Novi 17. mart

Piše Nataša Jovanović

Akcijom takozvane Regulatorne agencije za telekomunikacije, uz podršku specijalnih snaga Kosovske policije oko 40.000 Srba iz centralnog dela pokrajine i Kosovskog Pomoravlja ostalo je bez mobilne telefonije. Srbima južno od Ibra isključena je fiksna telefonija. U Štrpcu je demoliran predajnik regionalne televizije Herc, koji emituje program na srpskom jeziku za oko 12.000 Srba na ovom području.
Iako je najavio veliku akciju države Srbije na međunarodnom planu i obećao Srbima na Kosmetu da će sve učiniti da im se vrati signal mobilne telefonije Srbije, predsednik Boris Tadić je samo poručio: „Očekujem od svih međunarodnih činilaca, od Ujedinjenih nacija, Euleksa i svih međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji i svih činilaca međunarodne politike da ovakve akte spreče, ne samo sada, nego i u budućnosti“. Bila je to vest za jedan dan.
Kako se desilo da u udarnim terminima umesto vesti o 40.000 Srba odsečenih od sveta na televiziji vrte pretnje upućene Tadići i Mesiću na društvenoj mreži Fejsbuk? Da li je iznenađenje izostalo jer je to prirodni sled događaja?
Hronologija koja sledi najrečitije je objašnjenje geneze anomalije da su Srbi danas jedini narod u svetu koji se na ovaj način nasilno stavlja u svojevrsan civilizacijski geto.

____________________

Jun 1999.
Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, uslov za prekid rata, kojom se garantuje teritorijalni suverenitet države

Mart 2004.
Najveći etnički sukobi na Kosmetu od dolaska međunarodnih snaga u srpsku pokrajinu u kojem je ubijeno 19 ljudi, više od 900 osoba je povređeno, uništeno je 35 pravoslavnih crkava i manastira, a hiljade Srba napustilo je domove

Februar 2007.
Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu, kojom se odbacuje plan Martija Ahtisarija a kojim Kosovo dobija sve prerogative države

Februar 2008.
Nakon usvajanja plana generalnog sekretara UN Ban Ki-muna od šest tačaka. Savet ministara EU pokreće: Misiju vladavine prava na Kosovu- EULEKS Kosovo.
Jednostrano nelegalno proglašenje države Kosovo

Jun 2009.
NATO odlučio da do januara sledeće godine smanji broj vojnika na Kosovu za trećinu, pa će umesto sadašnjih 15.000 ostati svega 10.000 pripadnika Kfora. Kfor se povlači iz Štrpca

April 2010.
Kfor se povlači iz većinski srpske opštine Štrpce. O bezbednosti će od sada brinuti Kosovska policija. Srbi zabrinuti

Mart 2010.
Kosovska policija preuzima čuvanje spomenika na Gazimestanu. Vlada Srbije kaže da je to pogrešna odluka Kfora

April 2010.
Regulativne uprave za telekomunikacije na Kosovu uklonili 14 baznih stanica koje su koristili operateri mobilne telefonije iz Srbije.
KPS preuzima kontrolu granice sa Albanijom. Prenos nadležnosti se događa u okviru „povlačenja trupa Kfora iz graničnog područja“.

Један коментар

  1. Жалосно, али види се да се ради по координисаном плану шиптари-кфор-западњаци, а наша власт се понаша врло неодговорно да не лажем тежу реч. Треба погледати званични и незванични сајт епархије косовско-метохијске и рашко-призренске(епархија-призрен…) , има ту занимљивих информација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *