Drvomorci

Piše Nebojša Bakarec

Šta se krije iza odluke gradskih vlasti da se poseče drvored platana na Bulevaru kralja Aleksandra? Da li je stvaranje profita od buduće gradnje dovoljan razlog da se izvrši ovakav nečuveni ekocid?

Seča platana i uništavanje ambijenta jedinog bulevara u Beogradu predstavlja varvarski čin. Kada se sagledaju sve činjenice vidi se da kvalifikacija „varvarski“ nije dovoljna. Radi se o kriminalnom i anticivilizacijskom činu, bez presedana. Do sada su se takve stvari dešavale tokom ratova, prirodnih pošasti… O takvim postupcima čitali smo u književnim delima. Jedno od popularnijih, ali i vrednijih dela svakako je serijal velikog profesora Tolkina, o Hobitima, Vilenjacima, Čarobnjacima, Patuljcima i – Orcima. Ovaj poslednji soj poznat je po tome što mrzi prirodu, sunce, nebo, život – i drveće. Setimo se samo one epizode kada Orci predvođeni slatkorečivim čarobnjakom Sarumanom, seku prekrasno drveće Izengarda, a potom i ivicu prastare šume Fangorn.
Utisci sa Bulevara, scene tokom i posle seče, zapanjujuće liče na prizore koje je izmaštao Tolkin. Dragana Đilasa, slobodno možemo nazvati beogradskim Sarumanom, gospodarom žutih beogradskih Orka. Sa jedne strane – javno – slatkorečiv, umiljat, ljubitelj zalutalih golubova, romski car, mostograditelj,  very straight gay, pardon me, guy – but not gay at all. Sa druge strane (ne baš tako) tajno – multimilioner u evrima, u sukobu interesa kao vlasnik mnogobrojnih firmi, kontrolor medija, vlasnik velikog i malog brata, licenci za fast food brakove i provincijski kvazisvingeraj, psovač tankih nerava, nesvikao na kritiku i suprotno mišljenje. Direktoru JKP „Crnilo- Beograd“ Radovanu Draškiću pripada uloga Grime Crvjezika, sluge Sarumanove. Besramne su presne laži koje su, kao nečist, izbacivale desetine gradskih vlastodržaca uglavnom iz Demokratske stranke. Stranke koja tvrdi da je stranka pristojnih ljudi, cvet građanstva, egzemplar uljudnosti.
Postoji tačna definicija pristojnog društva koju daje Avišaj Margalit: „Pristojno društvo je ono društvo čije institucije ne ponižavaju građane tog društva“. On kaže i to da je „civilizovano društvo, ono društvo čiji se građani međusobno ne ponižavaju“. Dragan Đilas i njegova stranka sve su nas ponizili.

Saruman, gospodar žutih beogradskih Oraca: gradonačelnik Beograda Dragan Đilas

ODOKATIVNI ŽDRAK SISTEM
Jednostavno, neistina je, kako oni tvrde, da je drveće moralo biti posečeno jer je bilo bolesno i sklono padu. Istina je da je trebalo ukloniti (ako verujemo od grada naručenim elaboratima Šumarskog fakulteta, koji su diskutabilni ali i takvi su nedovoljan osnov za seču drveća) 121 stablo od ukupno 734 koliko ih ima na Bulevaru i Trgu Nikole Pašića. Jasno je da je među 329 posečenih platana bilo svega pedesetak onih za koje ŠF kaže da ih je trebalo ukloniti, ostale, oko njih 280, nije trebalo poseći. Elaborati ŠF su poslužili kao pokriće za unapred smišljenu odluku da se poseku, kao uvod, u navodno jeftiniju rekonstrukciju Bulevara i samu gradnju zgrada na tom potezu. Prevideli su da takav starostavni drvored upravo daje dodatnu vrednost toj lokaciji i da sam po sebi, po proceni ŠF, vredi 5,4 miliona evra. Drvomorci iz DS su računali na potpunu kontrolu nad medijima, i nad gradskim institucijama, pa su im za pokriće bile dovoljne i dvosmislenosti u elaboratima.
Prvi elaborat ŠF iz 2006. godine, predviđa seču 32 platana. Gradska vlast se najviše pozivala na ovaj elaborat jer daje lošu ocenu stanja drvoreda. Postavlja se pitanje kako je moguće donositi odluku o seči drvoreda na osnovu elaborata starog četiri godine? U svakom slučaju taj elaborat je kontradiktoran.
Drugi elaborat iz 2008. godine, u uvodu kaže da je potreba za njim nastala jer je gradska „Komisija  za davanje saglasnosti za uklanjanje stabala… okularnim pregledom utvrdila…“ da je stanje platana mnogo gore nego što stoji u prvom elaboratu. Saznajemo da je postojala fantomska komisija čiji je presudni argument bio „okularni pregled“ (čitaj, odokativni ždrak sistem). U „Zaključnim razmatranjima“ elaborata stoji: „Zbog svoje velike kulturno-istorijske, prostorno-pejzažne i ekološke vrednosti drvored u Bulevaru za grad Beograd ima veliki značaj. Zbog toga ga je u svim sledećim rekonstrukcijama Bulevara neophodno zadržati, a stanje u kome se on trenutno nalazi potrebno je unaprediti“. Ovaj elaborat predviđa seču 121 stabla. Oba elaborata navode mere za sanaciju drvoreda kojima bi se životni vek drvoreda sigurno produžio za narednih deset do petnaest godina.
Šta je ogoljeni motiv za uništavanje Bulevara? Najveći motiv je profit od buduće gradnje. Taj potez Bulevara je dugačak 2,5 km. Uzmimo da će u narednih pet godina biti izgrađeno bar 100 zgrada, a svaka površine 2.500 m2. Gradnja će koštati do 1.000 evra po m2. Cena gradnje tih 100 zgrada će biti oko 250 miliona evra. Prodajna cena kvadrata, će biti oko 2.500 evra. Troškovi raseljavanja ili davanja nadoknade u stanovima će umanjiti profit za najviše petinu. Ukupan profit će biti oko 300 miliona evra. To je pravi motiv! Danas, po pravilu, uz časne izuzetke, u gradnju investiraju oligarsi, kriminalci i interesne grupe manje ili više povezane sa partijama na vlasti? Platani su onemogućavali i poskupljivali i nakaradnu rekonstrukciju ulice i gradnju mnogih zgrada, jer su pozicije platana bile fiksne i nasumične u odnosu na buduće zgrade (invazivno se gradi na celom Vračaru i Zvezdari, osim na Bulevaru). Iz gradskih akata iz aprila 2009. se vidi da je bila zamišljena drugačija rekonstrukcija koja nije predviđala uklanjanje drvoreda. Posle prvobitnih rešenja profiteri su sabrali dva i dva, i u decembru su doneta nova rešenja potpuno suprotna prvim. Očigledno je da je nalog za to mogao dati samo gradonačelnik.

Seča platana bila je uvod u navodno jeftiniju rekonstrukciju Bulevara i samu gradnju na tom potezu - previdelo se da starostavni drvored upravo daje dodatnu vrednost toj lokaciji

POTEMKINOVA SELA
Prvo Rešenje o utvrđivanju mera i uslova zaštite životne sredine, koje je izdao Sekretarijat za zaštitu životne sredine, 13.04.2009. godine, jasno kaže: „pri rekonstrukciji… voditi računa o drvoredima, odnosno, pojedinačnim stablima… postojeća stabla se ne smeju ukloniti. Izuzetno seču pojedinih stabala može odobriti nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave“. Ni Urbanistički uslovi iz aprila 2009. ne predviđaju uklanjanje drvoreda iz Bulevara. Stoga je jasno da nije postojala potreba da se drvored poseče.
Motiva za seču platana ima još. Postoje interesne grupe koje, pored gradnje zgrada na Bulevaru treba da izvode radove na rekonstrukciji Bulevara i uzmu „provizije“ od budućih investitora ili izvođača radova.
Drvomorci iz Demokratske stranke, predvođeni Draganom Đilasom, osim što su uništili vekovno nasleđe i ambijent Bulevara, na vrhuncu ekonomske krize kojoj su kumovali, gradu Beogradu nanose štetu tešku tri miliona evra (dva miliona je vrednost posečenog dela drvoreda, a milion će koštati najavljena nabavka više od 500 odraslih drveta).
Gradski režim je objavio i sramotne reklame povodom rekonstrukcije Bulevara. Na početku ovih paškvila se nalazi gradonačelnikovo pismo. U drugom pasusu svog pisma Đilas kaže: „Rekonstrukcija Bulevara je deo Projekta obnove Beograda u okviru kojeg smo napravili značajne rezultate u pogledu izgradnje infrastrukture, kvalitetnijeg, lepšeg i bezbednijeg života građana“. Šta je to „Projekat obnove Beograda“? Potemkinovo selo! Redovne poslove svake vlasti, ova  gradska vlast, marketinga radi, pakuje u „Projekat…“. Unazad dvadeset godina nisu postignuti neki bitniji, kapitalni rezultati u Beogradu. Obilaznice nema. Metro nije ni započet. Železnica je u stanju raspada. Od 2000. do danas u Srbiji je izgrađeno bednih 99 km autoputa, dok je u Miloševićevoj deceniji sa sve sankcijama, ratovima i bombardovanjem izgrađeno (skromnih doduše) 106 km autoputa. U Beogradu za proteklih deset godina nije podignut ili rekonstruisan nijedan most. Stanogradnja u poslednjoj deceniji je u padu. Prošle godine režim je izgradio svega 15.000 stanova u Srbiji. A to je samo 4.000 stanova više nego što je Miloševićev režim izgradio 1999. u godini bombardovanja! Čak i glasila DS-a, B-92 i Blic, kažu (izvor „BIZ“ B-92 od 28. marta ove godine): „Ova vlast samo obećava, a ne gradi. Nažalost, deset godina nakon rušenja Miloševićevog režima, ulaganja u infrastrukturne projekte u Srbiji i dalje su mizerna… mi smo pravili NIP, kojim se umesto nacionalnog, zadovoljavaju stranački interesi“. O čemu onda govori Đilas, prvi ministar za NIP?
U sledećem pasusu Đilas prevazilazi samog sebe. „Odluku o seči stabala… nije doneo nijedan političar, već stručnjaci…“.  Odluku o seči je doneo upravo Đilas. U dopisu od 23. februara, tri dana pre seče, Šumarski fakultet upozorava: „Napominjemo da mogućnost zamene celog drvoreda, ili njegovog dela, odjednom u ovom elaboratu nije razmatrana“.

OREZANA SRBIJA
U ime DSS-a, narodni poslanici Milica Vojić Marković i Milan Dimitrijević i pisac ovih redova, kao gradski odbornik, podneli su 12. marta Ustavnom sudu, Ustavnu žalbu protiv odluka Grada Beograda o seči platana na Bulevaru. Potom je odbornička grupa DSS na inicijativu autora ovog teksta, na sednici gradske Skupštine 22. marta, predložila razrešenje gradonačelnika.
Razložna su pitanja koja se tiču eventualnog kasnog reagovanja na celu stvar (12. mart). Međutim, seča je izvedena samo sedam dana pošto je najavljena. Drugo, informacije i dokumentacija su namerno skrivani. Treće, seču je blagosiljao Čedomir Jovanović, predsednik nadležnog odbora Skupštine Srbije, jer je njegova stranka saučesnik u gradskoj vlasti. Time je dato pokriće Đilasu pred  uticajnom Drugom Srbijom i medijima. Četvrto, seča je izvedena munjevito za dva dana, da bi se predupredio otpor i svi stavili pred svršen čin. Peto, kao građanin koji veruje u pravnu državu, ni autor ovog teksta nije verovao da neko može da izvrši tako bezuman čin.
Ostaje nauk šta se sve može desiti kada neko ima preveliku nekontrolisanu vlast. DS sa satelitima ima potpunu vlast na svim nivoima države i kontrolu nad medijima. Tako nije bilo ni u Miloševićevo doba. Postoji jedna razlika. U tome što čini, ovaj režim ima punu podršku SAD-a i EU. Svi oni će Srbiju, kao platane, kao Bulevar… Prvo, kao slučajno, prekomerno skresati, a onda… Sada smo u fazi nestručnog orezivanja. Prvo Crna Gora, potom Kosovo i Metohija, Vojvodina, Raška oblast… Posle toga će orezana, potkresana i sasečena Srbija možda moći da postane član EU?

2 коментара

  1. Da je pravna država, kao što nije, da je država, kao što nije, da ima poštenja, kao što ga nema, DJilasu bi bila oduzeta imovina (kao što se to radi njemu sličnim likovima) i nadoknadila bi se(delimično) šteta koju je napravio!

  2. Srbija je danas opsednuta primitivcima i politicarima bez ikakvih kvalifikacija.Da ne govorim o placenicima koji za svoj licni interes bi bili u stanju da unisti citavu Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *