Takođe, mi bez njene pomoći ne možemo da sačuvamo ni Republiku Srpsku. Zapravo, bez pomoći Rusije ne možemo da se zaštitimo kao država. Ne treba nikada da zaboravimo šta nam se dogodilo pre 11 godina kada nas je NATO bombardovao. Zato Srbija treba što više da se oslanja na Rusiju. Izlaganje ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića bilo je trivijalno, on nije uspeo na pravi način da odradi ono što je njegov posao. Ponavljao je otrcane fraze kako mi nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, da ćemo se isključivo boriti mirnim diplomatskim sredstvima. Kosovo nam je oteto silom, i kako onda možemo da pričamo da ćemo ga samo milom vratiti. Nema potrebe da mi javno otkrivamo način povratka Kosmeta pod našu kontrolu. U SB UN predstavnici Rusije borili su se mnogo jače i žešće od naše delegacije, njihov ambasador Čurkin održao je sjajan govor. Smatram da neka nova vlast u našoj državi može bolje da se bori za Kosmet. Toj novoj vlasti Kosmet treba da bude bliži od EU i da se više oslanja na pomoć Rusije, jer je to spas za Srbiju.

Kako reagujete na predlog Skendera Hisenija da se zameni Rezolucija 1244?
Jedno od naših najvažnijih oruđa u borbi za očuvanje Kosova i Metohije upravo je Rezolucija 1244. Zato Albanci i žele da je menjaju, jer im smeta naše stalno pozivanje na tu Rezoluciju. U redovima SAD-a i Velike Britanije vidljiva je velika nervoza u SB UN. Čuli smo šta je sve govorio britanski predstavnik o Kosovu i Metohiji. Imajući u vidu da postoji jedna takva Rezolucija, i da Rusija ima pravo veta, smatram da ćemo sačuvati Kosmet, ali to smeta Albancima, SAD-u i Velikoj Britaniji. Ono što može da oslabi našu borbu, jeste zahtev Srbije da se ide na korekciju mišljenja MSP-a. Mislim da u Generalnoj skupštini UN nemamo veliku šansu za odbranu naših stavova. Plašim se da je ponovo napravljen neki dogovor sa zapadnim zemljama da izgubimo bitku u Generalnoj skupštini, i da posle diplomatskog debakla snaga Rezolucije 1244 neće biti toliko jaka, i da može da se okrene protiv nas. Zato režim u Beogradu, pre svega Tadić, skupštinsku rezoluciju treba na elegantan način da povuče, kako bismo se borili tamo gde smo najjači – dakle na održavanju Rezolucije 1244 SB UN.

Šta još možemo da učinimo u diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju?
Predlažem da uradimo ono što nismo učinili u protekle dve godine, a to je da tužimo sve zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova. Ako Srbija ne sme da tuži Međunarodnom sudu u Hagu ove velike sile, onda za početak tužimo manje zemlje, na primer Crnu Goru.

Vaša stranka – DSS – bila je protiv usvajanje vladine Rezolucije o Kosmetu. Ipak, tri opozicione stranke glasale su za Rezoluciju.
Moramo da konstatujemo da se politika koju vode pojedine opozicione stranke – a tu pre svega mislim na Srpsku naprednu stranku, kao i na Novu Srbiju – apsolutno slaže sa svim onim što zastupa Demokratska stranka. Čini mi se da SNS i NS svojim nastupima i u Skupštini i u javnosti peglaju politički debakl koji je doživeo Boris Tadić pred MSP-om. Tadićevo obećanje da će učiniti sve za očuvanje Kosmeta palo je u vodu. Politika SNS-a približava se politici DS-a. Sećam se mitinga u Beogradu pre dve i po godine kada je Tomislav Nikolić izjavio da se neće smiriti dok Kosmet ponovo ne vrati u zagrljaj matice Srbije. A danas od Nikolića slušamo da mi u Generalnoj skupštini treba da nastupamo sa zajedničkim predlogom sa EU, iako znamo da je najveći deo zemalja EU priznao nezavisno Kosovo. Mogu da konstatujem da su mnogo čudni putevi gospodnji…

Na Kosmetu se u poslednje vreme događaju brojni incidenti, a na udaru su ponovo Srbi. Da li KFOR, EULEKS i UNMIK mogu da garantuju bezbednost preostalim Srbima?
Boris Tadić je svojom politikom doveo EULEKS na Kosmet i podržao je tu misiju, koja čini sve da naša pokrajina bude nezavisna. Veliki broj Srba u protekle dve godine izloženo je upravo udaru EULEKS-a, KFOR-a i UNMIKA. Pri tome UNMIK je totalno na periferiji, i nema više ni političku ni policijsku snagu na Kosmetu. Slušajući Zanijera čini mi se da te organizacije, kao i Piter Fejt, čine sve da Kosovo bude nezavisno. Svi se oni upiru u tome da dokažu da je stanje na Kosmetu redovno, a znamo da je stanje katastrofalno, i da Srbi nemaju nikakva prava, da nas preko 200.000 ne može da se vrati na svoja ognjišta.

Da li će KPS sačuvati bar srpske manastire?
Mislim da predsednik Srbije i vlast u Beogradu moraju pod hitno da zatraže da se ispoštuje Kumanovski sporazum, i da se hiljadu naših vojnika i policajaca zaduže za čuvanje srpskih manastira i svetinja. Krajnje je vreme da Beograd to zatraži od Saveta bezbednosti, jer znamo da KPS neće na adekvatan  način čuvati srpske svetinje. Ne mogu o srpskim svetinjama na Kosmetu brinuti oni koji su ih rušili. Imali smo jednu lošu odluku Srpske pravoslavne crkve, koja je dozvolila da srušene srpske svetinje čuvaju Albanci. To nam se sada vraća kao bumerang, jer Albanci kažu da ako oni imaju pravo da grade, obnavljaju i rekonstruišu srpske svetinje, onda imaju pravo i da brinu o njima.

Plašim se da je ponovo napravljen neki dogovor sa zapadnim zemljama da izgubimo bitku u Generalnoj skupštini, i da posle diplomatskog debakla, snaga Rezolucije 1244 ne bude toliko jaka: Marko Jakšić

Kada smo već kod SPC, kako reagujete na poslednja dešavanja u Eparhiji raško prizrenskoj? Vi ste u prošlom intervjuu za „Pečat“ rekli da je vladika Artemije smenjen po nalogu Borisa Tadića.
Tačno. Nekoliko dana posle velike kritike na račun predsednika Tadića, preosvećeni vladika Artemije smenjen je. On je tada Tadića kritikovao da vodi pogrešnu politiku o Kosmetu i da sve ide ka podeli pokrajine, te da se zaboravljaju Srbi južno od Ibra. Njegova smena dugo vremena je pripremana, i, na žalost, išla je preko visokih zvaničnika i arhijereja SPC-a, vladike Teodosija i jednog broja sveštenika, koji su skupljali dokaze protiv vladike Artemija. To se sve događalo u nevreme, u trenutku kada srpska država treba da se bori za svoj goli opstanak na Kosmetu. Uostalom, sama činjenica da je preko 70 monaha podržalo vladiku Artemija, dovoljno govori. Sukobi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nikome nisu potrebni. Vladika Artemije je zabranio da sveštenici kontaktiraju sa predstavnicima onih zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo. Novo rukovodstvo na čelu sa vladikom Atanasijem Jevtićem obnovilo je i potpisalo sporazum sa Kosovskom energetskom korporacijom (KEK), i sarađuje sa tzv. kosovskim institucijama. Strašna je i bljutavost izrečena prema vladici Artemiju i čitav medijski linč koji je pretrpeo, a imamo i mišljenje suda u Atini, koji je obrazložio da se u slučaju vladikinog saradnika Simeona Vilovskog radi o političkom progonu. Pitanje je po čijem nalogu je sve ovo sprovedeno, i sa kojim ciljem. U okviru smene vladike Artemija uključeni su pored pojedinih arhijereja SPC, i predstavnici zapadnih sila i obaveštajnih službi, što govori da zemlje kojima je stalo da sruše Srbiju, posle naše vojske uništavaju i našu Crkvu.

Ovih dana i u zapadnim medijima pojavile su se studije o delovanju albanskog terorizma na Kosmetu, kao i analize o delovanju albanske narko mafije. Najnoviju studiju o albanskom terorizmu saopštio je i SAD.
U tim terorističkim aktivnostima ne učestvuju samo Albanci, već i njihovi zapadni saradnici, poput SAD-a. Kada javno govore o terorizmu, zapadne sile navedu istinu o albanskom delovanju, ali to ne koriste kao argument kada je u pitanju otimanje Kosmeta. Svi oni zajedno napravili su na Kosmetu narko-centre, a da ne govorimo od delovanju vehabija poslednjih godina, ili o činjenici da na Kosmetu postoje regrutni centri za delovanje albanske ANA i drugih terorističkih organizacija. Amerikanci, odnosno Zapad, imaju jednu priču kada je u pitanju istina o terorizmu, a drugu kada je u pitanju odnos prema Srbima.

Šta biste još predložili srpskoj vlasti u narednom periodu pored svega što ste naveli?
Dve godine su „pojeli skakavci“, jer smo imali jednu jako lošu politiku Beograda u borbi za opstanak Kosmeta. Zato politika Beograda prema KiM, mora da se menja. Potrebno je prekinuti sa pričom o podeli Kosmeta, i ne treba Srbe gurati prema „kazanu Prištine“ i njihovih tzv. institucija. Osim toga, za Kosmet se ulaže 12 puta manje sredstava nego što je to bio slučaj za vreme prethodnih vlada. Beograd naprosto mora da pomaže preostale Srbe na Kosovu i Metohiji. Beograd je potpuno zaboravio Srbe južno od Ibra koji često ostaju i bez hrane, vode, struje, ogreva i telekomunikacija. Srpski narod dobija batine od Kosovske policijske službe kada god organizuje proteste. Srbi na Kosmetu ostavljeni su na milost i nemilost. Tadić zna samo da obećava, ali nijedno obećanje, koje je u interesu srpskog naroda, ne sprovodi u delo. Pri tom je zvanični Beograd apsolutno kumovao prilikom izlaska Srba na albanske lokalne izbore, što se pokazalo kao katastrofalan potez. Danas Hiseni zbog toga i govori da su Srbi južno od Ibra priznali kosovske institucije. Ostalo je još samo da na albanske izbore izađu Srbi sa severa Kosmeta, i Albanci su postigli svoj cilj. Čuo sam da je supruga ministra za Kosmet Gorana Bogdanovića na platnom spisku tzv. kosovske Vlade Hašima Tačija, kao i da pojedini Srbi dobijaju plate i od Beograda i od Tačijeve vlade. Svojom neiskrenom i trapavom politikom, vlast u Beogradu zapravo štiti albanske interese.

_____________________________

Nedostojne reči vladike Atanasija

Ono što je vladika Atanasije izjavio u obraćanju „Pečatu“ pre svega nije pristojno, jer reči „šuša“ i „tmuša“ govore da ga je zabolela istina i da nema argumente za svoje stavove, pa se koristi uvredljivim izrazima. Na žalost, za nekoliko meseci koliko je vladika Atanasije bio na prostoru Kosmeta čuli smo od njega razne nedostojne reči i optužbe.

Један коментар

  1. И опстанак Србије зависи само од Русије, да додам.Колико год нас ”наша” политичко – економска ”елита” испоручивала ”Новом светском поретку”, још није успела у потпуности (а није да се не труди) искључиво захваљујући Русији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *