Bal za naciste u Kanjiži, zatvor za nacionaliste u Beogradu

Piše Marko Keković

Dok se u Kanjiži kampovalo uz note neonacističkih grupa, u Beogradu je policija  hitro reagovala, zabranila okupljanje pripadnika nacionalnih organizacija i uhapsila Igora Marinkovića, jer je nedozvoljeno nosio srpsku zastavu

I pored toga što je Antifašistička akcija Novog Sada digla veliku prašinu i zatražila da se zabrani održavanje muzičkog festivala u Kanjiži od 9. do 11. jula jer se tamo propagira „velikomađarski fašizam“, EMI kamp, i to peti po redu, uredno je održan. Lokalna policija se, istina, muvala i fotografisala, ali ni od kuda posle nije stigla reakcija šta se u Mađarkanjiži tih tri dana dešavalo. Istovremeno, beogradska Inicijativa mladih za ljudska prava, užasnuta najavom nacionalnih organizacija da će na ulicama glavnog grada proslaviti genocid u Srebrenici, kakvu su im nameru „prišili“, pozvala je tužilaštvo i policiju da 11. jula spreči održavanje skupa tih organizacija i da zabrani rad Srpskom narodnom pokretu 1389 i sličnim organizacijama. I dok je predsedniku države Borisu Tadiću u Potočarima iznad glave visila poruka – Srbija: agresija : Dejton : Republika Srpska, u Beogradu je policija hitro reagovala, zabranila najavljeni skup i uhapsila Igora Marinkovića iz udruženja Naši, jer je nedozvoljeno nosio srpsku zastavu.

FAŠISTIČKI FESTIVAL POD MASKOM
Protestu novosadskih antifašista stidljivo se pridružila Čankova Liga socijaldemokrat i zatražila da policija proveri da li se skup održava u skladu sa zakonom, izražavajući nadu da iza ovakvih okupljanja i koncerata ne stoji mađarska država. Saborovanje u Kanjiži, u „južnom kraju“ („Delvideki EMI tabor“) nama severnenom, organizuje Ujedinjena mađarska mladost (Egyesult Magyar Ifjusag – EMI) iz Budimpešte, koja iste svetkovine organizuje u Felvideku („severni kraj“ – južna Slovačka), Erdelju (Transilvanija – Rumunija) i svuda gde ta mladost smatra da treba da se prostire buduća (bivša) mađarska država i gde treba pomoći tamošnjoj braći da se vrate pod okrilje Velike Mađarske.
Tražeći zabranu manifestacije u Kanjiži, AFANS tvrdi da se radi o „fašističkom festivalu, pod maskom promocije mađarske kulture i tradicije“. Aktivisti ove organizacije kažu da ne može biti ni govora o autentičnoj mađarskoj kulturi i smatraju da „mahanje zastavama sa keltskim krstovima, pesme o zelenim arijevcima i mahanje kalašnjikovom nikako ne spadaju u miroljubive i autentične elemente kulture“. Dodaju da će na festivalu učestvovati neonacističke muzičke grupe koje su „najpoznatiji muzički propagandisti velikomađarskog fašizma“. AFANS je takođe upozorio da će se na pratećim programima festivala razgovarati, između ostalog, o reviziji Trijanonskog sporazuma, kojim je Mađarska zbog svoje uloge u Prvom svetskom ratu skraćena za dve trećine teritorije. Na kraju ova antifašistička organizacija izražava čuđenje zašto država Srbija toleriše održavanje ovakvih manifestacija. „Da li je vredno zarad prikupljanja jeftinih političkih poena i opstanka na vlasti dopuštati fašističke manifestacije“, pita AFANS.
Na sve ovo lokalni suorganizator „Delvideki EMI tabor“ Savez „Rakoci“ odgovara da „negovanje naše kulture i naših predanja ne može nam zabraniti ni AFANS ni političke stranke koje su suviše zabrinute, koje čangrizanjem, soljenjem pameti i klevetama, žele da na sebe skrenu pažnju javnosti“. Taborovanje je, kao što je rečeno, održano i odmah je zavladao muk. Ovo je, inače, peto po redu saborovanje sa istim sadržajem, pa se postavlja pitanje zašto se ovog puta uopšte oko njega digla oštra ali veoma ograničena polemika. Teško da ćemo dobiti odgovor na ovo pitanje.

Srbija je jedina država u svetu gde se ljudi zatvaraju zato što su patriote: Igor Marinković

ANTIFAŠISTIČKI SKUP BEZ MASKE
Iz zatvora Igor Milanović je završio u bolnici, a policija je uspešno onemogućila da nacionalne srpske organizacije skrenu pažnju da se falsifikovanjem razmera zločina u Srebrenici priprema realizacija napisanog scenarija ispod kojeg je stojao predsednik naše države. Takođe i da se sutradan obeležava 18. godišnjica stravičnog zločina kojeg su nad Srbima počinile Orićeve ubojice iz Srebrenice. Kao što u Potočarima nema stradalih tela dece, žena, pa i staraca, na bratunačkom groblju pokopani su posmrtni ostaci uglavnom dece, žena i staraca.
„Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja srpskog grada Srebrenice“, plakat sa ovim sadržajem trebao je da ukaže na 3.267 žrtava srebreničkih muslimana, koje su se dogodile pre nego što je u Srebrenici bilo zločina. Inicijativa mladih za ljudska prava rekla je da je ovo „otvoreno veličanje zločina i izrugavanje bolu žrtava srebreničkog genocida na njegovu petnaestogodišnjicu“. Potom je dala zadatak državi da „odlučnom reakcijom jasno pokaže da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa u budućnosti neće tolerisati, kao i da korišćenjem svojih zakonskih ovlašćenja osujeti dalje stvaranje atmosfere u kome je ne samo dozvoljena već i pohvalna heroizacija ratnih zločinaca, legitimisanje genocida i ignorisanje patnje žrtava“.
Bilo je to dovoljno. Država je poslušala svoje mlade i zabranila skup. Boris Tadić iz Potočara nije otišao u Bratunac da se pokloni senama srpskih žrtava. Morao je baš tog dana u Beogradu da se sastane sa premijerom Turske Redžepom Erdoganom i da njih dvojica „sagledaju zajedničke ciljeve i rade na povezivanju naroda na Balkanu“, jer je, po Erdoganovoj oceni, Srbija ključna zemlja regiona. “Za Tursku, Sandžak predstavlja srce i most u uspostavljanju dobrih odnosa”, rekao je turski premijer i zahvalio Tadiću što je obezbedio plac za izgradnju islamskog centra.
Ko bi rekao da je moguće ovako lako rešiti pitanje izgradnje islamskog centra!? Godine su se taložile nad tim čvorom, a Tadić to reši preko noći. I to na dan kada je trebalo da se pokloni žrtvama muslimanskog orgijanja.

3 коментара

  1. Пред истином постојања нациста државни органи ћуте.То ми у Темерину врло добро знамо…

  2. NACISTI U BEOGRADU. Još ne mogu da verujem, pa moj pokojni otac ih je već jednom isterao iz Beograda, naravno istorija se ponavlja, tu je njegov sin koji će ih isterati ponovo, nema ko drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *