Šta Mađarska traži od Beograda?

Piše Vlastimir Vujić

Viktor Orban istakao da je pobeda SVM na izborima za Nacionalni savet Mađara prvi korak ka političkom samoopredeljenju Mađara u Srbiji i poručio našim vlastima

Ubedljiv trijumf, uz apsolutnu većinu liste „Mađarska sloga“ (osvojili 28 od 35 mandata), koje je podržavao Savez vojvođanskih Mađara i Ištvan Pastor, na upravo završenim izborima za nacionalne savete nacionalnih zajednica (manjina!), s puno euforije pozdravila je zvanična Budimpešta uz poruku „da je prvi (i najteži) korak ka kulturnoj autonomiji, a potom i političkom samoopredeljenju Mađara u Srbiji – načinjen“!
„Pobeda Pastora na izborima za Mađarski nacionalni savet potvrdila ga je kao nacionalnog lidera s kojim Srbija i Demokratska stranka od sada moraju razgovarati drugačije i – ozbiljno. Isključivo, kao sa novim partnerom  vlasti, ako ne žele problem(?!)“ – poručio je u prvoj izjavi novi-stari premijer Mađarske i čelnik dvotrećinski vladajućeg desničarskog Fidesa – Viktor Orban, čija stranka upotpunosti podržava SVM.

NACIONALNO ZAJEDNIŠTVO
Iako izborima za nacionalne savete u Srbiji u ingerenciji nije bila politika, već zaštita kulturnog identiteta, jasno je da je zbog maksimalno ispolitizovane atmosfere u kojoj su organizovani, kao i zbog prevelikih ovlašćenja nacionalnih saveta u oblasti informisanja, obrazovanja i jezika (slab rezultat građanske opcije, pobede jakih nacionalnih i klerikalnih struja!), rezultati izbora uticaće (i te kako) na ozbiljnu preraspodelu političkih odnosa u Srbiji. I to skoru.
Još po nečemu se ovi izbori nisu razlikovali mnogo od „velikih“. Po izbornim kampanjama! Najozbiljniju i najdužu kampanju u poslednja tri meseca vodile su upravo liste za savete najbrojnije i najuticajnije manjinske zajednice, koja uz to ima i značajnu političku partiju – mađarske!  U njima je viđeno sve što i na parlamentarnim izborima – predstavljanje vlastitog programa, diskvalifikacija protivnika, mitinzi, zakupljeni termini na televizijama… Biračima su u žaru te borbe „prodavane“ i priče koje nemaju nikakve veze sa radom saveta – poput one o regionalizaciji, decentralizaciji, lokalnom razvoju!
Od pet verifikovanih izbornih lista Mađara, politički „najpogibeljnije“ otišle su subotički „Pokret mađarske nade“ (koji podržava separatistički „Pokret 64 županije) Lasla Balinta, i – SVM. Balint je budimpeštanskim medijima posle izbora izjavio da je jedini cilj njegove stranke bio „da svom silinom spreči infiltriranje srpskih insajdera u novoizabrani Mađarski nacionalni savet, jer, da se to desilo – sami bi zapalili sve institucije Mađara u Srbiji, da bi ih ponovo izgradili! Presrećan sam što nema srpskog faktora, izjavio je.
I lider Saveza vojvođanskih Mađara u medijima matične zemlje kao glavnog protivnika imenovao je predsednika DS i – „režim“ (u čijoj je vladajućoj koaliciji!?).
„Demokratska stranka koja je, po svaku cenu želela glavnu kontrolu u MNS – neutralizovana je! Stajali su iza nedavno isključenog člana SVM Zoltana Bunjika i grupe građana – Evo ruka za Mađare, kao i iza liste Mađarska zajednica za Evropu koju je predvodio pokrajinski sekretar za zdravlje i funkcioner DS dr Atila Čengeri. Nije prošla ni lista Mađarska liga čiji je nosilac predsednik Čantavira Tibor Murenji koji je podržala LSV“, rekao je Ištvan Pastor u Budimpešti, konstatujući, vidno zadovoljan, da je izborni sumarum pokazao „da je pokušaj srpske nadmoći u procesu kandidovanja za članove Mađarskog nacionalnog saveta, uprkos uloženim ogromnim medijskim i novčanim resursima, rezultirao na kraju – srpskom nemoći i porazu“!
„Davanjem 58.900 glasova (ili 76,84 odsto) listi čiji sam nosilac, mislim da su naši Mađari procenili ko je taj ko želi mađarsko nacionalno zajedništvo, ali i ko je onaj koji namerava da ga razbije! Ti koji su želeli da ga razbiju doživeli su veliki poraz na izborima“, istakao je nosilac liste Mađarska sloga i budući predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Tamaš Korhec, koji je, iako u javnosti drugo tvrdi, između ostalog, i zbog ubrzavanja poslova na pravnom zaokruživanju etničkog distrikta Mađara na severu Srbije (čiji je drugi čovek u stručnom timu!), dao ostavku na funkciju vojvođanskog sekretara za propise, upravu i nacionalne manjine!

Sada će projekat pravnog zaokruživanja etničkog distrikta Mađara na severu Srbije moći neometano da se dovrši: Ištvan Pastor, predsednik SVM-a

NA PUTU SECESIJE
Mediji u Mađarskoj preneli su i izjavu (na koju su odmah odgovorili jer, po njima, namerno minimalizuje značaj izbora za nacionalne savete nacionalnih zajednica!), predsednika pokrajinske vlade i potpredsednika DS Bojana Pajtića, da „iako su izbori za nacionalne manjine bili veoma važni za očuvanje identiteta nacionalnih zajednica, odziv birača nije bio veliki, jer to nisu bili izbori na kojima se odlučuje o neposrednim egzistencijalnim problemima! Da se odlučivalo kolike će biti plate, da li će u našu zemlju doći strani investitori i da li ćemo ovim putem ići u EU, odziv pripadnika nacionalnih zajednica na izborima za nacionalne savete sigurno bi bio veći“!
Pajtiću je iz Budimpešte odgovoreno da je izlaznost Mađara bila 55,52 odsto (svega 6,4 odsto manja od poslednje održanih parlamentarnih izbora u Srbiji), a da se nijedan od razloga koje je naveo kao povod za izlazak na birališta (bez obzira o kakvim je izborima reč!) – ne nalazi na glasačkim listićima! To su, kako je saopšteno, uobičajene programske političke „mantre“ u predizbornim kampanjama većinskih stranaka! Ali, kako su u Budimpešti dodali, to ne amnestira Srbiju da na inicijativu nacionalnih saveta (Zakon o pomenutimm savetima nacionalnih manjina, na veliki pritisak SVM, uz zdušnu podršku matice, „s ciljem bržih evrointegracija Srbije“, usvojen je avgusta 2009. godine), republički, pokrajinski ili lokalni organi vlasti prenose u celini (ili delimično) osnivačka prava nad obrazovno-vaspitnim ustanovama u kojima se nastava izvodi isključivo na mađarskom jeziku, nad ustanovama kulture čija je osnovna delatnost očuvanje mađarske kulture i nad ustanovama koje obavljaju javno informisanje na mađarskom jeziku! A za prenete nadležnosti državni organi Srbije dužni su i da u celosti obezbede godišnji obim sredstava za finansiranje delatnosti tih ustanova (kompletan budžet!). Saveti uz to, od Vlade Srbije mogu zatražiti ukidanje, odnosno poništenje propisa državnih organa i posebnih organizacija, koji „nisu u skladu“ sa odredbama ovog i drugih zakona i propisa koji se odnose na nacionalne manjine. Manjinski „parlamenti“, takođe, mogu da sarađuju i s međunarodnim i regionalnim organizacijama, državnim organima, organizacijama i ustanovama u matičnim državama(!), kao i s nacionalnim savetima (ili sličnim telima nacionalnih zajednica) u drugim zemljama. Mogu, što je najbitnije (i što im opravdava kasnije pravo na političko samoopredeljenje!) da utvrđuju predloge nacionalnih simbola, znamenja i praznika za nacionalne manjine, kao i da osnivaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva!?

Rezultat izbora za NSM predstavljaju do sada najveći poraz politike vojvođanskih demokrata: Bojan Pajtić

MANJINE U MAĐARSKOJ – NE POSTOJE
I dok aktuelna vlast u Srbiji gotovo dramatično denacionalizuje državu srpske nacije (dovodeći u pitanje i ostatak njene celovitosti), stalno izgovarajući da „ispunjava uslove za članstvo u EU“, Mađarskoj, koja je od 1. maja 2004. unijska zemlja – nijedan od ovih uslova nije bio potreban za učlanjenje!
U Mađarskoj ne postoje „nacionalni saveti nacionalnih zajednica“ već samo civilne samouprave etničkih manjina, koje imaju svoje aktiviste! I ništa više. Zabranjeno im je stranačko udruživanje po nacionalnoj osnovi! Nemaju pravo ni na zastupništvo u Parlamentu! U Mađarskoj u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina isključivu nadležnost ima – DRŽAVA! Nezamislivo je da se tim pitanjima bave „nacionalne zajednice“. Da nije tako, Cigani (kojih u Mađarskoj ima preko milion!) bi u tri (gde su u većini) od 19 županija – uveli romski jezik i pismo kao službeno. Uostalom, Mađarska ni ne priznaje nikakve posebne nacionalne zajednice (predsednik države Šoljom i premijer Orban u svakom javnom diplomatskom nastupu govore isključivo o 10 miliona Mađara, a ne o isto toliko državljana svoje zemlje!). Za Budimpeštu su svi koji imaju državljanstvo Mađarske – Mađari, ma kog porekla bili (mada ih čak 54 odsto ima slovenska prezimena!). A to se u celosti odnosi i na sve sunarodnike u rasejanju (zato je i nedavno donešeni Zakon o dvojnom državljanstvu za sve Mađare izvan matične zemlje i izazvao takvu buru u Evropi, za koju Budimpešta – apsolutno ne haje!). Smisao tog koncepta je u izgradnji mađarske političke nacije, u kojoj participiraju svi koji se osećaju Mađarima i koja je svima njima u – najboljem interesu! Bez obzira na to na kojoj teritoriji žive!
U slučaju Srbije, nažalost, konceptom „nacionalnih saveta nacionalnih zajednica“ i njihovim „parlamentima“, novim (gotovo jednakim!) partnerima vlasti – sve je okrenuto naopako! Ovim konceptom, koji neumitno vodi završnoj parcijalizaciji i balkanizaciji Srbije, „hvaljenim kao modernim, demokratskim i evropskim načinom  afirmacije manjina“, aktuelna srpska vlast za unutrašnju medijsku upotrebu konzumentima permanentno katapultira da joj unijske zemlje aplaudiraju zbog toga!? Razmislimo! Zašto bi aplaudirali kada nijedna zemlja Evropske unije na svojoj državnoj teritoriji – ne primenjuje koncept Beograda! Ne želi ga. Nipošto. Jer, misli na budućnost države!

2 коментара

  1. Pola od onoga sto je Vlastimir Vujic ovde napisao laz. Nije istina, da u Madjarskoj zabrajneo stanacko udruzivanje manjina. Ima dva romske partije. Nije istina da nemaju pravo na zastupnistvo u parlamentu. Nemju garantovana mesta, ali toga nema ni u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *