Crnogorci uvode još sedam novih slova, a ukidaju pet

Piše Pavle Ćosić

Podgorica, 21. avgust 2010. godine, Izvor Be92 – Grupa lingvista Dukljanske akademije nauka i umetnosti predložila nove Izmene Zakona o crnogorskom jeziku

U novom predlogu o crnogorskom jeziku ističe se da uvođenje dva nova slova (meko š i meko ž) ne odslikava ni približno stvarno stanje u crnogorskom jeziku. Naime, kako je primetila ova grupa lingvista, predvođena Nenadom Stevovićem, predsednikom Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, razlike između crnogorskog i drugih južnoslovenskih jezika u regionu neuporedivo su veće, jer, primećeno je da ima Crnogoraca koji koriste grleno r (kao u francuskom), tvrdo l (kao u poljskom), afrikatu dz (kao u makedonskom), strujno p i b i dva glasa, kako je rečeno, još nedefinisane fonološke vrednosti, otkrivena u nikšićkom Zavodu za logopediju.
Isto tako, kao sasvim nepotrebne i suvišne glasove koje neki Crnogorci ne koriste, lingvisti su pronašli u glasovima g, m, e, dž i nj. Ovako crnogorska abeceda ima 34 slova, ali se još uvek zasniva na Vukovoj fonetici. Kako ovi lingvisti najavljuju, u toku su istraživanja da se i to izmeni jer je Vuk Karadžić bio Srbin. Crnogorski pravopis u nastajanju će se ugledati na italijanski i albanski, podvučeno je u predlogu ove grupe lingvista.
Pošto mnogi Crnogorci ne znaju svoj maternji jezik, novi udžbenici biće štampani u dve verzije: za osnovnu školu i za odrasle.

7 коментара

 1. Ово се могло и очекивати од “Дукљанске Академије” која је састављена од католичких назови “црногораца” који на сваки начин раде да пониште све што је и имена и помена СРПСКО!!! Драже им је Албанија, Италија а изгледа и Турска.
  Шта да кажем НАЈВЕЋА ГЛУПОСТ и БУДАЛАШТИНА!!

 2. Ovo je prava sprdnja. Ja sam Crnogorac i ‘zborio’ sam taj ‘crnogorski’ jezik od rodjenja. Nikakva nova slova nijesu potrebna. Koliko znam, ima samo jedan jedini zvuk koji se razlikuje od ostalog srpskog, i to ne moze da proizvede zasebni jezik. Radi se o mekome “sh” koji se cuje kad se izgovaraju rijeci ‘sjesti’, ‘sjutra’,
  – uglavnom, kad ‘je-kavci’ kao Hercegovci ili Bosanci izgovaraju “s” i “j” separatno.
  Ako ‘dukljani’ nauce taj njihov novi jezik, ne znam ko ce ih razumjet. Mozda Malisori?
  (Jos jedan primjer, primjenljiv za ‘Dukljansku’ Akademiju : “pasje pogani”).

 3. ja sam iz cg i pola ovog je netacno

 4. Normalno je da Dukljani i nesrbi usvoje Albanski jezik to će kod njih i tako uskoro biti jedini službeni jezik. Srbi u Srpskoj Crnoj Gori neka čuvaju veru svojih dedova i čistoću srpskog jezika . Povećaju svoj natalitet tako da nas bude 55 % u Crnoj Gori i da se opet sjedinimo s otađbinom Srbijom.

 5. Pa, bilo bi mi drago da je netacno, i nije samo *jezik* u pitanju, ima tu jos *novih organa*..*oca im ocina u vrh…(djekne)*
  ————————————————————————————————————————–
  BEOGRAD – Gejevi, juriš u Crnu Goru!
  Ukoliko se dogodi da ova bratska zemlja uskoro ozakoni sklapanje istopolnih brakova, gej udruženja iz Srbije spremna su da organizuju masovnu seobu kod „đetića“ kako bi rekli sudbonosno „da“.

  Predstavnici LGBT u Srbiji sa oduševljenjem su prihvatili izjavu pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore Blanke Radošević-Marović podgoričkom Danu „da uvažavaju preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope i shodno s tim razmatraju mogućnosti regulisanja pravnog i socijalnog statusa istopolnih brakova“. Međutim, srpski gejevi setno konstatuju da „to kod nas neće ići tako lako“.

  – U Srbiji nema političke volje da se izmeni Ustav i da se brak okarakteriše kao zajednica dve osobe, a ne muškarca i žene. Zato smo doživeli da nas Crnogorci „preteknu“ i postanu liberalniji. Kada se tamo ozakoni sklapanje istopolnih brakova, gej populacija Srbije okupiraće Crnu Goru! – smatra Boban Stojanović, gej aktivista Centra za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti. On tvrdi da će se „gej seoba“ pozitivno odraziti i na crnogorski budžet.

  Predrag Azdejković, predsednik gej-lezbijskog info centra „Glic“, za Kurir kaže da je ovo pozitivna stvar, koja ima i „tamnu“ stranu.
  – Homofobija je tamo mnogo više izražena nego u Srbiji, a mislim da je to što crnogorski političari čine čisto potkupljivanja glasova za ulazak u EU – objašnjava Azdejković, i dodaje da je i to bolje nego situacija kod nas. On naglašava da su u Srbiji zabranjene čak i vanbračne istopolne zajednice, koje su u većini zemalja EU najnormalnija pojava.
  – Neki naši parovi su išli u Dansku na vrlo romantična crkvena venčanja. Nažalost, ona nisu pravno validna – objasnio je Azdejković.

 6. Eh moji Srbogorci, Crnosrbi, tobož Crnogorci ili kako da vas nazovem… Nije mi krivo što Srbi tako zbore o Crnoj Gori i Crnogorcima, navikli smo mi na to kroz vijekove, ali mi je krivo na moje “Srbogorce” ili Srbe iz Crne Gore, koji su se udružili sa cincarskim nasljednicima u omalovažavanju Crne Gore i Crnogoraca, i u sprdnji svega što ima veze sa Crnom Gorom i Crnogorcima… U pamet se Crnogorci… “Spuštavasmo se mi na vaše uže”… Uzeše nam državu, ime istoriju, omalovažavaše naše čojstvo i junaštvo, a vi sa njima pljujete po Crnoj Gori i Crnogorcima…
  ” No kršna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, ni za Bonaparte; Svi oni biše, pa minuše, i mač svoj o Crnogorce đekoji opipaše, pa nestaše, a Crna Gora osta dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i svojoj slobodi” !
  Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *