DUBRAVKA FILIPOVSKI Zašto je NS podržala Rezoluciju o Kosmetu

Razgovarao Uglješa Mrdić

Zbog čega su poslanici Vaše stranke glasali za Rezoluciju Srbije o Kosovu i Metohiji, koju su predložile stranke vladajuće koalicije?
Zbog toga što smatram da oko ključnih državnih i nacionalnih interesa narodna Skupština mora da pokaže jedinstvo. Nova Srbija nikada do sada nije glasala ni protiv jedne rezolucije o Kosovu pa nismo hteli ni protiv ove.

Kakve će posledice izazvati usvajanje te Rezolucije i šta očekujete da će se dalje događati po pitanju sudbine južne srpske pokrajine?
Dobro je što je Parlament Srbije usvojio Rezoluciju o Kosovu i Metohiji, ono što je problem i što može imati velike posledice za građane Srbije je to što se vlast nije konsultovala oko teksta Rezolucije sa EU. Mogu da prihvatim poziciju da se ne slože sa Briselom ali da se ne konsultuju sa njima to ne mogu da prihvatim. To ne radi ni SAD. Teško je posle odluke MSP-a predvideti odluku Generalne skupštine UN, pozicija je takva da mi ne možemo da proglasimo Kosovo svojom teritorijom i da za to dobijemo podršku UN ali je zato sasvim izvesno da SB neće dati ni Albancima stolicu u UN. Ono što za mene nema dilemu jeste da ova Vlada mora da padne ako dođe do novih priznanja i ako
Generalna skupština UN glasa protiv Rezolucije Srbije.

Kako komentarišete optužbe na račun Vaše stranke da je u pozadini vaše podrške vladajućoj koaliciji neka vrsta dila sa EU i Demokratskom strankom?
Sve odluke koje Nova Srbija donosi u interesu Srbije ne izazivaju u meni potrebu za nikakvom reakcijom posebno ako su neutemeljene i služe u dnevno političke svrhe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *