RUSIJA Teroristički napad u metrou

Piše Uglješa Mrdić

Premijer Rusije Vladimir Putin izjavio je da su teroristički napadi u moskovskom metrou i napadi u severnokavkaskoj republici Dagestan povezani, ocenjujući da je reč o “zločinima protiv Rusije”.
“Ne isključujem da je dejstvovala ista banda. Za nas nije važno ko u kom delu države je izvršio zločin, nije važno ko je postao žrtva, koje su nacionalnosti ili vere ti ljudi”, kazao je Putin. U dve eksplozije u gradu Kizljaru u Dagestanu poginulo 12 ljudi, a 27 je ranjeno. Među žrtvama i visoki funkcioner policije i nekoliko policajaca. Putin izjavio da su napadi u Moskvi i Dagestanu povezani. Najmanje 12 ljudi je poginulo, među kojima jedan visoki funkcioner policije i osmorica policajaca, a 27 osoba je ranjeno u dvema eksplozijama u gradu Kizljaru, u ruskom regionu Dagestan, saopštio je istražni odbor pri glavnom tužilaštvu Rusije.
Automobil bomba, parkiran u blizini gimnazije i republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova u centru grada, eksplodirao je u trenutku kada je pored njega prolazila policijska patrola, usmrtivši dva policajca.
Policijski zvaničnik je izjavio da je drugu bombu aktivirao bombaš samoubica koji je nosio policijsku uniformu, ubrzo pošto su se na mestu prethodne eksplozije okupili policija i posmatrači, prenele su agencije.
Među poginulima je i načelnik policije grada Kizljara Vitalij Vedernjikov, saopštio je portparol pokrajinske policije, a nastradalo je još najmanje šest policajaca.
Prema izveštajima agencija u vreme eksplozija u školi nije bilo dece.
U Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu koji se graniči sa Čečenijom, česti su napadi čije su mete policija i vladini zvaničnici.
Ruski predsednik Dmitij Medvedev deli mišljenje premijera Vladimira Putina.
„Sve su to karike istog lanca i odraz iste terorističke aktivnosti. Pomoći ćemo porodicama žrtava napada u Moskvi i Dagestanu i nastavićemo da se borimo protiv terorizma, na efikasniji način“, kaže predsednik Medvedev.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *