ALEKSANDAR ĐAJA Dan posle

Piše: Aleksandar Đaja

Svi veliki politički, diplomatski i ekonomski „projekti“ srpskih vlastodržaca od 2000. godine do danas, u nedostatku pravih ideja, zapravo su bili samo jeftina kupovina vremena: od 5. oktobra kada je najavljeno da vagoni sa šest milijardi maraka stoje na granici i samo čekaju da padne Milošević pa da uđu u Srbiju

Australijski profesor biologije Frank Fener, naučnik svetskog glasa i autor 22 stručne knjige, koji je primio brojne nagrade za iskorenjivanje virusa variole, predviđa da će ljudska vrsta izumreti – u narednih 100 godina! Fener je istakao da će izumiranje ljudskoga roda biti rezultat prekomernog rasta broja stanovnika na Zemlji i nenadzirane zloupotrebe resursa. „Proces nije moguće zaustaviti. Prekasno je, više od toga ne mogu da kažem…“

NEOGRANIČENO VREME – NA VLASTI
Međutim, srpski vlastodršci u budućnost ljudskog roda, a pre svega u opstanak svoje koalicije na vlasti, gledaju sa  daleko više optimizma i ne samo što ne veruju u mogućnost da ljudski rod izumre za 100 godine – nego ni u mogućnost da u tom vremenskom periodu uopšte siđu s vlasti! Tome u prilog govori i izjava predsednika Srbije, Borisa Tadića, na koktelu posle svečane sednice Glavnog odbora SPS, povodom dve decenije od osnivanja te stranke, u kojoj je on  socijalistima poželeo „neograničeno vreme postojanja“ i poručio da će i buduća Vlada Srbije (verovatno i sve ostale posle nje) biti sastavljena od istih koalicionih partnera!… Zaista, od predsednika svih građana Srbije, mudra i korektna politička izjava!… Uostalom, i vreme je da se na ovom provincijalnom „srpskom političkom maskenbalu“, koji se naziva „demokratska vlast u Srbiji“, konačno skinu maske i otvoreno kaže: cilj nam je – samo vlast!… Kosovo i Metohija, šta to beše?
Sticajem okolnosti, ovaj list ima sreću ili nesreću, da izlazi dan posle „istorijskog“ 22. jula, za kada je najavljeno izricanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Pošto se tekstovi predaju u štampu ranije, ukoliko pisac ovih redova „omane“ u eventualnoj prognozi  tog „mišljenja“, može mu se desiti da razočara svoje čitaoce. Međutim, objektivne opasnosti od toga, zapravo, nema, jer je obraćanje tom sudu od strane srpskog režima, ionako bio samo amaterski politički blef , iznuđen nedostatkom pravih rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

ISKUŠENJE NOVI BLEF
Razume se, sa ovakvim stavom se ne bi složio šef srpske diplomatije, Vuk Jeremić: „Približavamo se tački ključanja. Sve su oči uprte u Hag. Po svemu što do nas dolazi, imamo razloga da budemo optimisti, ali moramo biti svesni da je pobeda u Hagu samo jedan korak na putu kojim smo krenuli.“ On je najavio da će u avgustu politika Srbije o Kosovu biti suočena sa teškim iskušenjima, „ali nema nikakve dileme da moramo nastaviti istim putem“… Kojim „iskušenjima“, ako je sa Hagom sve OK?!… Novi blef, gospodine ministre…?!
Predstojeće mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, neće jasno rešiti ovo „vrlo politizovano pitanje“ i imaće „malo praktičnog efekta“, ocenjuje Džudi Bat, stručnjak za Zapadni Balkan, u članku o toj temi. „Postojanje država je činjenica, a ne pitanje prava, i međunarodno pravo ima vrlo malo da kaže o načinu na koji nastaju države. Kosovo nesumnjivo postoji kao činjenica i neće nestati, čak iako se samo proglašenje nezavisnosti, po mišljenju suda, smatra nelegalnim“, navodi autorka u članku.
Francuski ambasador na Kosovu Žan Fransua Fitu je još kategoričniji: „Francuska je veoma odlučna kada je u pitanju nezavisnost Kosova u aktuelnim granicama. Nećemo prihvatiti razgovore o podeli, statusu i promeni granica“, rekao je Fitu. Dodao je da će Priština i Beograd razgovarati o svim ostalim pitanjima kao što su: struja, carine, ekonomija, međunarodna saradnja… Ovde kao da je reč o nekom vicu: a da ne bi, možda, Beograd i Priština mogli zajednički da organizuju Svetsko prvenstvo u pecanju ribe na plovak – i to baš u centru Prištini, pored zgrade Pozorišta, kuda prolazi jedina reka na svetu koja je pretvorena u ulicu, tako što je svojevremeno u nju nasut šljunak, a zatim odozdo prevučen asfalt…?!
Definitivno, odluka Međunarodnog suda pravde o tome da li samoproglašenje nezavisnosti Kosova jeste ili nije u skladu sa međunarodnim pravom, i pored naših optimističkih očekivanja, biće najverovatnije irelevantna po faktičko stanje na Kosovu i Metohiji, a famozni ”dan posle” biće kao i svi ”dani pre” ovog hibridnog režima. Vlast će se, naime,  opet naći pred neumoljivom i poraznom činjenicom, da nakon dve godine svoje vladavine i dalje nema odgovor na pitanje: koji su, zapravo, njeni politički i ekonomski ciljevi? A, najgore od svega, što taj odgovor niti  pokušava da  nađe, niti bi ga našla sve do pomenutog nestanka ljudske vrste. I zato su svi veliki politički, diplomatski i ekonomski  ”projekti” srpskih vlastodržaca od 2000. godine do danas, u nedostatku pravih ideja, zapravo bili samo jeftina kupovina vremena: od 5. oktobra kada je najavljeno da vagoni sa  šest milijardi maraka stoje na granici i samo čekaju da padne Milošević pa da uđu u Srbiju – sve do traženja savetodavnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde u Hagu o „legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova“… A, šta je narod Srbije tom velikom, licemernom ”kupovinom vremena” uopšte dobio?… Deset protraćenih godina života u slušanju antologijske dosovske horske partiture: ”Milošević je kriv za sve!”
Danas je „dan posle“, 23. jul 2010 godine, kada već svi znamo odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o Kosovu. Da li se osećamo bolje, ili su, kako je rekao Duško Radović, u Srbiji i dalje – „zdravi samo oni koji još ne znaju da su bolesni?“

2 коментара

  1. U svom novom tekstu “Dan posle” vaš najoriginalniji kolumnista, Aleksandar, hrabro se odlučio da piše o odluci Međunarodnog suda u Hagu o Kosovu – i to nekoliko dana pre nego što je ona donesena. Pri tom, napravio je pun pogodak. Ne samo što je na izvestan način predvideo kakva će ona biti, nego je istovremeno analitički poređao sve činjenice i događaje koje su takvoj odluci prethodile. Na žalost, nagovestio je i svu kataklizmu koja će nakon nje doći. Sve čestitike autoru Đaji na tekstu i besprekornom literarnom stilu, ali i ostalim odličnim saradnicima i celoj redakciji. Samo napred i čuvajte se, vlast je nakon ovoga najranjivija, ali i najopasnija!

  2. That’s a slick answer to a challenging qeusiton

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *