Najezda novih novčanica nije posledica doštampavanja para

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 19. jul 2010, izvor Be92 – Izvor iz Narodne banke Srbije koji je želeo da ostane anoniman tvrdi da inflacije nema nego da nove novčanice koje se masovno pojavljuju u poslednje vreme potiču od brižnih građana

Na naše pitanje „Od kojih brižnih građana?“, naš izvor odgovara da se radi o licima koja su pažljivo čuvala novac kod kuće za crna vremena. Pošto je sad došla kriza, oni su posegli za svojim rezervama i tako se baš sada pojavila ogromna količina apoena od 1.000 i 5.000 dinara koji nisu uopšte novi nego samo tako izgledaju. Te novčanice su zapravo štampane i puštene u promet pre oko tri godine. Takođe, dodao je naš izvor, ovo je ujedno i kazna tim građanima što nisu imali poverenja u naš bankarski sistem i, umesto da su oročili taj novac, sad troše pare koje manje vrede nego što su vredele u vreme kad su ih zaradili. Isto tako, logično je da dinare nisu menjali u devize jer su znali da je dinar čvrst i da njegova vrednost ne pada. Na našu opasku da su te tvrdnje kontradiktorne, nadležna osoba iz Narodne banke dala nam je odgovor da je kriza prošla, kao što je više puta rekao premijer Cvetković i dodala da je ostavimo na miru jer je u toku zasedanje Skupštine o izboru novog guvernera.

Један коментар

  1. hm, hmmm postar je par puta prevrtao torbu, izmedju ostalog bilo je mnogo novca *briznih gradjana*..apoeni i od 2oo dinara i slicno, bio je dan za penzije, pa su *brizni gradjani * tempirali dan…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *