Đelićev udar na Telekom

Piše Uglješa Mrdić

Vlada priznala da je svesno odobrila podizanje cena telefonske pretplate četiri puta, i cenu impulsa dva puta, pred planiranu privatizaciju „Telekoma“ i taj novac iz džepova svojih građana i institucija obezbedila budućem kupcu kao siguran i veliki profit

Odluka Vlade Srbije o prodaji, „Telekoma“ ima mnogo loših posledica, o čemu je u nekoliko navrata pisao „Pečat“. Poslednje što je zaintrigiralo javnost na tu temu su prošlonedeljna obraćanja članova Vlade, potpredsednika i ministra za nauku i tehnologiju Božidara Đelića u ime Vlade u Skupštini Srbije pred poslanicima, kao i izjave ministra za telekomunikacije i informaciono društvo Jasne Matić.
„Vlada očekuje da bi tender za prodaju „Telekoma Srbije“ mogao da bude raspisan u kasno leto ili u ranu jesen ove godine“, rekla je Jasna Matić.
Inače, Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija „Telekoma Srbije“, a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE.

ŠTETNE POSLEDICE
A kao odgovor Đeliću, koji se zalaže za prodaju „Telekoma“, grupa intelektualaca i stručnjaka, koja osporava prodaju većinskog udela države u „Telekomu Srbija“, ukazuje da u mnogim evropskim zemljama uspešno rade i dominantni su na tržištu, telekomunikacioni operatori koji su u vlasništvu države. Oni su to i pojasnili u „Otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću“ u kojem je zatraženo da se zaustavi sprovođenje odluke Vlade o prodaji „Telekoma“. Pismo je upućeno 6. aprila ove godine, desetak dana posle objave Vlade Srbije o namerama da proda 40 odsto akcija „Telekoma Srbija“. Do sada nije odgovoreno ni na jedno od postavljenih 11 pitanja. Svojim potpisima otvoreno pismo stručnjaka predsedniku Srbije podržalo je nekoliko hiljada građana, koji smatraju da je odluka o prodaji „Telekoma“ od strateškog značaja i da zbog toga javnost treba da zna koji stručnjaci su pripremili analizu o opravdanosti većinske privatizacije te kompanije i kako će se sprečiti štetne posledice po građane i zaposlene u „Telekomu“, kada država ne bude više većinski vlasnik. Vlada Srbije je krajem prošle nedelje objavila tender za izbor privatizacionog savetnika u prodaji 40 odsto akcija „Telekoma“ a, kako je najavljeno, poziv zainteresovanim kupcima biće objavljen tokom leta. Obrazlažući zašto „Telekom“ treba da ostane u državnom vlasništvu učesnici okruglog stola su istakli da je reč o kompaniji koja donosi značajne prihode, podstiče domaću privredu, ali i to da privatizacija ne mora da znači niže cene usluga za građane.
Novoformirani Odbor građana za praćenje Vladine namere da proda „Telekom“ reagovao je na nedavni govor potpredsednika Vlade Božidara Đelića u Skupštini Srbije. Takođe je priložen šokantan cenovnik telefonskih usluga u zemljama regiona koje su prodale svoje operatore, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde su cene od 5 do 40 puta više nego u Srbiji. Članovi ovog odbora između ostalih su prof. dr Mlađan Kovačević, akademik i prof.dr. Aleksandra Smiljanić, prethodni ministar za telekomunikacije.
„U skupštinskoj raspravi, u četvrtak popodne (29. aprila) u terminu za poslanička pitanja, u ime Vlade Srbije odgovore je davao Božidar Đelić, potpredsednik vlade i ministar za nauku i tehnologiju. S obzirom da je bilo više pitanja i odgovora na temu „Telekom Srbija i zašto se prodaje“, dužni smo, kao Odbor građana za praćenje rada Vlade Srbije u postupku prodaje Telekoma i ukazivanje javnosti na smisao tih postupaka, da reagujemo na ove izjave potpredsednika Đelića“, navedeno je u saopštenju Odbora. U daljem delu teksta prenosimo analizu Odbora građana za praćenje Vladine namere da proda „Telekom“.

Novoformirani Odbor građana za praćenje Vladine namere da proda „Telekom“ reagovao je na nedavni govor potpredsednika Vlade Božidara Đelića u Skupštini Srbije

ĐELIĆEV UDAR
(Izjave potpredsednika Vlade Srbije objavljene su bez ispravki, onako kako su date u stenogramu skupštinske rasprave)
Božidar Đelić: „Od kada je ukinut monopol, krajem prošle godine i na fiksnoj telefoniji, tako da ne postoji danas rizik da zamenimo bilo koji element državnog monopola privatnim monopolom.“
Božidar Đelić, ministar nauke i tehnološkog razvoja, ne razume da „Telekom Srbija“ poseduje celokupnu fiksnu telekomunikacionu infrastrukturu kroz koju se prenose telefonski, Internet saobraćaj i saobraćaj mobilne telefonije. „Telenor“ je dobio samo dozvolu da se bavi fiksnom telefonijom, a neće u skoro vreme moći da izgradi infrastrukturu kakvu „Telekom“ ima, ako je uopšte bude gradio. Kada samo jedna firma ima infrastrukturu onda je to monopol. Napominjemo da u zemljama koje imaju najliberalnija telekomunikaciona tržišta, telekomunikacioni operatori nastali od telefonskih operatora ubedljivo dominiraju tržištem zahvaljujući svojoj infrastrukturi koja je građena više od stotinu godina.
Đelić: „Vlada je odlučila da u ovom momentu obezbedi racionalniju formu tarifikacije…. Mislim da je ona racionalna i usklađuje i omogućava našem „Telekomu“ da dođe u dobroj formi do veoma važnog momenta koje je strateško preuzimanje tj. strateško partnerstvo.“
Đelić priznaje da je Vlada svesno odobrila podizanje cena telefonske pretplate četiri puta, i cenu impulsa dva puta, od prošle godine, pred planiranu privatizaciju „Telekoma“ i taj novac iz džepova svojih građana i institucija obezbedila budućem kupcu kao siguran i veliki profit.
Đelić: „To je odluka koja će obezbediti da inženjeri i tehničari i zaposleni u ,Telekomu’ gledaju u budućnost sa još više poverenja na način da imaju, u to sam uveren, kroz pronalaženje strateškog partnera i podršku za dalji pohod i za dalje jačanje novih pozicija u regionu.“
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić nije obavešten da je npr. „Dojče Telekom“ prema podacima sindikata od svih operatora koje je kupio, otpustio od 40-80% zaposlenih, što nije podrška za budućnost zaposlenima „Telekoma“. Pri tome je broj zaposlenih s ovim kupljenim operatorima postao znatno manji prema broju korisnika, nego u operatorima evropskih zemalja.
Đelić: „To što ste rekli i ono što je bila peticija rektora Beogradskog univerziteta i profesora ETF, to naravno shvatamo veoma ozbiljno, a to znači da će kao sve dobro uređene zemlje u momentu privatizacije jedan broj uslova biti i taj da se određeni strateški pravci i prioriteti naše zemlje očuvaju unutar tog strateškog partnerstva, drugim rečima, da se očuva prisustvo u južnoj pokrajini i isto tako, kada govorimo o akademskoj mreži, kada govorimo o drugim elementima infrastrukture, da imamo u ugovornim odnosima sigurnost da će se to razvijati u interesu naše države i njenih građana.“
Na osnovu ovog obrazloženja, sledi da potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ne zna gotovo ništa o Otvorenom pismu povodom prodaje „Telekoma“, jer se ovo pismo ne tiče akademske mreže već prodaje „Telekoma“ koja može, po mišljenju potpisnika, naneti velike štete državi i društvu. Odatle sledi da on zapravo ne shvata ovo pismo ozbiljno.
Đelić: „Pomenuli ste Rusiju. Rusija je odredila što je njen prioritet – to su nafta i gas. Podsećam vas da su telekomunikacije u privatnom sektoru u Rusiji. Srbija je odredila da je u ovom momentu EPS od strateškog značaja.“
Đelić je često isticao da su telekomunikacije u Srbiji od strateškog značaja što je ispravan stav, a koji je naglo promenio. Netačno je da su telekomunikacije u Rusiji privatizovane. Naime, kompletna fiksna telekomunikaciona mreža Rusije koja je pandan fiksnoj mreži „Telekoma Srbije“ je u državnom vlasništvu. Država Rusija poseduje 75% ove fiksne telekomunikacione infrastrukture. Inače fiksna telekomunikaciona infrastruktura zahteva mnogo veća ulaganja nego mobilna mreža.
Đelić: „Odgovornost jeste na Vladi Srbije za ovakvu odluku i mi smo duboko uvereni da je ona u najboljem interesu naših građana.“
„Mi smo uvereni da ova odluka nije u interesu naših građana. Ima mnogo važnih razloga koje ne bismo ovom prilikom nabrajali. Primera radi, jedan od tih važnih razloga je i činjenica da su telefonski impulsi u Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj koje su prodale svoje telekomunikacione operatore, od 5 do 40 puta skuplji nego u Srbiji“, navedeno je u jednom od zaključaka Odbora.

CENE U FIKSNOJ TELEFONIJI
U Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, koje su svoje operatore prodali „Dojče telekomu“, cene usluga neverovatno veće u odnosu na Srbiju (koja i pored nižih cena posluje sa profitom). Pored toga što je pretplata u Srbiji za 70% niža nego u Hrvatskoj, i cene razgovora po minutu su značajno manje u Srbiji gde je država vlasnik preduzeća i „loš upravljač“ – po rečima nadležnih ministarstava. Drastična razlika je u ceni minuta razgovora u lokalu – cena minuta u Srbiji je 20 puta manja po višoj tarifi nego u Hrvatskoj, a 40 puta manja po nižoj; od 4 do 5 puta manja po višoj tarifi, a od 5 do 6 puta manja po nižoj u Makedoniji; 4,5 do 14,5 puta manja po višoj tarifi, a 4,5 do 29 puta manja po nižoj tarifi u Crnoj Gori. Kod prikupljanja podataka uzimala se minimalistička varijanta, znači, bez ikakvih dodatnih servisa i kombinacija. Ovo poređenje pokazuje da je moguće uspešno poslovati i sa ovakvim, niskim cenama, sa svim kreditima Telekoma Srbija i ulaganjima u modernizaciju.

2 коментара

  1. Cak i posle liberalizacije telekomunikacionog trzista, bivsa monopolska kompanija “Nemacki Telekom” bice u stanju da ostane dominantan dugo vreme (tzv. monopol nad telekomunikacionom mrezom).Isto vazi i za “Telekom Srbija”, samo sto se njegovom prodajom navedeno stanje prenosi na novog vlasnika. Ova Vlada je izmenila i dopunila svoj Akcioni plan za realizaciju Strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji od 2006. do 2010. godine tako sto je, izmesju ostalog, iz tacke 3. izostavila odredbu: “Postepena dalja privatizacija “Telekoma Srbija”uz mogucnost zadrzavanja paketa akcija od strane drzave.” Medjutim, svojom odlukom Vlada je ponistila svoj akcioni plan, sto predstavlja pravi kuriozitet i ostavlja otvoreno pitanje: cemu onda sluzi stratesko i akciono planiranje Vlade?

  2. Pa dokle ce taj Djelic da placka tu silovanu Srbiju…Dokle Djelicu, zar nije si svestan sta si sve uradio…Istina se ne moze sakriti kao ni ono zlo sto se desilo zeni koja se skriva po manastirima…Zasto Pecat ne iznosi biografiju petsednika Srbije…
    Umoran san od jada i kriminala onih koji trebaju da cuvaju tu Srbiju i sto je srpsko…Umoran..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *