Sukob interesa: Politički plen

Piše Uglješa Mrdić

Najveći deo političkih funkcionera u Srbiji spreman je pre da žrtvuje samu Srbiju, i u državnom i u teritorijalnom smislu, nego neku svoju funkciju

Političke stranke se bore za vlast. Poverenje građana zadobijaju svojim programima i uverljivošću svojih političara. Nakon izbora se formira vlada koja smenjuje prethodnu, biraju se novi ministri i premijer. Vrši se promena u rukovodstvu nekih najvažnijih institucija i na nekoliko funkcija u državnoj administraciji. Smene se po pravilu vrše samo na političkim funkcijama.

DOBRA LOVINA
U Srbiji posle 2000. godine nije tako. Ko se dokopa vlasti dočepao se Srbije i svih njenih resursa. Postavljaju se partijski kadrovi na sva moguća mesta. Srbija postaje lovina koja se grabljivo deli. Najviše od strane najjače stranke, a onda na red dolaze i svi ostali. U Srbiji je samo posle oktobra 2000. zamenjeno oko pedeset hiljada ljudi. Svi odreda su zamenjeni članovima novih vladajućih partija i to najvećim delom bez ikakve stručnosti. Najmanje interesovanje je za mesta u administraciji, a najveće za mesto u javnim preduzećima, raznim agencijama, upravnim odborima. Partijske vrhuške dele vlast i tako biva da poslanik u parlamentu istovremeno postane direktor javnog preduzeća, član nekoliko upravnih odbora, rukovodilac agencija, direktor akcionarskih društava i poludržavnih firmi, pokrajinski poslanik, gradonačelnik i odbornik. U sukobu interesa tako se između ostalih nalaze poslanik Jedinstvene Srbije u Skupštini Srbije Dragan Marković koji je istovremeno i gradonačelnik Jagodine, poslanik Veroljub Stevanović, koji je i gradonačelnik Kragujevca, te poslanik Saša Milenić koji je ujedno i predsednik Skupštinme grada Kragujevca. Da nam je do sprdnje cinično bismo rekli da je naprosto reč o renesansnim ličnostima. To je smisao njihovog bavljenja politikom. Prigrabiti što više i što brže.
U velikoj meri nezadovoljni su članovi političkih partija jer ostaju praznih šaka. Da bi ih zadovoljili oni ih masovno zapošljavaju po tim istim firmama čineći ih sve manje efikasnim. Korupcija cveta. Sve se sabira u istim ljudima i parlamentarna i izvršna vlast.

Predsednik Jedinstvene Srbije istovremeno je i gradonačelnik Jagodine

DEMAGOGIJA NAJGORE VRSTE
Onda kreće demagogija najgore vrste. Javlja se sve više onih koji se žrtvuju jer rade volonterski, neće da prime četiri već samo tri plate. S jedne strane zauzeli su mesta stručnim ljudima, a s druge strane u isto vreme uništavaju institucije i firme ili svojim neradom ili time što bez naknade u njima „rade“. Sve to plaćaju građani i već gotovo uništena privreda Srbije. Onda ta ista družina koja se dokopala Srbije reši da ustanovi ko zna koju po redu Agenciju za borbu protiv korupcije koja treba da onemogući da se obavlja više funkcija. Oko toga se digne halabuka. Pljušte izjave nekih boraca i borkinja za poštenje poput predsednika odbora pomenute agencije. I onda se posle isteka roka 1. aprila pojavljuje taj isti predsednik Čedomir Čupić i izlaže nam na kakve će sve muke posle mesec dana staviti one koji krše zakone o nespojivosti funkcija: „Agencija najpre obaveštava funkcionera da se nije izjasnio koju funkciju želi da zadrži i daje mu se rok od 15 dana da odgovori. Posle toga se pokreće postupak za povredu zakona, on se prvo upozorava, pa se zatim objavljuje preporuka za razrešenje. Ako se funkcioner i organ koji ga je izabrao ogluše, Agencija pokreće inicijativu za razrešenje i nadležni organ mora u roku od 60 dana da se izjasni šta je uradio po tom pitanju. Ukoliko ga ne razreši, Agencija podnosi prekršajne prijave i protiv funkcionera i protiv odgovornog lica u tom organu“!!!
Brzo i efikasno, nego šta! Do narednog aprila svi mogu biti bezbrižni ili eventualno mogu biti na početku prekršajnog postupka. Za utehu, svakako će im poslužiti i informacija da je najdrastičnija kazna vraćanje plate na koju nisu ni imali pravo. Moralna opomena, pak, trebalo bi da im bude slučaj Miloša Vesića, predsednika skupštine opštine Despotovac, koji prihvatajući političku funkciju nije želeo da napusti posao u rudniku Ravna reka, obrazloživši odluku rečima da je teško sa političarima, „a s mojim rudarima mi je lakše, oni su iskreni i nema zavijene forme kada kažu da su nezadovoljni“.

Veroljub Stevanović ujedno je i gradonačelnik Kragujevca

ZAKON SA RETROAKTIVNIM DEJSTVOM
Ima i tumačenja čak i Pokrajinske skupštine Vojvodine da se pominjani zakon ne odnosi na one koji su već zaposeli sve ove funkcije nego samo na buduće takve slučajeve. Srbija je država jedinstvena u svetu po tome što često upražnjava praksu donošenja zakona sa retroaktivnim dejstvom (takav je zakon o građevinskom zemljištu, primera radi) ali ovde bi da prekine takvu praksu tako da je moguće da se sve ovo što zbog rokova što zbog zakona razvuče sve do narednih izbora. O onda sve iz početka.
Do tada će u Srbiji biti već uveliko prodat „Telekom“, a otpočeće prodaja EPS-a i „Srbija šuma“ tako da će, bar kada su javna preduzeća u pitanju, biti otklonjene mogućnosti da političari zaposednu upravne odbora i agencije. Vojvodina će se u narednoj godini uveliko osamostaliti i neće priznavati rešenja koja izglasa parlament uže Srbije. Manjine će u Srbiji tražiti da se ovaj zakon na njih ne primenjuje jer je to oblik diskriminacije, a na Kosovu ovakva Srbija i nema nikakvih kompetencija. Novostvoreni regioni će tražiti za sebe ista prava kao Vojvodina te se tako ništa na ovim geografskim područjima, sem teritorije same države, neće menjati. Poneki izuzetak samo će potvrditi pravilo. Srbija će tako postati deo nekog čardaka ni ne nebu ni na zemlji.
Najveći deo političkih funkcionera u Srbiji je spreman pre da žrtvuje samu Srbiju i u državnom i u teritorijalnom smislu nego neku svoju funkciju. Zaposedanje funkcija i materijalna korist koju iz njih izvlače je za njih sam smisao i suština politike i bavljenja njom.
To što se to protivi evropskim zakonima i evrounijatskim pravilima na koje se pozivaju za njih ne znači ništa. Oni baš zbog EU moraju da obavljaju pet-šest funkcija da neko drugi ne bi osujetio njihovo čvrsto opredeljenje za „EU bez alternative“. Briselska administracija će to umeti da ceni i neće im praviti nikakve smetnje.
A srpski narod? On tek neće. Već je oguglao i svikao na svako zlodelo koje se nad njim vrši. Danas zahvaljujući poslednjim iskustvima strahuje da posle ovih na vlast ne dođu još gori.

Један коментар

  1. Posle ovakvog teksta pitam se sta radi agencija. I kako je moguce da pojedini , kao ja, koja sam ucestvovala u postupku prijave imovine, nove funkcije… avega sto je od mene trazeno ostanem bez posla/DIR. SKOLE A DA MI OSTANE FUNKCIJA ODBORNICE.SMESNO,ZAR NE?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *