S Bogom ostaj Kosovo

Piše Nataša Jovanović

Nakon 33 godine boravka na Kosmetu vladika Artemije vozilom Euleksa napustio Gračanicu

„Opet besni Irodijada, opet luduje, opet igra, opet traži od Iroda glavu Jovana Krstitelja! Opet Jezavelja hoće da otme Navutejev vinograd i protera Svetoga Iliju u gore.“ (Sv. Jovan Zlatousti, Beseda na Usekovanje)

Mislio sam da će se naš narod jednom sabrati u Gračanici da me isprati na počinak ovde u manastirsko groblje. To bi mi lakše bilo nego ovo danas, ali neka bude Božja volja, ja odlazim tamo gde moram, vi ostajte tamo gde morate, ostajte, čuvajte naše svetinje i naše Kosovo. Danas nije svečanost niti žalost. U svojim molitvama do kraja života biću na Kosovu. Ovim rečima posle 33 godine boravka,  borbe i sabiranja monaštva, umirovljeni vladika raško-prizrenski, pozdravio se od kosovske zemlje, vernika i monaha. Manastirsku kapiju vladika Artemije  napustio je u vozilu Euleksa u čemu su mnogi prepoznali tužnu simboliku predavanja Kosova, koje se poslednjih dana suočilo i sa najavom predstavnika Kfora da postoji mogućnost prepuštanja zaštite srpskih manastira Gorioč i Budisavci, Kosovskoj policiji.

ODLAZAK MONAŠTVA
Vladika raško-prizrenski Artemije ne samo da je trajno sklonjen sa episkopskog trona u svojoj eparhiji, već mu je većinom glasova članova Svetog arhijerejskog Sabora zabranjen  boravak  na Kosovu i Metohiji, na teritoriji Raške oblasti koju pokriva pomenuta eparhija i oduzeto pravo duhovnog oca nad svojim monaštvom. Upravo u ovoj poslednjoj činjenici leži i razlog masovnog napuštanja manastira u ovoj eparhiji koje je u najtežim vremenima pogroma nad srpskim življem brojalo više monaha nego što to danas ima cela Bugarska pravoslavna Crkva. Bez kanonskog otpusta za vladikom su krenula i njegova duhovna deca. Bratstvo manastira Crna reka posle višedecenijskog služenja Bogu u ovoj eparhiji smestilo se na privatno imanje u okolini Čačka, deo monaštva manastira Gorioč u sremskoj eparhiji, svoja duhovna središta napustilo je sestrinstvo manastira Končul, smešteno na imanju kod Beograda, dok manastir Sveti Arhangeli i Zočište, Sveti Jovan iz Velike Hoče i manastir Duboki potok čekaju odgovor na upućeni zahtev o kanonskom otpustu.

Za monasima na Kosovu ostaće priča o igumanu manastira Draganac ocu Kirilu koji je u vreme egzodusa Srba sa Kosmeta legao na put, moleći svoju pravoslavnu pastvu da ostane na svom ognjištu

KUDA IDE GLAVA, IDE I TELO
Za njima na Kosovu ostaće grobovi svetog Haritona, monaha Crne reke kome su Šiptari 1999. godine u Prizrenu odsekli glavu, rasute mošti duhovnika manastira Budisavci, Stevana (Purića) ubijenog u Istoku, ostala je priča o kidnapovanju monaha manastira Zočište 1998. godine, te priča o igumanu manastira Draganac ocu Kirilu koji je u vreme egzodusa Srba sa Kosmeta legao na put, moleći svoju pravoslavnu pastvu da ostane na svom ognjištu. Iza svega ostaće i prazne zidine manastira Samodreža u kojoj je one davne 1389. godine car Lazar pričestio srpsku vojsku pred kosovski boj, grob cara Dušana, mošti Kozme i Damjana… Oni su, kako to komentarišu preostali Srbi na Kosmetu, namenjeni da postanu deo turističke ponude kosovskih vlasti u okviru projekta Kosovska kulturna baština.
Bez kanonskog otpusta ovim monasima zabranjen je ulazak u bilo koji manastir u Srbiji. Bez krova nad glavom, crne rize ponavljaju: Kada je Avu Justina pozvala komunistička vlast  na razgovor (a spremali su mu likvidaciju) sa njim je pošlo i  celokupno sestrinstvo manastira Ćelije. Kada je policija pokušala na vratima opštine da zaustavi sestre, one su odgovorile: Kuda glava ide i telo ide za njom!

2 коментара

  1. Beseda oca Justina u manastir Kaonin 1977.god

    Samo je Gospod Hristos,braco,nazvo svoje ucenje Blagovest.Niko od mudraca ovoga sveta,niko od filosofa,niko od naucnika nije se usudio da nazove svoje ucenje,svoju nauku Blagovescu.Kako moze biti Blage Vesti u ovom svetu,gde smrt postoi? Kakva radost moze biti u ovom svetu gde smrti ima? Ako je smrt zavrsetak zivota,onda je besmislen sav ovaj svet,i covek u njemu,i ljudi u njemu i rod ljudski u njemu.

    Gospod je nazvo svoje ucenje Blagovescu zato sto je zaista pobedio smrt. A smrt u ovom svetu,sta je? Jedina gorcina,vecna gorcina! Ako se moj i tvoj zivot zavrsava smrcu,onda je Bog zlocinac,koji me je stvorio ,i mene i tebe i svako ljudsko bice ………..

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    ……………

    …………………………………………………………………………

    Duh celomudrenosti,smirenoumlja,trpljenja i ljubavi – daruj meni sluzi Svome.
    O Gospode Care,daruj mi da sagledam svoje grehe,i da ne osudjujem brata svoga,jer si blagosloven u vekove vekova

    A M I N

  2. Oдличан текст.

    Све започе ових немилих година Косовом, а ево и окончава? Срби су данас најопљачканији народ…Узеше животе, земље, онда младост, богатства, морал, војску…. и на крају духовност. Да се прогласимо Нијемцима?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *