Dogodine moje zlato, ući ćemo mi u NATO

Piše Ranko Rajković

Prenosimo izvod iz ponoćnog razgovora na zaštićenoj liniji Brisel-Podgorica u čijem je središtu bilo pristupanje Crne Gore NATO savezu

Transkript razgovora između Podgorice i Brisela mogao bi da potpuno poremeti inače rovite odnose između Crne Gore i Srbije. Za jabuku razdora između dve bratske države – koje svoju bliskost dokazuju zajedničkim stavovima o Kosovu i Metohiji i evroatlantskim integracijama – odgovoran je NATO! Naime, naše obaveštajne službe raspolažu saznanjima da zvanični Beograd optužuje Podgoricu kako je u razgovoru sa Briselom o pristupanju NATOu-, koristila potpuno iste argumente koje je naša aktuelna vlast još ranije iznela Vašingtonu. Zvanični Beograd strepi da bi Crna Gora mogla pre Srbije da pristupi zapadnoj vojnoj alijansi, i pored toga što je Beograd svoju odanost NATO-u dokazao mnogo pre svih država u regionu.

Dokle ste spremni da čekate na prijem u NATO?
I ovo do sada bilo je previše. Naravno da smo nestrpljivi. NATO savez je primio u članstvo Albaniju i Hrvatsku, a mi i dalje čekamo kao da nemamo iste neprijatelje. Makedonija nas nije prestigla samo zato što je u sporu oko imena sa Grčkom. Kosovo se odavno ponosi Bondstilom jednom od najvećih NATO baza u Evropi, a naša vojska se gurka sa seljacima po Pivi i Goliji, ne, da bi upotrijebila, već da bi, uništila oružje. Dok se po Svijetu uveliko ratuje mi nenaoružani i dezorjentisani čekamo na vrh Ježeve gore. To nas zaista frustrira. Plašimo se da ne prođemo kao 1918. godine kada su savezničke snage izvršile proboj Solunskog fronta bez crnogorske vojske konstatujući da smo neobučeni, nekorisni i neprilagodljivi zajedničkoj komandi. Zato požurite sa prijemom, ne zbog nas, već zbog razočaranog naroda. Naša lična bezbjednost je i dalje na visokom nivou. Pokrenuli smo svoj kult, formirali svoju sektu, razvili svoju ekonomiju, naoružali svoje milicije. Mi možemo čekati koliko vam drago, ali se narod osjeća iznevjereno. Zato požurite. Hitno je. Slika na crnogorskim političkim ekranima počinje da treperi.

Šta očekujete od članstva u NATO?
Na to pitanje ću krajnje otvoreno i nediplomatski odgovoriti. Očekujemo velike investicije u Crnu Goru. Očekujemo povećanu bezbjednost kako za strane tako i za bogate domaće investitore. Očekujemo da NATO prepozna harizmu našeg vođe i da mu pronađe odgovarajuće mjesto u svojoj strukturi. Očekujemo izgradnju makar dvije pomorske i jedne planinske NATO baze kojima ćemo se u početku formalno protiviti. Kada ih napokon dobijemo one dugogodišnje ogavne optužbe o švercu cigareta, droge i oružja na našoj teritoriji postaće besmislene. Očekujemo da se uz pomoć i podršku NATO snaga obračunamo sa svojim starim unutrašnjim neprijateljima i da stavimo pod nadzor sve one koji su se protivili našem ulasku u NATO.

Kako zamišljate svoje učešće u NATO?
Ne treba da se lažemo. NATO ima moć da od, narodskim jezikom rečeno, poslednjih vukojebina, budžaka i pripizdina, pravi centre Svijeta u koje će svi gledati i o njima govoriti. Kada s takvom snagom reklamira svoje neprijatelje zamislite samo kolikom li će tek snagom reklamirati svoje saveznike. Nije teško pretpostaviti što sve NATO može napraviti za Crnu Goru. Ako se tamo negdje po svjetskim pustinjama i nevidbog adresama mora ginuti u ime vrijednosti zapadne civilizacije neka makar avioni i brodovi NATO saveza na te misije kreću iz ove naše divlje ljepote, iz Montenegra.  Prostor iz kojeg polazite u borbu treba da izaziva divljenje i da uliva povjerenje. Kada uđemo u NATO čitav svijet će vidjeti neodoljive pejzaže naše zemlje i shvatiti zašto učestvujemo u odbrani temeljnih vrijednosti čovječanstva? Pokažite mi toga ko ne voli biti u centru pažnje. Zašto bi mi bili drugačiji. Očekujemo da će nas NATO preko svojih intervencija u Avganistanu, Iraku, Iranu, Somaliji, Gruziji, Krimu, Moldaviji, Vojvodini, Sjevernoj Koreji i ko zna gdje još … lansirati u svjetske vijesti, pravo na Si-En-En i u besplatnu reklamu. A nama je nasušno potreban publicitet kako bi valorizovali prirodne ljepote i turističke potencijale svoje zemlje. Ime naše države još nije dovoljno poznato jer smo najmlađa članica UN-a. Kada zahvaljujući svom strateškom položaju postanemo 29. ili 30. NATO članica – svjetska javnost će se susretati sa nama sve češće i to u udarnim terminima na globalnim vijestima.

Borba protiv terorizma?
Borba protiv terorizma posebno nas inspiriše. Mi u Crnoj Gori odlično znamo što je terorizam. Za ovih dvadeset godina vladanja mnogo su nas puta pokušali minirati i destabilizovati. Nema toga što nijesu probali. Opozicija se ujedinjavala i razjedinjavala, pravila alternative, mijenjala borbene pokliče, tražila podršku u narodu, čak i među NATO zemljama. Desetak puta su namjeravali izazvati smjenu vlasti na izborima, da bi mogli sprovoditi neke nevažne i proforme donijete zakone, da bi mogli prevrnuti ploču, slušati neku drugu muziku i birati neke druge partnere za ples. Na sreću, mi smo od svega toga odbranili ne samo sebe već i naše aktuelne i buduće saveznike. U poslednje vrijeme opoziciji su se pridružile i nevladine organizacije. Zamislite, dokle su dogurale. Na zakupljenim bilbordima lijepili su po Crnoj Gori crvene plakate „Ne u NATO“! Da ne vodimo razgovor na zaštićenoj liniji sigurno bi tražili da i oni kobajagi nešto kažu. Ali s terorističkim grupama nema razgovora ni bilo kakvih dogovora. Svaki službeni dokument krijemo od njih u sto rupa. I prisluškujemo ih samo da bi im predvidjeli sledeće poteze. Postoji ozbiljna prijetnja da bi nam neki mladi i nerazumni hakeri pod uticajem atmosfere koje ove grupe stvaraju mogao hakovati Vladine konferencije u vezi sa prezentacijom i promocijom NATO-a, slično onome u Hrvatskoj kada su NATO znak pretvorili u kukasti krst. Kada konačno NATO dođe u Crnu Goru njihovim terorističkim akcijama će za vazda odzvoniti. Siguran sam da više nikome neće pasti na pamet da se miješa i kvari dugoročne partnerske odnose koje će naša Vlada uspostaviti s NATO-om.

Zašto mijenjate Ustav?
Pripremamo se za NATO počasti i za NATO obaveze. Prošlog mjeseca na Svjetskim vojnim igrama u Kanadskom Kvebeku naš takmičar je osvojio srebrnu medalju u tekvondou. Ovog mjeseca na vrućem terenu u Avganistanu naš drugi predstavnik odlikovan je NATO medaljom za rad u štabu Info Pozadine. Ni iz Somalije se nećemo vratiti praznih ruku. Biće toga još. Ustav mora prepoznati uspjehe…

Pitam samo za prvi član Ustava Crne Gore?
Pročitajte ga pa će vam biti jasno zašto ga mijenjamo. Kada smo u prvom članu Ustava Crne Gore zapisali da je „Crna Gora nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine“ i da je „Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava“. Nijesmo razmišljali o prijemu u NATO. Sada smo svjesni da dio državnog suvereniteta moramo ustupiti NATO savezu. Načelo o ekološkoj državi takođe mora otpasti iz Ustava zbog budućih vojnih baza, poligona, manevara i odlagališta radioaktivne municije koja se tretiraju kao zagađivači životne sredine. Duboko smo svjesni da se ne može voditi računa o biljkama i životinjama, o vodi, vazduhu i zemljištu kada se ide u ratni pohod na ljude i čitave narode. Zato iz Ustava brišemo ekologiju. Veoma važno je da se, dok smo još na vrijeme, na papiru odreknemo i ideje o građanskoj i demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini prava. U protivnom stalno će nam spočitavati prisustvo na hiljade NATO vojnika koji nam dolaze u goste sa specijalnim pravnim statusom po kojemu njihovo ponašanje, prestupi i eventualna krivična djela ne mogu biti sankcionisani pred našim sudovima. Zato mijenjamo prvi član Ustava, da bi sve teklo glatko kad nam dođe NATO. U tu vezu želimo uložiti najbolji dio sebe.

Da li ste svjesni i negativnih efekata NATO-a!
Dabome da smo svjesni. To što su vojnici iz američkih vojnih baza u stalnom sukobu sa stanovništvom u čijem su okruženju stacionirani neće nam predstavljati veći problem. I mi smo vršeći vlast u poslednjih 20 godina bili u stalnom sukobu sa stanovništvom većine crnogorskih opština. Što se tiče silovanja, pedofilije, zaraznih bolesti, pjanstava, saobraćajnih nesreća, ubistava… prihvatili smo ponuđeno rešenje i potpisali Ugovor da se krivična odgovornost američkih vojnika po tim pitanjima može procesuirati isključivo pred američkim sudovima. Naše se pravosuđe u njihove delikte i sagrešenja neće miješati. To će doprinijeti i političkoj stabilnosti naše države. Opozicija i nevladine organizacije neće nas više moći napadati za pristrasnost, za korupciju i politička suđenja jer će suditi neko drugi. Da bi izbjegli i one u poslednje vrijeme sve popularnije optužbe – za nečinjenje, spremamo se da oformimo više savjetovališta u kojima će se crnogorski narod obučavati da što lakše podnese NATO prisustvo. Što se tiče naslova koje pominjete – te „NATO odgovoran za smrt civila“, te „NATO to naziva kolateralnom štetom“ te „Iskreno žaljenje zbog tragedije koju je NATO prouzrokovao“ mogu samo da vam kažem da smo to već pregrmjeli kada su prije jedanaest godina u NATO bombardovanju izginula djeca u Murinu, onoj maloj varošici na sjeveru Crne Gore. Važno je bilo probiti led. Od tada svaki novi slučaj pogibije civila, bilo mlađih, bilo starijih, zbog NATO grešaka ili takozvane prijateljske vatre, naša javnost će lakše podnijeti.

Što posebno cijenite kod NATO-a?
Ime, tradiciju i međusobne veze. Možda ne znate da su se Crnogorci za NATO počeli boriti čitavu godinu dana prije nego što je NATO i osnovan. Nemilosrdno i do poslednjeg daha borili smo se protiv simpatizera Rusije u svojim redovima. Počeli smo davne 1948. godine na slavnom Golom otoku gdje smo bili većina i među starešinama i među zatvorenicima. Poslije konačnog gašenja Varšavskog pakta, NATO je postao naš prirodan izbor. Brend koji nam u potpunosti odgovara. Cijenimo što će NATO kao naš partner voditi brigu o našim spoljnim granicama i bezbjednosti da bi se mi na miru mogli posvetiti onome u čemu smo se najbolje dokazali. Zauzvrat podržavaćemo sve vojne akcije NATO-a širom Svijeta očekujući od NATO-a da isto uradi kada budu u pitanje naše nevojne akcije u Crnoj Gori. Izuzetno cijenimo modernost Alijanse po pitanju nuklearnog oružja, bespilotnih letilica, projektila sa navođenjem, kasetnih bombi, bioloških virusa i ostalih tehnologija tihe i iznenadne smrti. Zato smo i zahvalni NATO-u što nam je naložio da uništimo svoje zastarelo naoružanje. Sada željno iščekujemo kupovinu novog po NATO standardima i NATO cijenama. Nadam se da će se u paketu novog naoružanja naći i najnovija verzija snajperske puške koja može precizno pogoditi čovjeka sa udaljenosti od 1200 metara, kao i sofisticirana tehnologija za prisluškivanje 200.000 ljudi. I poslije tih skupih porudžbina ubijeđen sam da će u crnogorskom budžetu ostati dovoljno novca da se sašiju nove vojničke uniforme za članstvo u NATO. Kada se naše nove uniforme nađu uz NATO uniforme pred kamerama Si-En-Ena, Bi-Bi-Sija i ostalih TV kuća, budite sigurni da će se dostina zamisliti kome treba dati prednost na ceremonijalnim svečanostima. Da ne zaboravim, izuzetno cijenimo NATO strategiju totalnog rušenja i ponovnog zidanja sa novim partnerima. Takođe cijenimo sve NATO vježbe, protokole, prijeme, parade, ceremonije, dobrotvorne akcije… Odnosićemo se prema njima punoručno i sa pijetetom. Zablistaće NATO alijansa u Crnoj Gori, vjerujte mi.

Kako procenjujete referendum za ulazak u NATO !?
Hajte molim vas, to je bar puka formalnost. Saopštite procenat koji vam odgovara. Obezbijedićemo ga do u drugu decimalu. Toliko smo se kalili na glasanjima da vam već sada možemo kovertirati rezultat referenduma. Poput vrhunskog šahiste koji igra partiju s unaprijed analiziranom pozicijom i predviđa dobitnički potez, tako vam i mi možemo, već sada, prikazati sve elemente pozicije referenduma oko ulaska Crne Gore u NATO i naravno precizirati njegov krajnji ishod. S time bar imamo iskustva. Zato izaberite procenat sa kojim želite da budete dobrodošli u Crnu Goru i mi ćemo vam ga pred svjetskom javnošću servirati.

Ako je tačno to što kažete vidimo se iduće godine.
Gdje?

U NATO komandi u Briselu i na svečanosti u Gorici.
U Podgorici?

Ne. Ne. U vili Gorica!
Aaaa… U Vladinom objektu vila „Gorica“.

Da.
Zahvaljujem se na pozivu. Ujedno koristim priliku da iskažem svoje duboko poštovanje prema činjenici da ste konačno prihvatili ponudu da se u našoj kući ponašate kao domaćin. Sa zadovoljstvom dolazimo i u Brisel i u vilu „Gorica“.

Baj. Baj.
Baj.Baj.

2 коментара

  1. Bilo kako bilo, ove vase satire deluju kao neka vrsta predpostavke sta ce se dodogiti u buducnosti, odmah posle ovog teksta, CG je pocela pripreme za ulazak u NA|TO :)…

  2. Verujem,koliko već do aprila 2o15.god,eto đetića u NATO paktu.Eto njima najzad rešenog problema sa radnom snagom u turizmu.Pohrliće američki konobari,kuvari, i ostale profesije u turizmu da budu gastarbajteri u državu koja može cela stati u Nojevu barku.Ako kojim slučajem nekome padne na pamet da pita, a što ćemo sa NJegošem, pa to će bar biti prosto za riješiti.Ostaviće ga na Lovćenu da im pazi na kuće i imanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *