Mađarski veto za Srbiju

Piše Marko Keković

Dva ishoda za vojvođanske Mađare. Jedno je podržavanje ne pokrajinske, nego etničke autonomije, a drugo je stavljanje veta na evropsku integraciju Srbije, ukoliko je to potrebno u interesu ovdašnjih Mađara

Kada su 64 srpska intelektualca (Smilja Avramov, Mihajlo Marković, Dragan Nedeljković, Milorad Ekmedžić, Vasilije Krestić, Zoran Kovačević, Slavenko Terzić, Slobodan Turlakov, Miroslav Josić Višnjić, Darko Tanasković, Predrag Dragić Kijuk, Kosta Čavoški i drugi) u Otvorenom pismu upozorili da „nacrt novog statuta Vojvodine otvara dve pogubne mogućnosti – stvaranje države Vojvodine u državi Srbiji i secesije subotičkog okruga“, ono je od zvanične politike dočekano na nož i predstavljeno kao još jedan primer izmišljanja teorije zavere. Posebno se obrušila na onaj deo Otvorenog pisma u kome se kaže da „krajnji cilj teritorijalnog zaokruženja i izdvajanja Mađarskog nacionalnog okruga jeste otvaranje i problematizovanje položaja mađarske manjine u Srbiji, da bi se pre ili posle pristupilo secesiji subotičkog okruga i njegovog pripajanja Mađarskoj“.
Da li prenošenje ogromnog broja republičkih nadležnosti na Vojvodinu znači pravljenje države u državi, videće se u ne tako dalekoj budućnosti. A da je stav potpisnika pisma o etničkom okrugu pogodak u sredinu, dokazuju sami čelnici ovdašnjih mađarskih političkih partija. Štampari još nisu stigli da pečate u  prošlom broju „Pečata“ da politički organizovane Mađare u Vojvodini ne interesuje autonomija pokrajine, već samo autonomija devet opština na severu Bačke, na mađarskom sajtu vajdasagma oglasili su se Ištvan Pastor (SVM), Andraš Agošton (DSVM) i Šandor Pal (DZVM). U mrtvoj trci novinarskih rokova i oduševljenja ishodom drugog kruga parlamentarnih izbora u Mađarskoj brži su bili lideri stranaka.

MAĐARSKA AUTONOMIJA
Dvotrećinska pobeda desničarskog „Fidesa“ Viktora Orbana za Pastora je znak da Mađari mogu biti „ponosni na svoju nacionalnost“, a za Agoštona da će „Mađarska zajedno sa mađarskim zajednicama u susednim zemljama zauzeti svoje mesto među nacijama Evrope. Dvojno državljanstvo i autonomija će postati stvarnost“. Šandor Pal je bio konkretan i zatražio da dvotrećinska većina u parlamentu Mađarske menja politiku prema Mađarima van matične zemlje. „Ukoliko će mađarska vlada podržati naše mišljenje, to će značiti dva ishoda za vojvođanske Mađare. Jedno je podržavanje ne pokrajinske, nego etničke autonomije, a drugo je stavljanje veta na evropsku integraciju Srbije, ukoliko je to potrebno u interesu ovdašnjih Mađara“, rekao je Pal.
Nije ovo nikakvo nadgornjavanje partijskih šefova u borbi za glasove, kako bi naši vlastodršci voleli da tumače ove izjave (ako ih uopšte budu tumačili), nego sve to crno na belo stoji u Programu Mađarske koalicije, obelodanjen pre dve godine, pred poslednje republičke, pokrajinske i lokalne izbore. „Čvrsta opredeljenost Mađarske koalicije je da se izgradi jedan mađarski autonomni region sa centrom u Subotici, a koji bi u sebe uključio Adu, Čoku, Kišheđeš (Mali Iđoš), Mađarkanjižu (Kanjiža), Obeče (Bečej), Topolju (Bačka Topola), Terekkanjižu (Novi Kneževac) i Senta, kao i grad Sabadku (Suboticu).“ Kao što se vidi, neki nazivi u ovom dokumentu su prevedeni na mađarski jezik, drugi su skraćeni, treći produženi, a neki i sasvim promenjeni. Ako uskoro na mapi Srbije ne bude Novog Kneževca, imajte na umu reči Tibora Nađa, direktora škole, kojima je on objasnio promenu imena Stara Moravica u naziv koje je to mesto nosilo za vreme okupacije:   „preporučio bih vam da, kada govorite o okupaciji, razmislite i o tome da to uvek zavisi od ugla gledišta stanovnika – starosedelaca, koji su svoja osnovna ljudska prava gubili stvaranjem Kraljevine SHS“.

Predstavnik Mađarske koalicije Šandor Pal jasno stavio do znanja da njegove sunarodnike u Vojvodini zanima samo etnička autonomija, a da je teritorijalna briga Bojana Pajtića

REFERENDUM ZA CEPANJE OPŠTINA
U Programu Mađarske koalicije teritorija devet opština uz granicu sa Mađarskom naziva se „multietnički region sa mađarskom većinom“ i sasvim zadovoljava  „potrebe mađarske zajednice za teritorijalnom autonomijom po etničkom principu“. Sve ovo je, naravno, u skladu „sa idejom modernog evropskog regionalizma“. Još evropskije je usisavanje novih teritorija, pa je u dokumentu zapisano da se „u procesu uspostavljanja ove autonomne mađarske regije, naselja duž granice sa ovim regionom, a koja pripadaju različitim opštinama – mogu pridružiti nekoj od lokalnih vlasti koje pripadaju autonomnom mađarskom regionu u skladu sa interesima lokalnog stanovništva, a izraženim putem referenduma“.
Ključnu ulogu u „multietničkom regionu sa mađarskom većinom“ ima Nacionalni savet Mađara. Njemu su prenete nadležnosti države, pa je sve i sja u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i zvanične upotrebe jezika. Ovde NSM ima „nezavisna sredstva i status pravnog lica“ i sve odluke bilo gde donete, a u suprotnosti su sa njegovim, automatski su nezakonite.
Šandor Pal je saopštio mišljenje Mađarske koalicije. Samo etnička autonomija, a Bojan Pajtić neka vidi šta će sa svojom. Samo nije jasno šta je nedostajalo podršci koju su mađarski prvaci uživali prilikom dosadašnjeg ostvarivanja Programa Mađarske koalicije. Šta će im podrška matične države!? Vlada Srbije je prema njima bila izdašnija nego što bi to mogla biti Orbanova. I još će, sve dok ne ispuni i poslednje slovo iz dokumenta člana svoje glasačke mašinerije. Šandoru Palu se, međutim, žuri da što pre „sa mađarskim zajednicama u susednim zemljama zauzme svoje mesto među nacijama Evrope“. U Budimpešti vlada svesna svog nacionalnog interesa, u Beogradu nesvesna, a Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom. Nije li baš to ono na šta su upozorili 64 intelektualca u Otvorenom pismu?

Један коментар

  1. Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda .Točno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima , oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da nebi morali stati na katoličku stranu . Pritisak je strašan od državnih institucija , vrtića , škola , policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena . Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI .Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku .Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 ooo Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori.Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima .Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo .
    Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva.Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta , osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva , tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta .Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000 . U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove .Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje , Vukovar , Ilok, Beli Manastir i Osek .A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije ,Senja ,Zadra , Splita itd . pomalo grupirati u Šibenik .U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar , Grahovo , Glamoč i veliki trud uložiti da bude Srpska većina u Bosanskom Petrovcu .Isto tako ojačati Brčko sa više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela . Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod , znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati . U Srbiji treba ojačati Suboticu , Sentu , Kanjižu itd . i Rašku oblast u užoj Srbiji .Izbjeglice treba naseljavati tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 % .Znači ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i natalitetom pobjedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *