ALEKSANDAR ĐAJA Nova teorija relativiteta

Piše Aleksandar Đaja

Otkriveno je da je Borojević prodao na crno 800 flaša viskija koje je dobio od pacijenata. Navodno je oštro kritikovao one koji mu nisu donosili skup viski. Naravno da je neverovatno – ali, nismo svi ministri zdravlja i ne možemo svi da podnesemo ostavke!

Milan Crvenković kod Šapca, zbog duga za struju od 100.000 dinara odležao je četiri meseca u zatvoru u Novom Sadu. „U početku dug za struju nije bio veliki, ali nismo imali da platimo. Kada su nas isekli, Milan se priključio na divlje da bi deca mogla da uče. Kada su to videli ovi iz ‘Elektrodistribucije’ u Vladimircima, odmah su mu napisali prijavu i kaznu. U kući koja samo što se nije raspala, sa tavanicom pravljenom od blata i betonskim patosom, bez struje su ostali pred zimu, a onda i bez jedinog hranitelja koji je morao da oduži dug državi“. Milan nije video rođenje svoje najmlađe ćerke Nikoline 6. marta ove godine, jer uprkos molbama nisu hteli da ga puste ranije iz zatvora… Valjda je to princip one obećane Tadićeve „socijalno odgovorne“ Vlade, ko će ga znati…

ČUDNE SRPSKE JEDNAČINE
Srbija mora da plati odštetu od 37 miliona evra izraelskoj firmi „Imidžset“ zbog nepoštovanja ugovora o zakupu satelita koji je 2005. potpisao bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić, presudio je Međunarodni arbitražni sud u Londonu! Takođe, država je izgubila ovaj spor i zbog svedočenja profesora Pravnog fakulteta Stevana Lilića, koji je u sporu stao na stranu Izraelaca!… Razume se, bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić podneo je krivičnu prijavu protiv Mlađana Dinkića zbog toga što je, kako tvrdi, u vreme dok je ovaj bio ministar finansija obećao Izraelcima da će naći sredstva iz budžeta za zakup satelita – dok je ministar ekonomije, Mlađan Dinkić (baš iznenađujuće!), najavio podnošenje krivične prijave zbog klevete protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića!… Kao da u Srbiji važi neka čudna jednačina: 100.000 dinara: 4 meseca zatvora = 37.000.000 evra: niko nije kriv!
Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, njegov zamenik Zoran Tomašević, Zoran Bekić, načelnik pedijatrije u tom institutu i Ivana Popović, načelnica apoteke, osim što su uhapšeni za primanje mita od skoro 1..000.000 evra od tri farmaceutske kompanije, sumnjiče se i da su pacijentima obolelim od raka, među kojima ima i dece, davali duple ili trostruke doze citostatika. „Borojević i njegovi saradnici sumnjiče se da su po prethodnom dogovoru sa predstavnicima favorizovanih i unapred određenih farmaceutskih kompanija uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike. Sve lekove plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Da bi povećali potrošnju, osumnjičeni su prepisivali više lekova nego što je pacijentima bilo potrebno“, rekao je ministar policije Ivica Dačić.
Takođe, nezvanično se tvrdi da su uhapšeni lekari i predstavnici farmaceutskih kompanija živeli luksuzno i raspolagali priličnom imovinom. U privatnom sefu dr Nenada Borojevića nađeno je 20.000 evra, a u kasi Andreja Soretića 50.000 evra. Otkriveno je da je Borojević prodao na crno 800 flaša viskija koje je dobio od pacijenata. Navodno je oštro kritikovao one koji mu nisu donosili skup viski. Kupio je mobilni telefon ‘vertu’ za 8.000 evra. Jedan osumnjičeni je kupio ‘audi RS’, koji vredi oko 100.000 evra, itd… Novka Tomić, iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka „Nurdor“, kaže da je Odeljenje pedijatrijske onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju jedino gde je roditeljima zabranjeno da budu sa decom dok mališani primaju terapiju. Na tom odeljenju se leče deca koja boluju od najtežih oblika karcinoma.
MINISTAR ZDRAVLJA SE „ZGRANUO“
Hoćemo li i u ovom slučaju opet doći do „jednačine“: 100.000 dinara : 4 meseca zatvora = milioni evra : niko nije kriv? Da li je uopšte moguće trovati decu obolelu od raka prekomernim dozama citostatika – samo zarad profita? Ne, to se u Srbiji, niti bilo gde na svetu, jednostavno, ne sme dogoditi! Ali, ako se, ipak, dogodilo, onda je sve moguće. Onda, nas Srba, naprosto, više nema… Čak se i ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, nad ovim slučajem, naprosto „zgranuo“: „Meni to prosto deluje neverovatno… Da je tako nešto moguće. Da je bilo koji zdravstveni radnik svom pacijentu dao veću dozu kako bi došao do finansijske koristi!“
Naravno da je neverovatno – ali, nismo svi ministri zdravlja i ne možemo svi da podnesemo ostavke! Šta to još u srpskom zdravstvu treba da se dogodi, pa da ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, prihvati gorku istinu da, ma koliko god se trudio, a srpsko zdravstvo tonulo sve dublje u živo blato –  ipak, ne može da ostane na vlasti do kraja ovog veka!
Nekako istovremeno, predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, Aca Marković,  izjavio je da bi u ovom trenutku bilo realno poskupljenje struje za 35 do 40 odsto… Pitam se, koliko li će tek onda godina, nakon najnovijeg poskupljenja struje, zlosrećni Milan Crvenković iz sela Beljin kod Šapca, zbog novog duga morati da odrobija?
U pravu je bio Ajnštajn. Sve je relativno. U Srbiji, pogotovo…

2 коментара

  1. Декаденција и лицемерје је захватила све слојеве друштва, а перјанице флексибилног ”морала” и незајажљиве похлепе су прошле све партијске филтере и постављене на места где могу живети своје болесне фантазије.Без људскости, родољубља, морала, хладни, грамзиви, глупи…Слично је у било којој сфери живота и професији безвредни људи, духовне и моралне наказе – партијски кадрови марширају.Не заслужују ни презир, само гађење.Један српски професор сведочи у спору против Србије (какве, такве)!? Одштета ће бити одвојена од уста нечије деце у Србији професоре!Ваш потез и ви као човек заслужујете само презир!

  2. Nemogu da verujem sta cujem i citam. Da se to negde desilo u nekoj drugoj zemlji i verovala bih ali samo jedan deo toga, onaj o profitu jer ovde u Americi svi lekari dobijaju profit of farmeceutske industrije. Recomo umesto Zokor dobicete Vitorin. Ali kad pricamo o citostaticima, to je nesto sto ne odlucjue lekar nego bolnica ili ustanova. Gde je nestao covek, gde je nestao lekar, onaj covek kome bolesni veruju. A deca su bila u pitanju u ovom slucaju. Nemam reci ni komentara. Ovo je zaista kraj svake nade i ljudskosti. Samo se nadam da ce deca ozdraviti i da imamo kadar koji ce zameniti ove pohapshene ‘lekare’.
    Kako sam procitala u jendnom clanku, oni nisu bili samo lekari, oni su bili nada deci i roditeljima.
    Oh, boze zar je moguce?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *