RTS Provincijalno udvaranje gledaocima

Piše Nataša Jovanović

Strukovna i nevladina organizacija UTE  – Ujedinjeni televizijski eksperti organizovali su javnu stručnu raspravu na temu „Javni RTS servis Srbije –  danas i sutra“. Na posećenom skupu kompetentni sagovornici, bivši urednici na RTS-u, umetnici, reditelji, producenti, politikolozi, akademici, privrednici i predstavnici zvaničnih institucija izneli su kritike na rad RTS-a, ali i očekivanje da bi javni servis trebalo da bude zakonom definisan kako bi sačuvao osnovnu funkciju. Bez obzira na ogromna finansijska sredstva od RTV pretplate, na ekranu RTS-a nema ni blizu dovoljno emisija koje afirmišu trajne vrednosti u društvu, a što inače odlikuje svaki javni servis.

PRIMITIVNI UKUS
Nasuprot tome, menadžment RTS-a nameće neodrživu i neutemeljenu tvrdnju da je gledanost najvažniji kriterijum za ocenu rada Javnog RTV servisa, podležući iskušenju da se u programskom, estetskom i kulturološkom smislu nadmeće i spušta na nivo komercijalnih televizija koje svoj program prave zbog sticanja profita svom vlasniku. Obrazovna misija, te kulturni i naučni sadržaji, po oceni prisutnih, davno su napustili svoje mesto na javnom servisu, pa je u skladu s prioritetom direktora RTS da stvori komercijalnu televiziju sa visokom gledanošću, glavni programski posao postao nameštena frizura i potvrda iste na monitoru. Kako je na skupu istakao Bojan Bosiljčić, svojevremeno urednik kulturnog programa, javni servis sveden je na nivo medijske prčvarnice, u kojoj su istraživačko i analitičko novinarstvo samo anahroni koje nije poželjno pominjati. Nekadašnji novinar i urednik Televizije Beograd Mija Ilić istakao je da je najveća greška RTS-a to što nije postignuta ravnoteža između kvalitetnih i gledanih sadržaja koji su po njegovoj oceni često zasnovani na vulgarnom i primitivnom ukusu.
„Celokupan programski sadržaj RTS-a je površan, novinarima informativne redakcije nedostaje istraživački pristup, a posebna je tema koncepcija i izbor dramskog programa koji se snima u produkciji RTS-a i emituje na javnom servisu“.

PRAVO DA ZNATE
U analizi koja je bila povod skupu, a koja sadrži 136 stranica i dva registratora dokaznog materijala konstatuje se da Javni RTV servis ne izvršava i da grubo krši Zakon o radiodifuziji, a da je poslovanje ozbiljno narušeno. Prema rečima Aleksandra Vlajkovića, predsednika UO UTE, ovi dokazi nepobitno dokumentuju da je parola RTS-a „Vaše je pravo da znate sve“ marketinška poštapalica, a da suštinski na javnom servisu teče nasilje za tuđe pare, dok su programsko i finansijsko stanje pod ključem poslovne tajne. Naime, svih poslednjih šest godina RDU RTS beleži velike gubitke, koji su na kraju 2008. godine dostigli akumulirani iznos od oko dve milijarde dinara, koji je „pojeo“ skoro trećinu kapitala preduzeća. Finansijski izveštaj za 2009. godinu se krije od javnosti, a finansijski rezultati u minuloj godini su lošiji nego svih prethodnih godina. Ekonomski pokazatelji su po mišljenju ekonomskih analitičara toliko loši da nijedna bankarska institucija ne bi trebalo da im odobri novi kredit.
Ono što posebno zabrinjava jeste da Javni RTV Srbije ne ispunjava programske obaveze definisane zakonom zbog kojih je stekao pravo da naplaćuje RTV pretplatu. Umesto obrazovnih, kulturnih  i srodnih emisija kojima će se afirmisati pravi odnos prema pravim vrednostima u društvu, primera radi, emisija  „TV BINGO“, kojom se populariše da igre na sreću mogu da usreće svakoga, ima apsolutni prioritet, koji populariše primitivizam i vulgarnosti, emisija koja u produkcionom i svakom drugom smislu ne zaslužuje publicitet ni neke lokalne televizije. Za razliku od nacionalnih televizija drugih zemalja, na javnom servisu, može se zaključiti, programski sadržaj postoji kako bi se prostor između emisija  popunio neprimereno dugačkim reklamnim sadržajem.
Izlaganja svih učesnika na skupu, kako je rečeno, biće štampana i tako će ostati kao dokument vremena u kome živimo.

2 коментара

  1. Da se podsetimo. Kontrola nad sprovodjenjem Zakona o radiodifuziji obuhvata kontrolu rada emitera u… izvrsavanju drugih obaveza koje po odredbama ovog zakona imaju emiteri (clan 10). RRA vrsi nadzor nad radom emitera…(clan 13. stav 1).Prema tome, nadzor nad radom Radiodifuzne ustanove Srbije i Radiodifuzne ustanove Vojvodine – nosilaca javnog radiodifuznog servisa u Srbiji, za cije finansiranje gradjani placaju obaveznu radio-televizijsku pretplatu – jeste glavna misija RRA.

  2. РТС се понаша као страни медији, кад је било речи о Сребреници, приказивали су тог дана некакве слике са бројкама које додатно оптужују Србе за додатне злочине, значи кад год је нак вест лоша или добра по Србију РТС се потруди да исог дана убаци неку компромитујућу информацију, причу, слику о Србима. Ево сад ка су канонизовани оци Јустин и Симеон, ставили су снимак о Миленку Костићу и фрескама у његовом селу као негативни пример(коментарисали аналитичари, сликари), тек касније су поред те информације пустили вест о новим светитељима, случајно.
    Значи кад год је нека информација они паралелно пусте другу лошију да пониште ефекат. Па то може да ради само екипа специјалиста за спиновање , или Идоли.Постоје на неким страним сајтовима информације како се води специјални медијски рат,пропаганда, сајтови потковани званичним информацијама……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *