СРЕБРЕНИЦА – СЛУЖБЕНА ЛАЖ ЈЕДНЕ ЕПОХЕ

200.00 рсд

Уредник Стефан Каргановић

ИСТИНА И ПРАВДА И СРЕБРЕНИЦА

 

Данас, чим се помене име Сребреница у главама босанских муслимана почињу да оживљавају слике грађанско – вјерског рата на тлу Босне Херцеговине и пројектоване илузије ратних дешавања. Не мали је број нерасвијетљених случајева шта и зашто и како се дешавало. И оно официјелно усвојено од двије стране, од инспиратора (подстрекача) и извршилаца једне стране рата, не слаже се у потпуности око Сребреничке истине, а да ни инспирација, а ни једна страна креације, да не улазимо у дубљу анализу оних који су  оглашавани примарним кривцем у Босни Херцеговини, не примијетимо да имају сопствене истине вјеродостојних дешавања. Данас, натурено генерално и службено, као и муслиманско вјерско доктринарно, размишљање је да сву кривњу и одговорност сносе Срби. Па и за Сребреницу. Веома је тешко, чак и брутално онемогућавано да се о последицама рата у БХ искрено и истинито разговара. Колективна свијест босанских муслимана, формирана још од периода када су из јужнословенства превођени у окриље исламске вјере, носи са собом и развија кроз хисторијске периоде анатемисану, највише религијом креирану свијест о перманентном гријеху Срба што су Срби, Срба што су народ и Срба што су јужнословени.

 

Срба што су традиционално и духовно увијек тражили и жељели слободу. Срба што су народ прије других и Срба што су јужнословени од којих се одијелише они који би да забораве ко су. Сребреница је камен у траси пута хисторијске жеље босанских муслимана да утјеше и затоме сопствену свијест о свом поријеклу. И зато ће инсистирати не на њој као догађају, него на пројектованом постулату и „лијеку“ за народно духовну душу, да је одврати, а која цијело вријеме идејом интеграционог јединства јужнословена жели да се врати коријену јединства духовности и традиционалности једног народа различитих вјера на југоисточном Балкану.

 

Сребреница је рецепт „великих“ да унесе дуготрајну мржњу унутар јужнословенског народа. Подјелом народа на племена као и у првотно доба свог узазнања на подручју југоисточног Балкана бива раздиран изнутра управо овом врстом расцјепа и истим оним предвиђеним рецептом који служи да кад год слога завлада на балканском словенском подручју, употријебе га они коме Словени сметају. Сребреница је тај методолошки рецепт да се Словени у будућности сукобљавају и међусобно уништавају. Ако не кажемо истину, онда ће се само сукоб у будућности још више распламсати и ако изостанемо да је укажемо, запоставит ћемо шансу да тај сукоб предуприједимо и спријечимо.

 

Мр Мехмедалија Нухић,
Докторант, Правни факултет у Београду

 

Категорија:

Опис

  • О производу
  • Спецификација
 

У рату који се иначе водио пропагандом више него пушком, трагедија Сребренице произведена је у мит на којем виновници сукоба граде свој легитимитет. Разобличавање те митологије чињеницама, као што ова књига чини, од непроцењивог је значаја у борби за истину и помирење у БиХ.

Небојша Малић, историчар

На основу разноврсних извора аутори убедљиво оповргавају псеудонаучне концепције у вези са догађајима у Сребреници у лето 1995. године, а при томе отварају могућности за даља истраживања. Без материјала у овој књизи није могуће разумети суштину «сребреничког питања» нити реално представити обим његовог фалсификовања – што у данашњем свету игра одређену и вештачки задату геополитичку улогу.

Петар Ахмедович Искендеров, виши научни сарадник Института за славистику Руске академије наука

Сребреница је постала важан стуб Велике лажи, помоћу које се жели покорити не само балканско полуострво, већ и цео свет, један од стубова доктрине о „хуманитарним интервенцијама“. Стога је битка за истину о Сребреници и изузетно важна цивилизацијска битка. Ма колико нас недобронамерни или необавештени убеђивали да смо „мали и безначајни“ – историја их константно демантује. Зато – кад већ не можемо да побегнемо од великих историјских догађаја и задатака, најбоље је да их пригрлимо и одиграмо своју улогу до краја. Часно и храбро. Ово, најновије издање Историјског пројекта Сребреница и Печата, наоружава нас потребним оружјем. Аргументима и истином.

Александар Павић, политиколог

Издавач Наш печат доо и Историјски пројекат Сребреница
Писмо Ћирилица
Повез Брош
Година 2013
Формат 14 x 21 цм
Страна 59

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „СРЕБРЕНИЦА – СЛУЖБЕНА ЛАЖ ЈЕДНЕ ЕПОХЕ“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *