MAĐARSKA Početak diktature

Piše Vlastimir Vujić

Put u radikalni ekonomski program, davanje dvojnog državljanstva Mađarima u okolnim zemljama, novi zakoni o nacionalnim manjinama, o javnom informisanju, vlasništvu nad nekretninama – suštinske su promene koje će sprovesti Orbanov Fides

Desno-centristički Fides Viktora Orbana, koji je u prvom krugu mađarskih parlamentarnih izbora 11. aprila ubedljivo pobedio (sa osvojenih 206 od 386 poslaničkih mesta), u drugom krugu, 25. aprila, osvojio je – apsolutnu vlast! Za dvotrećinsku većinu bila su mu potrebna još 52 poslanika, a on je osvojio pet više, tako da će u najvišem predstavničkom telu zemlje imati 262 mesta, Mađarska socijalistička partija imaće 59 mesta, ultradesničarski „Pokret za bolju Mađarsku“ (Jobik) 47, „Politika može da bude i nešto drugo“ 16 mesta, dok je jedan mandat pripao nestranačkom kandidatu.
Predsednik Mađarske Laslo Šoljom, tri dana nakon završenih izbora, 28. aprila, primio je Viktora Orbana u predsedničkoj „Šandor“ Palati u Budimu, izjavivši tom prilikom da će na konstitutivnoj sednici novog parlamenta, 14. maja, upravo lidera Fidesa predložiti za novog – starog premijera (što je ovaj već jednom neuspešno „probao“ od 1998. do 2002. godine!).
Dan nakon sastanka sa Šoljomom, Orban u emisiji svoje partijske televizije „Hir“, izjavljuje da će već nedelju dana posle konstituisanja parlamenta predložiti rešenja koja najviše predstavničko telo u državi može da odobri bez formiranja vlade! „Najznačajnije mere nove vlade Mađarske stupiće na snagu već od 1. juna“, tvrdi Orban.

Mnogi stranci i pripadnici manjinskih zajednica u Mađarskoj sve su zabrinutiji. S velikom zebnjom iščekuju početak jednopartijske „demokratije“ desničarske vlasti u toj zemlji

UKIDANJE PRAVA MANJINAMA
Put u radikalni ekonomski program, uz uvođenje dalekosežnih reformi (uključujući reorganizaciju lokalne birokratije i smanjenje broja poslanika), davanje dvojnog državljanstva Mađarima u okolnim zemljama (obećano im  2,5 miliona pasoša matične zemlje!), novi zakoni o nacionalnim manjinama u Mađarskoj, o javnom informisanju, vlasništvu nad nekretninama, i još mnogo toga – vodi jedino preko promene Ustava! Orbanu je, da to uradi, „dvotrećinska većina“, širom otvorila vrata!
Mnogi stranci i pripadnici manjinskih zajednica u Mađarskoj sve su zabrinutiji. S velikom zebnjom iščekuju početak jednopartijske „demokratije“ (diktature!?) desničarske vlasti u toj zemlji. Pogotovo, što se upravo posle objavljenih rezultata prvog kruga izbora, na formularima koji se dobijaju kod izdavanja ličnih dokumenata pored, do sada jedine rubrike – „državljanin Republike Mađarske“ – pojavila još jedna, nova – „Mađar koji živi u Republici Mađarskoj“! Uz to, nakon drugog izbornog kruga, 29. aprila, Andraš Čer – Palkovič, predsednik poslaničke grupe Fides u sadašnjem sazivu mađarskog Parlamenta, pretećim tonom upozorio je vladajuće socijaliste, koji su bili u obavezi da do 30. aprila iz Državnog fonda isplate nacionalnim manjinama u Mađarskoj preostali normativni deo budžetskih sredstava za 2010. godinu, kao i deo sume namenjene za pomoć mađarskim zajednicama u regionu – da to nipošto ne učine! Poručio je da pomenutu mogućnost obavezno prepuste novoj, Orbanovoj vladi, da ona, zajedno sa organizacijama Mađara izvan matice – odluči o nameni tih sredstava! Čer nijednom rečju nije pomenuo zakonsku materijalnu obavezu države prema nacionalnim manjinama u Mađarskoj (njima, od ove ukupne mase treba da pripadne skoro tročetvrtinska novčana suma!), a reč je o nekoliko milijardi forinti (1 evro je 265 forinti).
Konkretizovaćemo priču o ovome samo na dva primera. Oba su srpska. Iako je vlada Mađarske Srbima u toj zemlji obećala da će, kad proradi njihov Kulturni centar u Budimpešti (koji su svečano otvorili predsednici dveju država, Laslo Šoljom i Boris Tadić 12. oktobra 2009. godine), finansirati njegov rad iz državnih izvora, SKC  do danas od države Mađarske nije dobio nijednu forintu! Ili, formulacija u zapisniku mešovite mađarsko – srpske komisije o zaštiti manjina (Međudržavni sporazum!) u kojoj se kaže „da obe države prihvataju obavezu da učestvuju u osnivanju Srpskog instituta koji bi se bavio naučno – istraživačkim radom ovdašnjih Srba (osnovan je u međuvremenu), a Mađarska preuzme obavezu da će iz budžeta tu srpsku instituciju od 1. januara ove godine finansirati“, ali do 30. aprila 2010. pomenutoj ustanovi – ne uplati nijednu jedinu forintu! Novac, koji bi, koliko smo mogli da se uverimo u namere odlazećih socijalista, Srbima možda i bio preusmeren, ali usledila je Fidesova zabrana koju je Čer – Palkovič preneo! Buduća, „narandžasta“ vlast, gotovo sigurno, vrlo brzo će promeniti odnos kod raspodele, možda čak i namenu ovog novca! Pripadnike nacionalnih manjina i etničkih zajednica, u svakom pogledu, čekaju četiri (pre)teške godine u Mađarskoj.

Jedan od glavnih aktera mađarskog izdanja američkog „Votergejta“ u kojem su ilegalno prisluškivani politički protivnici Fidesa i prikupljani kompromitujući podaci protiv njihovih lidera: Laslo Kever

VOTERGEJT NA MAĐARSKI NAČIN
Kakva će biti diplomatska „bilaterala“ Orbana sa Srbijom?
Najbolji odgovor o njegovoj budućoj politici dat je na naslovnici prvomajskog broja budimpeštanskog tiražnog nedeljnika „HVG“ gde Orban s lica skida masku ispod koje je – identično lice! Lider Fidesa, dakle, neće menjati svoju dosadašnju politiku ni prema kome! A ona je, kada je Srbija i srpska nacija u pitanju, bila i ostala – krajnje neiskrena! Ponašanje starog-novog premijera Viktora Orbana i njegovog starog-novog ministra inostranih poslova Janoša Martonjija od pre 11 godina – kada je zločinački NATO „Anđeo“ iz Mađarske po Srbiji genocidno ubijao 78 dana (videti „Pečat“, brojevi 98. i 107.), niko nikada dok je Srba neće zaboraviti (ali ni oprostiti što se ta dva političara-povratnika nikada za saučesništvo u zločinu nad srpskom nacijom nisu javno izvinuli, niti u parlamentu Mađarske doneli bilo kakvu Deklaraciju o osudi!)… Čak štaviše, Orban se posle decenije od tog događaja ponovo vraća na istu funkciju(!), postavlja i pređašnje političare u iste fotelje, neke i unapređuje!… Jedan od „vojnički“ najodanijih, stalno u Fidesovom vrhu, a zbog delikatnosti poslova koje obavlja uvek „u senci“, je i Laslo Kever.
Da, pre godinu i po dana, javnost u Mađarskoj nije potreslo domaće izdanje američkog „Votergejta“, afere prisluškivanja i prikupljanja kompromitujućih podataka o političkim protivnicima u koju je duboko bio upleten opozicioni Savez demokratske omladine (Fides) – nikada na svetlo dana ne bi izašla „tiha efikasnost“ Lasla Kevera i beskrupuloznost prema ideološkim neistomišljenicima Viktora Orbana!
U Mađarskoj, zemlji sa 10 miliona stanovnika, postoji čak pet službi nacionalne bezbednosti(!). Po dve civilne i vojne i jedna stručna, koja pruža tehničke usluge svima, kao i policiji. I civilna i vojna imaju obaveštajni (prema domaćim građanima) i kontraobaveštajni (prema strancima) sektor, čiji delokrug rada često nije sasvim razgraničen. Svaka vlada, a bilo ih je do sada pet u istoriji mađarskog višestranačja, dovodila je svoje ljude na čelo Informacionog biroa (IH) i Ureda za nacionalnu bezbednost (NBH) u ulici Mikša Falk u Budimpešti, ne vodeći mnogo računa o stručnosti kadrova!
Oni stari su dospeli na ulicu ili naglo penzionisani, neki već i u 42. godini. Dobar deo njih formirao je paralelne tajne službe, radeći isto što i ranije, ali iza kulisa. To se dogodilo i Jožefu Horvatu i Janošu Totu, koji su 2002. godine, kada je Fides s Viktorom Orbanom na čelu izgubio na izborima. morali da napuste „firmu“, iako su u njoj godinama bili na visokim položajima. S tim da je prvi bio zadužen za ekstremne levičare (za ultradesničare niko!), a drugi za crkvu. Horvat i Tot su, tako, formirali svoje preduzeće pod akronimom „UD“ (Ultima data), koje je u kratkom vremenskom roku uspelo da pronađe ljude u nacionalnoj bezbednosti, poreskoj upravi, pojedinim ministarstvima, policiji… Mreža je imala sve odlike „polipa“, kakvu je svojevremeno izgradila sicilijanska mafija!
Na volšeban način stručnjaci „Ultime“ su ugradili softver u centralni kompjuter NBH, a mogli su da čitaju imejl poruke rukovodilaca u MOL-u (najvećoj Mađarskoj naftnoj kompaniji). Raspolagali su s takvom vrhunskom tehnikom da policija nakon pretresa sedišta agencije nije uspela da odgonetne šta se nalazi na njihovim hardverima! Utvrđeno je da su „ultimaši“ pratili, prisluškivali i skupljali podatke o tadašnjem ministru privrede i regionalnog razvoja Gordonu Bajnaiju (sadašnjem premijeru, koji je nasledio Ferenca Đurčanja), zatim državnog sekretara u ministarstvu finansija Lasla Kelera, predsednicu konzervativnog Mađarskog demokratskog foruma (MDF) Iboju David, najbogatijeg državljanina Mađarske, vlasnika OTP banke Šandora Čanjija i mnoge druge!
U jeku afere, dok je policija po nalogu IH počela istragu, u javnosti su se pojavili zagonetni diskovi s tonskim zapisima razgovora Horvata i Tota s nekim poznatim ličnostima. Iz tih snimaka, mogao se čuti i dijalog dvojice vlasnika s osobom  koja je dijagnostikovana da je poručilac ilegalno prikupljenih podataka za svog partijskog šefa (koji, kao što se vidi, nije birao sredstva da se ponovo domogne vlasti). Reč je o visokom funkcioneru Fidesa Laslu Keveru koji je za vreme prve Orbanove vlade (1998 – 2002) dve godine bio ministar za nacionalnu bezbednost Mađarske!
Viktor Orban je, u upravo osvojenom drugom mandatu (koji je izborio u političkoj bitki, koristeći, između ostalog privatne tajne službe i upotrebljavajući sredstva kakva se koriste tokom snimanja filmova o tajnom agentu Džemsu Bondu!), Keveru za nagradu namenio, kako je medijima upravo izjavio potpredsednik Fidesa Zoltan Pokorni – fotelju predsednika Parlamenta Mađarske!

___________________

Napad na temelje EU

„Stop“ levici – naredne četiri godine zeleno svetlo mađarskim ultradesničarskim „usrećiteljima“

Dvotrećinski parlamentarni trijumf Fidesa za mnoge zemlje u regionu nije povoljna vest. Susedna Slovačka, čijih je 11 odsto stanovnika mađarskog porekla, najoštrije je reagovala! Potpredsednica jedne od dve partije na vlasti, Slovačke narodne partije, Ana Belousova, poručila je da je čak i pobeda Fidesa – loša vest za Slovačku. Dodala je da „Bratislava nema šta da razgovara sa budućim premijerom Viktorom Orbanom, dok se ne izvini za nedavnu neovlašćenu posetu Slovačkoj i mitinga u Košicama, gde je sunarodnicima obećao da će ovaj grad uskoro ponovo biti u Mađarskoj!!!
Šef Slovačke diplomatije Miroslav Lajčak Orbanu je žestoko zamerio na izjavama da pripadnici mađarskih manjina u susednim zemljama koji su izabrani u Evropski parlament treba isključivo da brane interese Karpatske kotline (to jest Velike mađarske), što je „nedopustiva praksa u 21. veku“! I premijer Slovačke Robert Fico poručio je budućem predsedniku vlade Mađarske „da svaki otvoreni ili skriveni pokušaj izmene poratnih granica nije pretnja samo za Slovačku i Srednju Evropu, nego direktni napad na same temelje Evropske unije! Iako u nekim unijskim članicama sve veću podršku dobijaju stranke koje pozivaju na istorijski revizionizam povezan sa rasizmom, obaveza Slovačke je da svom snagom ne dozvoli da se u EU proširi ova kuga“!

Један коментар

  1. Dali se Madjarska drzava razracunala sa nazizmo u vrijeme komunizma sigurno nije ,dali su madjari u vrijeme “demokratije” ove stvari osudili nijesu dali su madjari bili nacisti u drugom ratu jesu pa kako se moze ocekivati da se ovo zlo ne pojavi bas u Madjarskoj.Pocetkom osamdesetih godina Dzordz Bus je izjavio manjine su nasa sansa u Evropi tada obicni ljudi nijesu znali sta to znaci, oni malo bolje informisani sigurno jesu.Ako znamo da madjarska ima u Transilvaniji 2 milona svojih gradjana u Slovackoj preko 600 000 kod nas mislim 2oo ooo izvinjavam se ako sam pogresio ne treba da cudi nikog kakvu ce politiku ovi nesretnici ponuditi.Koliko je realno da ova stranka nesto uradi zavisi od americke politike dali je Amerika odlucila da i dalje vodi politiku piromana i da se pojavljuje kao vatrogasac tesko je reci ali ipak Obama je nesto drugo iako u okruzenju ima jastrebova kojima se moraju odrezati krila jer politika koju su do sada vodili moze samo da ih vodi u propast.Ukoliko bi nedaj Boze sada nadjacala struja Rosild Soros mozemo ocekivati svasta, kako trenutno stvari stoje ta politika monetarista drogasa i svjetskih ludaka ce morati da se zaustavi.Evropa pre svih Njemacka nikad nije nesto bila odusevljena madarima a u ovoj situaciji gdje su vidjeni samo kao prosjaci tesko da ce neko na tu njihovu zacrtanu politiku reagovat.Opreza nem treba ali ovi uniformisani sareni mundiri nijesu sposobni za nsto ozbiljno bilo na vojnom planua jos manje na ekonomskom ako nesto dobro misle svojoj zemlji na sledecim izborima bi trebalo da nestanu sa politicke scene do tada moracemo da se naslusamo svega i sacega, prazna puska ne ubija nikoga ali se od nje boje vise njih tako i ova stranka na tromedju Rumunije Srbije i Slovacke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *